Köpa induktionshäll, vad ska man tänka på?

Permalänk
Skrivet av [SH]:

Flexzone är bra OM det är en "riktig" flexzone med fyra rektangulära zoner över/under varandra (de brukar dock bara styras som en eller två zoner, inte som fyra separat reglerbara zoner) eller två stora fyrkantiga zoner. (Se mitt tips längst ner i inlägget.) Väldigt många hällar med en markering för flexzon har bara två runda zoner under markeringen vilket gör att du får ganska stora "döda" ytor i mitten. Det är dessutom ofta väldigt svårt att klura ut vilken teknik det är under zonen men tittar man i databladen för hällen brukar det kunna lösa sig.

Inga hällar kommer med en perilex-kontakt. Det är inte ens en vettig standard för att ansluta en häll. Ett korrekt kopplat perilexuttag har tre faser, jord och nolla. I de flesta kök finns det 3*16A till häll och ugn, två faser till hällen och en fas till ugnen. Det gör att i de flesta fall är perilexuttaget en "fullösning" och har bara två faser fram, du måste då mäta upp uttaget för att se på vilka stift du har faserna så du sedan kan koppla hällen till samma stift på kontakten. En häll ansluts lämpligen i en kopplingsdosa.

Bosch och Siemens är exakt det samma när man kollar på hällar med samma specar. Sedan kanske någon tycker att Siemens har högre status men sett till prestanda och funktion så är exakt det samma. Lika med Electrolux och Husqvarna (men även AEG), precis det samma när man kollar på motsvarande modeller.

När det gäller inbyggnadsmått är 560x490 mm den absolut vanligaste standarden, det måttet har i princip alla inbyggnadshällar som har ett yttermått på 58-61 cm.

Vilken häll skulle jag då rekommendera? Bra kontroller men fasta zoner och fem års garanti:
Husqvarna QHIS650P

Lite häftigare och troligen den jag själv skulle köpa om min Siemens-häll gick sönder idag:
Witt WIF60SQW2 - har stenskiva och tycker det blir för dyrt att göra hålet större så det blir standardbredden. Hällen är dessutom snygg med glas som har svart undersida, dvs man ser ingen elektronik genom glaset när hällen blir belyst ovanifrån. Alla zoner är 210x190 mm så det blir riktiga flexzoner om man kör en stor oval gryta.

Jag visserligen inte mätt hålet men installationspappret för den gamla Bosch hällen säger 56x50 så jag misstänker att ditt förslag på Witt faller bort då. Det går förstås att kontrollmäta.

Tittade på denna Siemens och då tolkar jag databladet som en stor rektangel på 38x24 som då delas upp. https://www.siemens-home.bsh-group.com/se/produktlista/ugnar-...

Vi har gjutjärnspanna som är 22 cm i diameter, så den är något förstora för den vanliga 21 cm diametern.

Huset är 10 år gammalt så vad jag kan se är det 3x16A framdraget till en Perilex kontakt. Kommer nog anlita någon så det blir rätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MickeBkrd:

Jag visserligen inte mätt hålet men installationspappret för den gamla Bosch hällen säger 56x50 så jag misstänker att ditt förslag på Witt faller bort då. Det går förstås att kontrollmäta.

Tittade på denna Siemens och då tolkar jag databladet som en stor rektangel på 38x24 som då delas upp. https://www.siemens-home.bsh-group.com/se/produktlista/ugnar-...

Vi har gjutjärnspanna som är 22 cm i diameter, så den är något förstora för den vanliga 21 cm diametern.

Huset är 10 år gammalt så vad jag kan se är det 3x16A framdraget till en Perilex kontakt. Kommer nog anlita någon så det blir rätt.

Bosch (och Siemens) hällar brukar ha ett inbyggnadsmått med bredden 560 mm (tolerans på +2 mm) och ett djup på 490-500 mm (tolerans på +2 mm). Det vanligaste är att hålet i skivan är 490 mm på djupet, vill du ha något annat än en Bosch eller Siemens-häll kan det vara idé att lyfta på nuvarande häll och kontrollmäta.

Den häll du länkar till har bra flexizoner, i uppdelat läge är det 19*24 cm. En vanlig stekpanna på 28 cm brukar vara 21 cm i botten men ska funka bra på en sådan här häll. Ge dock stekpannan 5-10 min att värma upp på medelvärme innan du ev höjer temperaturen och börjar steka. Min far har en liknande häll fast med två runda zoner på högra sidan, det enda negativa jag kan säga om den hällen är att den startar långsamt. Den har samma kontroller som den du tittar på men om även den startar långsamt törs jag inte uttala mig om. Min äldre Siemens-häll med samma typ av zoner som pappas men med en ensam "kontrollskala" för alla fyra zonerna startar betydligt snabbare.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Avstängd
Skrivet av TrinitoN:

Jag valde en Neff, främst pga deras magnetiska vred som går att plocka bort. Köpte den när vi renoverade köket för drygt fem år sedan. Den har fungerat kalasbra. Jag har en nedsänkt modell i nivå med bänkskivan. 80 cm med två mindre flexzoner (är kant i kant med varandra och går koppla ihop) och tre "vanliga" zoner.

Fördelar:
Magnetiskt vred/joystick för effekt och att välja platta.
Temperaturvakt, kör man långkok eller dylikt så förstår hällen det (eftersom temperaturen inte överstiger 100 grader), om temperaturen då skenar (det kokar torrt) så stänger den av plattan. Det har räddat mig några gånger utan att förtöra maten.
Väldigt tyst, fläkten hörs inte.

Nackdelar:
Jag upplever att det är lite mindre effekt i flexzonen så det blir inte förstahandsvalet vid t ex wokning.
Kör man en zon på högsta effekt upplever jag att de andra zonerna "pulsar" lite när de körs med låg effekt. Det gör väl egentligen inte så mycket mer än att det upplevs störande om man steker på en köttbit på hög effekt och samtidigt sjuder lite grönsaker på en annan, då hörs det pulserande ljudet av kokande vatten.
Svindyr om man handlar det i sverige. Jag köpte i tyskland. Garantin gäller även i sverige.

Jag är också inne på att köpa NEFF och just nu blir det nog både ugn, micro och häll från dem. Jag är inne på en häll med så mycket flexzoner som möjligt men som du säger så har jag hört en del negativt om just detta men känns ändå ruskigt smidigt. Nu var det ett par år sen du köpte din så givetvis kan det ha hänt saker. Jag kommer ha 400V 3fas till spisen ska tilläggas.

Funderar på att köpa från Tyskland då priserna är nästintill halverade mot svenska. Sidan https://www.bobselektro.de/ är det många som använt och har bra att säga om. Har inte själv testat än då jag inte ska montera kök förrän till hösten.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

Köpte denna från Siemens: https://www.siemens-home.bsh-group.com/se/produktlista/ugnar-...

Gillar att bredden på flexzonen är så pass stor att det går fint att steka i en 28cm stekpanna.

Klagomål:

Hade föredragit om den stora, runda plattan var där bak istället för den lilla. Svårt att vispa såser samtidigt som man kokar potatis.
Avskyr touchkontroller, men det finns inte så rackarns mycket alternativ. De är i varje fall ganska snabba att reagera till skillnad mot min Ikea/Electrolux.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pellepelikan:

Åh herregud vad skönt! Hatar våra touch men inte hittat något annat, bra tips!

Induktionshäll med vred finns även från Smeg.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Skrivet av [SH]:

Bosch (och Siemens) hällar brukar ha ett inbyggnadsmått med bredden 560 mm (tolerans på +2 mm) och ett djup på 490-500 mm (tolerans på +2 mm). Det vanligaste är att hålet i skivan är 490 mm på djupet, vill du ha något annat än en Bosch eller Siemens-häll kan det vara idé att lyfta på nuvarande häll och kontrollmäta.

Den häll du länkar till har bra flexizoner, i uppdelat läge är det 19*24 cm. En vanlig stekpanna på 28 cm brukar vara 21 cm i botten men ska funka bra på en sådan här häll. Ge dock stekpannan 5-10 min att värma upp på medelvärme innan du ev höjer temperaturen och börjar steka. Min far har en liknande häll fast med två runda zoner på högra sidan, det enda negativa jag kan säga om den hällen är att den startar långsamt. Den har samma kontroller som den du tittar på men om även den startar långsamt törs jag inte uttala mig om. Min äldre Siemens-häll med samma typ av zoner som pappas men med en ensam "kontrollskala" för alla fyra zonerna startar betydligt snabbare.

En fundering på det är om man vill ha hela pannan uppvärmd så låser man upp hela flexzonen för ynka 3 cm. Alternativt så får 3 cm vara utan "värme" om man ska värma upp 4 pannor/kastruller. Är det då bättre att ha en sida utan flexzone och istället ha en ring med diameter på 21 cm. Då blir det bara en ring på 0,5 cm runt hela pannan som är utan värme om du förstår hur jag menar. Det kanske är försumbart att pannan är lite större?

Permalänk
Medlem
Skrivet av MickeBkrd:

Har du något riktmärke i pris mellan dåligt och bra? Jag har kvar installationspappret på den gamla Bosch hällen och det verkar inte hänt något på 10 år med måtten på ny siemens/bosch.

Nu var det för länge sedan jag sålde eller köpte själv så låter nån annan ta bollen att rekommendera nåt lämpligt 🙂

Skrivet av [SH]:

Bosch och Siemens är exakt det samma när man kollar på hällar med samma specar. Sedan kanske någon tycker att Siemens har högre status men sett till prestanda och funktion så är exakt det samma. Lika med Electrolux och Husqvarna (men även AEG), precis det samma när man kollar på motsvarande modeller.

Skrivet av Mithras:

Intressant, hur menar du att Siemens står något högre? Mig veterligen är både Bosch och Siemens tillhörande samma koncern (BSH) med liknande/identiska produkter, och deras största skillnad är den som finns under en multi-brand strategi, med tillhörande komplicerade upplägg av ägande och icke-ägnade i varandra.

Det kan givetvis ha vart så att kedjan jag jobbade på själva hade valt att ta in basmodeller av Bosch och värre modeller av Siemens men jag fick i alla fall uppfattningen att Siemens var närmare "premiumsegmentet" (även om det var en bit prismässigt från ex. Miele, Gaggenau, Witt mfl.) Tar man ex. spishällar så fanns Bosch i allt från säg 2500kr till 6000kr där de billigaste var glaskeramik. Siemens i sin tur hade ingen modell med glaskeramik och ingen under typ 5000kr och de dyrare Siemenshällarna landade på upp emot 12-15000kr. Men jämför man märkena vid samma prisklass så var det säkert ingen skillnad på dom.

Däremot när det gäller Elektrolux-koncernen så har du exempelvis Elektro-Helios och än värre Zanussi som endast existerar i bas/budget-segmentet där de lämnar ute funktioner som återfinns i dyrare maskiner. Det kan mycket väl vara så att det inte skiljer så mycket på märkena om man tittar på två varor med samma specifikation, skillnaden har enligt min uppfattning varit att vissa funktioner helt enkelt inte finns hos de märken som ligger lägre i hierarkin. Ett exempel på det var att när jag jobbade fanns det mig veterligen ingen spis med pyrolysrengöring från Electrolux, skulle man ha det fick man gå upp ett snäpp till Husqvarna.

Visa signatur

NZXT H1 | Sapphire RX 5600XT PULSE | AMD Ryzen 5 3600 | ASUS Strix X470-I | 16gb Crucial Ballistix RGB @3600MHz | Kingston A2000 500gb | Samsung 860 Evo 500gb| Samsung 840 Evo 250gb | Philips E-line 27" 1440p @75Hz

Permalänk
Medlem

Vågar inte uttala mig om kvaliten ännu men att gå upp från 60 till 80 häll är definitivt ett lyft för familjehemmet. Renoverade vårt kök för ett år sedan och gick upp i storlek och vi är riktigt nöjda. Slog till på dåvarande ikeas "toppmodell" för ca 6500 om jag inte minns fel. Var enligt uppgifter samma skrot som återfinns i elektrolux 80 modell för ca 11000 fast utan logotyper. Har fungerat bra hittills. Ända jag kan tycka är tråkigt är att man inte kan dra på med P läget på dubbla kastruller samtidigt för att koka upp pasta/ris vatten snabbt. Fläkten lever inte om, däremot kan den ge ifrån sig lite härliga spolljud men inga högfrekventa sådana vid större ansträngning.

Flexzon på vänstra halvan och två runda zoner på högra halvan som är något förskjutna från varandra. En bra layout av min erfarenhet. Oftast kör vi tre zoner samtidigt och har inga problem med utrymme.

Visa signatur

Audio: xDuoo TA-22, Hifiman Deva, HE-R9, Modmic Wireless, Dali Opticon 1, SVS SB 2000
SFF PC: Lian li Q58, Asus B550-I, Ryzen 5800x3D, 2x16GB 3600MHz cl16, 4080 Ventus, CM V750W Gold SFX, Philips 32" 4k 144hz 329M1RV
Coffee: Moccamaster KBGT741 Thermo, AeroPress, Lavazza ¡Tierra! Organic

Permalänk
Medlem
Skrivet av MickeBkrd:

Funderar på att byta ut min vanliga Bosch häll till en med induktion men vad ska man tänka på? T.ex. några funktioner som man bör ha med? Flexzone på en eller båda sidor? Någon med tips? Lutar åt Bosch eller Siemens för då är det samma hål i bänkskivan som jag har nu, 60 cm.

Jag rekommenderar starkt en med termostat, ganska ny funktion men finns på flera, bästa som hänt sedan induktionen.

Permalänk
Medlem

Gällande bäst/sämst finns det inte så mycket tillverkarna utmärker sig enligt Råd & Rön. Det finns väl några mindre bra, Cylinda, Witt, Ecotronic. Samsung/IKEA/Whirlpool brukar ju få ganska låga placeringar men inga jätteskillnader mot vinnarna.
I senaste testet dominerade AEG/Electrolux testerna.

Jag gjorde mycket research innan jag köpte min för ett år sedan.
Blev Siemens Induktionshäll EX677LYV5E, fryingsensor kallar de sin termostat, använder den funktionen nästan uteslutande.

Permalänk
Medlem

Är trött på vår nuvarande induktionsshäll (90 cm Husqvarna) då två plattor längst till höger lagt av, samt att jag verkligen hatar touchkontroller på spisar (i bilen, telefon, ipad och annat så älskar jag det på skärmarna).

Är det någon som har tips på en induktionshäll med följande egenskaper:

  • Inbyggnadshäll som är ca 90 x 50 cm.

  • Induktion.

  • Mekaniska vred (ej touch) för att styra effekt på plattorna.

  • Extra plus: om den har inbyggd fläktsug.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Är trött på vår nuvarande induktionsshäll (90 cm Husqvarna) då två plattor längst till höger lagt av, samt att jag verkligen hatar touchkontroller på spisar (i bilen, telefon, ipad och annat så älskar jag det på skärmarna).

Är det någon som har tips på en induktionshäll med följande egenskaper:

  • Inbyggnadshäll som är ca 90 x 50 cm.

  • Induktion.

  • Mekaniska vred (ej touch) för att styra effekt på plattorna.

  • Extra plus: om den har inbyggd fläktsug.

Testvinnare Råd och Rön. Generellt har Siemens bästa hällen (gissar att det är samma häll i alla fem). Alla är 50x80, alla har inbyggd fläktsug. Tror ingen har vred.
https://classic.prisjakt.nu/list.php?l=4264706&view=c

EDIT;
Jag hade otur när jag tänkte, inser att 80 inte är ett alternativ om ni inte tänker byta bänkskiva. SMEG har 90 med vred men utan fläktsug. Dessa är skit om man får tro Råd och Rön. Gaggenau har 90 med vred utan fläktsug (de med är precis som smeg 80). Gaggenau är inte testade av råd och rön, gissar pga priset.
https://www.gaggenau.com/se/products-list/hallar/200-serien/2...

Beroende på skiva kan hällen monteras i plan eller måste vara upphöjd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Testvinnare Råd och Rön. Generellt har Siemens bästa hällen (gissar att det är samma häll i alla fem). Alla är 50x80, alla har inbyggd fläktsug. Tror ingen har vred.
https://classic.prisjakt.nu/list.php?l=4264706&view=c

EDIT;
Jag hade otur när jag tänkte, inser att 80 inte är ett alternativ om ni inte tänker byta bänkskiva. SMEG har 90 med vred men utan fläktsug. Dessa är skit om man får tro Råd och Rön. Gaggenau har 90 med vred utan fläktsug (de med är precis som smeg 80). Gaggenau är inte testade av råd och rön, gissar pga priset.
https://www.gaggenau.com/se/products-list/hallar/200-serien/2...

Beroende på skiva kan hällen monteras i plan eller måste vara upphöjd.

Har den tidigare versionen av den där Gaggenau-hällen och det kan vara värt att veta att vredet inte är ett direkt vred utan sitter fast löst med magneter och där man väljer platta som man vill kontrollera genom att dutta vredet mot den plattan. Bättre än touchkontroll men det är inte riktigt ett fysiskt vred och kan bli lite irriterande ibland när den blandar ihop snurr med dutt och tvärtom. Tycker hällen fungerar riktigt bra dock och lär fortsätta med samma om den här går sönder.

Rent generellt var jag förvånad över Gaggenaus vitvaror, även om man säkert betalar en hel del för namnet så tyckte jag de gav mervärde över andra vettiga märken jag använt tidigare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av loefet:

Att kastruller och stekpannor fungerar på induktionshällen.

Du kan testa kärlen med en liten magnet, fastnar magneten så funkar det på hällen.

Visa signatur

Kan vara lite slö att svara på PMs, försöker kolla dagligen dock.

OS: Win 10 x64 CPU: Intel i5 11400F MINNE: Corsair Vengeance 3000mhz 32gb RGB MODERKORT: MSI MAG B560 TOMAHAWK GPU: Sapphire RX 6700 XT HDDs: Corsair MP600 Core PSU: Cooler Master MWE 750W CHASSI: Phanteks 500A (Svart)

Permalänk
Medlem

Undvik touchknappar om det nu går. Är man blöt om händerna så kan det om det vill sig illa bli rena cirkusen.
Har tryckknappar under en plastpanel. Gammaldags men bättre.

Det räcker inte med en magnet. Radien spelar också roll om man har "plattor" och inte zoner. T ex har jag 12-22 cm, vilket funkar för småkastruller och stekpannor, 26 cm, o ofta också 28 cm även om kanterna kan bli mindre varma.

Hade en liten kastrull köpt för flera år sedan och för ett halvår sedan köpte jag en ny likadan. Båda magnetiska men bara den nya funkar med induktion. Såg exakt likadana ut tills jag kontrollmätte botten utanpå. Förklaringen är att den nya har en radie på 12 cm, den gamla 11 cm. Verkningsradien på plattan är som sagt 12-22 cm.
Så det är viktigt och kolla plattornas verkningsradie innan man köper, många har t ex 15-21 cm.

Permalänk
Föredetting
Skrivet av pjb:

Undvik touchknappar om det nu går. Är man blöt om händerna så kan det om det vill sig illa bli rena cirkusen.
Har tryckknappar under en plastpanel. Gammaldags men bättre.

Det är sannolikt rätt stor skillnad på touch och touch. Jag har en rätt bitig Bosch Series 8 (PXX675DC1E) och jag var övertygad om att det skulle vara ett helvete med touchkontroller – men det funkar faktiskt riktigt bra. Den enda gången det stör mig lite är när jag gör rent hällen, det blir fukt kvar på touchytorna och hällen börjar larma att den inte förstår inmatningen, men det är för att jag är lat och inte låser panelen innan jag börjar spraya på grejer.

Föreställer mig att touchkontroller på hällar i instegssegmentet är hemska, däremot.

Visa signatur

Internet of Things. Translation: Anything that connects to the internet, no matter how useless nor how much of a security risk it poses.

Permalänk
Medlem

Det är viktigt att komma ihåg att en spis är fundamentalt en spis, den skall värma mat.

Vi satte nyligen in en Cylinda spishäll modell billigare i ett antal fastigheter och den presterar fullgott. Trots sin enkelhet så går det utmärkt att laga mat på den

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aeig:

Det är viktigt att komma ihåg att en spis är fundamentalt en spis, den skall värma mat.

Vi satte nyligen in en Cylinda spishäll modell billigare i ett antal fastigheter och den presterar fullgott. Trots sin enkelhet så går det utmärkt att laga mat på den

Mvh

Tänker man så funkar det att koka ägg i vattenkokaren osv. Det handlar ju inte bara om att få maten varm, det är ju hur resultatet blir och hur smidigt man får ett bra resultat.

Bodde en kort tid i en hyresrätt med riktiga skräpvitvaror i köket, en gammeldags glaskeramikspis som var hemsk att laga mat på när man är van vid induktion och kylskåp vars plast sprack så att de läckte ut vatten på golvet. Hyresvärden köpte klart in det billigaste, vilket jag antar är vanligt i hyresrätter.

Skulle jag köpa något till min egna bostad skulle jag definitivt inte köpt budgetmärken som Cylinda, Elektro-Helios osv. Jag har ägt Siemens-vitvaror i flera boenden och har generellt varit nöjd med dem, inget som krånglat eller gått sönder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Har den tidigare versionen av den där Gaggenau-hällen och det kan vara värt att veta att vredet inte är ett direkt vred utan sitter fast löst med magneter och där man väljer platta som man vill kontrollera genom att dutta vredet mot den plattan. Bättre än touchkontroll men det är inte riktigt ett fysiskt vred och kan bli lite irriterande ibland när den blandar ihop snurr med dutt och tvärtom. Tycker hällen fungerar riktigt bra dock och lär fortsätta med samma om den här går sönder.

Rent generellt var jag förvånad över Gaggenaus vitvaror, även om man säkert betalar en hel del för namnet så tyckte jag de gav mervärde över andra vettiga märken jag använt tidigare.

Anledningen till magnetvredet är vattentätning, min bror hade en miele med vred han lyckas få ner vatten i exempelvis. Håller med om Gaggenau, bra skit, samma koncern som Bosch, Siemens, Neff. Motsatsen är exempelvis SMEG som är skräp, vad de än gör.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aeig:

Det är viktigt att komma ihåg att en spis är fundamentalt en spis, den skall värma mat.

Vi satte nyligen in en Cylinda spishäll modell billigare i ett antal fastigheter och den presterar fullgott. Trots sin enkelhet så går det utmärkt att laga mat på den

Mvh

LOL. Man är olika men så där kan man säga om precis allt, en dator är en dator. "Presterar fullgott", frt är inte dina behov som styr för alla, vi har olika behov och önskemål.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pjb:

Undvik touchknappar om det nu går. Är man blöt om händerna så kan det om det vill sig illa bli rena cirkusen.
Har tryckknappar under en plastpanel. Gammaldags men bättre.

Det räcker inte med en magnet. Radien spelar också roll om man har "plattor" och inte zoner. T ex har jag 12-22 cm, vilket funkar för småkastruller och stekpannor, 26 cm, o ofta också 28 cm även om kanterna kan bli mindre varma.

Hade en liten kastrull köpt för flera år sedan och för ett halvår sedan köpte jag en ny likadan. Båda magnetiska men bara den nya funkar med induktion. Såg exakt likadana ut tills jag kontrollmätte botten utanpå. Förklaringen är att den nya har en radie på 12 cm, den gamla 11 cm. Verkningsradien på plattan är som sagt 12-22 cm.
Så det är viktigt och kolla plattornas verkningsradie innan man köper, många har t ex 15-21 cm.

Nackdelen är att packningarna som tätar vreden slits och klarar inte hur mycket kokande vatten som helst innan det läcker in vatten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Anledningen till magnetvredet är vattentätning, min bror hade en miele med vred han lyckas få ner vatten i exempelvis. Håller med om Gaggenau, bra skit, samma koncern som Bosch, Siemens, Neff. Motsatsen är exempelvis SMEG som är skräp, vad de än gör.

Ja jag förstår att man gjort så och för rengöring är det bra mycket trevligare att kunna ta bort vredet och föredrar det före något som sitter fast, tänkte mer så man är medveten om att det inte är fullt så taktilt som ett riktigt vred.

SMEG har jag erfarenhet av från olika typer av vitvaror och kommer aldrig ta i en med tång igen...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

LOL. Man är olika men så där kan man säga om precis allt, en dator är en dator. "Presterar fullgott", frt är inte dina behov som styr för alla, vi har olika behov och önskemål.

Fast det är inte samma sak som en dator.

Olika program har olika hårdvarukrav för att kunna drivas på ett bra sätt, så alla datorer kan inte prestera fullgott bara för det är en dator. Matlagning är dock vad det är, det skall värmas upp och kokpunkt klarar alla moderna spisar. Spisar är (i mitt tycke) ett exempel på där vår moderna livsstil och vår bekvämlighet har tagit överhanden och skapat flera frågeställningar / problem som egentligen är irrelevanta då en spis fundamentalt är en spis.

Ex. så kan en dator från 1970-talet inte köra de senaste spelen, däremot kan en spis från 1920 laga lika god mat som en spis släppt 2022, det handlar mer om kocken än om spisen Jag hade hellre låtit Marco Pierre White laga min middag på en spis från 1935 än en Svenssonkock med en modern deluxe wifi bluetooth variant från 2022. En äldre spis klarar också av att laga alla möjliga maträtter men en äldre dator kan inte köra alla program som finns.

Så med ovanstående exempel har jag motbevisat ditt påstående.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aeig:

Det är viktigt att komma ihåg att en spis är fundamentalt en spis, den skall värma mat.

Vi satte nyligen in en Cylinda spishäll modell billigare i ett antal fastigheter och den presterar fullgott. Trots sin enkelhet så går det utmärkt att laga mat på den

Mvh

Jo man undrar ju vad en häll för 20 000 kr gör så mycket bättre jämfört med en för 3000 kr.

Vår billiga modell har inbyggd timer som jag inte ens provat. Och någon funktion för att styra spisfläkten, om man råkar ha en modell som är kompatibel, från samma tillverkare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aeig:

Fast det är inte samma sak som en dator.

Olika program har olika hårdvarukrav för att kunna drivas på ett bra sätt, så alla datorer kan inte prestera fullgott bara för det är en dator. Matlagning är dock vad det är, det skall värmas upp och kokpunkt klarar alla moderna spisar. Spisar är (i mitt tycke) ett exempel på där vår moderna livsstil och vår bekvämlighet har tagit överhanden och skapat flera frågeställningar / problem som egentligen är irrelevanta då en spis fundamentalt är en spis.

Ex. så kan en dator från 1970-talet inte köra de senaste spelen, däremot kan en spis från 1920 laga lika god mat som en spis släppt 2022, det handlar mer om kocken än om spisen Jag hade hellre låtit Marco Pierre White laga min middag på en spis från 1935 än en Svenssonkock med en modern deluxe wifi bluetooth variant från 2022. En äldre spis klarar också av att laga alla möjliga maträtter men en äldre dator kan inte köra alla program som finns.

Så med ovanstående exempel har jag motbevisat ditt påstående.

Mvh

Skrivet av Kaine_Uro:

Jo man undrar ju vad en häll för 20 000 kr gör så mycket bättre jämfört med en för 3000 kr.

Vår billiga modell har inbyggd timer som jag inte ens provat. Och någon funktion för att styra spisfläkten, om man råkar ha en modell som är kompatibel, från samma tillverkare.

Inom de allra flesta områdena så finns det produkter för olika typer av användare, allt från billiga "enklare" produkter till dyrare och (oftast) mer "avancerade".

Tror ni exempelvis att en restaurang använder "Ikeas portabla kokplatta", eftersom "maten ska ju bara värmas"???
För hundra år sedan var det extremt vanligt med vedspisar. Vedspisar tar väldigt lång tid att värma upp, samtidigt som det är extremt svårt att hålla en jämn temperatur och under tillagningen krävs ständig påpassning (dels för att fylla på med ved, men även för att det inte ska bränna fast). Att säga att det är samma sak som en modern häll som kan hålla temperaturer med extrem precision är löjeväckande.

Ja, hade jag fått välja så hade jag också tagit en stjärnkock över en induktionshäll. Men sist jag kollade så har ingen vanlig människa någonsin ställts inför det valet. Det handlar om att underlätta ens egen vardag och spara tid och energi under matlagningen. Om du frågar "Marco Pierre White" så tror jag att han föredrar rejäl utrustning och köper inte det billigaste han hittar i vitvarubutiken, eller?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aeig:

Fast det är inte samma sak som en dator.

Olika program har olika hårdvarukrav för att kunna drivas på ett bra sätt, så alla datorer kan inte prestera fullgott bara för det är en dator. Matlagning är dock vad det är, det skall värmas upp och kokpunkt klarar alla moderna spisar. Spisar är (i mitt tycke) ett exempel på där vår moderna livsstil och vår bekvämlighet har tagit överhanden och skapat flera frågeställningar / problem som egentligen är irrelevanta då en spis fundamentalt är en spis.

Ex. så kan en dator från 1970-talet inte köra de senaste spelen, däremot kan en spis från 1920 laga lika god mat som en spis släppt 2022, det handlar mer om kocken än om spisen Jag hade hellre låtit Marco Pierre White laga min middag på en spis från 1935 än en Svenssonkock med en modern deluxe wifi bluetooth variant från 2022. En äldre spis klarar också av att laga alla möjliga maträtter men en äldre dator kan inte köra alla program som finns.

Så med ovanstående exempel har jag motbevisat ditt påstående.

Mvh

Kan man laga mat på en spis från 1970-talet? Ja, är det lika smidigt som en bra induktionshäll? Nej, hade nog själv bara beställt mat från restaurang i det läget om jag tvingats ha det som enda spis.

Det går mycket väl att jämföra med saker som datorer och teknik, även om en spis från 1970 är mer användbar än en dator från 1970. Om du jämför med en dator från 1970-talet så funkar det såklart inte ens att köra programmen, men jämför med en dator som är lite halvgammal och kör spel i 20 FPS på låga inställningar. Den datorn klarar ju helt klart att köra spelen, det är dock inte speciellt njutbart och det är inget konstigt om någon då köper en dyrare dator i det läget.

Permalänk
Rekordmedlem

En induktionshäll är snabbare och mer lättreglerad än äldre spistyper så det går snabbare att göra småsaker och det är enklare att göra mer avancerade saker.
Men jag håller med om att touchreglage för det mesta är ren skit, Miele har haft det sämsta interface jag hittills stött på för det tålde verkligen inte fukt utan blev helt värdelöst om man har blöta händer eller så slås det ut av vatten eller ånga, så löjligt usel funktion så fort det blev fuktigt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Inom de allra flesta områdena så finns det produkter för olika typer av användare, allt från billiga "enklare" produkter till dyrare och (oftast) mer "avancerade".

Tror ni exempelvis att en restaurang använder "Ikeas portabla kokplatta", eftersom "maten ska ju bara värmas"???
För hundra år sedan var det extremt vanligt med vedspisar. Vedspisar tar väldigt lång tid att värma upp, samtidigt som det är extremt svårt att hålla en jämn temperatur och under tillagningen krävs ständig påpassning (dels för att fylla på med ved, men även för att det inte ska bränna fast). Att säga att det är samma sak som en modern häll som kan hålla temperaturer med extrem precision är löjeväckande.

Ja, hade jag fått välja så hade jag också tagit en stjärnkock över en induktionshäll. Men sist jag kollade så har ingen vanlig människa någonsin ställts inför det valet. Det handlar om att underlätta ens egen vardag och spara tid och energi under matlagningen. Om du frågar "Marco Pierre White" så tror jag att han föredrar rejäl utrustning och köper inte det billigaste han hittar i vitvarubutiken, eller?

De flesta restauranger använder gasol eller robusta spisar som klarar av en hel del stryk, dvs inte ömtåliga keramik/glashällar där det bränner fast osv.

Min poäng är att en spis är en spis, oavsett hur avancerad den blir så är den basala funktionen densamma, sen förstår jag att det kan vara häftigt med wifi eller bluetooth etc men det behövs knappast. Sen finns det också någon form av prestanda per krona där det billigaste givetvis är avsevärt sämre än något som kostar 10-20% mer.

Gällande Marco Pierre White så var han vid tidpunkten den yngsta kocken någonsin som fått Michelinstjärnor, 26-27 år gammal (om jag minns rätt), jag gillar honom skarpt.

I denna video så verkar han föredra en gammal hederlig gasspis

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk

som flera nämnt tidigare:
* kastruller och pannor som klarar av induktion (oftast är det de med tjock botten som passar)
* elen (strömmen) ska räcka, om du inte förstår dig på det behöver du hjälp av en elektriker
* mått som några skriver är smaksak, hade både 60cm och 70cm.

Permalänk
Medlem
Skrivet av [SH]:

Induktionshäll med vred finns även från Smeg.

Fanns en från Samsung för något år sedan med.

https://www.samsung.com/se/cooking-appliances/hobs/hob-nz84t9...