Lampa som tänds vid strömavbrott

Permalänk
Medlem

Lampa som tänds vid strömavbrott

Jag vill köpa en lampa till mina föräldrar som tänds automatiskt vid strömavbrott. De lampor jag hittar verkar göra allt möjligt utom att göra det de ska, och har löjligt korta batteritider. Jag tycker den ska lysa iaf 10 timmar.

Någon som har några tips?

Exempel på lampor jag INTE vill köpa med motivering:

https://www.clasohlson.com/se/Ficklampa-med-nattlampa-laddnin...
Batteritid på 1 timma och "nattlampa".

https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/belysning-lampo...
Batteritid på 2 timmar och "nattlampa med rörelsedetektor".

https://www.elbutik.se/product.html/pointex-handlampa-laddbar...
Batteritid på 3 timmar och "blinkande varningsljus".

Permalänk
Medlem

Sökte efter "blackout emergency light" och hittade lite blandat hos Amazon US, men ingen som lyser så länge som du vill (7 timmar var det längsta jag hittade men det lät som rejäl marknadsföringsbullshit så det skulle jag inte lita på), och de flesta/alla är ljussvaga.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Den bra ficklampan är den man ständigt använder och bär på. Troligen så fungerar den när nöden väl kräver detta.

Sedan ett par år tillbaka så går jag sällan ut höst-, vinter- och vårtiden utan en ficklampa eller en pannlampa. Ficklampan är en Nitecore MT21C och pannlampan kan vara en Zebralight H600d eller H600Fc. Ena modellen har ett väldigt spritt ljus, den andra har en typisk kastbild.

Kontentan är i alla fall att strössla på päronen med en ficklampa eller pannlampa, de faktiskt dagligen kan använda. För den lampan är en hjälp under dygnets alla timmar och vid strömavbrott. Därtill är det aldrig någon fråga hur faktiskt lampan fungerar och var den är, för den inlärda vanan sitter inne när ficklampan ständigt och jämt hänger med.

Jag rekommenderar inte just mina två-tre lampmodeller, men de ger ett perspektiv i alla fall vad som finns. Mina Zebralight är köpta hos nkon.nl.

Permalänk
Medlem

Nödlampor som tänds när de inte längre matas av laddaren och som finns typiskt i teknikrum lider av problemen att efter några år så är batterierna i dessa slutkörda (ofta blybatterier i dem även om de senaste år förmodligen har något annan i sig som NiMh-batterier) samt drifttiden på dessa är redan från början rätt kort.

Jag som själv jobbat i bl.a tunnelbanan under många år har rent reflexmässigt alltid minst 1 ficklampa i byxan (typisk CR123-batteribaserad ficklampa just för att den är liten) och 1-2 18650-batteribaserade lampor i vanligaste jackorna och pannlampa i någon ficka där också - och lyckas också hålla reda på dem.

Ficklampor som man hela tiden har och använder ofta är också ficklampor som fungerar när man behöver dessa (och de som är osäkra, glappar, tjuvtänder och trubblar på annat sätt blir snart utsorterade) - medans allt som är i 'beredskap' men används sällan eller inte alls - är sällan något som fungerar när det väl behövs.

"Backupsystem" som aldrig används är skitsvåra att underhålla så att man vet att de fungerar när de behövs...

---

En sak när man köper ficklampor - alltid välja en lampa med en knapp baki som tänder och släcker - så kallats 'tactical switch', knappar på sidan för ljustyrkeändring etc. på sidan är ok så länge dessa inte sköter lampans huvudsakliga på och avslag

Varför?:
Det spelar ingen roll vilken knapplås eller annan arrangemang man har på en knapp som sitter på sidan - så tjuvtänder det sig _alltid_ förr eller senare med snart brännhet lampa som bränner kulorna av en i fickan när man just kör bil då de med osviklig precision också böser på med allt de har i ljusstyrka eller så är batterierna helt soptomt när man behöver lampan.

De med knapp baktill - gärna en smula försänkt in eller lite hårdare fjäder - har under alla åren kanske tjuvtänt sig 1-2 ggr på typ 20 år och det spelar ingen roll att de ligger skramla i ryggsäckar med verktyg och annat bös, i fickor med dito massa pryttlar etc. dom tänder sig inte oönskat - men de med knapp på sidan är helt hopplösa...

För närvarande är det en Fenix LD30 brukis trots att den är lite längre än en CR123-batteri baserad lampa så finner den sig väl till rätta i jeans-byxfickan och ganska lätt att känna att man har med sig denna man rustar på sig för jobb. - den är 18650-basserad och det som är bra är att sidknappen som reglerar ljusstyrkan har en lysdiond som skvalrar om hur bra batteriet är laddat och kan fixa det i tid - för problemet med CR123-baserade ficklampor är att lystiden är bra men varningen att batteriet börja vara dåligt är väldigt kort från att det börja märkas till att det nästan slutar helt att bara LED:en lyser men det inte lyser upp och processen kan vara på under 10 minuter...

Permalänk
Medlem

Undersök om något Ikea har kvar "Fryele" jag lyckades hitta några tidigare i höstas på mitt lokala Ikea trots att de inte längre fanns kvar enligt hemsidan. Kan gå att söka efter på köp/sälj sidor typ Tradera o Blocket kanske om de är helt slut hos Ikea.

Den lampan är bra därför att den tänds automatiskt i halvljusläge och min lös något i stil med 7 timmar på halv och den går på tre vanliga laddbara AA batterier som laddas när den sitter i hållaren.
Helljus fås med on/off knappen men den startar alltid i halvljus.

Är alltså en ficklampa som också sprider allmänljus åt sidorna när den sitter i sin hållare/laddstation och tänds automatiskt när strömmen går. Tar man den ur hållaren så fungerar den som en helt vanlig ficklampa även om den också lyser åt sidorna.
Det går givetvis att tända/släcka med knappen så man kan släcka den om man tänder någon annan lampa istället.

Är inget ljusmonster men fullt tillräckligt så man kan navigera utan att snava på något i mörkret.
Det som är bra med den är som sagt att den går på tre vanliga AA laddbara så när batterierna blir utslitna och inte tar laddning mer så behöver man inte slänga den utan det är bara att sätta nya batterier i den. Givetvis går det också att ha fler laddade batterier i reserv och byta med om man vill öka driftstiden.

Dess största nackdel är att det bara fungerar med vägguttag där hålen för kontaktstiften sitter horisontellt (det vanligaste) eftersom den måste stå upp för att sitta kvar på laddbasen där stickkontakten sitter.

Har också sonderat marknaden efter automatiska strömavbrottslampor och de flesta lider av problemet att de inte klarar mer än några timmar eller har någon värdelös blinkfunktion eller liknande. Batteriet brukar vara fast dessutom så när det blir dåligt är det bara att kasta lampan.

Är ju inte säkert man vaknar precis när strömmen går och det är lagom kul att börja famla efter en lös lampa i beckmörker som givetvis ramlar på golvet när man yrvaken ska ta den och gå på toa exempelvis.

Givetvis har man bättre och starkare lampor men denna lyser i vart fall tills dess man hittat och fått i gång dem.

Är bara så typiskt Ikea, att när de väl har någon bra och klurig produkt så försvinner den ur sortimentet när den som mest behövs.
Har säkert inte sålt så bra därför att hittills har det inte behövts så mycket sådant här i Sverige undantaget långt ute på landsbygden med långa luftledningar.

Antagligen lär det behövas i vinter här i elområde 4 då det ena efter det andra kärnkraftverket tycks få problem och blir det kallt i europa så lär vi inte kunna importera därifrån som vi brukar.

Syns ju redan nu om man tittar på svenska kraftnäts sida att nätfrekvensen pendlar mycket mer än den brukar och sjunker den under ett visst värde kommer strömmen att brytas, och ännu har ju inte riktiga kylan slagit till.

Permalänk
Medlem

En enkel ledslinga med svagt ljus och ett 12v batteri kommer lysa väldigt länge, koppla det till en regulator och enkel solcell så har de nödljus väldigt länge men räkna med att byta batteri med några års mellanrum, mest prisvärt är fritidsbatteri.
Kör med det på landet men där har vi flera slingor utomhus som lyser på natten och lampor inomhus, laddar mobiler och surfplattor på nätterna, ibland en kylväska som går på 12v.
Satte dit 2 stycken 105Ah och en solcell på 170W, med en ensam slinga räcker det med ett batteri och en mindre solcell.

En sådan lösning kommer lysa i flera dagar utan tillförsel, vill du ha ännu längre kan du koppla in ett till batteri.

Permalänk
Medlem

Om du känner någon som har konto på Ahlsell så finns dessa, brukar räcka i ca 12h:
https://www.ahlsell.se/category/el-1/belysning-armaturer-ljus...

Visa signatur

Your COMMODORE 64 computer is equipped with one of the most sophisticated electronic music synthesizers available on any computer.
This chapter is an introduction to using your computer's sound chip, the SID chip.

Permalänk
Medlem

Precis som flera redan sagt så är (minst) en kvalitetsficklampa en god idé.

Jag har själv en gammal rejäl Fenix TK41 som drivs med traditionella AA-batterier (jag kör med laddbara), har relativt lång batteritid och kan ställas på rumpan ovanpå ett bord och agera uplight, det lyser upp ett helt rum fullgott när det är kolmörkt och strömavbrott, har haft god nytta av det ett par gånger under åskväder.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Har också några slasklampor som dräller runt clas ohlsson Artikelnr: 36-5998 som nu reas för 199:- (och förmodligen försvinner snart ur sortimentet) - 18650-baserat, den har knapp i rumpan, kan ställas på rumpan för att lysa i taket - fokuserbart ljus, 3 lägen i styrka (varav 2 är stabila medans boost är bara någon minut) och att det går att skruva av linsdelen helt så att LED lyser naken vilket ger en halvsfär i ljusspridning (väldigt intensiv punkt som ljuset kommer ifrån dock).

Dessa har också kuskat runt i ryggsäckar med bös i utan att slå på av sig själv och håller rätt ordentlig tid - laddas med USB och magnetkontakt som sätts mot lampan på avsedd plats

Permalänk
Medlem
Skrivet av ph33r:

Om du känner någon som har konto på Ahlsell så finns dessa, brukar räcka i ca 12h:
https://www.ahlsell.se/category/el-1/belysning-armaturer-ljus...

Det är dessa som brukar vara helt slut i batterierna efter ett par tre år på teknikrum - såpass att nyttan med dessa är högst tveksam och snarare ger falsk trygghet.

bättre att sprida ut en hel hög med ficklampor på olika ställen som är lätta att hitta - köper man tex biltemas billiga Artnr. 24-936 för 20:-/st så kan man köpa ett halvdussin av dem och sprida ut i boendet utan att det känns för mycket i pluskan - dessa har lithiumceller i sig (klockbatterier) så de håller ett tag i lagring och knapp i baken för av/på.

även om batterierna kan bytas i dessa - så går det inte att köpa nya celler för samma låga pengar som hela ficklampan i sig som ny - det är ledljus-lampor så att man ser var man trampar på - inte mer.

Permalänk

Jag ser lamprona som sitter i elkontakten som något man grabbar tag i när något sker för att sen med den kunna utrusta sig med ljus eller dylikt , eller för att kolla säkringarna. Med andra ord , den ska bara lysa några minuter.

Permalänk

Om det är en fast installerad lampa så (typ golvlampa) så kan man koppla den till en UPS kanske?

Om den ska tändas helt automatiskt näsr det blir strömavbrott...hmmm...kanske om UPS:en är kopplad med sin USB-sladd till dator och meddelar därmed när strömmen gått till sin mjukvara. Då kan datorn ha en Tellstick eller liknande som sätter på smarta eluttaget som golvlampan är kopplad till (och som i sin tur är kopplad till UPS:ens eluttag)?

Med en UPS kanman ändå driva en 10W LED-lampa rätt länge. 10h x 10W = 100Wh.
Batteri i många UPS:er är på 9Ah tex, 12V. Det ger nominell kapacitet på 12V x 9Ah =108Wh.
Seadn får man räkna bort förluster i UPS:ens 12V - 220V-konvertering osv, men kör du med en riktigt effektiv LED på runt 120-140lm/W ljusoutput, så kan du gå ner till 8-9W LED-lampa då och få rikligt med ljus ändå.

Visa signatur

WCG-dator: |AMD 2990WX @ 3.3GHz All Core| |ASRock Taichi X399| |Samsung 970 EVO M.2 500GB| |Quad Channel 64GB Corsair 2933Mhz @ 14-13-13-28-1T| |SilverArrow TR4| |PNY GTX 1080 8GB @ +185/+625MHz| |Corsair AX1200i 1200W| |Thermaltake Level 10 GT Snow Edition|

Permalänk
Medlem

som några skriver, en ordentlig ficklampa av god kvalitet är nog enklaste och bästa lösningen.
Kör själv med en ryobi one+ R18T-0 lampa och jag skulle uppskatta att den lyser 12 timmar med ett stort batteri.
Nu kanske inte ryobi one+ är det mest ekonomiska om man bara ska ha en lampa, men har man övriga prylar i one+ sortimentet så är den ficklampan prisvärd.

Visa signatur

Phanteks Eclipse P400S | Corsair RM850x V2 Vit
Gigabyte B550M DS3H | Ryzen 9 5900X | ADATA XPG DDR4 2x16 Gig 3000Mhz
Arctic Cooling Liquid Freezer II 360 | Samsung och Crucial SSD
RTX 4070 FE | Acer Predator Z321QU | BenQ PD3200Q
Apple Airport Extreme x 5 | Bahnhof 500/500

Permalänk
Medlem
Skrivet av trudelutt:

Jag vill köpa en lampa till mina föräldrar som tänds automatiskt vid strömavbrott. De lampor jag hittar verkar göra allt möjligt utom att göra det de ska, och har löjligt korta batteritider. Jag tycker den ska lysa iaf 10 timmar.

Någon som har några tips?

Exempel på lampor jag INTE vill köpa med motivering:

https://www.clasohlson.com/se/Ficklampa-med-nattlampa-laddnin...
Batteritid på 1 timma och "nattlampa".

https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/belysning-lampo...
Batteritid på 2 timmar och "nattlampa med rörelsedetektor".

https://www.elbutik.se/product.html/pointex-handlampa-laddbar...
Batteritid på 3 timmar och "blinkande varningsljus".

Hur ofta har ni så långa strömavbrott?

Permalänk
Medlem

Annars är väl en USB-laddbar ficklampa och att ha laddade powerbanks i närheten ett bra tips? Med problemet då att en powerbank även den såklart har ett batteri med hållbarhet i kalendertid...

Permalänk
Medlem

Ni som pratar om ficklampor, det är ju bara nörderier. Jag menar, det klart man ska ha en ficklampa om man regelbundet gör saker där det inte finns något annat ljus, men strömavbrott är det sällan och alla har ju redan en ficklampa inbyggd i sin mobiltelefon.

Problemet jag vill lösa är att få lite ljus tills man har hittat sin mobiltelefon, så de gamla föräldrarna (snart 80 år) inte ramlar och skadar sig i mörkret. Anledningen att den behöver lysa i en 10 timmar är om de sover och vaknar när det är strömavbrott, men 10 timmar är inget heligt krav utan det bara känns som rimligt. Med 1-3 timmars batteritid kanske de inte vaknar innan batterierna är slut.

Permalänk
Medlem

Som mycket annat, skall saker fungera i 'nödsituation' så bör det vara saker som används också i 'normalfallet' - annars får man aldrig reda på när förråds-varan slutar att göra det som den var tänkt för och kan rättas till i tid.

sedan kan man alltid tänka sig en kompromiss - en elansluten 'nödlampa' som tänds vid strömavbrott och då har man en stund på sig att leta fram dom riktiga ficklamporna om det skall hålla ljus över mycket längre tid.

Permalänk
Inaktiv

Värmeljus

Något som "tänds vid strömavbrott" tänker jag på UPS. Är väl den enklaste lösningen, kan de koppla på diverse belysning så ser de bra i hela hemmet.

Batterier, ficklampor osv. hittar man ju fan aldrig när man behöver dom.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av trudelutt:

Ni som pratar om ficklampor, det är ju bara nörderier. Jag menar, det klart man ska ha en ficklampa om man regelbundet gör saker där det inte finns något annat ljus, men strömavbrott är det sällan och alla har ju redan en ficklampa inbyggd i sin mobiltelefon.

Problemet jag vill lösa är att få lite ljus tills man har hittat sin mobiltelefon, så de gamla föräldrarna (snart 80 år) inte ramlar och skadar sig i mörkret. Anledningen att den behöver lysa i en 10 timmar är om de sover och vaknar när det är strömavbrott, men 10 timmar är inget heligt krav utan det bara känns som rimligt. Med 1-3 timmars batteritid kanske de inte vaknar innan batterierna är slut.

Men vill du verkligen att ljuset ska tändas automatiskt/alltid lysa, sover de alltid med ljuset på för annars behöver du väl inte 10 timmar batteritid för de flesta brukar ju vilja ha mörkt när de sover ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Kolla på Valostore.se om dom har något, dom har rabatter nu också, en schysst ficklampa är nog det bästa att ha skulle jag tänka mig.

Permalänk
Avstängd

Är också lite förvirrad, sover de med lampor tända normalt?

Det ska alltså:

1. Bli strömavbrott
2. Vara strömavbrott mer än 1h
3. Börja mitt i natten så batterier i lampor / reservkraft hinner ta slut

Det här känns extremt osannolikt.

1h reservkraft måste väl räcka som standard?

Får installera riktig nödbelysning:

Visa signatur

Mr. Scriptman

Permalänk
Medlem

Fast jag förstår vad TS är ute efter och dessvärre verkar det vara ont om färdiga produkter som har det beteendet.

dvs. en ficklampa som sitter i hållare i en eluttag och bara skall lysa så mycket (kontinuerligt eller vid strömavbrott) att den går att hitta denna på säkert sätt i mörkret i minst 10 timmar efter strömavbrottet och när man greppar lampan då först går upp i ljusstyrka med anständig kvarvarande drifttid.

vit LED-lampa som matar med 1-10 mA lyser ganska mycket i mörker och mörkeranpassade ögon och kan lysa över en vecka (10 dagar vid 10 mA förbrukning ) till över 3 månader kontinuerligt (vid 1 mA ström) på en standard skyddad 18650-batteri.

Många ficklampor med flera olika styrkor har ofta en 'moon-shine' läge där lystiden ofta är 3-siffigt antal timmar.

Nätanslutningen krävs för att trigga när strömmen bortfaller - men också hålla batterierna laddade om det samtidigt skall hålla en LED igång i svag ljusflöde.

Permalänk
Medlem

Kanske ha en lösning med rörelsededektor? Om föräldrarna inte är hemma eller sover sig igenom strömavbrottet finns det rimligtvis inget behov av ljus.

Permalänk
Medlem
Skrivet av trudelutt:

Ni som pratar om ficklampor, det är ju bara nörderier. Jag menar, det klart man ska ha en ficklampa om man regelbundet gör saker där det inte finns något annat ljus, men strömavbrott är det sällan och alla har ju redan en ficklampa inbyggd i sin mobiltelefon.

Problemet jag vill lösa är att få lite ljus tills man har hittat sin mobiltelefon, så de gamla föräldrarna (snart 80 år) inte ramlar och skadar sig i mörkret. Anledningen att den behöver lysa i en 10 timmar är om de sover och vaknar när det är strömavbrott, men 10 timmar är inget heligt krav utan det bara känns som rimligt. Med 1-3 timmars batteritid kanske de inte vaknar innan batterierna är slut.

Om strömmen går i kåken så är telefonens laddning en skatt. För det finns ingen möjlighet att ladda en telefon om strömmen försvinner (om man nu inte har en powerbank hemma). Laddstapeln är till för att ringa eller meddela i sådana fall.

Ficklampa eller pannlampa är det allra bästa i situationen. En brukslampa som päronen kan använda utan problematik, de vet hur apparaten fungerar som med besticken på matbordet. Det är inger en lugnande trygghet. Ett gigantiskt projekt med automatiseringar och så vidare, som eventuellt strular eller glöms bort när strömmen kommer bort, det bäddar bara för en dålig upplevelse. En trolig falsk tillit.

Nyckelringen våran har vi stenkoll på. Liksom plånboken. Samma är det med en väl använd ficklampa eller pannlampa. Men du får göra som du vill åt situationen, jag önskar endast ge råd efter mina upplevelser.

En bra och rörelsekänslig nattlampa vore den som löser rött i alla fall. Det är ett himla snällt ljus då de nattliga ögonen sträcker mitt i klumpen av sömnen. Fast jag vet inte hur äldre människor upplever det där ljuset.

Permalänk
Medlem

Ett förslag
Det går att bygga ett fungerande lampsystem enligt ditt önskemål. Det fodras: En bra smart laddare, ett Mc batteri, ett relä som du sätter i draget läge när det är ström till laddaren, lämplig 12V armatur (finns mycket att välja på om man ser på båt och/eller husvagns ställen. Vid strömavbrott släpper reläet och som då sluter kretsen till belysningen. När strömmen kommer tillbaka drar reläet och lampan slocknar. Laddningen återupptages.

Visa signatur

Varit med i datorvärlden sedan början på 70 talet. Telegrupp chef i Marinen, Jobbat med Xerox 800 ordbehandlings maskiner när det begav sig. PC-nisse sedan mitten av 80 talet. Raffinaderi inspektör sedan 1980.

Permalänk
Medlem

Jag håller helt med om att det ska vara saker som föräldrarna kan använda utan problematik, dvs det ska ABSOLUT INTE vara en ficklampa som de använder en gång vartannat år.

Om man kunde få den vanliga lampan på nattduksbordet att fungera utan ström skulle man säkert klara sig med 10 minuters batteritid. Den lampan hittar de ju nästan i sömnen. En ficklampa kommer de glömma var de lagt den, och även om jag spikar fast den bredvid sängen kommer de säkert glömma att den finns där lagom tills det blir strömavbrott, dessutom ska de då kunna känna sig fram till knappen för att tända den utan att tappa den etc etc. Det är helt enkelt för komplicerat för 80-åringar.

De bor på "gränsen mellan stad och land" med nedgrävda elledningar och har tidigare inte haft så långa strömavbrott så nej, sannolikheten att strömavbrottet sker på natten och att de sover (vilket iofs är korrelerat) och att det varar längre än 2 timmar kanske inte är så stor. Icke desto mindre är jag orolig att de skadar sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av trudelutt:

Jag håller helt med om att det ska vara saker som föräldrarna kan använda utan problematik, dvs det ska ABSOLUT INTE vara en ficklampa som de använder en gång vartannat år.

Om man kunde få den vanliga lampan på nattduksbordet att fungera utan ström skulle man säkert klara sig med 10 minuters batteritid. Den lampan hittar de ju nästan i sömnen. En ficklampa kommer de glömma var de lagt den, och även om jag spikar fast den bredvid sängen kommer de säkert glömma att den finns där lagom tills det blir strömavbrott, dessutom ska de då kunna känna sig fram till knappen för att tända den utan att tappa den etc etc. Det är helt enkelt för komplicerat för 80-åringar.

De bor på "gränsen mellan stad och land" med nedgrävda elledningar och har tidigare inte haft så långa strömavbrott så nej, sannolikheten att strömavbrottet sker på natten och att de sover (vilket iofs är korrelerat) och att det varar längre än 2 timmar kanske inte är så stor. Icke desto mindre är jag orolig att de skadar sig.

https://www.aliexpress.com/item/4000979620612.html?spm=a2g0o....

eller rättare det är en inverter LED bulb du vill ha, dom funkar som vanligt när det finns matning, när matning försvinner använder dom det inbyggda batteriet

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av trudelutt:

Jag håller helt med om att det ska vara saker som föräldrarna kan använda utan problematik, dvs det ska ABSOLUT INTE vara en ficklampa som de använder en gång vartannat år.

Om man kunde få den vanliga lampan på nattduksbordet att fungera utan ström skulle man säkert klara sig med 10 minuters batteritid. Den lampan hittar de ju nästan i sömnen. En ficklampa kommer de glömma var de lagt den, och även om jag spikar fast den bredvid sängen kommer de säkert glömma att den finns där lagom tills det blir strömavbrott, dessutom ska de då kunna känna sig fram till knappen för att tända den utan att tappa den etc etc. Det är helt enkelt för komplicerat för 80-åringar.

De bor på "gränsen mellan stad och land" med nedgrävda elledningar och har tidigare inte haft så långa strömavbrott så nej, sannolikheten att strömavbrottet sker på natten och att de sover (vilket iofs är korrelerat) och att det varar längre än 2 timmar kanske inte är så stor. Icke desto mindre är jag orolig att de skadar sig.

Men de sover alltså mörkt och har en vanlig lampa som normalt är släkt ? Då håller jag med om tankarna på att koppla en eller ett par lampor via en ups och så kan de manövrera dem normalt och har upsen nått larm som tutar så går det nog att tysta den utan allt för mycket jobb.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.