Jobbar hemma, upplevelse, framtid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Och ska man ha ett bra hemmakontor så behöver man ha bra utrustning. Det går alltid diskutera vad bra utrustning är, men det är konstigt att man ska bekosta dem själv utan skatteavdrag.

Inte ett dugg konstigt, vi har en skattelagstiftning som utgår ifrån att det är utrustning för privat bruk om det står i hemmet. Skulle arbetsgivaren betala detta ändå, så ska det förmånsbeskattas. Vilket gör det väldigt dyrt för arbetsgivare att bekosta "hemmakontor". Det är anledningen till att få arbetsgivare vill bekosta hemmakontor.

Så jag håller med dig, lyfter något parti denna typ av frågor så finns det nog röster att vinna, men jag tror inte nåt parti är direkt intresserade av det.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Skrivet av Mindfighter:

Inte ett dugg konstigt, vi har en skattelagstiftning som utgår ifrån att det är utrustning för privat bruk om det står i hemmet. Skulle arbetsgivaren betala detta ändå, så ska det förmånsbeskattas. Vilket gör det väldigt dyrt för arbetsgivare att bekosta "hemmakontor". Det är anledningen till att få arbetsgivare vill bekosta hemmakontor.

Så jag håller med dig, lyfter något parti denna typ av frågor så finns det nog röster att vinna, men jag tror inte nåt parti är direkt intresserade av det.

Att få arbetsgivare bekosta ens hemdatorer kan nog endast personer som av "medicinska orsaker" måste jobba hemma och företaget är tvungen, vi andra kan glömma detta.
Sedan var min poäng utan skatteavdrag. Ska man ut med 5000kr för en pryl, så ska moms, inkomstskatt, arbetsgivaravgift läggas på detta så att man får ut med runt 5000kr extra i skatt för att få loss dessa pengar.

Men man kan på olika sätt göra skatteavdrag idag.
Mobiltelefon, dator och surfplatta
Även kostnader för dator och surfplatta får dras av om de är ett måste för att klara av tjänsten samt om arbetsgivaren inte tillhandahåller möjligheten att använda dator via företaget. Kan även röra kostnader för program och mjukvara som används till tjänsten, men även kostnader för internet

https://advisa.se/blogg/deklaration-tips-pa-18-avdrag-du-inte...

Det känns dock som att man i praktiken inte vill själv börja bråka med skatteverket om detta, men inom snar framtid kanske detta blir vanligare och reglerna mer anpassas åt detta. Jag tror detta egentligen är en irrelevant diskussion idag som tar fokus från det viktiga. De prylar som hemarbetare har köpt, har de redan. Och den lilla summa som man lägger på fler prylar är en bagatell i sammanhanget.
Det många istället klagar på är att behöva åka till jobbet i "onödan".

Permalänk
Medlem

För min del så återgår det till höstens hybridmodell, dvs att jobba ett par dagar i veckan på kontoret. Jag har sagt att jag jobbar bara en dag i veckan på kontoret, chefen godkänner det. Historiska resultat från de senaste två åren visar på att kvalitet och effektivitet är fortsatt hög.

Visa signatur

Gammal gubbe

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

De människorna gör ingenting på arbetsplatsen heller och felet ligger ju hos chefen som inte har någon koll.

Visst är det så ja, chefens ansvar, men när de är på plats finns det nog en lite större press att se ut att göra något.
En stor del i det är också vilken typ av arbete de har, en del har arbeten där det inte märks om de faktiskt gör något, vilket ju också är lite skrämmande.

Permalänk
Medlem

Vi kommer köra på hybrid-modell och eget ansvar på hur man vill arbeta. Men många på min arbetsplats vill faktiskt tillbaka.
Några lever ensamma och tycker det är skönt med sociala kontakten. Andra vill kunna ha det lätta snacket om situationer som uppstår.

Tror nog mycket beror på sortens arbete man har. Kan förstå programmerare t ex vill arbeta hemifrån och inte bli störda. Men sen finns det andra områden där man stöttar varandra dagligen och den går ju lite förlorad.

Själv kommer jag köra hybrid, mest för jag tycker min arbetsplats hemma inte är fullt duglig som på kontoret, sen är det skönt med rutin när man ska till jobbet och att man verkligen får känna avslut på arbetsdagen. Har lite svårt med det hemma och kan ofta sitta lite för länge om dagarna.
Har bara 25min med bil till jobbet, så pendlingen för mig är inte det som avgör var jag arbetar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Näbbdjuret:

För min del så återgår det till höstens hybridmodell, dvs att jobba ett par dagar i veckan på kontoret. Jag har sagt att jag jobbar bara en dag i veckan på kontoret, chefen godkänner det. Historiska resultat från de senaste två åren visar på att kvalitet och effektivitet är fortsatt hög.

Samma här, kommer jobba enbart en gång i veckan på kontoret. Funkar perfekt för mig som annars måste pendla 2 timmar ToR för att ta mig till jobbet.

Visa signatur

if young metro don't trust you

Permalänk
Medlem

Jag har under flertalet år varit i ett område där distansarbete varit möjligt, dock aldrig på heltid så det har funnits ett måste i att vara på plats. Nu Jobbar jag heltid vid datorn och även samtliga mina möten kan ske där. Någonstans kändes detta som ett stort "YES" men samtidigt, vad gäller distansarbete inser jag att jag trivs rätt bra på mitt kontor också. Det är bättre rakt igenom från komfort till kvalitet på både utrymme och möbler. Förutom detta är det trivsamt att ha kompetens omkring sig när man behöver sina medarbetare i olika frågor för att inte tala om den input och "smågrejer" runt fikabord osv man annars missar.

Fördelarna är ju helt klart att jag kan göra jobbet när jag vill. Behöver jag en måndag ledig i något annat ärende kan jag göra jobbet under helgen och vara ledig måndagen. Eller om jag vill resa och inte kan passa in detta för kontorstider så fungerar det också rätt bra. Jag har helt klart nått ett av mina mål med att kunna jobba på distans men inser att det är inte riktigt samma som jag hade i tanken innan. Hybrid är modellen för min del om jag vill göra mitt jobb så bra som möjligt och vara nöjd med det själv.

När man behöver fokusera ner sig ordentligt, som det kan bli i programmering och liknande problemlösning är det underbart att kunna välja att vara helt ensam timme in och timme ut då det är det som ofta krävs i sådana situationer för mig att komma vidare.

Permalänk

Nu har det gått en halv evighet sedan corona var argument för hemarbete. Och jag undrar vad status är nu, jobbar många fortfarande mycket hemifrån?

På mitt jobb vill de att man ska jobba över 50% på kontoret. Men jag jobbar så otroligt mycket sämre där av flera anledningar.
1: Jag förlorar 3h restid per dag.
2: Folk ringer mig stup i kvarten på skype, teams, mobilen. Jag får ha igång flera samtal samtidigt hela tiden med olika personer. T.ex. prata med några på teams och samtidigt ringa samtal på mobilen och ställa frågor om det vi diskuterar.

Att då sitta i det "Öppna landskapet" med en massa kollegor som gör exakt samma sak blir så dåligt så det inte är klokt. Jag får då leta upp ett tyst rum, där dessa rum brukar vara fullbokade. Och det kan sluta med att jag får sitta med laptoppens 15,6" skärm och jobba. Detta emot min 27" + 34" skärmar som jag nu kör med hemma.

Argument som man ofta hör är att man diskuterar bättre när man diskuterar med personen och är fysisk närvarande. Ja, de personer jag diskuterar med sitter i princip aldrig i samma kontor ändå, de är inte ens alltid i sverige. Och trenden går att allt fler jobbar på detta sätt.

Permalänk
Medlem

Sitter vissa veckor 100% hemma och vissa 100% på jobbet, beror ärligt talat mest på vädret om jag orkar cykla till jobbet eller inte. Dessutom var min AG smart nog att köpa 2x27" 1440p till samtliga arbetsplatser vilket gör att det är mindre jobbigt att inte sitta hemma.
Men tror att det formella kravet är 3 dagar på jobbet och 2 dagar även om rätt få i min grupp följer det.

Permalänk
Medlem

Jobbar fortfarande nära 100 % på distans, ffa eftersom jag har ca 20 mil till min fysiska arbetsplats. Om jag hade bott närmare min arbetsplats hade jag säkert varit där betydligt oftare (någon gång i veckan), inte minst eftersom mitt arbete handlar mycket om gemensamma projekt och initiativ – något som jag tycker är enklare att diskutera i samma rum än via digitala möten. Så länge som mötena var ”rent” digitala funkade det relativt bra, men eftersom det nu blivit vanligare med skakiga hybridmöten så hade jag föredragit om det varit enklare att ses fysiskt.

Som ett svar på detta har jag delvis fått nya arbetsuppgifter, och arbetar idag primärt med projekt på europeisk och internationell nivå. Med tanke på sammanhanget, ofta med gruppdeltagare från hela Europa, blir det därför fortfarande naturligt med digitala möten samt några resor i samband med stora konferenser eller uppstartsmöten. Utmaningen, som jag ser det, är att det tycks finns en stor önskan hos många i gruppen att ses relativt ofta. Ex hade vi ett arbetsmöte i Bryssel i förra veckan, och jag fick då ducka möten i både Prag och Paris i november, eftersom det varken känns arbetseffektivt, ekonomiskt, familjevänligt eller miljövänligt.

/M

Permalänk

Hej nu har det gått ett tag och jag undrar om era arbetsgivare har förändrat deras åsikter om att jobba hemifrån?

Bara för att förtydliga så ingen anklagar mig för fel sak. Jag anser att arbetsgivaren ska ha rätt att kräva 100% närvaro på kontoret även om man får sitta helt själv på kontoret med väldigt lång restid och dålig kollektivtrafik. Gillar arbetare inte detta villkor så har arbetaren full rätt att söka ett annat jobb.

Nå på min arbetsplats så har arbetsgivaren insett att de är stora, lågkonjekturen är på ingång m.m och det är arbetsgivaren som kan ställa krav på sina arbetare. Lite som många riktigt storföretag har gjort. Där chefer flera gånger i möten har sagt lite saker kring tillväxt att det är bra att inte ha för låg personalomsättning, för folk behöver byta jobb ibland och vara anställd för länge på samma arbetsplats är ej bra.

När det gäller jobba hemifrån så är det ingen öppen diskussion. Utan chefer började med att visa powerpoint-slides om information om att folk mår dåligt att jobba hemifrån, att jobba hemifrån kan ofta likställas med tortyr har de kommit fram till i studier.. Och de babblade på...
Att deras studier kommer från när de största Corona restriktionerna fanns och folk tvingades ofrivilligt att jobba hemifrån och inte kunde gå på gym, träffa folk etc är irrelevant. Och det är inget som vi arbetare kan argumentera emot utan det är bara fortsätta höra dem prata på..

Det är med andra ord kört på min arbetsplats. Vi kommer högst få jobba hemma en dag i veckan oavsett vad. Gillar man ej detta så är det enda alternativet att söka ett nytt jobb.

Då undrar jag såklart om fler arbetsgivare är liknande?

På frågan varför jag gillar jobba hemifrån. Jo hemma har jag riktigt grym utrustning, helt knäpptyst arbetsmiljö, allt är helt perfekt.
Ska jag åka till jobbet 5 dagar i veckan så kostar det mig 15-20h fritid per vecka att göra detta. Jag kommer få sitta i något som kan liknas en hönsbur, även kallad öppet landskap. Vill man ha ett tyst rum för möte så är de ofta upptagna, folk utnyttjar då alla rum som de kan tänka sig. Som att ha möten i labbrummet och alla vi arbetare som behöver in i labbrummet för att hämta någon utrustning eller ändra något får ej gå in.
Ibland har man superviktiga drifttagningar kl 07:30 till sent på kvällen. Jobba hemifrån inga problem. Ska man till jobbet, så får man gå upp före kl 05:00, hoppas på att kollektivtrafiken går och ha denna säkerhetsmarginaltid. Sedan på jobbet innan drifttagningen bära med sig skärmar och annat till ett tyst rum.

Om problem uppstår och man behöver ha hjälp. Ja då får man i båda fall ringa en person som inte finns på kontoret. Så varför man åker till kontoret för att sitta ensam i ett tyst rum vid viktiga arbetsmoment är en bra fråga, men det är så företaget vill att man ska jobba.

*edit*
Jag har insett att jo mer makt någon får ju mer kan den utnyttja det. Och jag funderar hur det är att jobba på de verkligt stora företaget som Apple, Google, Intel, Microsoft, Tesla etc. Där företaget inte alls behöver "krypa för vanliga arbetare" utan företaget ställer villkoren, passar det inte arbetaren så sök nytt jobb.

Permalänk
Medlem

Hej,

Vi har fortsatt obligatorisk 2 dagar på kontoret varav 3 dagar på distans. Jag är där oftare än så, 10min gång till mitt kontor. Men tycker det är väldigt bekvämt att ha möjligheten att arbeta hemifrån vilket även arbetsgivaren tillåter i större utsträckning

Visa signatur

7800x3D | Asus Strix 4090 OC | x670 MSI Pro WIFI | 6000Mhz 32GB CL30 DDR5 | SN850X 2GB | NH-DH15 Chromax Black| Fractal North Mesh | TUF 1000W Gold | Samsung Neo G8 32' 4K 240hz | Mac M2 |

Permalänk
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej nu har det gått ett tag och jag undrar om era arbetsgivare har förändrat deras åsikter om att jobba hemifrån?

Bara för att förtydliga så ingen anklagar mig för fel sak. Jag anser att arbetsgivaren ska ha rätt att kräva 100% närvaro på kontoret även om man får sitta helt själv på kontoret med väldigt lång restid och dålig kollektivtrafik. Gillar arbetare inte detta villkor så har arbetaren full rätt att söka ett annat jobb.

Nå på min arbetsplats så har arbetsgivaren insett att de är stora, lågkonjekturen är på ingång m.m och det är arbetsgivaren som kan ställa krav på sina arbetare. Lite som många riktigt storföretag har gjort. Där chefer flera gånger i möten har sagt lite saker kring tillväxt att det är bra att inte ha för låg personalomsättning, för folk behöver byta jobb ibland och vara anställd för länge på samma arbetsplats är ej bra.

När det gäller jobba hemifrån så är det ingen öppen diskussion. Utan chefer började med att visa powerpoint-slides om information om att folk mår dåligt att jobba hemifrån, att jobba hemifrån kan ofta likställas med tortyr har de kommit fram till i studier.. Och de babblade på...
Att deras studier kommer från när de största Corona restriktionerna fanns och folk tvingades ofrivilligt att jobba hemifrån och inte kunde gå på gym, träffa folk etc är irrelevant. Och det är inget som vi arbetare kan argumentera emot utan det är bara fortsätta höra dem prata på..

Det är med andra ord kört på min arbetsplats. Vi kommer högst få jobba hemma en dag i veckan oavsett vad. Gillar man ej detta så är det enda alternativet att söka ett nytt jobb.

Då undrar jag såklart om fler arbetsgivare är liknande?

På frågan varför jag gillar jobba hemifrån. Jo hemma har jag riktigt grym utrustning, helt knäpptyst arbetsmiljö, allt är helt perfekt.
Ska jag åka till jobbet 5 dagar i veckan så kostar det mig 15-20h fritid per vecka att göra detta. Jag kommer få sitta i något som kan liknas en hönsbur, även kallad öppet landskap. Vill man ha ett tyst rum för möte så är de ofta upptagna, folk utnyttjar då alla rum som de kan tänka sig. Som att ha möten i labbrummet och alla vi arbetare som behöver in i labbrummet för att hämta någon utrustning eller ändra något får ej gå in.
Ibland har man superviktiga drifttagningar kl 07:30 till sent på kvällen. Jobba hemifrån inga problem. Ska man till jobbet, så får man gå upp före kl 05:00, hoppas på att kollektivtrafiken går och ha denna säkerhetsmarginaltid. Sedan på jobbet innan drifttagningen bära med sig skärmar och annat till ett tyst rum.

Om problem uppstår och man behöver ha hjälp. Ja då får man i båda fall ringa en person som inte finns på kontoret. Så varför man åker till kontoret för att sitta ensam i ett tyst rum vid viktiga arbetsmoment är en bra fråga, men det är så företaget vill att man ska jobba.

*edit*
Jag har insett att jo mer makt någon får ju mer kan den utnyttja det. Och jag funderar hur det är att jobba på de verkligt stora företaget som Apple, Google, Intel, Microsoft, Tesla etc. Där företaget inte alls behöver "krypa för vanliga arbetare" utan företaget ställer villkoren, passar det inte arbetaren så sök nytt jobb.

Som du skriver (och själv verkar anse) arbetsgivaren bestämmer hur och när personal får jobba hemma. Det behöver heller inte finnas motivering eller argumentation från arbetsgivaren varför man väljer att göra på ena eller andra sättet. Det är bara att gilla läget som arbetstagare. Om inte, sök nytt jobb. Dock behöver nog arbetsgivare idag vara smarta när det gäller hemarbete eftersom möjligheten till detsamma är en konkurrensfördel i rekryteringssammanhag.
Själv jobbar jag på ett större svenskt företag med globala förgreningar och inom mitt affärsområde är grundregeln efter pandemin att man ska utföra sitt jobb från kontoret. Har man en tjänst som tillåter det så är det ok med jobb hemifrån 1-2 dagar i veckan i samråd med chef. Jag jobbar själv som chef med personal som, med några få undantag, inte kan jobba hemma och det gör att jag inte heller jobbar hemma mer än någon enstaka dag/halvdag ibland även om jag skulle kunna jobba hemma ganska mycket. Trivs på kontoret och de fördelar det ger med spontana kontakter och överhörning av information i diverse sammanhang...

Tillägg
Permalänk
Medlem

Jag och min fru arbetar helt på distans. Vi skulle aldrig gå tillbaka till något annat även om jag inte hade varit främmande för idén att vara på ett kontor några dagar i månaden (förutsatt att kontoret uppfyller alla mina krav). Jag förstår att det inte fungerar i vissa roller men för oss är det optimalt. Mer fritid, mer tid till träning, familj, vänner, you name it.

Skillnaden på vår mentala hälsa (och fysiska hälsa pga träning) efter distansarbete och innan är som natt och dag. Jag förstår att par skiljer sig och mår dåligt när de tvingas tidigt till ett värdelöst kontor samtidigt som de förväntas bolla barn, egenintressen, sova tillräckligt osv. För övrigt hade jag aldrig tagit ett enda konsultuppdrag där jag skulle tvingas in på ett kontor, med undantag från första veckan av uppdraget.

Vi lever bara en gång men av någon märklig anledning ska vi leva som fångar i ett samhälle, slava för en dålig lön och lägga en massa tid på att ta oss till och från en fysisk plats bara för att göra någon annan nöjd. Om personen levererar är det sak samma om arbetet utförs på distans eller inte. Vi tror även stenhårt på principen att fritt välja när du arbetar under dygnet, förutsatt att det är möjligt för just ditt arbete. Är det vintermörker och varit snö/regn i flera dagar men nu skiner solen? Arbeta morgon samt em/kväll men ta 3-4h mitt på dagen för att maximera solljus, hälsa och välmående.

Varför tvingas in på ett dystert kontor i Sverige och spendera 1-2h/dag på att pendla när du kan utföra ditt arbete bättre på distans från en solig balkon i södra Europa?

Permalänk
Medlem

Jobbar på ett företag med 50k anställda ungefär och vi har fortfarande 3/2 men med flexibilitet för att det kanske inte passar alla. Jag försöker vara på kontoret så ofta jag kan men i och med att jag jobbar mycket mot USA så blir det svårt att få ihop vardagen (laga mat, hämta/lämna på dagis, träning o.s.v.) om jag inte jobbar hemifrån. Har jag inga sena möten är jag på plats 3-5 dagar i veckan, annars 0-2 dagar i veckan.

Permalänk
Skrivet av Flipper:

Vi lever bara en gång men av någon märklig anledning ska vi leva som fångar i ett samhälle, slava för en dålig lön och lägga en massa tid på att ta oss till och från en fysisk plats bara för att göra någon annan nöjd. Om personen levererar är det sak samma om arbetet utförs på distans eller inte.

Jag instämmer helt.
Det tragiska för oss som gillar jobba hemifrån är att jag ser en trend där vi går tillbaka.

Systemutvecklare som jag är så har man i princip alltid kunnat jobbat hemifrån. Det har dock oftast varit väldigt höga krav på dessa arbetare som en väldigt liten skara uppnår. -Man bör vara så bra så arbetsgivaren ser en som oersättlig och därför tillåter en jobba hemifrån.
Detta till en period nyligen där företag rekommenderade alla att som kunde jobba hemifrån skulle göra det..
Tills nu när man på vissa företag går emot att man igen måste vara så duktig så man kan anses vara oersättlig. Och det är då helt kört att ens diskutera saken på ens arbetsplats.

Orsaken till varför företag vill ha anställda på kontoret handlar såklart inte om att jävlas. Det handlar om saker som att knyta gemenskap. Och de ser att deras juniorer får problem när de får svårare att fråga oss "seniorer", där ofta vi "seniorer" får lägga denna tid på vårt egna projekt.

Permalänk
Medlem

Älskar hemarbete. Det var det enda bra som resulterade ifrån pandemin.

Jag presterar väldigt bra hemifrån. Det har jag visat under föregående år. Cheferna är hur nöjda som helst med det jag åstadkommit.

Vi började senare delen av förra året med en dag på kontoret och resten hemma. Det var bra tyckte jag. En dag med kollegor är väl trevligt tycker jag. Jag behöver inte mer social interaktion än så med kollegorna. Jag har vänner för det.

Nu i januari började vi med 3 dagar på kontoret för mitt team. Det är slöseri med tid och jag förstår inte riktigt varför vi har gått från 1 dag till 3. Jag misstänker att nya kollegor inte lyckats komma in i arbetet hemifrån. Men varför ska jag straffas för det?
Jag började i januari 2021 och hade onboarding hemifrån. Funkade hur bra som helst och jag har som sagt överpresterat, och det på distans...

Vi ska utvärdera detta snart och jag kommer självklart kritisera 3 dagar från kontoret. Jag kan nöja med mig 2 även om jag helst hade haft 1 dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej nu har det gått ett tag och jag undrar om era arbetsgivare har förändrat deras åsikter om att jobba hemifrån?

Bara för att förtydliga så ingen anklagar mig för fel sak. Jag anser att arbetsgivaren ska ha rätt att kräva 100% närvaro på kontoret även om man får sitta helt själv på kontoret med väldigt lång restid och dålig kollektivtrafik. Gillar arbetare inte detta villkor så har arbetaren full rätt att söka ett annat jobb.

Nå på min arbetsplats så har arbetsgivaren insett att de är stora, lågkonjekturen är på ingång m.m och det är arbetsgivaren som kan ställa krav på sina arbetare. Lite som många riktigt storföretag har gjort. Där chefer flera gånger i möten har sagt lite saker kring tillväxt att det är bra att inte ha för låg personalomsättning, för folk behöver byta jobb ibland och vara anställd för länge på samma arbetsplats är ej bra.

När det gäller jobba hemifrån så är det ingen öppen diskussion. Utan chefer började med att visa powerpoint-slides om information om att folk mår dåligt att jobba hemifrån, att jobba hemifrån kan ofta likställas med tortyr har de kommit fram till i studier.. Och de babblade på...
Att deras studier kommer från när de största Corona restriktionerna fanns och folk tvingades ofrivilligt att jobba hemifrån och inte kunde gå på gym, träffa folk etc är irrelevant. Och det är inget som vi arbetare kan argumentera emot utan det är bara fortsätta höra dem prata på..

Det är med andra ord kört på min arbetsplats. Vi kommer högst få jobba hemma en dag i veckan oavsett vad. Gillar man ej detta så är det enda alternativet att söka ett nytt jobb.

Då undrar jag såklart om fler arbetsgivare är liknande?

På frågan varför jag gillar jobba hemifrån. Jo hemma har jag riktigt grym utrustning, helt knäpptyst arbetsmiljö, allt är helt perfekt.
Ska jag åka till jobbet 5 dagar i veckan så kostar det mig 15-20h fritid per vecka att göra detta. Jag kommer få sitta i något som kan liknas en hönsbur, även kallad öppet landskap. Vill man ha ett tyst rum för möte så är de ofta upptagna, folk utnyttjar då alla rum som de kan tänka sig. Som att ha möten i labbrummet och alla vi arbetare som behöver in i labbrummet för att hämta någon utrustning eller ändra något får ej gå in.
Ibland har man superviktiga drifttagningar kl 07:30 till sent på kvällen. Jobba hemifrån inga problem. Ska man till jobbet, så får man gå upp före kl 05:00, hoppas på att kollektivtrafiken går och ha denna säkerhetsmarginaltid. Sedan på jobbet innan drifttagningen bära med sig skärmar och annat till ett tyst rum.

Om problem uppstår och man behöver ha hjälp. Ja då får man i båda fall ringa en person som inte finns på kontoret. Så varför man åker till kontoret för att sitta ensam i ett tyst rum vid viktiga arbetsmoment är en bra fråga, men det är så företaget vill att man ska jobba.

*edit*
Jag har insett att jo mer makt någon får ju mer kan den utnyttja det. Och jag funderar hur det är att jobba på de verkligt stora företaget som Apple, Google, Intel, Microsoft, Tesla etc. Där företaget inte alls behöver "krypa för vanliga arbetare" utan företaget ställer villkoren, passar det inte arbetaren så sök nytt jobb.

Skulle sagt upp mig om jag var du. Antingen hitta något närmare eller någon arbetsgivare som är mer öppen för distansarbete.
Kommer nog själv aldrig att åka in till kontoret fler än 2 dagar per vecka, den tiden är förbi.

Visa signatur

Desktop: Corsair Carbide 400C | 3770K@4.4GHz | RX 6700 XT | 32GB DDR3 | RM750X | P8Z77-V Deluxe | 860 EVO 1TB
HTPC/Server: FD Array R2 | Intel i5-650 | Zotac 1156 mini-ITX H55 | 8GB DDR3 | 5st WD RED 3TB RAID 5

Permalänk
Medlem

50% på plats är officiella riktlinjen, många kör med två dagar.
En del är på plats mer andra, mindre, ingen direkt uppföljning.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Ogillar att vi behöver komma in "bara för att" i princip. Kan sitta 3-4 dagar på kontoret utan att någon pratar med mig. Då känns det jävligt onödigt.

Visa signatur

Grubblare

Permalänk
Medlem

På mitt jobb så är det är fortsatt upp till varje avdelning att bestämma hur man ska göra. Själv så kör jag hemifrån alla dagar i veckan. Fungerar hur bra som helst. Skulle byta jobb om jag tvingades åka in mer än 1 gång/vecka.

Visa signatur

Klicka på citera när du ska svara någon!

Permalänk
Medlem
Skrivet av drwlz:

Ogillar att vi behöver komma in "bara för att" i princip. Kan sitta 3-4 dagar på kontoret utan att någon pratar med mig. Då känns det jävligt onödigt.

Håller helt med! Finns det värde så är jag först in men varför annars? Sitta i teams-möte på kontoret? Tror tyvärr också vi är på väg mot att gå tillbaka mer och mer. Dåliga tider och cheferna förstår inte varför det går dåligt. Bäst att kontrollera mina anställda lite mer…

Permalänk
Medlem

Företaget jag jobbar förespråkade hemmajobb som en förmån långt innan pandemin, så inget har ändrats där.
Snarare hjälpte pandemin att få fler att inse fördelarna med det.
Jag har jobbat hemifrån permanent i 6 år nu och jag kommer aldrig sätta min fot på ett kontor igen. De ytorna kan användas till bättre saker, så som lägenheter och dylikt.
Att bo på landet och kunna jobba hemifrån och ha en obemannad affär 100 meter ifrån är en lyx jag inte tar för givet. Har skyhög livskvalitet som jag är oerhört tacksam för.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

50% på plats är officiella riktlinjen, många kör med två dagar.
En del är på plats mer andra, mindre, ingen direkt uppföljning.

Samma där jag sitter ska vara 51% på kontoret (det här är väl pga. skatteregler så lär vara vanligt?). Har 10 minuter med cykel och föredrar ändå kontoret mot hemma, och jag tycker den absolut största fördelen är möjligheten att vobba! Klockrent när yngsta är 8 och ändå kan roa sig hyffsat själv, oftast iaf.

Permalänk
Medlem

Bytte arbetsgivare efter pandemin med kravet från min sida att jag själv bestämmer varifrån jag jobbar. Jag har dock börjat åka till kontoret mer än vad jag trodde, så länge det är på min premiss och passar med livspusslet hemma. Vi har kontor i två olika städer som teamet är utspritt över så det är alltid att vi arbetar remote mot varandra ändå men det normala är att man ska/bör infinna sig på ett av kontoren vissa dagar i veckan.

Permalänk
Medlem

Jag sitter hemma 4-5 dagar i veckan och trivs med det. Jag brukar bunta ihop möten till en dag och ta den på kontoret, då slipper jag försöka få något gjort i vårt nyrenoverade (och per definition kassa) öppna kontorslandskap. Min chef är väldigt införstådd i att jag ogillar arbetsmiljön på kontoret, och hittills har den här metoden fungerat bra nog för alla. Det ironiska är dock att mötena till största del är digitala, oftast är vi maximalt 25% som är med på plats, resten är med digitalt (eftersom de sitter i andra länder).

Om det kommer konkreta krav på mer närvaro på kontoret kommer jag leta mig vidare direkt. Jag jobbar inom data och har erfarenhet så tror knappast att jag skulle behöva leta särskilt länge.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av sandos:

Samma där jag sitter ska vara 51% på kontoret (det här är väl pga. skatteregler så lär vara vanligt?). Har 10 minuter med cykel och föredrar ändå kontoret mot hemma, och jag tycker den absolut största fördelen är möjligheten att vobba! Klockrent när yngsta är 8 och ändå kan roa sig hyffsat själv, oftast iaf.

Det är inte några skatteregler eller liknande som säger detta, jag vet inte om merparten av alla företag har missuppfattat reglerna eller om de medvetet misstolkar dem för att kunna tvinga in folk till kontoret igen. För mig låter det rätt otroligt att de inte skulle se till att ha koll på reglerna innan de fattar så stora beslut som påverkar livet så mycket för deras anställda, så jag lutar åt den senare förklaringen, men samtidigt fattas ju beslut på den nivån ofta baserat på något väldigt vagt.

Vad regeln faktiskt säger är att arbetsplatsen måste finnas till förfogande mer än 50% av tiden, så att den anställde har möjligheten att åka dit och arbeta. Säger arbetsgivaren att du inte får komma in till arbetsplatsen halva tiden eller mer så är ditt hem din primära arbetsplats och då får arbetsgivaren ett större ansvar när det gäller arbetsmiljö. Säger arbetsgivaren däremot att du får jobba hemma hur mycket du vill men kontoret finns här så du kan jobba därifrån så mycket du vill också så får de inte utökat ansvar oavsett om du jobbar hemifrån 99% av tiden.

Permalänk
AKA AudioBamse

När coronapandemin slog till så började typ alla (som hade möjlighet) jobba hemmifrån och flygtrafiken mer eller mindre upphörde så var det en oerhört stor vinst för miljön, man har ganska länge pratat om att folk måste sluta / köra mindre bil och flyga mindre, men inget har typ hänt, förren coronan slog till.

Vi har ju ett guldläge att göra hemmajobbande till det nya normala även efter coronan för miljöns skull, men det verkar som att fler och fler glömmer miljön och väljer att resa till kontoren ändå fast det inte är absolut nödvändigt, det sjuka är (som många nämnt i tråden) att många företag till och med nästan kräver att anställda ska resa till kontoret varje vecka. Var försvann miljötänket där?

Nu ska väl istället alla företag, så långt det går, uppmana anställda att inte komma till kontoret (om det inte är absolut nödvändigt) för att få folk att resa mindre.

Varför är det inte fler som pratar om detta?