Permalänk
Medlem
Skrivet av Mocka:

Vilken sjukt cool produkt! Synd att den är så fasligt dyr.

Med tanke på vad ölpriserna förmodligen blir i sommar är den kanske inte så dyr

De har ju pratat om att priserna på öl ska rusa lagom till värmen. Att bunkra redan nu är nog ingen dålig idé, så länge det är öl som tål att lagras. Själv fick jag tag i 25 kg malt för 230 kr innan kriget i Ukraina bröt ut. Jag tror inte man får tag i en säck under 400 kr så länge till.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Jo jag köpte just på mej en extra 25kg säck malt, 600g humle och 10 paket torrjäst bara sådär ifall. Lär ju gå åt hursomhelst. Sen senaste uppdateringen har jag bryggt en Irish Red Ale och en Doppelbock som står och myser klart som bäst.

Den röda blev lite mörkare än planerat, får ha i ett kilo mindre Red X Malt nästa gång. Smakar som den ska iallafall.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Jo jag köpte just på mej en extra 25kg säck malt, 600g humle och 10 paket torrjäst bara sådär ifall. Lär ju gå åt hursomhelst. Sen senaste uppdateringen har jag bryggt en Irish Red Ale och en Doppelbock som står och myser klart som bäst.

https://photos.smugmug.com/photos/i-7QzPgbt/0/b15a055d/X2/i-7QzPgbt-X2.jpg

Den röda blev lite mörkare än planerat, får ha i ett kilo mindre Red X Malt nästa gång. Smakar som den ska iallafall.

Ser lite ut som en Brown ale. Brukar du klarna dina öl?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Ser lite ut som en Brown ale. Brukar du klarna dina öl?

Sällan. Oftast ställer jag bara jäskärlet i kylrummet över natten innan buteljering. Har i irish moss i slutet av koket och nån enstaka gång har jag haft gelatin i en lager men brukar avstå, vego som jag är. Klarnar ju på flaskan ändå med min nuvarande takt..

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Blev nyss klar med första bryggandet med ett all-in-one system, rent spontant måste jag säga ett väldigt smidigt sätt att brygga öl, men lärde mig att det tar betydligt längre att brygga ~25 liter öl än vad det tar att brygga ~5 liter...

Nu måste jag bara vänta några veckor innan det kan smakas!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sholdar:

Blev nyss klar med första bryggandet med ett all-in-one system, rent spontant måste jag säga ett väldigt smidigt sätt att brygga öl, men lärde mig att det tar betydligt längre att brygga ~25 liter öl än vad det tar att brygga ~5 liter...

Nu måste jag bara vänta några veckor innan det kan smakas!

Det man ofta underskattar enligt mig är rengöringen. Även om man kan köra enligt CIP - principen (clean in place) så tar det mycket tid att städa och diska. Men mina erfarenheter av bryggverk är att du får bättre och mer konsistent resultat 🙂

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Sällan. Oftast ställer jag bara jäskärlet i kylrummet över natten innan buteljering. Har i irish moss i slutet av koket och nån enstaka gång har jag haft gelatin i en lager men brukar avstå, vego som jag är. Klarnar ju på flaskan ändå med min nuvarande takt..

Flaskar du hela batchen eller bara en delmängd?
Jag orkar inte flaska längre utan fyller på flaska från fatet de få gånger jag vill ha det i en flaska.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Jag har kört på 30 min koktid många gånger och det funkar precis lika bra. Enda nackdelen är att du inte får ut lika mycket beska från bitterhumlen så det krävs lite mer. Men i övrigt är det vad jag brukar göra. Jag tror smaken från magnum efter 30 min är minimal. 15 min koktid brukar väl vara en gräns för att kallas smakhumle?

Jag har provat No Boil, dvs ingen kokning och det fungerar också. Det innebär att vörten får stå i en timme-ish med den temperatur den har efter mäskning och lakning innan den kyls. Det är en gammal nordisk metod då man inte hade metallkärl att koka i utan bryggde i träbaljor.

Vad menar du med "15 min koktid brukar väl vara en gräns för att kallas smakhumle"?
Vad jag vet finns inga tidsgränser åt något håll. En tidig humlegiva ger beska och lite smak, en sen humlegiva ger lite eller ingen beska och mycket smak.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NoWin:

Jag har provat No Boil, dvs ingen kokning och det fungerar också. Det innebär att vörten får stå i en timme-ish med den temperatur den har efter mäskning och lakning innan den kyls. Det är en gammal nordisk metod då man inte hade metallkärl att koka i utan bryggde i träbaljor.

Vad menar du med "15 min koktid brukar väl vara en gräns för att kallas smakhumle"?
Vad jag vet finns inga tidsgränser åt något håll. En tidig humlegiva ger beska och lite smak, en sen humlegiva ger lite eller ingen beska och mycket smak.

Det jag menar är att man historiskt kallat det för aromhumle, smakhumle och bitterhumle. Detta är då beroende på koktid. Tror aromhumle anges till runt 5 min. Sedan är det ju ingen sanning eller kanske ens vetenskap bakom dessa begrepp 🙂

Men de använde väl inte ens humle förr i tiden? Då blir ju kokningen lite mindre viktig förutom att deras omodifierade malt nog gjorde att det var som att dricka kokt majs (dms) 😅

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Kul tråd!

Jag brygger inte längre men gjorde för några år sen med en polare. Vi bryggde mest Pale Ale, IPA, Porter och Stout. Vissa blev faktiskt riktigt bra. Endast en batch blev rätt kass, men fortfarande drickbar.

Bryggde i köket på den vanliga spisen med 14L kastruller, körde hemmabyggd kylspiral (för snabb nedkylning efter boil), jäste i plasttunnor och tappade upp på flaskor.

Permalänk
Medlem

Coolt, jag har kit för att kunna brygga öl dock har jag börjat med säsongs mjöd då jag har ytterst begränsat med plats, har snart 1 år lagrad mjöd i hemmet, min första batch. Skall bli kul med nästa batch och se hur det blir.

Visa signatur

Moderkortsmodems problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fatmajk:

Kul tråd!

Jag brygger inte längre men gjorde för några år sen med en polare. Vi bryggde mest Pale Ale, IPA, Porter och Stout. Vissa blev faktiskt riktigt bra. Endast en batch blev rätt kass, men fortfarande drickbar.

Det kanske är ett lysande tillfälle att ta upp hobbyn igen? Om det blir krig är det fint att ha 20 L "vätska" sparad

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Proffsmoddare

Blivit en lager och en stout än så länge, mjöd däremot har de blivit ett antal. Just nu står en hjortron och vanilj mjöd och en björnbärs mjöd och klarnar.

Visa signatur

Crystal 280X ~ i7 8700K ~ B360M MORTAR ~ GTX1080ti ~ 32GB DDR4 ~ RM650i ~ AOC 34" IPS ~ Virtuoso SE
The Red One ~ Cold Winter ~ CURV3D ~ BarPC ~ F4DE

För allt om PC-moddning ~ Minimalistic PC

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Det kanske är ett lysande tillfälle att ta upp hobbyn igen? Om det blir krig är det fint att ha 20 L "vätska" sparad

Haha ja kanske det. Har tyvärr varken tid eller intresset kvar att brygga dock. Det tar alltid en heldag på helgen att brygga.
Min brossa brygger lite mer professionellt, jag får smaka av honom istället

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fatmajk:

Haha ja kanske det. Har tyvärr varken tid eller intresset kvar att brygga dock. Det tar alltid en heldag på helgen att brygga.
Min brossa brygger lite mer professionellt, jag får smaka av honom istället

För mig brukar det ta ca 4 h att brygga inkl städning/disk. Men då har jag samtidigt en hel del dötid däremellan som jag gör annat.
Från "grain to brain" tar det väl 2 v för en ale och kanske 4 v för en lager.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Geeks
Mediasäljare

Härlig tråd! Några bilder från senaste bryggningen, två somrar sedan. Hoppy Kroken, en American IPA på 6%.
Det får helt klart bli en ny batch snart igen!

Permalänk
Medlem

Kul att den här tråden dök upp i flödet!

Jag köpte hem ingredienser för att kunna brygga en Brown Ale i höstas, men projektet på hamnade på is efter ett synnerligen misslyckat försök att brygga cider.

Ska nog ge mig på ett kok i nästa vecka.

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem

Jag brygger bara kaffe hemma, köp öl för min del

Fick nostalgi och tittade på Fulöl reklamen
https://www.youtube.com/watch?v=wLkr6JXUmHQ

https://www.youtube.com/watch?v=DnL5b9dzecY

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X 3,4GHz
Asus GeForce RTX 4070 Dual OC 12GB
Asus ROG Strix X570-E Gaming
G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 32GB
Samsung 980 Pro Series 1TB

Permalänk
Medlem

Ska flaska min andra ever Suröl ikväll. Fått stå å puttra på i snart 2 veckor. Körde en "torrhumling" med lite lite Stella humle samt rabarber som kom från svärföräldrarnas land.
Av provsmakingen från fatet jag gjort som kommer det bli så dj-vla fräsht och vårigt!

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

https://photos.smugmug.com/Other/Homebrew/i-FV6JtxF/0/172b6c15/X2/251221_2-X2.jpg

Fick en hel del jäst ur dumpventilen, ska tvätta några gånger och använda åtminstone ena till en doppelbock här om några veckor.

Kul tråd, men hur i hela friden tvättar man jäst??

Visa signatur

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

I grund och botten är jag processingenjör med inriktning mot pumpar, värmeväxlare och ventiler så det kan ju vara därför jag tycker ölbryggning är så skoj

Kul, jag svetsar (tub)värmeväxlare till yrket

Visa signatur

For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mtpocket:

Kul, jag svetsar (tub)värmeväxlare till yrket

Ah jo vi har en handfull såna på min arbetsplats. Kanske de största i Sverige? (Ånggeneratorerna på PWR). Men har du nytta av ditt yrke i din hobby som ölbryggare? Du borde ju kunna konstruera eget bryggverk?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av saarwii:

Ska flaska min andra ever Suröl ikväll. Fått stå å puttra på i snart 2 veckor. Körde en "torrhumling" med lite lite Stella humle samt rabarber som kom från svärföräldrarnas land.
Av provsmakingen från fatet jag gjort som kommer det bli så dj-vla fräsht och vårigt!

Jo suröl är väl egentligen ingen favorit hos mig, men en varm sommardag kan det sitta helt rätt med en tropisk suris typ Dugges Tropic Thunder

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av mtpocket:

Kul tråd, men hur i hela friden tvättar man jäst??

Förenklat så flyttar man jästen, efter den lagt sej på botten av jäskärlet(och man tappat av ölet) till stor behållare med rent, kylt vatten och låter den sedimentera ut, slår av vatten och bös som lagt sej ovanpå jästen, och upprepar tills man har mestadels ren jäst. Den har förmåga att "övervintra" i kallt näringsfattigt vatten flera månader.

Edit; blev glad som ett unge på jul att se en av mina foton på swecs framsida, det är nog största publiciteten jag fått som fotograf

Förtydligade lite
Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av mtpocket:

Kul tråd, men hur i hela friden tvättar man jäst??

Slamma upp delar av bottensatsen i vatten, låt stå en stund. Grumset sjunker till botten eller lägger sig på ytan, de levande jästcellerna stannar i suspension längre tid. Skilj av det som sjunkit till botten och släng. Gör om några gånger. Låt kvarvarande jästgrumligt vatten stå några dagar i kylskåp så jästen får tid att falla ur suspensionen, häll av det mesta av vattnet.

Denna jäst kan sedan sparas i kylskåpet till senare bryggning, håller minst några månader. Man ser ganska tydligt när den börjar bli dålig på att den blir brunare. Märk väl att man bör sätta förkultur på jästen innan man använder den skarpt, så man vet säkert att den är levnadsduglig när den ska användas

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av HappySatan:

Kul att den här tråden dök upp i flödet!

Jag köpte hem ingredienser för att kunna brygga en Brown Ale i höstas, men projektet på hamnade på is efter ett synnerligen misslyckat försök att brygga cider.

Ska nog ge mig på ett kok i nästa vecka.

Bryggde cider innan jag bryggde öl. Problemet var väl att jag använde champagnejäst så den smakade faktiskt mer champagne än cider. Tyvärr gillar jag inte champagne :-/
Den blev iaf torr som satan själv, nästan så tarmarna skrumpnade ihop vid första sippen.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Bryggde cider innan jag bryggde öl. Problemet var väl att jag använde champagnejäst så den smakade faktiskt mer champagne än cider. Tyvärr gillar jag inte champagne :-/
Den blev iaf torr som satan själv, nästan så tarmarna skrumpnade ihop vid första sippen.

Får man vara nyfiken och fråga vad du använde för äpplen? Det man hittar i trädgårdar brukar det kunna bli sådär med, de är inte särskilt smakrika, så man får känslan av att det blir kruttorrt, särskilt när man brygger på champagnejäst. Ett bra knep om man inte har tillgång till lämpliga cideräpplen (som i övrigt inte alls är goda att äta direkt) är att hitta någon vildapel att ta frukt att blanda ut med från.

Det är i övrigt synd att man inte lyft det där otroligt föråldrade förbudet mot anrikning av alkohol i landet ännu. Mindre lyckade ciderbatcher kunde kokas till fantastisk brandy annars. Det är snarast en fördel om det är en batch som glömts bort och läckt in luft, ju mer oxiderat det är, desto bättre typ.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Bryggde cider innan jag bryggde öl. Problemet var väl att jag använde champagnejäst så den smakade faktiskt mer champagne än cider. Tyvärr gillar jag inte champagne :-/
Den blev iaf torr som satan själv, nästan så tarmarna skrumpnade ihop vid första sippen.

Jag gillar just sån cider och har ett lagom stort antal på lagring från i höstas. Gjorde iofs en del med alejäst med, och behandlade med campdentabletter innan jäsning. Den är mer som brittisk cider, men jag hade nog i jästen och locket på lite för snabbt för man kan känna lite bismak av campdentabletterna ännu. Drickbar men inte mer, men kan ta sej ännu med lagring.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Får man vara nyfiken och fråga vad du använde för äpplen? Det man hittar i trädgårdar brukar det kunna bli sådär med, de är inte särskilt smakrika, så man får känslan av att det blir kruttorrt, särskilt när man brygger på champagnejäst. Ett bra knep om man inte har tillgång till lämpliga cideräpplen (som i övrigt inte alls är goda att äta direkt) är att hitta någon vildapel att ta frukt att blanda ut med från.

Det är i övrigt synd att man inte lyft det där otroligt föråldrade förbudet mot anrikning av alkohol i landet ännu. Mindre lyckade ciderbatcher kunde kokas till fantastisk brandy annars. Det är snarast en fördel om det är en batch som glömts bort och läckt in luft, ju mer oxiderat det är, desto bättre typ.

Jag använde egna äpplen som jag mustade på en närliggande musteri. Jag odlar även vindruvor så jag hade även 7 kg egna vindruvor (blå) i och kanske 30 kg äpplen (blanche, Ingrid Marie typ). Min bror som älskar champagne tyckte den var riktigt fin. Landade på 7 % vill jag minnas utan tillsatt socker. Det var nog egentligen inget fel på den cidern. Men smaken är som baken!

Jag gjorde en batch efter med riktig ciderjäst och den smakade bra om man nu gillar brittisk cider.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Jag gillar just sån cider och har ett lagom stort antal på lagring från i höstas. Gjorde iofs en del med alejäst med, och behandlade med campdentabletter innan jäsning. Den är mer som brittisk cider, men jag hade nog i jästen och locket på lite för snabbt för man kan känna lite bismak av campdentabletterna ännu. Drickbar men inte mer, men kan ta sej ännu med lagring.

Jo men det var något jag märkte med min cider. Efter några månader på flaska så började syran mjukna och den fick rundare fylligare smak. Den blev helt enkelt mycket bättre. Men jag föredrar ändå öl alla dagar i veckan 🙂. Grattis till att din fina bild fick pryda förstasidan förresten 🙌

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C