Var går gränsen för Sweclockers vegetarianer?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Tycker jag har ett öppet sinne med tanke på att jag testar produkter lite då och då av nyfikenhet.

"Tar tid att vänja sig vid", då är det ju ett rejält misslyckande.

Man kan göra massa fantastiska saker med grönsaker, det är fejk-kött produkterna jag ogillar.
I bästa fall är de ätbara, har inte testat något som är som riktigt kött.

Kroppen och smaklökarna måste vänja sig, om du inte kan tänka dig det förstår jag att du inte vill ersätta köttet.
Jag tycker flera vegetariska produkter smakar ganska dåligt men sen finns det kanske 40%-30% som jag rent av gillar.
Jag äter både och, och den jag lever med har inga problem med att jag äter kött och tillagar det gärna också.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av snajk:

Jo, förhoppningsvis. Samtidigt måste det väl vara bättre miljömässigt (och säkert hälsomässigt också) att äta säg en kikärtsbiff än en biff gjord på processat ärtprotein? Mycket soja odlas i hemska förhållanden utan någon hänsyn till miljöpåverkan eller långsiktighet, så är det då bättre än säg svenskt eko-kött? Jag vet inte men det är inte så självklart att vegetariskt alltid är bättre i alla fall.

Så är det säkert, men man kan inte få allt. Om första steget blir att alla kommer äta vegetariskt tänker jag att nästa steg blir att tänka på vad för vegetariskt man äter. En del får nog lättare övergång med substitut och andra med annat.

Finns stora problem med sojaodling, som ironiskt nog förvärras av just köttätande. Ett problem är att en enorm del av det går till just foder till djur. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund är det 97% av all soja import i europa(!) som går till just foder till djur.

Enligt beräkningar från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, ger produktionen av ett kilo torkade sojabönor upphov till utsläpp av i genomsnitt 0,7 kilo koldioxid. Som jämförelse släpper produktionen av ett kilo benfritt svenskt nötkött ut 26 kilo koldioxid. Ekologiskt får inte ner så mycket, mycket handlar om bekämpningsmedel där. Vilket såklart också är superviktigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GooGeL:

Utan rovdjur så hade gräsätarna dött av svält, när populationen blivit för stor.

Förstår inte vart du vill komma med detta? Att vi måste döda tjurar som är inlåsta året runt för att det inte ska bli för många gräsätare i skogen så att dom alla dör av svält?

Du menar att om människorna försvann skulle det inte bli kvar något djurliv i skogarna? Naturen måste ha människan som förstör den annars går den under?

Förlåt, är trött o törstig efter en varm dag. Kanske missförstår helt.

Visa signatur

Gigabyte RTX 3070 | Samsung 980 | AMD 5950x
32GB 3600MHz CL14 | Corsair RM850X | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO
Skärm: Acer 27" ConceptD CP3271KP IPS 4K HDR 144 hz

Skriv gärna ett svar om ditt problem löste sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GooGeL:

Utan rovdjur så hade gräsätarna dött av svält, när populationen blivit för stor. Marker tillåter endast ett visst betestryck. Samtidigt dör älgar m.fl. pga knepiga vintrar och sjukdomar. Det är inget fullt sansat resonemang att fronta våra barn med den systematiska köttproduktion som mättar oss. I somliga kallhålor överlever man tack vare jakten och det animaliska fettet. I det här miljöerna är ett gevärskula en ganska harmlös död, mot för att en polarbjörn osv river ett levande djur i bitar.

Vi skövlar och utnyttjar nu marker för att producera den ärta till andel etanol vi utblandar i vår bensin, det är fasen skandal.

Detdär argumentet faller ju ändå på att det är tamboskap som äts av människor i 90+% av fallen.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Skrivet av thom.g:

Det är inte svårt att förstå egentligen. Folk är oftast inte vegetarianer för att dom hatar smaken av kött. Snarare för att dom hatar tanken av att hålla djur inlåsta o för att sen dödas.

Jag vet flera som är vegitarianer/veganer av rena egoistiska skäl som fullständigt struntar i djur och djurhållning. Där är det mer med den egna hälsan / träning att göra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Ptja, tycker inte det är så märkligt. Om vi ska göra den obligatoriska billiknelsen, så kan det jämföras med att välja sina tillfällen istället för att ta bilen överallt. Man måste inte helt sluta köra bil för att det ska synas på pluskontot.

Men om du jämför med bilen så låter det ju som att det är miljöskäl, det finns ett ord för det med.
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Planetarian

Permalänk
Medlem
Skrivet av backlulund:

Men om du jämför med bilen så låter det ju som att det är miljöskäl, det finns ett ord för det med.
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Planetarian

Att jag råkade jämföra med just bilen är helt sekundärt. Andemeningen var att det finns en gråskala, att man kan välja annat än svart eller vitt med önskvärt resultat.

Miljöaspekten är väl dock inget dåligt skäl om man nu anser sig behöva ett sådant? Givet förstås att frågan i sin helhet är så komplex att det går att bevisa diametralt motsatta saker genom att välja rätt infallsvinkel och avgränsning, så är det väl ganska etablerat som faktum att vegetarisk kost inalles är miljövänligare.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

Brukar skämtsamt säga att alla rätter innehållande ordet "sallad" är vegetariska, även kycklingrätter känns rätt vegetariska.

Själv äter jag kött och bryr mig inte särskilt på vad andra har för matvanor, blir bara irriterad på folk vars personlighet bygger på epitet som "vegetarian", "nykterist" etc. Dricker själv inte alkohol men går inte precis och klappar mig själv på axeln för att jag är så jävla duktig jämfört med andra. Tackar nej om jag blir bjuden och står således utan dricka, är det för mycket att förvänta sig av en vegetarian som blir bjuden på kött och potatis?

Visa signatur

| R7 5800X3D @-30 i PBO2 + Noctua NH-U12s | ROG Strix B450-F | 32GB HyperX Fury Black 3200MHz | RTX 3080 TUF OC | Define R4 + Noctua NF-A14 (x2) & NF-S12A + Noctua NA-FC1 | Corsair RM 850X v2 | Samsung 970 Evo Plus 1TB + Crucial MX300 2TB | LG 27GL850

Permalänk
Medlem
Skrivet av klirre:

Brukar skämtsamt säga att alla rätter innehållande ordet "sallad" är vegetariska, även kycklingrätter känns rätt vegetariska.

Själv äter jag kött och bryr mig inte särskilt på vad andra har för matvanor, blir bara irriterad på folk vars personlighet bygger på epitet som "vegetarian", "nykterist" etc. Dricker själv inte alkohol men går inte precis och klappar mig själv på axeln för att jag är så jävla duktig jämfört med andra. Tackar nej om jag blir bjuden och står således utan dricka, är det för mycket att förvänta sig av en vegetarian som blir bjuden på kött och potatis?

Känns väl främst som en ungdomsgrej att bygga identitet kring matvanor och eventuell tillhörande subkultur. Om vi bortser från en enda LCHF-predikant av tämligen beskedligt slag i kompisskaran, kan jag inte påstå att jag känner en enda trettioplussare som gör någon sak av sådant. Det kommer kort sagt lugna ner sig i sinom tid, om du är ung nog att fortfarande ha sådana i gänget.

Skulle i övrigt aldrig underlåta att fixa fram något alkoholfritt när jag får nykterister på planerat besök, och tycker också det är fullt rimligt att dra en "duu, har ingen koll alls på det här, du får komma en timma tidigare och hjälpa till" när man bjudit hem någon som vill ha specialmat

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Känns väl främst som en ungdomsgrej att bygga identitet kring matvanor och eventuell tillhörande subkultur. Om vi bortser från en enda LCHF-predikant av tämligen beskedligt slag i kompisskaran, kan jag inte påstå att jag känner en enda trettioplussare som gör någon sak av sådant. Det kommer kort sagt lugna ner sig i sinom tid, om du är ung nog att fortfarande ha sådana i gänget.

Skulle i övrigt aldrig underlåta att fixa fram något alkoholfritt när jag får nykterister på planerat besök, och tycker också det är fullt rimligt att dra en "duu, har ingen koll alls på det här, du får komma en timma tidigare och hjälpa till" när man bjudit hem någon som vill ha specialmat

Absolut, har också märkt att det minskat en hel del sen jag närmade mig 30. Syftar nog mest på en medelålders man i släkten vars osköna inställning och höga förväntningar på vegetariskt alternativ har påverkat mig ganska negativt i frågan.

Visa signatur

| R7 5800X3D @-30 i PBO2 + Noctua NH-U12s | ROG Strix B450-F | 32GB HyperX Fury Black 3200MHz | RTX 3080 TUF OC | Define R4 + Noctua NF-A14 (x2) & NF-S12A + Noctua NA-FC1 | Corsair RM 850X v2 | Samsung 970 Evo Plus 1TB + Crucial MX300 2TB | LG 27GL850

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon134512:

Wow, sjukt infantilt. Exakt så, av samma anledning som det inte är synd om en bakterie som dör. De är ju också liv. Om du ska försöka skapa en etisk tankevurpa så får du nog faktiskt anstränga dig lite mer.

Du förstår mycket väl själv varför det inte är synd om växter, och mer synd om djur. Shit, jag är köttätare med men snälla.

Japp, du har rätt. Jag förstår varför det är mer synd om djur än om växter. Jag ber om ursäkt att jag är otroligt dålig på att förklara och skriva det jag menar.
Jag var ute efter varför folk "tycker synd om djur" och som trådstarten handlar om vart gränsen går.
Jag antar att utan dagens uppfödnings- och slakteriproblematik så hade det kanske inte ens funnits vegetarianer i den mån som det gör.
Är det OK att döda och äta djur som t.ex vildsvin, som förstör mer än de gör nytta? Skulle det fortfarande vara ok att skjuta av djur, men inte äta dom? Det sägs att framtidens "köttproduktion" är insekter, är det bättre än grisar och kor?

Försöker inte skapa en dum debatt mellan vegetarianer och "normala", jag undrar hur folk tänker och varför dom gör det. Jag tycker ingen är värre än någon annan bara för att man äter kött eller inte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av klirre:

Absolut, har också märkt att det minskat en hel del sen jag närmade mig 30. Syftar nog mest på en medelålders man i släkten vars osköna inställning och höga förväntningar på vegetariskt alternativ har påverkat mig ganska negativt i frågan.

Haha, jasså, du tvingas alltså umgås med en oskön lirare som inte vet hur man skickar sig, som också råkar vara vegetarian? Det är väl ändå inget du kan lasta alla vegetarianer för?

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

Tror det är allra viktigaste oavsett om man är vegetarian eller inte, är att man äter ordentlig mat istället för en massa halvfabrikat och färdiglagade rätter. Jag är lite av åsikten att Svenskt kött är så jävla dåligt att det är sällan jag käkar kött och när jag gör det så blir det något som är dyrare och något jag unnade mig en gång i veckan. Annars var det huvudsakligen kyckling, ägg och fisk som stod för det animaliska proteinet.

Vad det gäller blodkorv, gott men då ska det vara från vettig producent istället för något som man lika gärna kunde vara tjära.

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Medlem
Skrivet av maidenone:

Jag vet flera som är vegitarianer/veganer av rena egoistiska skäl som fullständigt struntar i djur och djurhållning. Där är det mer med den egna hälsan / träning att göra.

Du har ju rätt i att det finns olika anledningar men det skiljer sig lite här.
Vegetarianer kan jag förstå att dom tänker så.
Vegetarian o vegan äter samma saker. (lakto ovo veg avviker t.ex.)
Men vegan är en livsstil där man strävar efter att inte utnyttja djur för kläder också. Svårt att se hur man undviker djurpälsar för sin egen hälsas skull. Då använder man vegan felaktigt om sig själv.

Visa signatur

Gigabyte RTX 3070 | Samsung 980 | AMD 5950x
32GB 3600MHz CL14 | Corsair RM850X | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO
Skärm: Acer 27" ConceptD CP3271KP IPS 4K HDR 144 hz

Skriv gärna ett svar om ditt problem löste sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av thom.g:

Förstår inte vart du vill komma med detta? Att vi måste döda tjurar som är inlåsta året runt för att det inte ska bli för många gräsätare i skogen så att dom alla dör av svält?

Du menar att om människorna försvann skulle det inte bli kvar något djurliv i skogarna? Naturen måste ha människan som förstör den annars går den under?

Förlåt, är trött o törstig efter en varm dag. Kanske missförstår helt.

Det jag ville säga(!) är att det animaliska kretslopp vi skapat för att föda oss själva, är förhållandevis rätt okej. Man kan skela in sig på att djurs kroppar utnyttjas mot ett eller flera olika syften. Den här kosten gör oss mätt och håller oss kry.

Skrivet av FlyingFinn:

Detdär argumentet faller ju ändå på att det är tamboskap som äts av människor i 90+% av fallen.

Förstår dig ej.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GooGeL:

Det jag ville säga(!) är att det animaliska kretslopp vi skapat för att föda oss själva, är förhållandevis rätt okej. Man kan skela in sig på att djurs kroppar utnyttjas mot ett eller flera olika syften. Den här kosten gör oss mätt och håller oss kry.

Okej då tackar jag för din känsla o svarar att jag tycker den är vad den är men att vi måste försöka bli bättre hela tiden allteftersom vi får lättare att få mat. Hur vi gjorde för 50 eller 100 år sedan kanske var det bästa vi kunde då, men nu kan vi bättre.

Det verkar som folk får mer hjärt- och kärlsjukdomar än någonsin vilket borde vara en konsekvens av kosten.

Vegetarisk mat kan inte innehålla kolesterol vilket innebär att kärlen inte tjocknar igen och orsakar hjärt- och kärlsjukdomar.
Det kan animalisk kost göra

Visa signatur

Gigabyte RTX 3070 | Samsung 980 | AMD 5950x
32GB 3600MHz CL14 | Corsair RM850X | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO
Skärm: Acer 27" ConceptD CP3271KP IPS 4K HDR 144 hz

Skriv gärna ett svar om ditt problem löste sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon134512:

Så är det säkert, men man kan inte få allt. Om första steget blir att alla kommer äta vegetariskt tänker jag att nästa steg blir att tänka på vad för vegetariskt man äter. En del får nog lättare övergång med substitut och andra med annat.

Finns stora problem med sojaodling, som ironiskt nog förvärras av just köttätande. Ett problem är att en enorm del av det går till just foder till djur. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund är det 97% av all soja import i europa(!) som går till just foder till djur.

Enligt beräkningar från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, ger produktionen av ett kilo torkade sojabönor upphov till utsläpp av i genomsnitt 0,7 kilo koldioxid. Som jämförelse släpper produktionen av ett kilo benfritt svenskt nötkött ut 26 kilo koldioxid. Ekologiskt får inte ner så mycket, mycket handlar om bekämpningsmedel där. Vilket såklart också är superviktigt.

Just soja är väl kinkigt av andra orsaker än just co2. Det handlar ju om att man skövlar regnskog i Amazonas som sedan blir sojafärs och djurfoder. Svenska köttdjur som endast lever på gräs och hö borde väl vara det bästa nötköttet för oss i Sverige?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Helvete heller. Blodpudding, tärnat bacon och ett stort glas mjölk...det är grejer det!
Skippa lingonen tack

Lingon är ett måste! Mjölken får även en särskild smak efter man ätit lingon som jag gillar väldigt mycket

Blodpudding är även kanonföda, inte bara gott utan rätt nyttigt med.
Tror inte att TS idé är särskilt lukrativ, dock kanske det skulle kunna få en extra slant av mjölkkor. Om det inte påverkar produktionen av mjölk då.

Visa signatur

Ryzen 5900X | 32GB G.Skill CL14 3866MT/s | 7900 XTX | Asus Strix X470-F

Permalänk
Medlem
Skrivet av hockexx:

Lingon är ett måste! Mjölken får även en särskild smak efter man ätit lingon som jag gillar väldigt mycket

Blodpudding är även kanonföda, inte bara gott utan rätt nyttigt med.
Tror inte att TS idé är särskilt lukrativ, dock kanske det skulle kunna få en extra slant av mjölkkor. Om det inte påverkar produktionen av mjölk då.

Usch nej till lingon
Nyttigt är det ja...:)

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Just soja är väl kinkigt av andra orsaker än just co2. Det handlar ju om att man skövlar regnskog i Amazonas som sedan blir sojafärs och djurfoder. Svenska köttdjur som endast lever på gräs och hö borde väl vara det bästa nötköttet för oss i Sverige?

Återigen är det vanskligt att dra slutsatser. I princip all information i frågan kommer från aktörer som har kommersiellt intresse i den ena eller andra varianten, och frågan är så komplex att det i princip är omöjligt att presentera ovedersägliga och för gemene man begripliga bevis för endera sidas sak.

Man kan i alla fall sluta sig till att det inte blir inte sämre av att man premierar kött från lokalt uppfödda djur framför sådant som åkt container över Atlanten, typ. Men det är allt. Det är i princip omöjligt att jämföra kött med eventuellt ersättande produktkategorier.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Jag är i det stora hela väldigt skeptiskt till alla halvfabrikat som fejkon, veganskt körv osv. Hade jag blivit vegetarian hade jag inte velat trycka i mig bacon och korv, då hade jag gått all in och lagat vegetariska rätter från grunden.

Jo, men många av grejerna är bara så bekväma att laga. Precis som det är lätt att bara steka fiskpinnar eller en korv. Det är snabbmat för hemma-köket.

Sen ska man inte underskatta nostalgi från barndomen.
För mig är t.ex. vegetariska köttbullar obligatoriska på julbordet varje år. Då köper jag de jättetråkiga från Hälsans Kök, men kokar dem i buljong och rullar dem i smör för att de ska smaka bra.

Men jag håller med om att många produkter är för konstiga, för äckliga och har för mycket e-nummer. Jag äter inte sånt. Men de är inte till för mig som är ovo-lacto-vegetarian, som kan äta riktig ost eller mayo. De är till för veganer som vill återskapa rätter för köttätare.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem

Snygg filosofisk fråga!

Permalänk
Medlem
Skrivet av m4gnify:

Varför är det just djur som det är synd om? För att dom har ögon och kan se ledsna ut?
Varför är växter helt ok att döda men inte djur?
Det har funnits köttätande djur sen urminnes tider, och det har funnits växtätande djur sen urminnes tider. Varför är det ena värre än det andra?

Sen att djurhållningen på stora industriella "gårdar" och slakterier osv inte är trevligt kan vi hålla oss utanför i just den här frågan.

🤦‍♂️

1. Människan har slagit ihjäl varandra sen urminnes tider, varför skulle vi sluta nu?

2. Jag tror de flesta har problem med just djurhållningen.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon134512:

Så är det säkert, men man kan inte få allt. Om första steget blir att alla kommer äta vegetariskt tänker jag att nästa steg blir att tänka på vad för vegetariskt man äter. En del får nog lättare övergång med substitut och andra med annat.

Finns stora problem med sojaodling, som ironiskt nog förvärras av just köttätande. Ett problem är att en enorm del av det går till just foder till djur. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund är det 97% av all soja import i europa(!) som går till just foder till djur.

Enligt beräkningar från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, ger produktionen av ett kilo torkade sojabönor upphov till utsläpp av i genomsnitt 0,7 kilo koldioxid. Som jämförelse släpper produktionen av ett kilo benfritt svenskt nötkött ut 26 kilo koldioxid. Ekologiskt får inte ner så mycket, mycket handlar om bekämpningsmedel där. Vilket såklart också är superviktigt.

Jo absolut. Men allt är ju mer komplext än vad man tror liksom. Koldioxidutsläpp är bara en, visserligen en viktig, bit av problemet, men markanvändning, skövling, transporter, arbetskraft, bekämpningsmedel, vattenanvändning och liknande påverkar ju också. Och hur dessa saker påverkar kan ju variera väldigt mellan olika platser och så.

Vi har exempelvis ingen direkt brist på vatten häromkring, men det har man i exempelvis Centralamerika. Så hur en ökad vattenanvändning påverkar "totalen" beror ju väldigt på vart den sker. Hur beräknar man påverkan från en arbetsintensiv gröda? Säg ananas exempelvis, den odlas i krukor och planteras om flera gånger under sin tillväxt, och en planta producerar ju bara en frukt liksom. Sen används sjuka mängder bekämpningsmedel som inte är lagliga i EU och så, men det kan man ju komma runt genom att köpa ekologisk (förhoppningsvis), men det är ju minst lika arbetsintensivt ändå, sen fraktas det långa sträckor i klimatkontrollerade båtar för att de ska mogna lagom mycket på vägen. Bananer har lite av samma problem men orsakar också en monokultur som riskerar att sprida skadedjur och sjukdomar och så.

Köttproduktion är förstås inte trevlig heller någonstans, men svenskt ekokött är ju bra mycket trevligare än många andra sorter i alla fall. Ekologisk köttproduktion kan ju också hjälpa med biologisk mångfald och sånt, genom "öppna landskap" och sådär, men påverkan är ju ändå stor.

Sen finns det ju sätt att förbättra befintlig matproduktion. Jag minns exempelvis någon artikel för rätt många år sedan om att man verkade kunna få ner idisslares gasproduktion ganska kraftigt genom att "krydda" deras mat med kanel. Jag har inte hört något om det på senare tid dock, så det kanske inte var så bra. Men matproduktion är ju en bransch där processerna hela tiden förbättras, man forskar mycket på att få ner både miljöpåverkan och kostnad liksom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av thom.g:

Det verkar som folk får mer hjärt- och kärlsjukdomar än någonsin vilket borde vara en konsekvens av kosten.

Äts också mer socker och fet mat (dåligt fett, McDonalds t.ex) än någonsin.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jo absolut. Men allt är ju mer komplext än vad man tror liksom. Koldioxidutsläpp är bara en, visserligen en viktig, bit av problemet, men markanvändning, skövling, transporter, arbetskraft, bekämpningsmedel, vattenanvändning och liknande påverkar ju också. Och hur dessa saker påverkar kan ju variera väldigt mellan olika platser och så.

Vi har exempelvis ingen direkt brist på vatten häromkring, men det har man i exempelvis Centralamerika. Så hur en ökad vattenanvändning påverkar "totalen" beror ju väldigt på vart den sker. Hur beräknar man påverkan från en arbetsintensiv gröda? Säg ananas exempelvis, den odlas i krukor och planteras om flera gånger under sin tillväxt, och en planta producerar ju bara en frukt liksom. Sen används sjuka mängder bekämpningsmedel som inte är lagliga i EU och så, men det kan man ju komma runt genom att köpa ekologisk (förhoppningsvis), men det är ju minst lika arbetsintensivt ändå, sen fraktas det långa sträckor i klimatkontrollerade båtar för att de ska mogna lagom mycket på vägen. Bananer har lite av samma problem men orsakar också en monokultur som riskerar att sprida skadedjur och sjukdomar och så.

Köttproduktion är förstås inte trevlig heller någonstans, men svenskt ekokött är ju bra mycket trevligare än många andra sorter i alla fall. Ekologisk köttproduktion kan ju också hjälpa med biologisk mångfald och sånt, genom "öppna landskap" och sådär, men påverkan är ju ändå stor.

Sen finns det ju sätt att förbättra befintlig matproduktion. Jag minns exempelvis någon artikel för rätt många år sedan om att man verkade kunna få ner idisslares gasproduktion ganska kraftigt genom att "krydda" deras mat med kanel. Jag har inte hört något om det på senare tid dock, så det kanske inte var så bra. Men matproduktion är ju en bransch där processerna hela tiden förbättras, man forskar mycket på att få ner både miljöpåverkan och kostnad liksom.

Ett litet inspel till gräsbetat kött:
Djuren äter mat vi inte kan äta & vårdar jorden
En annan fördel med gräsuppfödningen är att alla våra djur äter mat vi inte kan äta (gräs) på marker vi oftast inte kan odla människoföda på (betesmark). Mycket av djurens vinterfoder odlas på åkermark. Gräset (vallen) är en mycket viktig del för markhälsan i den ekologiska växtodlingen, för att binda näring i jorden och bryta ogräsföljden. Många av våra gårdar odlar även spannmål och grönsaker för humankonsumtion, där djurens bidrag till markens hälsa gör växtodlingen bättre.

Biologisk mångfald
Korna och fårens bete och vall är ett viktigt bidrag till den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet samt att hålla mark öppen från egenväxning. I Sverige har vi förlorat stora mängder av vår betesmark, som idag är igenväxt slyskog. När djuren föds upp på gräs blir betet ett viktigt inslag i uppfödningen som bevarar och utvecklar våra betesmarker. Många av våra uppfödares djur betar strandängar, öar och utmarker som utan djurens hjälp hade varit både otillgängliga och artfattiga. Förutom de örter och gräs djuren stimulerar, så bidrar även de till förekomsten av djur, som insekter och pollinerare, som också de är ett viktigt inslag i ett friskt ekosystem.

Visst djuren måste bultas någon gång, men om man bara ser till klimatet och inte till djurhållning. Och jag håller med, att bara peka på CO2 är att överförenkla ett väldigt komplext system. Lite som att säga att det endast är frekvensen på en CPU som avgör hur bra den fungerar i ett system.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Avstängd
Skrivet av m4gnify:

Äts också mer socker och fet mat (dåligt fett, McDonalds t.ex) än någonsin.

Tror du verkligen det? För mig känns det inte alls så, snarare har matens hälsoeffekter blivit mycket mer diskuterade på senare tid, och konsumtionen av sämre saker borde därmed ha minskat. McD går ju bakåt på många marknader exempelvis, trots deras lansering av mer "hälsosamma" produkter. De har stängt restauranger i Sverige det senaste decenniet, vilket de knappt gjorde tidigare. 2020 backade deras försäljning globalt med 24% exempelvis, vilket säkert hade att göra med pandemin en del, å andra sidan verkar ju många restauranger med TA och "drive through" ha ökat generellt.

Ser jag till min son och hans kompisar så äter de väldigt mycket nyttigare än vad jag gjorde som liten. Godis är verkligen bara på lördagar nu (kanske julafton och liknande med visserligen) och mängden godis barnen får är ju mycket mindre idag. När jag var fem år, mitten på åttiotalet, fick jag en tia att köpa godis för på lördagarna, vilket gav ungefär 200g lösgodis, min son får kanske 30-50 gram max. När jag var liten var det också mycket mer kakor, bullar, saft, läsk, Oboy, pizza, söta flingor och liknande än vad det är idag. När jag gick på dagis var det glass varje fredag och när någon fyllde år, idag får de kanske lite frukt. Ser man till själva maten är det också hälsosammare idag. Mer vegetariskt både hemma och i skola/förskola, mer ekologiskt och så vidare.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av ingenjören:

Ett litet inspel till gräsbetat kött:
Djuren äter mat vi inte kan äta & vårdar jorden
En annan fördel med gräsuppfödningen är att alla våra djur äter mat vi inte kan äta (gräs) på marker vi oftast inte kan odla människoföda på (betesmark). Mycket av djurens vinterfoder odlas på åkermark. Gräset (vallen) är en mycket viktig del för markhälsan i den ekologiska växtodlingen, för att binda näring i jorden och bryta ogräsföljden. Många av våra gårdar odlar även spannmål och grönsaker för humankonsumtion, där djurens bidrag till markens hälsa gör växtodlingen bättre.

Biologisk mångfald
Korna och fårens bete och vall är ett viktigt bidrag till den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet samt att hålla mark öppen från egenväxning. I Sverige har vi förlorat stora mängder av vår betesmark, som idag är igenväxt slyskog. När djuren föds upp på gräs blir betet ett viktigt inslag i uppfödningen som bevarar och utvecklar våra betesmarker. Många av våra uppfödares djur betar strandängar, öar och utmarker som utan djurens hjälp hade varit både otillgängliga och artfattiga. Förutom de örter och gräs djuren stimulerar, så bidrar även de till förekomsten av djur, som insekter och pollinerare, som också de är ett viktigt inslag i ett friskt ekosystem.

Visst djuren måste bultas någon gång, men om man bara ser till klimatet och inte till djurhållning. Och jag håller med, att bara peka på CO2 är att överförenkla ett väldigt komplext system. Lite som att säga att det endast är frekvensen på en CPU som avgör hur bra den fungerar i ett system.

Jo absolut. Samtidigt är väl det där "propaganda" från köttindustrin så man får ju ta det med en nypa salt.

Personligen tycker jag inte synd om djuren. Det är liksom deras syfte att bli uppätna, annars hade de inte funnits. Hela grejen med att jämställa människor och djur är löjlig, de är ändå långt ifrån oss på diverse plan. Sen är jag förstås helt emot onödigt lidande och så, men vi har ju i allmänhet rätt hårda krav på sånt här, och i allmänhet köper jag nästan uteslutande svenskt kött bortsett från någon italiensk salami eller liknande.

Permalänk
Skrivet av snajk:

Personligen tycker jag inte synd om djuren. Det är liksom deras syfte att bli uppätna, annars hade de inte funnits.

Lite osäker på om du skämtar, men bara så det är sagt: Den analysen lämnar en del övrigt att önska. 😆

Skrivet av snajk:

Hela grejen med att jämställa människor och djur är löjlig, de är ändå långt ifrån oss på diverse plan. Sen är jag förstås helt emot onödigt lidande och så, men vi har ju i allmänhet rätt hårda krav på sånt här

Ur ett rent etiskt perspektiv: Om något kan uppleva dödsfruktan och smärta är det inte ett jättelångt tankehopp att jämföra industriell köttproduktion med utrotningsläger för människor; jag ser inte det löjliga i det. Och i allra minsta fall när vi pratar däggdjurshjärnor ligger bevisbördan snarast på dem som påstår att djuren inte upplever sådant.

(Och ja: Jag inser att det är etiskt och filosofiskt inkonsekvent av mig att ha den åsikten och samtidig sukta efter en bra kebabpizza).

Permalänk
Skrivet av SuperSverker:

Så - Är detta fel åt skogen, eller kan resonemanget hålla? Djuren skadas inte mer än en läkarundersökning, och såldes bör man komma under ribban och denna hypotetiska blodpudding hamnar alltså i samma fack som ost och ägg.

Frågan där är väl mest hur stressande det är för djuret. Har man sett ett barn som behöver stickas av läkare på regelbunden bas så tror jag de flesta skulle börja fundera på alternativ till den där "vegetarianvänliga" blodpuddingen om de över huvud taget har något val.