Var fjärde svensk vill byta telefon varje år

Permalänk
Medlem

Det händer inte så mycket mellan två generationer längre att det skapar ett behov.
Inte som det var "förr" under GSM eran och de första generationerna av sk. smarta telefoner

En liten bump i CPU-prestanda, som behövs för att apparna och OSet blir mer bloatade varje år

Jag vill minnas att att litium-jon batteri håller för 1000 fulla laddcykler
Det betyder alltså att var fjärde Svensk laddar sin telefon 2-3 fulla laddcykler om dagen...
Det tror jag inte på, av uppenbara skäl

Kan det ha varit så att frågan ställdes på ett "vinklat sätt"?
Tex: -"Om du kunde byta telefon varje år och på så vis få ett nytt batteri, skulle du göra de?t"

Som andra skrivit, ser inte något skäl att byta telefon annat än när (säkerhets)uppdateringarna slutar släppas

Permalänk
Medlem

Har nog bivit att jag bytat ungefär var 3:e år. Men alltid pga att batteriet laddas ur för snabbt eller att telefonen blivit väldigt seg. Annars behåller jag den så länge den rullar på.

Permalänk
Medlem

Byter väldigt sällan numera. Bytte från en Iphone 8 plus till en Iphone 13 och det är seriöst ingen skillnad på upplevelsen - batteriet i 8an hade ju tappat ganska mycket av sin max laddning efter 5 år (den höll väldigt länge som ny). Innan iphone 8 använde jag en oneplus one (den köpte jag privat, iphones är från jobbet).

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900x [Noctua NH-D15S chromax.black] | ASUS Crosshair VIII Dark Hero | 2x16GB G.SKILL Trident Z Neo [F4-3600C16D-32GTZN] | Gigabyte GeForce RTX 4090 24GB Gaming OC | ASUS PG279Q | ASUS Thor 850W | WD Black SN750 1TB | Fractal Design R4

Permalänk
Medlem

Om det bara batteriet det är fel på så kan man ju byta det? Det måste ju finnas fler faktorer som spelar in samtidigt när folk vill byta mobil varje år.

Permalänk
Medlem

Känns som att tillverkarna av telefonerna/operativsystemet har ett finger med i spelet som påskyndar byte av telefon. På vilket sätt skulle en telefon gå från att upplevas som snabb och rapp till slö och knappt användbar på ett år om inte de medvetet slöas ned i nya uppdateringar?

Exempel. Jag har en Moto G50 som absolut inte är något fartmonster. Fungerade dock perfekt till allt för ett år sedan när jag skaffade den. Nu är den så seg att det ibland tar 2-3 signaler innan den reagerar på att jag "swipar" på svaraknappen. Och nej den är inte misshandlad på något sätt och har provat fabriksåterställa etc men ingenting hjälper.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Sjukt att folk vill byta så ofta, men vi är ju rätt så rika här i sverige, så man anpassar väl sina utgifter...
Inne på 5e året på Huawei P20 Pro... jag hade "tur" att mitt batteri svällde upp några dagar innan garantin tog slut, så batteriet är ju bara kanske 3 år gammalt, börjar först nu visa lite problem att gå ner till 40-50% efter en heldag.

En del av problemet kanske ligger i att det är relativt enkelt att bara ta en på avbetalning? Jag vet inte hur hårda kraven är nu men görs det inte någon form av kreditupplysning? Tog min 2017 via ett studentrabatt till förmånligt pris. Min är på 88% batterihälsa.

Frågan om att få uppdateringar en längre tid än 5 år har lyfts även högre upp i EU, vilket jag tycker är bra. Gäller dock bara android, vet inte hur det är med ios.
https://swedroid.se/fem-ars-uppdateringar-kan-bli-eu-lag/

Visa signatur

Ryzen 7 5800x, lg 27gl850, rx 7800 xt

Permalänk
Medlem

Okänt vad som driver folk annat än nytt/ ha det senaste är kul.

Jag hoppas iPhone SE 2020 jag köpte 2020 kan hålla så länge Apple uppdaterar den, till 2025+ beräknat. Har absolut inga ökade krav på en telefon bortom vad den klarar men batteri kommer att behöva bytas. 90% totalkapacitet av ursprungskapacitet currently. (Jobbet har en option att ha en privat sida på arbetstelen men har aldrig utnyttjat en sån)

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem

Förstår inte varför man har det behovet. Vad får man ut av det? Det är ju knappt några skillnader från generation till generation heller. Min OP7 inköpt sommaren 2019 fungerar då fortfarande klockrent och jag har inga planer på att byta än. Tror inte jag använder telefonen lika mycket som många yngre som inte alls kan slitas från den men jag har fortfarande en batteritid på 1-2 dygn vilket är perfekt.

Visa signatur

Ryzen 7 5700X | MSI GeForce RTX 4070 12GB VENTUS 3X OC | MSI MPG B550 | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz | Samsung 970 EVO m.2 1 TB | Samsung 860 EVO 250 GB | Toshiba P300 2TB | Sabaj DA3 | Sennheiser HD 490 Pro

Permalänk
Medlem

Byter senast vartannat år, ibland varje.
Oftast pga att jag vill ha nytt och fräscht batteri för kamera och övriga funktioner är inte så mycket bättre år till år längre.

Köper vad jag vill kontant och skickar in kvitto och får ersättning för utlägg vid löning när jag tröttnat/börjar störa mig på den nuvarande. Då jag arbetar som IT konsult ser både jag och arbetsgivaren telefonen och datorn som arbetsredskap och är ingen kostnad i sammanhanget när man debiterar 1000+ per timme.

Har dock lite dåligt samvete då jag har en plåtlåda hemma med ca 20 telefoner som jag haft, brukar ha svårt att göra mig av med dessa av oklar anledning och kanske skulle gjort bättre nytta om de återvanns.

Visa signatur

Desktop: Corsair Carbide 400C | 3770K@4.4GHz | RX 6700 XT | 32GB DDR3 | RM750X | P8Z77-V Deluxe | 860 EVO 1TB
HTPC/Server: FD Array R2 | Intel i5-650 | Zotac 1156 mini-ITX H55 | 8GB DDR3 | 5st WD RED 3TB RAID 5

Permalänk
Medlem

Kunde nog förstå att vilja byta telefon varje år när smartphones fortfarande utvecklades i ett rasande tempo. Som det ser ut nu så är det ofta ingen märkbar skillnad från ett år till annat. Har kört en iPhone 11 i 2 år nu, och har i princip 0 problem med den, byter dock telefon nu pga nytt jobb så det var tvungen att bli så.

Permalänk
Medlem

Varför? Telefonutvecklingen står ju i det närmaste still. För min del blir det när batteri eller uppdateringar säger ifrån, så runt tre år, give or take.

Visa signatur

CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D CO + 2133 MHz FCLK GPU: Sapphire RX 7900 XT Pulse OC
RAM: Corsair 2x16GB 6000 MT/s CL30 (Hynix) BZ subtimings
MB: ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI SSD: Kingston KC3000 2TB PSU: Corsair RM850x

Permalänk
Medlem

Konstigt formulerad fråga eller konstiga svar
Vem "Vill" inte byta mobil varje år?
Det handlar om ifall man anser sig ha råd.
Även om det inte fanns någon ny bättre så skulle jag gärna byta mot en helt ny lika dan varje år om jag inte behövde betala, då skulle man inte behöva vara så rädd om mobilen som man måste vara nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

Men jag vill inte att den ska ladda mer än 80 % överhuvudtaget. Kan inte jag som telefonens ägare få bestämma det själv? Tydligen inte, och jag tycker att det är fel.

Sätt larmet till en timme senare

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem

Ha snabbladdat min OP8 i över 2 år - men använder den där funktionen där den laddar det sista innan väckning. Ingen märkbar skillnad i batteritid ssen ny. Känns spontant som en iPhoneåkomma med batterier som slits orimligt fort.

Däremot är telefonen i sig rätt sleten. Känner att glaset är sprucket bakom Dbrand-skinnet, och eloxeringen är bortnött både här och där. Det enda som lockar med en ny lur är bättre kamera och att slippa skärmen som är böjd runt hörnet. Men det får bli när det blir.

Visa signatur

O11D Evo | Aorus Z790 Elite AX | 13600K | Kingston 5200 CL40 32GB DDR5 | Galahad 360 | 7900 XTX Nitro+ | Kingston Fury Renegade 1TB & 2TB NVMe | 2 x 860 EVO 1TB @ RAID0 | Ironwolf 8TB | Asus PB278QR & VG27WQ1B

HP Microserver Gen8 1610 | Samsung 840 120GB | 2x WD RED 1TB RAID 1 | 1x WD RED 2TB | 1x WD Green 1TB

Permalänk
Medlem

Lite otydlig artikel, får man frågan "hur ofta VILL du byta telefon" så är det klart, jag skulle också vilja byta varje år, men gör det inte, men jag skulle absolut svara att jag gärna skulle göra det årligen på frågan.

Men sen står det i texten "Undersökningen lyfter även fram hur ofta den generella svensken lägger ungefär 5 600 kronor på uppgradering av mobiltelefon varje år, men uppdatering sker efter ungefär två och ett halvt år."

Ska vi tolka det som att faktiskt byta sin telefon gör folk ungefär med 2.5 år mellanrum?

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem

Planned obsolescence och perceived obsolescence är de största orsakerna till varför vi byter ut våra prylar, tror jag.

Om tillverkarnas marknadsföring och påståenden om produkterna var sann varje gång så borde ju telefonerna nästan vara självmedvetna vid det här laget, budskapet säger ju varje gång att den senaste modellen är en förbättring mot föregående.
Och hysterin kring alla presentationer ger intrycket om att det handlar om något revolutionerande, men i själva verket är det i princip samma som för 10 år sedan.

Visa signatur

There is always a price to pay for convenient

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laggzor:

vad fan ska man med en ny mobil till hela tiden, jag kör en samsung galaxy 7 edge nu, skaffad beg efter min vanliga 7a gick sönder, inan det nån htc -> nån flipflop -> nokia 3210

byter bara när skiten går sönder, batteribyte i min nyvarande gjorde den som ny

Minns inte riktigt men tror det var vid släppet av Samsung S7 edge fick de klagomål på att den utseendemässigt var för lik S6 edge.
Verkade vara som med iPhone 5 att den var lite för lik 4an. Så folk kunde inte bara ta upp mobilen och visa att de hade det senaste.
Det är i vissa kretsar en accessoar, precis som en klocka eller vilka kläder man har. Mode.

Edit:
@Mindfighter
Då de svenska operatörerna brukar sälja med 2år eller 3års bindningstid på abonnemang så är nog 2,5år kanske bra statistiskt sett.
Sedan om man har kvar telefonen efter att abonnemangsbindningen gått ut vet jag inte hur bra koll på.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem

Jag byter när det dyker upp något på marknaden som är så pass intressant att jag är villig att lägga pengarna på det. Handlar inte så mycket om hur min nuvarande telefon fungerar eller hur dess batteritid är. Jag är rätt säker på att jag skulle kunna behålla min Asus Zenfone 8 i 5-10 år till om den fick säkerhetsuppdateringar löpande. Så det handlar endast om intresset att prova något nytt, och tyvärr så kommer det inte ut så mycket spännande på mobilmarknaden enligt mig.

Permalänk
Medlem

Var 6:e år tycker jag är lagom.

Visa signatur

Chassi: Cooler Master MasterBox NR200P CPU: Intel Core i5 10600K CPU-kylare: Noctua NH-U12A Moderkort: Gigabyte Z490I Aorus Ultra RAM: Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3600MHz 2x8GB Disk: WD Blue SN550 M.2 2280 1TB GPU: Gigabyte Aorus GeForce RTX 3070 Master PSU: Corsair SF600 Platinum 600W Skärm: Acer Nitro XV282KKV Tangetbord: Corsair Gaming K70 RGB Cherry MX Brown Mus: Logitech G Pro Wireless

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av SueCia:

Jag köper i stort sett aldrig någonting. Skulle ändå aldrig ge bort min lön till någon korrupt välgörenhetsorganisation.

Kan jag föreslå en icke korrupt välgörenhetsorganisation då?

Permalänk
Medlem

Bytte batteri på Iphone 11 Pro'n (tre och ett halvt år gammal) nu i veckan bara för att det nämndes förra swec-diskussionen att Apple skulle höja priserna på batteriservice. Så jag förväntar mig att ha kvar denna telefon ett bra tag till.

Byta varje år är inte på tapeten. Jag saknar absolut inget med min telefon. Tar fina bilder, har inte jättestor bula på baksidan, inte så värst tung eller otymplig jämfört med de nya IPP-modellerna. Får fortfarande feature-updates och lär få i några år till. Hoppas den håller länge.

Nån ny teknik blir det ju ändå varje år, bara inte telefon (:

Visa signatur

i7-2700K 5 GHz | 16 GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene Z77 | GTX 980
i7-4790K 4.8 GHz | 32 GB DDR3-2133 | ASUS Maximus VII Gene Z97 | GTX 980

Permalänk
Medlem

När får vi telefoner med inbyggd projektor? Detta har jag gått och väntat på i 10 år och dessvärre gjort 3 stycken "onödiga" telefonuppgraderingar däremellan.

Visa signatur

Chassi> FD Define S CPU> i7 10700 GPU>RTX 3070 MB> GB B460 Aorus Pro AC Ram> 32GB PSU> Corsair AX1200

"Server"> Enthoo Pro CPU> i7 5960x @ 4,2 Ghz GPU>GTX 760 MB> Asus x99 Deluxe Ram> 32GB 2666mhz PSU> Corsair CX650

Kringutrustning> Philips 70PUS7304, AOC AGON AG271QG, Roccat ISKU Fx, Logitech G502 Spectrum, MX 5500, MX Revolution, Arctis Nova Pro Wireless, Behringer Ms40, HP Reverb G2, MSI GF65 Thin 10SER, USB 990 Pro 2tb,

Permalänk
Medlem

Folk mår inte bra asså.

Permalänk
Medlem

Först efter typ 3 år är batteriet försämrat kraftigt att det är skäl att byta.

Permalänk
Avstängd

Jag tycker att tre år är tillräckligt för en telefon. Samtidigt förändras mobiltekniken och funktionerna snabbt...
Om du använder en telefon i tre år kan den inte ge dig daglig backup på lång sikt.

Permalänk
Medlem

Sist bytte jag för att tillverkaren slutade uppdatera 1+6t annars tyckte jag den funka bra. Känns som att det är en riggad undersökning när de ville visa att batteriet blir dåligt, känns rätt överdrivet

Visa signatur

Intel i7 7700K, Titan Xp, 32Gb @ 3333MHz, mITX Asus Strix Z270I, Jonsbo UMX1 Plus, Corsair SF600

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Har en gammal Sony XZ1 Compact från 2017. Tycker den orkar med allt, och batteriet håller i dagar

Bävar för den dag jag måste skaffa ny lur. Känns som allt med vettig hårdvara är skitstort numera. Najs att hårdvaruutvecklingen bromsat in på senare år.

Jag är imponerad om du fortfarande är nöjd med den. Efter ca 5 år med Xperia ZR var jag fruktansvärt trött på hur dålig responsen var i menyer och att öppna appar. Har haft en Xperia 10 i ca 3 år nu, och den har också sina irritationsmoment där den fryser till.

Håller med om telefonstorlekarna, riktigt störande.

Såklart också ett problem att telefoner slutar få säkerhetsuppdateringar väldigt fort.

Permalänk
Medlem

Jag byter när telefonen är kass, ifall någon av barnen är i behov av en ny telefunk så de kan ta min gamla eller om den inte längre fyller mina ändamål. Det sistnämnda har faktiskt aldrig hänt.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem

Spola tillbaka 5-10 år och detta hade varit fullt rimligt. 2022/23 däremot, inte en chans. Känner nog bara en person som byter varje år, en del efter 2 år men majoriteten är nog 3-4 år nu för tiden. Personligen är mitt minimum 4 år. Tycker det ger en skön känsla att ha något tills det inte fungerar. Att köpa nytt i onödan känns nästan skamfullt, speciellt med telefoner.

Så länge min 13 Pro får uppdateringar kommer den stanna i fickan, vilket lär vara 5 år till då den har samma CPU och mängd RAM som iPhone 14.

Visa signatur

f0rest stan | Citera mera | 5800x – 6700 XT

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Mizccc:

När får vi telefoner med inbyggd projektor? Detta har jag gått och väntat på i 10 år och dessvärre gjort 3 stycken "onödiga" telefonuppgraderingar däremellan.

Du får väl vänta till... 2012. Samma år som du blev medlem
Samsung hade en mobil ute då med projektor. En kollega skaffade den så jag minns den rätt väl.

https://www.mobil.se/tester/produkttester/test-samsung-galaxy...

Motorola hade nån form av modulkontakt på nån lur också för ett gäng år sedan med olika tillbehör. Större batteri, projektor eller andra tillbehör också. Moto Z Force Droid tror jag det var.

Trenden verkade dö ut ganska fort. Men det verkar uppenbarligen fungera iaf.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled