Då håller jag koll på det. Jag säger inte att det är en katastrof att kokarna blir varma, det är svårt att undvika om man inte ska köra någon termos-variant, men rädslan för plaster generellt faller ofta samman med extrem oro för ens barns säkerhet eller liknande och då väljer man ju bort en väldigt låg potentiell risk för en reell om än också låg, risk.
Min son är lugn, han har varit med och lagat mat ganska mycket och har aldrig varit i närheten av att välta något varmt på sig eller så. Men han har ju en del kompisar som inte kan sitta stilla mer än typ fem sekunder (utan surfplatta i alla fall) utan är uppe och klättrar på köksbänkar, i skafferiet, uppe på soffryggen, på alla bokhyllor och så. Även dessa "vettlösa" barn har ju vett nog att hålla sig borta från plåtar som kommer från ugnen och sånt, men vattenkokaren verkar de inte ha respekt för på alls samma sätt.
Många har ju också spillskydd på spisen just för att hindra barnen från att klättra upp där och dra ner något varmt, men man har inte spillskydd på resten av köksbänken liksom. Jag var hemma hos en familj bara förra veckan som var stora tedrickare men som körde med kastrull på spisen bara för att barnen inte kunde sluta klättra på köksbänken. Sen att jag inte hade gjort så, jag anser att barn inte utsätts för tillräckligt mycket risker idag och att de hade mått bra av att lära sig att allt inte är madrasserat liksom, är en annan fråga.
Man kan säkert kolla upp siffror på faktiska risker på något sätt och då tror jag att det är fler som bränns av vattenkokare än som får cancer av dem eller vad nu rädslan är med plast. Alltså är det väl mer rationellt att vara rädd för att bränna sig, kanske?
Det är ju mer en smaksak förstås. Plast medger ju mer kreativ formgivning, i alla fall om det inte ska bli väldigt dyrt, och den här rostfria restaurangkök-looken är väl ganska passerad nu, eller? Jag tycker den vi har (finns i fler färger) är bland de snyggare vattenkokarna jag sett.