Jobbar hemma, upplevelse, framtid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Anledningen till att det inte alls är självklart eftersom det inte bara handlar om vad enskilda personer gillar och föredrar. Det här om "vad arbetsuppgifterna tillåter" är ett ofta repeterat mantra men det säger inte supermycket om man nu inte arbetar extremt självständigt.

Om person A föredrar att jobba hemifrån och person B upplever att jobbet blir enklare, mera effektivt, mera meningsfullt när man kan träffas face to face, så måste man på företagsnivå beakta båda dessa perspektiv och upplevelser för att försöka förstå vad den bästa kompromissen är. Företaget måste ta ansvar för den kompromissen på lämplig nivå i organisationen. Både vad som är lämplig nivå organisatoriskt och vad som är en lämplig kompromiss är inte alls självklart.

Liknande har säkert sagts sjuttioelva gånger bara i den här tråden...

_________________________
Vidare, en grej som jag reagerar en del på är hur det verkar dras (enligt mig) för stora växlar på de erfarenheter och vad vi "har lärt oss" de senaste 18 månaderna. Man behöver inte vara någon Sokrates eller Platon för att inse att fysisk distansering mellan människor är att röra sig vidare i en generell utarmning av människors liv, mening och sammanhang. Hur illa är det och kan det "kompenseras"? Vem fan vet? Jag vågar sticka ut hakan och säga att vi inte vet tillräckligt efter 18 månader.

Tycker det är ett väldigt förlegat sett att se på det, ofta baseras det på ledningens syn snarare än faktiska resultat, forskning etc. I mångt och mycket bottnar det i att för vissa är förändring väldigt svårt och dessa individer känner en otrygghet i förändring. Det ska man självklart respektera men det innebär inte att det är rätt beslut, ifall besluten bottnas i sådana aspekter.

Finns ju massvis med företag som tillåtit hemmaarbete långt innan pandemin, så det är ju inget direkt nytt, skillnaden är att det skett på en större skala en tidigare. Sen så kan det finnas situationer där man behöver hitta en kompromiss så klart, men att avfärda flexibilitet med luddiga formuleringar som "vi tappar kreativitet" köper jag inte.

Sen är det ämne där det finns vitt skilda åsikter förstås och man utgår från sina egna erfarenheter. Vi är väldsledande inom vår sektor och har nog aldrig varit så produktiva som det senaste året, vilket även syns på företagets resultat och i interna undersökningar så har både chefer och övriga anställda hänvisat det åt flexibiliteten då många fått en bättre balans i livet. Det har också medfört förbättringar på kontoret för de som velat jobba därifrån med minskad trängsel, lättare och få tag i konferensrum etc.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rj45:

Jag känner säkert som många andra att hemarbetet ökar livskvalitén. Man får sova ut ordentligt, man slipper pendla, all dötid som uppstår på arbetet kan spenderas på att göra andra saker hemma, att gå på ärenden har blivit så mycket enklare.

Har haft mycket privata problem på sistone och jag hade aldrig klarat mig om jag inte fått arbeta hemma. Dom dagar man mått riktigt dåligt och bara vill vara själv har jag kunnat få vara det, medan jag kunnat jobba. Att sitta på jobbet med den tyngden hade jag aldrig någonsin klarat av. Oftast så flexar jag bara ut tiden sen och arbetar längre eller vaknar tidigare nästa dag om det drar ut på tiden.

De enda som saknar sin arbetsplats är de som är extremt extroverta som behöver fylla någon slags social kvot. Eller de som har en dålig arbetsplats eller situation hemma. Det är tidseffektivt och kostnadseffektivt.

Man saknar inte direkt känslan av att stå och laga mat kl 19 på kvällen efter en lång dag. 2 timmars pendling, 9 timmars arbete, stresshandling och stresslaga maten för att få 1-2 timmar ledigt på kvällen. Nej tack. Sen när helgen kommer så är allt man orkar göra är ligga i soffan eller sitta vid datorn. Mitt psykiska välmående har ökat med 500%.

Jobbar idag som konsult på en svensk myndighet och de pratas om att återvända till kontoret. Som tur är följer jag mitt bolags egna sätt att arbeta på, dvs hemifrån. Kommer inte vilja gå tillbaka mer än 1-2 dagar i veckan. Och då enbart om man måste utföra något på kontoret.

Väldigt märkligt att döma andra för att du har en besvärlig väg till kontoret och inte får vardagen att gå runt som du vill.
Det är du själv som har satt dig i den situation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trackmaster:

Väldigt märkligt att döma andra för att du har en besvärlig väg till kontoret och inte får vardagen att gå runt som du vill.
Det är du själv som har satt dig i den situation.

Oj, vad tråkigt svar! Jag dömer inte någon annan, men det är ju rätt tydligt att du gör det.

Jag tycker min vardag går runt alldeles utmärkt och har gjort det både innan och nu. Men ska jag jämföra så har livet blivit enklare och mindre stressfyllt i och med hemarbetet. Därmed så har mitt psykiska välmående ökat avsevärt. Vill jag gå tillbaka hur det var innan för det? Nej.

"Det är du själv som har satt dig i den situation". Väldigt löst av dig att kasta sig med ett sånt uttryck.

Nåväl. Alla är vi olika.

Visa signatur

● Active

Permalänk
Medlem

Har drivit eget företag och jobbat frilans sedan 2005, och trodde inte att jag skulle arbeta som anställd igen - ever. Men när pandemin kom så blev mina inplanerade events inställda och jag fick söka nya möjligheter. Provande först med universiteten i närområdet, utan att hitta något lämpligt. Däremot fick jag en förfrågan om att söka en tjänst som gästlärare vid Harvard, men det hade varit svårt att få till med familjen. Men när jag tipsade mitt nätverk om Harvard-tjänsten fick jag en fråga om jag inte ville komma till ett universitet längre bort och bidra till utvecklingen inom mitt område (AI) på distans. Jättekul! Hoppade på en tidsbegränsad anställning t.o.m. nästa sommar.

Tycker att det har fungerat förvånansvärt bra med distansarbete, inte minst eftersom så många av mötena varit på en nationell nivå och därför ändå hade fått skötas online. Dessutom så tycker jag att det har varit lätt att vara effektiv och driva projekt både på egen hand och i samarbete med andra, inte minst pga mindre ställ- och transporttid. Vidare så har det varit väldigt trevligt att min fru också arbetat på distans och att vi därför fått mer kvalitetstid tillsammans – ex lunchpromenader, samtidigt som sonen har kunnat komma hem och äta lunch.

Eftersom min fru fått arbeta i sonens rum har vi insett att vårt boende inte varit anpassat till att vi båda arbetar på distans, något som vi räknar med att fortsätta med även framöver (även om omfattningen är oklar). Vi har därför börjat titta på ett nytt boende – något som tar emot givet den nuvarande prisbilden. Nu har vi visserligen valt att hyra ett boende i ett ganska dyrt område, eftersom skolan här är ok och min fru har gångavstånd till sin arbetsplats, men vi blev förfärade när vi såg att en liten och ganska menlös kåk i området drevs upp från ett redan (för) högt utgångspris på 6,5 mkr till 8,6. Med tanke på att många frågor fortfarande hänger i luften, inte minst gällande framtida möjligheter till distansarbete, vad jag ska hitta på efter min nuvarande anställning och var sonen bäst kan gå i gymnasiet, så får vi nog avvakta lite med ny bostad. Min frus arbetsgivare har redan sagt att de förväntar sig att hon är på kontoret åtminstone 50%, vilket talar för att vi får hålla oss i närområdet alternativt på en plats där det ändå är lätt för henne att ta sig till sin arbetsplats.

När det gäller min arbetssituation upplevde jag i början av pandemin att acceptansen för distansmöten även med min ”hem-organisation” var hög, men jag skulle tro att jag får sikta in mig på att fler möten kommer att vara på plats framöver (beroende på hur pandemin utvecklas). Så för att sammanfatta så har hemarbetet varit väldigt positivt för oss, både när det gäller arbetsprestation och familjedynamik, men osäkerheter kring framtid och utveckling gör det svårt sätta ner foten och styra upp livet på ett sätt som passar hela familjen.

/M

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Folk bör gå och sätta sig i ett tyst rum för att inte störa sina andra kollegor.
Problemet är att vi har en snabb utveckling på laptops-dockor som gör att alla dockor inte passar alla datorer, vilket ofta leder att det är omständligt att plugga in sin dator i allt bara för ett samtal. Detta ihop med få lediga tysta rum gör att folk sitter på kontorslandskapet och för sina samtal.

Varierar med kontoren antar jag och vilken roll man har i mötet.
Hos oss är det lämpligt att ta ett tyst rum om man håller i mötet eller av annan anledning ska prata hela tiden men för övriga spelar det sällan någon roll om man sitter på sin plats.

Skrivet av snajk:

Jag tycker det kan funka rätt bra, men det beror förstås på hur stor gruppen är. Daily standup med tre pers i ett konferensrum och tre pers hemma funkar väldigt bra tycker jag, medan typ ett avdelningsmöte med tio pers på kontoret och 25 hemma tenderar att bli väldigt röriga.

Ja, liten tight grupp kan det säkert funka. Men ger det något?
Vi är två på samma kontor och resten ute i världen och hade aldrig fått för mig att ta ett konferensrum till oss för morgonmötet.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Json_81:

Ja, liten tight grupp kan det säkert funka. Men ger det något?
Vi är två på samma kontor och resten ute i världen och hade aldrig fått för mig att ta ett konferensrum till oss för morgonmötet.

Ibland ger det bara att man slipper sitta med hörlurar på sig ännu mer än man redan gör, vilket inte ska underskattas. Men ofta så ger det mer i och med att man har en whiteboard i rummet som man kan rita på och diskutera kring, de andra kan förstås inte delta på samma sätt men man kan ju rikta kameran så att de ser vad som pågår och så i alla fall. Sen är jag ändå för att resa sig från skrivbordet emellanåt, är man på kontoret så blir det många timmar där så att få sträcka på benen lite och gå till något rum är ganska trevligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Ibland ger det bara att man slipper sitta med hörlurar på sig ännu mer än man redan gör, vilket inte ska underskattas. Men ofta så ger det mer i och med att man har en whiteboard i rummet som man kan rita på och diskutera kring, de andra kan förstås inte delta på samma sätt men man kan ju rikta kameran så att de ser vad som pågår och så i alla fall. Sen är jag ändå för att resa sig från skrivbordet emellanåt, är man på kontoret så blir det många timmar där så att få sträcka på benen lite och gå till något rum är ganska trevligt.

Ja, det låter ju rimligt

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Ibland ger det bara att man slipper sitta med hörlurar på sig ännu mer än man redan gör, vilket inte ska underskattas. Men ofta så ger det mer i och med att man har en whiteboard i rummet som man kan rita på och diskutera kring, de andra kan förstås inte delta på samma sätt men man kan ju rikta kameran så att de ser vad som pågår och så i alla fall. Sen är jag ändå för att resa sig från skrivbordet emellanåt, är man på kontoret så blir det många timmar där så att få sträcka på benen lite och gå till något rum är ganska trevligt.

Jag pallar inte hörlurar någon längre stund, känns instängt och onaturligt, så sitter helst i annat rum. Det fetade gäller att få folk att förstå för hybrid-möten. Ska det fungera så måste det till bra ljud, bra mikrofoner och en vettig kamera. Att någon ställer upp en laptop blir lika värdelöst som dåtidens telefonkonferens, o-engageraden och leder till att de som är remote exkluderas.

Givet rätt teknik (som inte alls är dyr, en lös 4K-webcam och en bra "puck" kommer man milslångt med, så kommer det fungera med möten där 5 personer sitter i en konferensrum och övriga 5 sitter vid sina datorer remote.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Inaktiv

Jag är världssledande inom min sektor som pa och har jobbat hemma sedan 2005 så det har funkat kanon. Var tidigt ute med videoövervakning för god kundsäkerhet och har alltid undrat varför det har tagit sån tid med saker och ting och varför man återuppfinner hjulet. Programvara för att kunna kommunicera ljud och video, dela skärm etc även i grupp har funnits i över 10 år lååååååångt innan zoom och allt vad det heter kom.

Har kommit på att klippa gräs och sitta i kassan på Tempo virtuellt kan bli knepigt så jag eftersöker en app. Inser hur lyckligt lottad jag är som kör med ljudkort, mickar och monitorer så jag slipper hörlurar och öronen svamp så det kan jag rekommendera.

Rock on HomeClockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av rj45:

Oj, vad tråkigt svar! Jag dömer inte någon annan, men det är ju rätt tydligt att du gör det.

Jag tycker min vardag går runt alldeles utmärkt och har gjort det både innan och nu. Men ska jag jämföra så har livet blivit enklare och mindre stressfyllt i och med hemarbetet. Därmed så har mitt psykiska välmående ökat avsevärt. Vill jag gå tillbaka hur det var innan för det? Nej.

"Det är du själv som har satt dig i den situation". Väldigt löst av dig att kasta sig med ett sånt uttryck.

Nåväl. Alla är vi olika.

Det var lite den punkten jag ville träffa på dig, eftersom du sa att människor är introverta eller extroverta beroende hur de ville jobba. Ingen vet en annans situation, känsla gällande situationen på hur man vill jobba eller anledningen till det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trackmaster:

Det var lite den punkten jag ville träffa på dig, eftersom du sa att människor är introverta eller extroverta beroende hur de ville jobba. Ingen vet en annans situation, känsla gällande situationen på hur man vill jobba eller anledningen till det.

Det har aldrig funnits ett val för den vanlige arbetaren. Nu finns det ett val och det är tydligt vilka som hellre är på plats. Med det sagt så dömer jag inte de som hellre vill arbeta från kontoret. Men stereotyper finns, vilket jag nämnde i mitt inlägg. Vi som velat få arbeta hemifrån innan pandemin har inte fått det tidigare. Jag vet inte vad du vill komma till men det finns bokstavligen ingenting positivt med att sitta på ett kontor dagarna i ända. Oavsett vad du säger.

Visa signatur

● Active

Permalänk
Medlem
Skrivet av rj45:

Det har aldrig funnits ett val för den vanlige arbetaren. Nu finns det ett val och det är tydligt vilka som hellre är på plats. Med det sagt så dömer jag inte de som hellre vill arbeta från kontoret. Men stereotyper finns, vilket jag nämnde i mitt inlägg. Vi som velat få arbeta hemifrån innan pandemin har inte fått det tidigare. Jag vet inte vad du vill komma till men det finns bokstavligen ingenting positivt med att sitta på ett kontor dagarna i ända. Oavsett vad du säger.

Klart det finns positiva saker med att vara på kontoret, samma sak som det finns positiva saker med att arbeta hemifrån.
Många trivs med att faktiskt umgås och socialisera sig med kollegor. Många som vill komma ifrån familjelivet eller känna att jobbet utför man på en annan plats än hemifrån, även om man sitter på ett kontor.

Det finns otroligt många saker som avgör en person känsla till var jobbet ska vara och behöver inte betyda att man är introvert eller extrovert bara för det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rj45:

Det har aldrig funnits ett val för den vanlige arbetaren. Nu finns det ett val och det är tydligt vilka som hellre är på plats. Med det sagt så dömer jag inte de som hellre vill arbeta från kontoret. Men stereotyper finns, vilket jag nämnde i mitt inlägg. Vi som velat få arbeta hemifrån innan pandemin har inte fått det tidigare. Jag vet inte vad du vill komma till men det finns bokstavligen ingenting positivt med att sitta på ett kontor dagarna i ända. Oavsett vad du säger.

Skrivet av Trackmaster:

Klart det finns positiva saker med att vara på kontoret, samma sak som det finns positiva saker med att arbeta hemifrån.
Många trivs med att faktiskt umgås och socialisera sig med kollegor. Många som vill komma ifrån familjelivet eller känna att jobbet utför man på en annan plats än hemifrån, även om man sitter på ett kontor.

Det finns otroligt många saker som avgör en person känsla till var jobbet ska vara och behöver inte betyda att man är introvert eller extrovert bara för det.

När vi på min arbetsplats pratar om hemma eller på kontoret i stan så är det väldigt blandat. Men de flesta säger att dom inte vill bli av med kontoret i stan utan det vore trevligt att ses ibland. Vissa för att det hjälper arbetet i vissa lägen, när man ska samarbeta. De flesta försöker beskriva samma sak, något som fattas när man inte är tillsammans. Sånt här som händer när man jobbar under samma tak och kan prata om saker som borde göras men som ingen äger/har som arbetsuppgift. Men det skiljer ju såklart jättemycket beroende på vem man är som person och vad man har för arbetsuppgifter och hur man trivs.

Vissa trivdes jättebra hemma till en början men började mer och mer må sämre av att inte träffa folk, vissa har en helt annan upplevelse. Men det är bra att diskussionen har satt fart mer på allvar. Att få välja själv vart man arbetar kommer bli en del av kravlistan man kan ha när man söker jobb. Vissa företag föredrar nog att man inte tar upp kontorsyta, som är dyrt och då kanske har som krav att man arbetar hemma och andra är helt tvärt om. Vi har nog bara sett början på det här.

Jag jobbar i distansmötesbranschen själv så jag har fått se effekterna av detta väldigt tydligt. Vart det kommer ta vägen kan jag bara gissa om. Det jag vet just nu är att det kommer behövas mer distansmötesutrustade rum, små och stora. Det kommer också behövas tillfällen där man träffas face to face också. Ibland så kommer man över längre tid också behöva träffas face to face. Det beror helt och hållet på vad man jobbar med.

Visa signatur

Is it "for fucks sake" or "for fuck sake"? Its for a work email so it has to sound professional.

Permalänk
Medlem
Skrivet av blade80:

När vi på min arbetsplats pratar om hemma eller på kontoret i stan så är det väldigt blandat. Men de flesta säger att dom inte vill bli av med kontoret i stan utan det vore trevligt att ses ibland. Vissa för att det hjälper arbetet i vissa lägen, när man ska samarbeta. De flesta försöker beskriva samma sak, något som fattas när man inte är tillsammans. Sånt här som händer när man jobbar under samma tak och kan prata om saker som borde göras men som ingen äger/har som arbetsuppgift. Men det skiljer ju såklart jättemycket beroende på vem man är som person och vad man har för arbetsuppgifter och hur man trivs.

Vissa trivdes jättebra hemma till en början men började mer och mer må sämre av att inte träffa folk, vissa har en helt annan upplevelse. Men det är bra att diskussionen har satt fart mer på allvar. Att få välja själv vart man arbetar kommer bli en del av kravlistan man kan ha när man söker jobb. Vissa företag föredrar nog att man inte tar upp kontorsyta, som är dyrt och då kanske har som krav att man arbetar hemma och andra är helt tvärt om. Vi har nog bara sett början på det här.

Jag jobbar i distansmötesbranschen själv så jag har fått se effekterna av detta väldigt tydligt. Vart det kommer ta vägen kan jag bara gissa om. Det jag vet just nu är att det kommer behövas mer distansmötesutrustade rum, små och stora. Det kommer också behövas tillfällen där man träffas face to face också. Ibland så kommer man över längre tid också behöva träffas face to face. Det beror helt och hållet på vad man jobbar med.

Det som är väldigt positivt med distansmöten är att fysiska möten som man satt med innan där man tänkte "detta kunde ha varit ett mejl istället", kan man nu få annat att göra medans man lyssnar.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Trackmaster:

Det som är väldigt positivt med distansmöten är att fysiska möten som man satt med innan där man tänkte "detta kunde ha varit ett mejl istället", kan man nu få annat att göra medans man lyssnar.

Jo det är absolut en fördel. Samtidigt känns det som att mötena blir allt fler med allt fler personer. Förut kanske jag diskuterade ett problem med en teammedlem, kom inte vi på en lösning gick vi och hämtade en arkitekt eller liknande som kunde förklara sakerna från ett annat perspektiv på fem minuter, och så var det bra med det. Med distansarbete blir det ett bokat möte, sannolikt med hela teamet för den första diskussionen, sen får man boka ett nytt möte med "arkitekten" och hela teamet när den och vi har en lucka och den kommer sannolikt att bjuda in fler personer som kanske kan ha nytta av diskussionen eller som håller på med något nästan relaterat. Så vad som tidigare hade varit löst på en halvtimme tar nu flera dagar, även om själva mötestiden kanske inte är så mycket längre.

Permalänk
Medlem

Har vridit och vänt på det här flera veckor. Man har ju öppnat pandoras ask och just att valet finns gör det hela svårt.

Många utgår från sina egna upplevelsers men det är ju så klart det finns fördelar att jobba på kontor OCH jobba hemma.

De bästa jag kan tänka mig är att man har en hybrid lösning där två dagar sker på kontor och då ska alla infinna sig där så man kan ta upp lite snack, snabba 1-1 och brainstorming. Sånt som är ett helvete på teams.

Sitter nu som konsult och blir konstigt att åka in på kontoret ibland när ingen är här, vad är syftet med det?

Visa signatur

I7 7700k 4,8GHZ | Asus Strix 1080TI 2000Mhz | Corsair Vengeance RGB DDR4 3100mhz| Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming | Corsair RM850i 850W. AOC AG271QG.

Permalänk
Medlem

Om alla är på kontoret samma två dagar så måste det dimensioneras för att alla ska få plats samtidigt ,och antagligen även ha fler mötesrum än tidigare eftersom alla möten ska ske de två dagarna ,dvs större än i dagsläget. De andra tre dagarna ska det bara stå tomt?

Ovan är som jag ser det nackdelen med hybridmodeller, känns som det blir sämsta av båda världarna snarare än bästa .

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cameltotem:

Har vridit och vänt på det här flera veckor. Man har ju öppnat pandoras ask och just att valet finns gör det hela svårt.

Många utgår från sina egna upplevelsers men det är ju så klart det finns fördelar att jobba på kontor OCH jobba hemma.

De bästa jag kan tänka mig är att man har en hybrid lösning där två dagar sker på kontor och då ska alla infinna sig där så man kan ta upp lite snack, snabba 1-1 och brainstorming. Sånt som är ett helvete på teams.

Sitter nu som konsult och blir konstigt att åka in på kontoret ibland när ingen är här, vad är syftet med det?

Du slår huvudet på spiken.

Förutsatt att man har en dräglig arbetsplats hemma, är det (enligt mig) lönlöst att åka in till ett kontor om de man behöver jobba med inte är på kontoret. Om Pelle och Kajsa väljer att jobba hemifrån kommer vi ändå behöva ta mötet via videolänk. Det är objektivt sämre att sitta i ett kontorslandskap och ta ett videosamtal än att sitta hemma (eller avskiljt) och ta samma samtal.

Jag ser två lösningar på det problemet:

1. Kommendera in folk till kontoret. "Tisdagar ska alla vara på plats."
2. Satsa ashårt på att göra hybridmöten (en del på plats, en del på video) en first-class-citizen.

1 är tråkigt men enkelt. Det kan dock leda till att folk säger upp sig för de har vant sig vid flexibiliteten som hemarbete medför.

2 är skitsvårt men får man det att fungera (ingen aning om hur) tror jag man vinner i längden.

Edit: @ajn nämnde problemet med större lokaler. 1 förutsätter givetvis ett bokningssystem så att inte hela företaget väljer tisdagar som sin mötesdag. Man får rotera/boka så att alla konstellationer människor som behöver träffas ges möjligheten.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av ajn:

Om alla är på kontoret samma två dagar så måste det dimensioneras för att alla ska få plats samtidigt ,och antagligen även ha fler mötesrum än tidigare eftersom alla möten ska ske de två dagarna ,dvs större än i dagsläget. De andra tre dagarna ska det bara stå tomt?

Ovan är som jag ser det nackdelen med hybridmodeller, känns som det blir sämsta av båda världarna snarare än bästa .

På mindre bolag kan det säkert vara så, annars finns det ju alltid avdelningar som aldrig har med varandra att göra osv som man kan fördela på veckan.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av GLaDER:

Du slår huvudet på spiken.

Förutsatt att man har en dräglig arbetsplats hemma, är det (enligt mig) lönlöst att åka in till ett kontor om de man behöver jobba med inte är på kontoret. Om Pelle och Kajsa väljer att jobba hemifrån kommer vi ändå behöva ta mötet via videolänk. Det är objektivt sämre att sitta i ett kontorslandskap och ta ett videosamtal än att sitta hemma (eller avskiljt) och ta samma samtal.

Jag ser två lösningar på det problemet:

1. Kommendera in folk till kontoret. "Tisdagar ska alla vara på plats."
2. Satsa ashårt på att göra hybridmöten (en del på plats, en del på video) en first-class-citizen.

1 är tråkigt men enkelt. Det kan dock leda till att folk säger upp sig för de har vant sig vid flexibiliteten som hemarbete medför.

2 är skitsvårt men får man det att fungera (ingen aning om hur) tror jag man vinner i längden.

Edit: @ajn nämnde problemet med större lokaler. 1 förutsätter givetvis ett bokningssystem så att inte hela företaget väljer tisdagar som sin mötesdag. Man får rotera/boka så att alla konstellationer människor som behöver träffas ges möjligheten.

Jaa som sagt, lådan är öppen och folk har blivit vana med det här. Tror det är helt omöjligt att gå tillbaka helt nu.

Som du säger så är det problem att köra Teams med några på kontoret och resten hemma, det är jobbigt för de hemma för de måste stå ut med någon skitigt room mikrofon där endast de närmaste hör vad som sägs.

De som är på kontoret får ju nackdelarna med Teams och ingen av fördelarna att ses.

Något som fungerar är ju att företaget helt enkelt börjar anordna saker vissa dagar. T ex så bjöd vårt jobb på lunch när vi kom in. Vips så var 80% där den dagen

Tråkigt för företagen hur lite vi bryr oss men förmodligen ett enkelt sätt att få in folk på kontoret.

Visa signatur

I7 7700k 4,8GHZ | Asus Strix 1080TI 2000Mhz | Corsair Vengeance RGB DDR4 3100mhz| Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming | Corsair RM850i 850W. AOC AG271QG.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

På mindre bolag kan det säkert vara så, annars finns det ju alltid avdelningar som aldrig har med varandra att göra osv som man kan fördela på veckan.

Ja men då delar man ju inte heller lokaler/skrivbord/kontor/utrustning. Det här med att man ska kunna komma till en anonym arbetsyta och bulla upp sina grejer känns väldigt avlägset för mig. Det är kanske inte omöjligt, men lägsta-standarden måste vara hög med höj och sänkbart skrivbord, dubbla stora skärmar och en bra usb-c docka. Datorerna ska ju fixa det också men det är kanske det minsta problemet. Vissa kör ju stationärt fortfarande och det är frågan om det är en tänkbar lösning att bara köpa in tillräckligt biffiga laptops.

Och då har vi inte ens nämnt det äldre gardet som fortfarande gillar sina pärmar, böcker, pinaler och vad fasen det nu kan vara.
Personligen så gillar jag att ha en fast plats som jag kan gå till, det är bekvämt och jag vet vad jag kan förvänta mig.

Permalänk
Medlem

Vi har ganska bra utgångsläge på mitt jobb/team, då vi redan idag jobbar distribuerat.

Platserna på jobbet har alla (minst) två skärmar och USB-c docka och alla som har behövt det har kunnat ta hem headset osv för att kunna ha effektiva möten.

Lutar åt att vi får avgöra själva var vi vill jobba ifrån.
Min tanke är 50/50, för veckorna jag har barnen så jobbar jag hemma. Innebär att jag inte behöver betala någon fritidsavgift.

Nu har jag också kanske orättvist bra förutsättningar då jag bor i ett stort hus själv och har ett dedikerat kontor.

För mina lokala kollegor så försöker vi planera så vi är på kontoret åtminstone en dag samtidigt.

Permalänk
Medlem

Tyvärr tvingar min chef oss att åka in till kontoret två ggr i veckan trots att alla våra möten är via teams. Kommer byta jobb nästa månad men tycker det är sjukt jobbigt att bli tvingad till något. Framför allt när vårt arbete kan göras på 100% distans.

Nej, distansarbete är här för att stanna och det gäller bara för företagen att anpassa sig.

Visa signatur

if young metro don't trust you

Permalänk
Inaktiv

Sitter fortfarande hemma och är glad för det Man tjänar så mycket tid i vardagen och man har enligt mig mer energi på jobbet för man slipper stressa iväg och hem med bilen osv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon300311:

Sitter fortfarande hemma och är glad för det Man tjänar så mycket tid i vardagen och man har enligt mig mer energi på jobbet för man slipper stressa iväg och hem med bilen osv.

Framförallt dagar som denna när man vaknar upp med 15cm snö på uppfarten och en fin liten halvmeters snövall som plogbilen skapat.

Permalänk
Avstängd

Läste en artikel i Wired ganska nyligen om att, och varför, chefer så gärna vill återgå till kontorsarbete på heltid. Artikeln handlar mycket om att chefer i allmänhet är mer nöjda på jobbet än anställda, de tjänar bättre, har mer makt och så och därmed trivs de mycket bättre. Dock tror jag att det nog kan bero på att de känner att de tappar kontrollen lite när folk är hemma, och förstås att de inte känner sig så nyttiga när de inte kan gå runt och störa utöva management by walking around.

Permalänk
Medlem

Fick information igår om att vår framtida hybridmodell ska vara minst 50% på kontoret.
Återstår att se vad verkligheten blir

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Mer hemarbete är garanterat här för att stanna. Den största nackdelen jag har sett är när nyutbildade kommer in, så blir uppstartsträckan ganska lång. Mycket där beror säkert på att nya rutiner för nyanställda måste tas fram när man inte bara kan be dom hänga på folk ett par dagar här och där.

Permalänk
Medlem

Ett problem, eller en kostnad som vår arbetsgivare försöker hitta en lösning på är att kunna skära ner på lokalkostnader, men frågan är om det ens kommer gå utan att påverka flexibiliteten och då med bebehållen effektivitet. Jag skulle inte bara kunna kasta mig in i en delad arbetsyta, jag har aldeles för mycket hårvara att flytta runt. Jag håller på med support och testning.

Jag skulle kunna tänka mig att de personer på en avdelning som har gemensamma arbetsuppgifter kan dela på en större yta men även det är ju inte helt okomplicerat. Man vill kunna ha privata möten som också kräver ett utrymme. Både på distans och lokala möten. De flesta hos oss har ju helt skilda arbetsuppgifter så att dela arbetsytor känns om än möjligt på något sätt med en ordentlig insats som kommer ta tid, pengar och resurser...som vi inte har. Så i min värld så kommer det här att jobba hemmifrån vara något som man enkelt måste kunna kombinera med att också jobba på kontoret.

De gånger jag själv ska in på kontoret är om jag ska hämta någon hårdvara, sällan och nästan aldrig för att jag har behov egentligen. Det som kommer stryka på foten är sammanhållningen och de som måste vara på kontoret pga sina arbetsuppgifter kommer känna sig ännu mer tvingat distanserade från resten. Den här naturliga delen där mindre erfarna får ta del av mer erfarnas kunskap kommer också blir jättesvårt. Där har vi en del som är ett jätteproblem tycker jag. De på min avdelning som borde steppa upp och möjliggöra utrymme för tex. mig att steppa upp kommer ha väldigt svårt att lära sig vissa saker utan att jag eller någon annan är på plats och finns för korta snabba frågor som undan för undan gör att man organiskt lär sig mer och mer och mer och sen växer in i en ny roll om man nu vill det.

Sånt här kommer bli svårare och kommer försämra mina möjligheter att avancera eller ha möjligheter att fortsätta min karriär. Samma gäller mig, jag har inte heller lika lätt att samla på mig kunskap som kommer från andra som jag vet kan lära mig saker. Vissa saker kommer jag kunna lära mig på distans också självklart och hos de människor där drivkraften finns naturligt kommer det vara lättare. Men hos de som inte har en inre drivkraft kommer skillnaderna syna tydligt.

Så det finns både + och - att sätta på hemmarbete beroende på vad man har för inre drivkraft, typ av jobb och arbetsgivare. Men nu är vi ju nybörjare rent kollektivt i alla fall på detta ett bra tag. Så vi får väl se hur det ser ut om ett år och om 5 år. Mycket kommer nog ändras ändå för vissa grupper.

Ska jag sätta ett betyg på mitt hemmajobb hittills...18+ månader...Mitt liv är mer harmoniskt och jag får mina egna arbetsuppgifter gjorda snabbare nu än tidigare. Min familj uppskattar att jag kan jobba hemmifrån. Har barn i 10-års-åldern. Jag sparar tid, en mycket viktig punkt.

Det som ligger på minus är att jag tappar kontakten med mina kollegor, saknar vissa och saknar andra mindre. Jag vet också att min närvaro på jobbet uppskattas av mina kollegor, både rent praktiskt men även att jag är en person som jag vet andra gillar att vara runt. Jag skapar possitiv energi på jobbet. Jag är även "IT-ansvarig", har delat ansvar. Det står dock inte på min arbetsbeskrivning. Det är svårt att vara ansvarig när man inte är på plats.

Visa signatur

Is it "for fucks sake" or "for fuck sake"? Its for a work email so it has to sound professional.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chibariku:

Mer hemarbete är garanterat här för att stanna. Den största nackdelen jag har sett är när nyutbildade kommer in, så blir uppstartsträckan ganska lång. Mycket där beror säkert på att nya rutiner för nyanställda måste tas fram när man inte bara kan be dom hänga på folk ett par dagar här och där.

Vi får jobba hemifrån 2-3 dagar i veckan utom när vi har en nyanställd. Då är alla på plats första veckan och sen schemalägger vi att det alltid är två på plats med den nya den första månaden. Utom fredagar, då är det självstudier för den nya

Funkar bra. Är ca 10 på avdelningen som vi styr ganska fritt på ett företag med 3000 anställda.

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3