Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon116323:

Vilka förutsättningar är en mutation beroende utav? Finns forskare som spekulerar i att vaccinering kan vara en bidragande faktor till fler mutationer. Vet du om det finns någon forskning?

I USA är risken uppskattad att dö i EUA vaccinering (0.0017% 24 May 2021 CDC/VAERS). Uppskattad SARS-CoV-2 dödlighet på världsbefolkningen (0.0011% John Hopkins Uni.).

Det finns forskare som tror att covid är en bluff också, det säger inte så mycket..

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon116323:

Du beskriver det okej att egennyttovinstmaximera, eftersom dom inte har ansvar att studera andra behandlingsmetoder—verkar det etiskt?

Nej jag beskriver inte att det är ok att egennyttovinstmaximera. Det jag säger är att det knappast är vaccinbolagens ansvar att studera andra behandlingar. Det är inte detsamma som att säga att det är okej att egennyttovinstmaximera och inte heller innebär det att vaccinbolagen ägnar sig åt det.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon116323:

Vilka förutsättningar är en mutation beroende utav?

Hosts! Host bodys är nyckeln för mutationer.
I en människa som är smittad produceras miljardtals virus. När varje enskilt virus skapas finns en chans att tillverkningen går fel. Det kallar vi mutation. En del virus är mer benägna att få "fel" vid tillverkning medan andra är mer stabaila.
Kanske är det en på tusen, eller en på miljonen som får en mutation. I varje smittad person lär iaf en mängd mutationer av virusvarianten uppstå.
Nääästan alla mutationer innebär emellertid nackdelar. Dessa virus lär inte spridas särskilt bra. Men i några enstaka fall råkar mutationen vara fördelaktig för att överleva med rådande omständigheter/förutsättningar.
Om en människa blir smittad så är risken för en mutation som gör viruset mer potent inte särskilt stor. Om vi istället har en miljard smittade så är risken en miljard gånger större att viruset utvecklar nya otrevliga förmågor. Eller ja, riktigt så enkelt är det inte heller. Men i runds svängar innebär alltså en utbredd smitta att viruset också får mer utrymme att råka få (för oss) otrevliga mutationer.
Vaccinering innebär att viruset inte kan spridas eller smittas vilket markant också drar ner risken för mutationer.
Så ser det ut. Det som behövs för mutationsvariationer är alltså att många är smittade för att ge mutationer. Och det förhindrar ju viruset

Skrivet av anon116323:

Finns forskare som spekulerar i att vaccinering kan vara en bidragande faktor till fler mutationer. Vet du om det finns någon forskning?

När omgivningen påverkas så kommer förutsättningarna för vilka mutationer som är fördelaktiga att påverkas.
I en miljö utan antibiotika kommer bakterier inte kunna utveckla antibiotikaresistens. Det är först när en genbas ställs mot en prövning som en gallring kan ske.
Här kan du se exempel på detta:
https://www.youtube.com/watch?v=plVk4NVIUh8

På samma sätt är det för virus.
Om större andelen är vaccinerade så kommer de mutationer som ger bättre spridningsmöjligheter i en vaccinerad population att ha fördelar mot alla andra genstammar av viruset. Om ingen är vaccinerad så kommer de potentiella genuppsättningarna inte att vara fördelaktiga och därmed heller inte få någon evolutionär fördel.
Så man kan väl säga som så att den dagen man sätter in vaccinering så kommer racet också att starta där virusmutationer som kan spridas trots vaccinering att få fördelar.
OM sådana mutationer uppstår d.v.s. Det är inte säkert att så är fallet.

Skrivet av anon116323:

I USA är risken uppskattad att dö i EUA vaccinering (0.0017% 24 May 2021 CDC/VAERS). Uppskattad SARS-CoV-2 dödlighet på världsbefolkningen (0.0011% John Hopkins Uni.).

Vad är det för siffror du jämför egentligen? Bara en enkel sanity check får oss att se att det här kan såklart inte stämma. Det är i grunden orimligt att världens läkarkårer, smittskyddsinstitut och organisationer skulle vara för vaccinering om vaccinet var farligare än sjukdomen.
Här borde det ringa tydliga varningsklockor om att något är gravt felaktigt i jämförelen. På riktigt alltså.

Jag vet inte vad det är för siffror du valt att jämföra, men jag har en misstanke om att du jämför hur många av världens befolkning som dött av corona - alltså även alla som inte blivit smittade (med tanke på hur låg procentsatsen ser ut att vara - corona dörar mycket större andel av de smittade än det din procentsiffra visar). Och så ställs det mot hur många som dör av vaccinet.

Såhär får man aldrig göra med siffor. Inte i någonsin.
Det är falsk matematik som bara blir vilseledande.

För att alls kunna jämföra dödlighet så måste du givetvis titta på dödligheten för respektive del och den måste såklart räknas ut på samma sätt.
Dödligheten för covid räknas fram genom att titta på hur stor andel av alla som blir smittade som också dör.
Man får INTE ta in hela jordens befolkningssiffra om inte hela jordens befolkning också blivit smittade.
På precis samma sätt gör man sedan för vaccinet. Hur många som fått vaccinet har också dött av vaccinet.
För att räkna fram dödligheten för vaccin får man INTE heller ta med de som inte är vaccinerade. Det borde rimligen alla vara klara över.

Vidare är dödligheten vid smitta av covid är såklart inte så låg som 0.0011%. Bara i Sverige har ca 14.000 personer dött av corona.
För att 14.000 dödsfall ska kunna bli möjligt med en dödlighet på 0.0011% så måste befokningen som minst vara 1,3 miljarder människor. Förutsatt att alla i landet är smittade (vilket inte heller stämmer). Så med tanke på att vi alla inte ens smittats ännu så behöver Sverige ha ca 2 miljarder invånare om din siffra på 0.0011% ska stämma.
Men så många är vi ju inte. Återigen - sanity check. Är det här rimligt? Nej det är det inte.

Med det sagt menar jag inte att siffran 0.0011% i sig är fel. Det stämmer säker att så stor andel av världens befolkning har dött. Institutet har säkert rätt siffror - för vad de har räknat fram. Siffran kan bara inte jämföras med andra siffror som visar någit annat och har räknats fram på helt andra sätt.

Här är det nog läge för lite självreflektion.
Givetvis ser världen märklig ut om du stoppar in tokigheter i dina beräkningar.
Det är rimligt att vara skeptisk mot läkemedelsbolag. Yes. Så är det. Men det är inte rimligt att själv vrida siffror som i slutändan visar på hittepåresultat. Och det är inte heller rimlgit att driva konspirationsteorier.
Belägg, underlag och självkritisk faktakontroll måste till.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon116323:

"För dig kanske det är desinformation, men för en annan så kan det vara en tillfällig värdegrund. Någonstans så måste personen kunna få dela av sig av sin värdegrund—för att bilda nya värderingar. Om du tycker att personen sprider desinformation pga det—vad ska personen då göra för att utvecklas?"

Det är skillnad mellan att ifrågasätta saker och att påstå saker. Om det är något man känner sig osäker på kan man försöka ta reda på hur det ligger till. Med "värderingar" låter det som att du förespråkar relativism och förnekar att det finns en extern verklighet. "Jag tycker såhär, alltså är det rätt för mig". Så funkar inte världen. Gravitation finns oavsett vad du tycker om den.

Skrivet av anon116323:

Vet inte varför du får den uppfattningen av mig, jag har inte alls dom värderingarna; Jag hoppas SARS-CoV-2 försvinner oberoende metod. Verkar som du projicerar något från dig själv. Bara för att jag ifrågasätter värderingar; exempelvis som att vaccinera de som inte befinner sig i riskgrupper, t. ex. alla barn—verkar inte finnas något stöd för i studier, eller statistik.

Det är ju bra att du inte är emot vaccinering. Anledningen till att vaccinera barn är att framförallt äldre barn (15+) visst drabbas till viss del (även utan särskild riskgrupp), och eftersom riskerna med vaccinen bedöms som mindre än riskerna med sjukdomen, så kan det vara värt att vaccinera dem. Det har också att göra med att äldre barn ofta har stora sociala kontaktnät och därmed bidrar till smittspridningen även om de själva inte drabbas speciellt hårt. Eftersom yngre barn drabbas ännu mindre av smittan och inte bidrar till smittspridningen på samma sätt kommer de förmodligen bara vaccineras om de är i riskgrupp. Om tillräckligt många vuxna vaccinerar sig så kommer man förmodligen inte behöva vaccinera barn eftersom man uppnår flockimmunitet ändå. De små utbrott som man då kan förvänta sig i t.ex. skolmiljöer kommer då snabbt dö ut och inte ställa till med nämnvärd skada.

Anledningen till att man eftersträvar låg smittspridning är inte bara för att skydda individerna som smittas. Ju fler virus det finns i världen, desto större risk att mutationer ger upphov till nya varianter där existerande vaccin i värsta fall blir ineffektiva. Eller andra icke-önskvärda egenskaper, som att varianten blir mer smittsam och/eller dödlig. Vi har redan sett alfa- och delta-varianten ta över smittan i världen för att de är något mer smittsamma än ursprungsviruset. Det är därför resursstarka länder har ett egenintresse i att se till att även den fattiga världen blir vaccinerad, oaktat den humanitära aspekten.

Skrivet av anon116323:

En fråga; Vad är "antivaxx"?

"Antivaxx" är en heterogen rörelse av "vaccintveksamma" som du verkar dela många uppfattningar med, så jag är förvånad över att du inte känner till dem. Wikipedia har en bra sammanfattande artikel. Kännetecknande för antivaxxers är att:

  • de tror att vaccinen är farligare än sjukdomen de skyddar mot och är därför livrädda för massvaccinationer

  • de tror att det är läkemedelsbolagens lobbying som gör att vi har massvaccinationer

  • de motiverar sin desinformation med att de bara förmedlar "kompletterande information" och att alla har rätt att bilda sin egen uppfattning utefter sina egna värderingar

  • de inte förstår hur vetenskap fungerar, utan upphöjer anekdotiska fall till bevis utan kontroll av orsakssamband. Exempel: Ett barn dog efter vaccinering. Alltså är vaccinet livsfarligt och barn ska skyddas från det.

  • är lättrogna och är inte bara emot vaccin utan tror i hög grad också på alla möjliga olika konspirationer, som att världens regeringar konspirerar för att begränsa befolkningstillväxten genom vaccin, eller ännu knäppare, att utomjordingar tagit över dem

  • Misstror "vetenskapen" som ett maktmedel skapad av samhällets elit för att förtrycka de som inte vågar ifrågasätta.

Eftersom du verkar intresserad av ämnet upprepar jag rekommendationen att ta en titt på SVTs dokumentärtrilogi Vaccinkrigarna.

Skrivet av anon910:

är det inte dags att låsa den här tråden snart?

Varför det, pandemin är inte över än.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon116323:

Min frus kollega dog förmodligen pga detta—historia av låga njurvärden, ändå tyckte läkaren att det var rimligt att vaccinera. Död en vecka efteråt—njurarna la av.

Ja, det är inte speciellt konstigt att läkaren tyckte att det var rimligt att vaccinera. Är man inte allergisk mot innehållsämnena eller har någon form av immunologisk problematik kan man ge vaccin till vem som helst. Tråkigt med din kollegas fru, men har hon haft dåliga njurvärden under lång tid känns det väl rimligare att grundsjukdomen förvärrades än att vaccinet gav upphov till organskada (hur det nu skulle göra det)?

Skrivet av anon116323:

Vilka förutsättningar är en mutation beroende utav? Finns forskare som spekulerar i att vaccinering kan vara en bidragande faktor till fler mutationer. Vet du om det finns någon forskning?

I USA är risken uppskattad att dö i EUA vaccinering (0.0017% 24 May 2021 CDC/VAERS). Uppskattad SARS-CoV-2 dödlighet på världsbefolkningen (0.0011% John Hopkins Uni.).

Risken att dö av vaccinet är inte 0.0017%. FDA har tagit emot dödsfallsrapporter som motsvarar 0.0017% av antalet vaccinerade. Det är inte samma sak. Uppskattad dödlighet/IFR är inte 0.0011%. Den senaste siffran jag sett där man slagit ihop globala IFR-siffror är 0.15%, men det skiljer väldigt mycket beroende på vilket land man tittar på.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Söderbäck:

Hosts! Host bodys är nyckeln för mutationer.
I en människa som är smittad produceras miljardtals virus. När varje enskilt virus skapas finns en chans att tillverkningen går fel. Det kallar vi mutation. En del virus är mer benägna att få "fel" vid tillverkning medan andra är mer stabaila.
Kanske är det en på tusen, eller en på miljonen som får en mutation. I varje smittad person lär iaf en mängd mutationer av virusvarianten uppstå.
Nääästan alla mutationer innebär emellertid nackdelar. Dessa virus lär inte spridas särskilt bra. Men i några enstaka fall råkar mutationen vara fördelaktig för att överleva med rådande omständigheter/förutsättningar.
Om en människa blir smittad så är risken för en mutation som gör viruset mer potent inte särskilt stor. Om vi istället har en miljard smittade så är risken en miljard gånger större att viruset utvecklar nya otrevliga förmågor. Eller ja, riktigt så enkelt är det inte heller. Men i runds svängar innebär alltså en utbredd smitta att viruset också får mer utrymme att råka få (för oss) otrevliga mutationer.
Vaccinering innebär att viruset inte kan spridas eller smittas vilket markant också drar ner risken för mutationer.
Så ser det ut. Det som behövs för mutationsvariationer är alltså att många är smittade för att ge mutationer. Och det förhindrar ju viruset

När omgivningen påverkas så kommer förutsättningarna för vilka mutationer som är fördelaktiga att påverkas.
I en miljö utan antibiotika kommer bakterier inte kunna utveckla antibiotikaresistens. Det är först när en genbas ställs mot en prövning som en gallring kan ske.
Här kan du se exempel på detta:
https://www.youtube.com/watch?v=plVk4NVIUh8

På samma sätt är det för virus.
Om större andelen är vaccinerade så kommer de mutationer som ger bättre spridningsmöjligheter i en vaccinerad population att ha fördelar mot alla andra genstammar av viruset. Om ingen är vaccinerad så kommer de potentiella genuppsättningarna inte att vara fördelaktiga och därmed heller inte få någon evolutionär fördel.
Så man kan väl säga som så att den dagen man sätter in vaccinering så kommer racet också att starta där virusmutationer som kan spridas trots vaccinering att få fördelar.
OM sådana mutationer uppstår d.v.s. Det är inte säkert att så är fallet.

Vad är det för siffror du jämför egentligen? Bara en enkel sanity check får oss att se att det här kan såklart inte stämma. Det är i grunden orimligt att världens läkarkårer, smittskyddsinstitut och organisationer skulle vara för vaccinering om vaccinet var farligare än sjukdomen.
Här borde det ringa tydliga varningsklockor om att något är gravt felaktigt i jämförelen. På riktigt alltså.

Jag vet inte vad det är för siffror du valt att jämföra, men jag har en misstanke om att du jämför hur många av världens befolkning som dött av corona - alltså även alla som inte blivit smittade (med tanke på hur låg procentsatsen ser ut att vara - corona dörar mycket större andel av de smittade än det din procentsiffra visar). Och så ställs det mot hur många som dör av vaccinet.

Såhär får man aldrig göra med siffor. Inte i någonsin.
Det är falsk matematik som bara blir vilseledande.

För att alls kunna jämföra dödlighet så måste du givetvis titta på dödligheten för respektive del och den måste såklart räknas ut på samma sätt.
Dödligheten för covid räknas fram genom att titta på hur stor andel av alla som blir smittade som också dör.
Man får INTE ta in hela jordens befolkningssiffra om inte hela jordens befolkning också blivit smittade.
På precis samma sätt gör man sedan för vaccinet. Hur många som fått vaccinet har också dött av vaccinet.
För att räkna fram dödligheten för vaccin får man INTE heller ta med de som inte är vaccinerade. Det borde rimligen alla vara klara över.

Vidare är dödligheten vid smitta av covid är såklart inte så låg som 0.0011%. Bara i Sverige har ca 14.000 personer dött av corona.
För att 14.000 dödsfall ska kunna bli möjligt med en dödlighet på 0.0011% så måste befokningen som minst vara 1,3 miljarder människor. Förutsatt att alla i landet är smittade (vilket inte heller stämmer). Så med tanke på att vi alla inte ens smittats ännu så behöver Sverige ha ca 2 miljarder invånare om din siffra på 0.0011% ska stämma.
Men så många är vi ju inte. Återigen - sanity check. Är det här rimligt? Nej det är det inte.

Med det sagt menar jag inte att siffran 0.0011% i sig är fel. Det stämmer säker att så stor andel av världens befolkning har dött. Institutet har säkert rätt siffror - för vad de har räknat fram. Siffran kan bara inte jämföras med andra siffror som visar någit annat och har räknats fram på helt andra sätt.

Här är det nog läge för lite självreflektion.
Givetvis ser världen märklig ut om du stoppar in tokigheter i dina beräkningar.
Det är rimligt att vara skeptisk mot läkemedelsbolag. Yes. Så är det. Men det är inte rimligt att själv vrida siffror som i slutändan visar på hittepåresultat. Och det är inte heller rimlgit att driva konspirationsteorier.
Belägg, underlag och självkritisk faktakontroll måste till.

Har bara slängt ut två siffror och inte beskrivit någon jämförelse..? Förtydligande 0.0011% är totalt döda / per total världsbefolkningsmängd—alltså alla som finns vid en tidpunkt, smittad eller ej.

Vet inte om det finns någon större databas, eller statistik än VAERS som man kan komplettera med—finns det någon anledning att tro att 0.0017% blir annorlunda någonannanstans?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av oatp1b1:

Ja, det är inte speciellt konstigt att läkaren tyckte att det var rimligt att vaccinera. Är man inte allergisk mot innehållsämnena eller har någon form av immunologisk problematik kan man ge vaccin till vem som helst. Tråkigt med din kollegas fru, men har hon haft dåliga njurvärden under lång tid känns det väl rimligare att grundsjukdomen förvärrades än att vaccinet gav upphov till organskada (hur det nu skulle göra det)?

Bra fråga.

Skrivet av oatp1b1:

Risken att dö av vaccinet är inte 0.0017%. FDA har tagit emot dödsfallsrapporter som motsvarar 0.0017% av antalet vaccinerade. Det är inte samma sak. Uppskattad dödlighet/IFR är inte 0.0011%. Den senaste siffran jag sett där man slagit ihop globala IFR-siffror är 0.15%, men det skiljer väldigt mycket beroende på vilket land man tittar på.

Ah det stämmer; Reports of death after COVID-19 vaccination are rare. More than 318 million doses of COVID-19 vaccines were administered in the United States from December 14, 2020, through June 21, 2021. During this time, VAERS received 5,479 reports of death (0.0017%) among people who received a COVID-19 vaccine. FDA requires healthcare providers to report any death after COVID-19 vaccination to VAERS, even if it’s unclear whether the vaccine was the cause.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon116323:

Har bara slängt ut två siffror och inte beskrivit någon jämförelse..? Förtydligande 0.0011% är totalt döda / per total världsbefolkningsmängd—alltså alla som finns vid en tidpunkt, smittad eller ej.

Vet inte om det finns någon större databas, eller statistik än VAERS som man kan komplettera med—finns det någon anledning att tro att 0.0017% blir annorlunda någonannanstans?

Du måste höja nivån.
Att försöka bli otydlig och undanfallande som om du inte hade någon av sikt att jämföra siffrorna duger inte.
På riktigt alltså.
I brist på en riktigt bra och solid förklarong till varför du listat de procentsatserna intill varandra så framstår det med all tydlighet som att du vill förvrida sifferläget.

Du måste börja ta ansvar för det du skriver och bli mer självkritisk.

Ett - "ok det där blev inge bra och iag backa på den punkten" är en rimlig start. Men det låste också foetsätta framåt i kommande inlägg. Börja med mer sanity cheks till de siffrorna du själv väler att lyfta fram för att slippa det här läget framöver.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av deltascu:

Det är skillnad mellan att ifrågasätta saker och att påstå saker. Om det är något man känner sig osäker på kan man försöka ta reda på hur det ligger till. Med "värderingar" låter det som att du förespråkar relativism och förnekar att det finns en extern verklighet. "Jag tycker såhär, alltså är det rätt för mig". Så funkar inte världen. Gravitation finns oavsett vad du tycker om den.

Man kan ifrågasätta värderingar genom påståenden—beror väl på utvecklingen därefter? Bara för att en extern värld finns så betyder det inte att vi förstår den?

Skrivet av deltascu:

"Antivaxx" är en heterogen rörelse av "vaccintveksamma" som du verkar dela många uppfattningar med, så jag är förvånad över att du inte känner till dem. Wikipedia har en bra sammanfattande artikel. Kännetecknande för antivaxxers är att:

  • de tror att vaccinen är farligare än sjukdomen de skyddar mot och är därför livrädda för massvaccinationer

  • de tror att det är läkemedelsbolagens lobbying som gör att vi har massvaccinationer

  • de motiverar sin desinformation med att de bara förmedlar "kompletterande information" och att alla har rätt att bilda sin egen uppfattning utefter sina egna värderingar

  • de inte förstår hur vetenskap fungerar, utan upphöjer anekdotiska fall till bevis utan kontroll av orsakssamband. Exempel: Ett barn dog efter vaccinering. Alltså är vaccinet livsfarligt och barn ska skyddas från det.

  • är lättrogna och är inte bara emot vaccin utan tror i hög grad också på alla möjliga olika konspirationer, som att världens regeringar konspirerar för att begränsa befolkningstillväxten genom vaccin, eller ännu knäppare, att utomjordingar tagit över dem

  • Misstror "vetenskapen" som ett maktmedel skapad av samhällets elit för att förtrycka de som inte vågar ifrågasätta.

Eftersom du verkar intresserad av ämnet upprepar jag rekommendationen att ta en titt på SVTs dokumentärtrilogi Vaccinkrigarna.

Hur menar du att jag delar många uppfattningar?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Söderbäck:

Du måste höja nivån.
Att försöka bli otydlig och undanfallande som om du inte hade någon av sikt att jämföra siffrorna duger inte.
På riktigt alltså.
I brist på en riktigt bra och solid förklarong till varför du listat de procentsatserna intill varandra så framstår det med all tydlighet som att du vill förvrida sifferläget.

Du måste börja ta ansvar för det du skriver och bli mer självkritisk.

Ett - "ok det där blev inge bra och iag backa på den punkten" är en rimlig start. Men det låste också foetsätta framåt i kommande inlägg. Börja med mer sanity cheks till de siffrorna du själv väler att lyfta fram för att slippa det här läget framöver.

Duger detta för dig;

Spekulation som i princip allt annat;

Reports of death after COVID-19 vaccination are rare. More than 318 million doses of COVID-19 vaccines were administered in the United States from December 14, 2020, through June 21, 2021. During this time, VAERS received 5,479 reports of death (0.0017%) among people who received a COVID-19 vaccine. FDA requires healthcare providers to report any death after COVID-19 vaccination to VAERS, even if it’s unclear whether the vaccine was the cause.

Eftersom det inte verkar finnas en liknande databas i omfånget på hela världen; så kan det ändå rimligt att anta att det rör sig runt den procentuella enheten; skulle den förändras nämnbart om vi vaccinerar mindre eller fler?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon116323:

Duger detta för dig;

Spekulation som i princip allt annat;

Reports of death after COVID-19 vaccination are rare. More than 318 million doses of COVID-19 vaccines were administered in the United States from December 14, 2020, through June 21, 2021. During this time, VAERS received 5,479 reports of death (0.0017%) among people who received a COVID-19 vaccine. FDA requires healthcare providers to report any death after COVID-19 vaccination to VAERS, even if it’s unclear whether the vaccine was the cause.

Eftersom det inte verkar finnas en liknande databas i omfånget på hela världen; så kan det ändå rimligt att anta att det rör sig runt den procentuella enheten; skulle den förändras nämnbart om vi vaccinerar mindre eller fler?

Varenda en på det här forumet kommer att dö efter att ha läst dina inlägg. Förr eller senare. Dödligheten är 100%. I vilken mån är du ansvarig?

Vad du än gör så har du en dödlighet efter det av den enkla anledningen att det händer att folk dör. Av någon anledning. Förr eller senare.

Kan du förstå hur fullständigt vanvettigt korkad din logik är?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon214822:

Varenda en på det här forumet kommer att dö efter att ha läst dina inlägg. Förr eller senare. Dödligheten är 100%. I vilken mån är du ansvarig?

Vad du än gör så har du en dödlighet efter det av den enkla anledningen att det händer att folk dör. Av någon anledning. Förr eller senare.

Kan du förstå hur fullständigt vanvettigt korkad din logik är?

Kan du beskriva hur det relaterar till inlägget?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon116323:

Kan du beskriva hur det relaterar till inlägget?

Du använder siffran på dödligheten efter att ha fått vaccin. Vad i h-e är det som säger att den dödligheten beror på vaccinet? Antagligen är det en helt normal dödlighet.

Sedan gör du antagendet att dödligheten pga vaccinet är i närheten av dödligheten efter vaccinet. Du kan inte göra ett sådant antagande. Finns ingen som helst grund för det. Rena vansinnet.

Är du med?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon214822:

Du använder siffran på dödligheten efter att ha fått vaccin. Vad i h-e är det som säger att den dödligheten beror på vaccinet? Antagligen är det en helt normal dödlighet.

Nej det är du som använder den/dom beskrivningarna på siffran. Siffan är ju beskriven som enligt personer som har dött efter vaccinering av ett vaccinationsbieffektsinstitut. Och det är oklart ifall det är pga vaccination eller ej.

Skrivet av anon214822:

Sedan gör du antagendet att dödligheten pga vaccinet är i närheten av dödligheten efter vaccinet. Du kan inte göra ett sådant antagande. Finns ingen som helst grund för det. Rena vansinnet.

Vad gör jag det? Vad menar du "antagandet är i närheten av dödligheten av eller efter vaccinet"?

Permalänk
Avstängd

Imorgon blir det Andra sprutan av Fiser eller Moodööörna.

Har inte fått något meddelande ännu via SMS om att, "Tyvärr har vi inga sprutor kvar. Vänligen omboka!"

Så håller tummarna starkt att jag får en andra spruta så att jag sedan 2-3 veckor efteråt har runt 10% risk att hamna på sjukhus om jag skulle drabbas av Deltavarianten - som är 60% smittsammare och dödligare än Alfavarianten (Storbritanniens) - vilket jag antar är den dominerande varianten just nu i Sverige tack vare alla geniala vaccinförnekare och vaccintvekare.

Tvekar Du fortfarande på att vaccinera dig - och bidra till att få stopp på pandemin istället för att förvärra den ytterligare - efter ett par hundra miljoner doserade vaccin så kan du lika gärna börja hälla i socker i bilmotorn också eftersom vem FAN vet om motorolja verkligen är säkert för bilmotorer? Motoroljeindustrierna vill ju bara tjäna pengar!!!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon116323:

Nej det är du som använder den/dom beskrivningarna på siffran. Siffan är ju beskriven som enligt personer som har dött efter vaccinering av ett vaccinationsbieffektsinstitut. Och det är oklart ifall det är pga vaccination eller ej.
Vad gör jag det? Vad menar du "antagandet är i närheten av dödligheten av eller efter vaccinet"?

Vissa skulle nog bedyra att det inte bara är "oklart".

Skrivet av anon116323:

I USA är risken uppskattad att dö i EUA vaccinering (0.0017% 24 May 2021 CDC/VAERS). Uppskattad SARS-CoV-2 dödlighet på världsbefolkningen (0.0011% John Hopkins Uni.).

Du använde ju faktiskt siffran för att jämföra risken för dödsfall mellan efter vaccinet och mellan efter sjukdom i covid ovanför i diskussionen, vad är det du tänker att du kan extrapolera från det? Jag vet inte vad av värde jag extrapolerar genom att konstatera att 100% av alla dödsfall sker inom ett dygn efter att ha intagit vätska, det säger mig säkerligen väldigt lite om riskerna med att dricka vätska.

I allra bästa fall kan du möjligtvis extrapolera från detta att risken att du får covid och sedan dör efter covid är marginellt högre än risken att du får vaccinet och dör efter vaccinet. Det kanske skulle kunna säga något om du jämför basrisken för att du bara plötsligt dör efter alla möjliga iterationer av saker du kan dö efter. Men jag är inte säker på att det är så värdefull information då både risken för att du dör efter att först ha fått covid och att du dör efter att du först har fått vaccinet sannolikt inte är drastiskt mycket högre än basrisken för att du bara dör efter alla de möjliga iterationer av saker du kan dö efter.

Vilket skulle säga mig, den ena siffran är lägre än den andra siffran om än med väldigt låg marginal, varför skulle jag inte välja att tillhöra gruppen som faller in under den siffra som är något lägre än den andra?

Eller du kanske tog upp det, bara för att du tycker att det är intressant med procentsatser som inte enskilt säger särskilt mycket om något?

Visa signatur

AMD X2 3600+ @ 3000Mhz, ASUS M2R32-MVP, 4096Mb Corsair DDR2 800, Gecube Radeon HD3850

Permalänk
Avstängd

@anon116323 och @Loddgrimner: Låt mig få gå rakt på punkt för vi har uppenbarligen delade uppfattningar - vilket är helt OK i en demokrati.

Fråga 1: Hur "säkert" måste ett COVID-19 vaccin vara enligt dig och dina egna definitioner? Vänligen definiera då specifikt (typ med siffror) vad Du personligen menar med "säkert". Hur hög procent måste vaccinen visa i "säkerhet" och/eller "effektivitet"? Hur många dödsfall direkt kopplade till vaccinen måste rapporteras som max och under vilken bestämda tidsram för att du skall säga "det är säkert/effektivt"? Får den specifika siffran vara högre än 0?

Fråga 2: Kommer du personligen att vaccinera dig? Om ja, VARFÖR ja? Om inte, VARFÖR inte?

Jag svarar själv på Fråga 2: Jag har vaccinerat mig med första dosen. Jag kommer att vaccinera mig med andra dosen imorgon. VARFÖR? Jo, för jag LITAR på just dessa mRNA-vaccin. Även adenovirus-vaccinen (Johnson & Johnson och AstraZeneca) är säkra men jag tycker personligen mRNA-vaccin bara är "coolare" för de känns mer "modern high-tech" som vaccin. Sedan känns det tryggare på något vis med mRNA-vaccin för det försvinner efter 10-14 dagar och har färre komponenter i sig än adenovirus-vaccinen som skulle kunna kontraindikera med något i min kropp.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Så håller tummarna starkt att jag får en andra spruta så att jag sedan 2-3 veckor efteråt har runt 10% risk att hamna på sjukhus om jag skulle drabbas av Deltavarianten - som är 60% smittsammare och dödligare än Alfavarianten (Storbritanniens)

Tvivlar starkt på att du har någon 10% risk att hamna på sjukhus som fullvaccinerad, det där får du gärna backa upp med fakta! I din ålder har du nog inte ens 10% risk att hamna på sjukhus som helt ovaccinerad.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon116323:

Nej det är du som använder den/dom beskrivningarna på siffran. Siffan är ju beskriven som enligt personer som har dött efter vaccinering av ett vaccinationsbieffektsinstitut. Och det är oklart ifall det är pga vaccination eller ej.

Nu kör du ett fult trick. Du säger att det är 'oklart' varför någon dör efter en vaccinering. Det stämmer att vi aldrig kan ha fullständig kunskap, det kan alltid finnas något vi inte vet. Visst är det så och det kommer alltid att vara så med mänsklig kunskap. Ett fult trick som är populärt när man vill bedriva skrämselpropaganda eller allmän FUD.

Mot detta kan sägas att vi har vaccinerat ett par miljarder med bara enstaka dödsfall som med någon grad av sannolikhet har kunnat kopplas till vaccinet. Vilket ger oss en övre gräns på risken med vaccinering.

Återigen, begriper du distinktionen mellan "efter" och "orsakat av"? Den är central och det verkar vara där som du gått vilse. När man i vardaglig svenska säger "efter" så är det ofta underförstått att det finns ett orsaksamband men för statistiken här så betyder det bara "inträffade tidsmässigt senare" och i sig antyder det inte alls något samband.

Skrivet av anon116323:

Vad gör jag det? Vad menar du "antagandet är i närheten av dödligheten av eller efter vaccinet"?

Du säger ovan att "kan det ändå rimligt att anta att det rör sig runt den procentuella enheten".

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mindfighter:

Tvivlar starkt på att du har någon 10% risk att hamna på sjukhus som fullvaccinerad, det där får du gärna backa upp med fakta! I din ålder har du nog inte ens 10% risk att hamna på sjukhus som helt ovaccinerad.

Här: https://sciencebasedmedicine.org/the-delta-variant/ länkar den skeptiskt aktive läkarneurologen Steven Novella till en brittisk studie som visar upp till 90 % skydd - via mRNA-vaccinen - mot att hamna på sjukhus vid smitta från Deltavarianten varav 10% risk kvarstår.

Samtidigt måste det givetvis den kombineras med risken att ens kunna drabbas av ett sånt allvarligt sjukdomsförlopp följt fullvaccinering (aka 2-3 veckor efter andra dosen). Möjligen är riskerna mycket mindre än så i det stora hela då, särskilt för mig som är endast 32 år gammal.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

"Antivaxx" är en heterogen rörelse av "vaccintveksamma" som du verkar dela många uppfattningar med, så jag är förvånad över att du inte känner till dem.

Skrivet av anon116323:

Hur menar du att jag delar många uppfattningar?

Jag skrev att det verkar så, med tanke på vad du skriver. Jag bläddrade lite bland dina inlägg och hittade följande exempel:

  • De tror att vaccinen är farligare än sjukdomen de skyddar mot och är därför livrädda för massvaccinationer

Skrivet av anon116323:

I USA är risken uppskattad att dö i EUA vaccinering (0.0017% 24 May 2021 CDC/VAERS). Uppskattad SARS-CoV-2 dödlighet på världsbefolkningen (0.0011% John Hopkins Uni.).

  • De tror att det är läkemedelsbolagens lobbying som gör att vi har massvaccinationer

Skrivet av anon116323:

Varför pushas EUA vaccinen så mycket? Kan det ligga i Operation warp speed; Trumps Executive Order No. 121, kriterierna för EUA; att om det finns alternativ till EUA vaccinen (som therapeutics) så följer det också att EUA blir ogiltigt. Med andra ord så stoppas finansieringen. Kan det finnas egennyttiga individer som drar nytta av att EUA vaccineringen pågår?

  • De motiverar sin desinformation med att de bara förmedlar "kompletterande information" och att alla har rätt att bilda sin egen uppfattning utefter sina egna värderingar

Skrivet av anon116323:

För dig kanske det är desinformation, men för en annan så kan det vara en tillfällig värdegrund. Någonstans så måste personen kunna få dela av sig av sin värdegrund—för att bilda nya värderingar.

  • De förstår inte hur vetenskap fungerar, utan upphöjer anekdotiska fall till bevis utan kontroll av orsakssamband. Exempel: Ett barn dog efter vaccinering. Alltså är vaccinet livsfarligt och barn ska skyddas från det.

Skrivet av anon116323:

Min frus kollega dog förmodligen pga detta—historia av låga njurvärden, ändå tyckte läkaren att det var rimligt att vaccinera. Död en vecka efteråt—njurarna la av.

Jag har säkert missat en del, men det verkar som att du tickar av en hel del boxar.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av deltascu:

Jag skrev att det verkar så, med tanke på vad du skriver. Jag bläddrade lite bland dina inlägg och hittade följande exempel:

  • De tror att vaccinen är farligare än sjukdomen de skyddar mot och är därför livrädda för massvaccinationer

  • De tror att det är läkemedelsbolagens lobbying som gör att vi har massvaccinationer

  • De motiverar sin desinformation med att de bara förmedlar "kompletterande information" och att alla har rätt att bilda sin egen uppfattning utefter sina egna värderingar

  • De förstår inte hur vetenskap fungerar, utan upphöjer anekdotiska fall till bevis utan kontroll av orsakssamband. Exempel: Ett barn dog efter vaccinering. Alltså är vaccinet livsfarligt och barn ska skyddas från det.

Jag har säkert missat en del, men det verkar som att du tickar av en hel del boxar.

  1. Inget påstående utan två siffror introducerade ur sin definition. Det är du själv som följer med den beskrivningen efter du tolkat siffrorna. Jag presenterade bara två siffror; tyckte det var intressant hur folk skulle tolka dom som, att se hur andra gör resan dit kan vara intressantare än att definiera destinationen från början—om du förstår vad jag menar.

  2. Som ovan

  3. Att härleda till en fråga är det samma sak som desinformation?

Tolkar jag det rätt som att du menar att mina kritiska värderingar kring SARS-CoV-2 EUA vaccineringen beskriver mig som en "anti-vaxxer"?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon116323:

Duger detta för dig;

Spekulation som i princip allt annat;

Reports of death after COVID-19 vaccination are rare. More than 318 million doses of COVID-19 vaccines were administered in the United States from December 14, 2020, through June 21, 2021. During this time, VAERS received 5,479 reports of death (0.0017%) among people who received a COVID-19 vaccine. FDA requires healthcare providers to report any death after COVID-19 vaccination to VAERS, even if it’s unclear whether the vaccine was the cause.

Eftersom det inte verkar finnas en liknande databas i omfånget på hela världen; så kan det ändå rimligt att anta att det rör sig runt den procentuella enheten; skulle den förändras nämnbart om vi vaccinerar mindre eller fler?

De andra två större som finns är EudraVigilance och Vigibase. Ingen av dem är perfekta. Dödssiffran från VAERS är troligtvis uppblåst eftersom amerikaner brukar överrapportera eventuella biverkningar.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon214822:

Nu kör du ett fult trick. Du säger att det är 'oklart' varför någon dör efter en vaccinering. Det stämmer att vi aldrig kan ha fullständig kunskap, det kan alltid finnas något vi inte vet. Visst är det så och det kommer alltid att vara så med mänsklig kunskap. Ett fult trick som är populärt när man vill bedriva skrämselpropaganda eller allmän FUD.

Mot detta kan sägas att vi har vaccinerat ett par miljarder med bara enstaka dödsfall som med någon grad av sannolikhet har kunnat kopplas till vaccinet. Vilket ger oss en övre gräns på risken med vaccinering.

Vadå fult? Bara för att jag missade att definiera det tydligt nog. Så är inte definitionen mindre värd bara för att det blev förtydligat senare? Varför tycker du att det är "fult" kan du inte säga att det är "mer korrekt" efter följden till utveckling i diskussionen? Försöker du vinna något—isåfall nyttan i det?

Hur kvantifierar vi siffrorna som kan beskriva dödsfall möjlig pga vaccinering med avseende på procent i globalt omfång? Alltså finns det något annat sätt att göra det på än vad som finns beskrivet i tidigare meddelanden?

Skrivet av anon214822:

Återigen, begriper du distinktionen mellan "efter" och "orsakat av"? Den är central och det verkar vara där som du gått vilse. När man i vardaglig svenska säger "efter" så är det ofta underförstått att det finns ett orsaksamband men för statistiken här så betyder det bara "inträffade tidsmässigt senare" och i sig antyder det inte alls något samband.

Du säger ovan att "kan det ändå rimligt att anta att det rör sig runt den procentuella enheten".

Jag förstår inte hur det relaterar till mina resonemang; kan du utveckla det vidare. Det är redan konstaterat att det är en korrelation i datan, och inte kausalitet. Därför blir det bara antaganden efter det. Därför skrev jag om det är rimligt att anta att om det går att härleda ur den statistiken i mer global omfattning. Då det saknas en sådan lösning, och om det inte går så isåfall—varför?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av oatp1b1:

De andra två större som finns är EudraVigilance och Vigibase. Ingen av dem är perfekta. Dödssiffran från VAERS är troligtvis uppblåst eftersom amerikaner brukar överrapportera eventuella biverkningar.

Bra resonemang. Historiskt sätt brukar 1% bli inrapporterat (tror CDC uppskattade det). Tycker också det rimligt att den uppskattningen inte är aktuell. Kan man tänka sig att 376 000 ligger närmre 10-20% än 1%?—totalt 2-4M?

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Här: https://sciencebasedmedicine.org/the-delta-variant/ länkar den skeptiskt aktive läkarneurologen Steven Novella till en brittisk studie som visar upp till 90 % skydd - via mRNA-vaccinen - mot att hamna på sjukhus vid smitta från Deltavarianten varav 10% risk kvarstår.

Samtidigt måste det givetvis den kombineras med risken att ens kunna drabbas av ett sånt allvarligt sjukdomsförlopp följt fullvaccinering (aka 2-3 veckor efter andra dosen). Möjligen är riskerna mycket mindre än så i det stora hela då, särskilt för mig som är endast 32 år gammal.

Ja, exakt, så först en väldigt liten risk att en 32 åring blir så sjuk att sjukhusvård krävs och den lilla risken har du sen max 1/10 kvar av. Säkert större risk att bli överkörd vid ett övergångsställe.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mindfighter:

Ja, exakt, så först en väldigt liten risk att en 32 åring blir så sjuk att sjukhusvård krävs och den lilla risken har du sen max 1/10 kvar av. Säkert större risk att bli överkörd vid ett övergångsställe.

Exakt, så det är "Risken att först bli infekterad+sjuk fullt vaccinerad x 0,10" så det är riktigt lågt.

Vilken tur att jag inte använder övergångsställen!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem

Jag ser lite av Jordan Petersson-fenomenet här i tråden, dvs att man utgår ifrån att människor tar upp saker av en anledning (vilket är ett rimligt antagande). Oftast att det reflekterar någon sorts värdering.

För att undvika att hamna i fällan där den som "påpekar" att verkligheten bara ser ut på ett sätt (exempelvis genom att rada upp olika procentsatser, utan att vidare fördjupa sig något i vad de tycker dessa procentsatser säger) bara kan fly från diskussionen genom att säga "Nää, det sa jag inte, jag bara delade lite procentsatser utan att ha något särskilt skäl" så menar jag att det är viktigt att istället för att göra en "Cathy Newman" och försöka påskriva åsikter som inte bokstavligen uttryckts annat än implicit. Så är det sunt att trycka på att de utvecklar sin poäng typ: "ok, så X, än sen?". Och har de inget "än sen", då kan man ju faktiskt utgå från att de inte har något igenomtänkt argument och bara notera "Ja, det är väldigt intressant att du delar med dig av sådant som du inte tycker säger något".

Och har de något "än sen" i form av ett faktiskt preskriptivt påstående, då kan man ju hålla dem ansvariga och bemöta det påståendet utan att de kan ducka undan från det som en hal ål.

Det är ju bara en slags form av gaslighting. Dumt att gå i den fällan och följdaktligen mest se dum ut (utan att vara det, alla fattar ju att man inte bara sitter och spyr ur sig världslig data om man inte tycker att det på något vis förmedlar något).

Visa signatur

AMD X2 3600+ @ 3000Mhz, ASUS M2R32-MVP, 4096Mb Corsair DDR2 800, Gecube Radeon HD3850

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon116323:

Vadå fult? Bara för att jag missade att definiera det tydligt nog. Så är inte definitionen mindre värd bara för att det blev förtydligat senare? Varför tycker du att det är "fult" kan du inte säga att det är "mer korrekt" efter följden till utveckling i diskussionen? Försöker du vinna något—isåfall nyttan i det?

Hur kvantifierar vi siffrorna som kan beskriva dödsfall möjlig pga vaccinering med avseende på procent i globalt omfång? Alltså finns det något annat sätt att göra det på än vad som finns beskrivet i tidigare meddelanden?
Jag förstår inte hur det relaterar till mina resonemang; kan du utveckla det vidare. Det är redan konstaterat att det är en korrelation i datan, och inte kausalitet. Därför blir det bara antaganden efter det. Därför skrev jag om det är rimligt att anta att om det går att härleda ur den statistiken i mer global omfattning. Då det saknas en sådan lösning, och om det inte går så isåfall—varför?

Nu bluddrar du iväg på olika sidospår. Vill be att få hålla mig till kärnfrågan, att skilja på "efter" och "orsakat av". Du har fortfarande inte sagt att du begriper distinktionen, du är i princip tyst i ämnet. Då tar vi det långsamt och pedagogiskt med ett exempel.

Utgå från en population på 1 miljon individer. Vardera får ett glas vanligt vatten (eller läser ett av dina inlägg eller vad sjutton helst). Efter 6 månader av att ha fått ett glas vatten kommer kanske 5000 ha dött. Detta då i alldeles normal dödlighet av alla de vanliga orsakerna som hjärtsvikt, cancer eller allmänt hög ålder.

Då kan man alltså fullt korrekt säga att 5000 människor har dött efter att ha druckit ett glas vatten. Vi kan också säga att vi inte har full klarhet i varför, att vår kunskap inte är absolut och fullständig.

Begriper du nu?

Du gjorde ett misstag tidigare när du uppenbarligen inte hade distinktionen klar för dig. Ok. Vi kan alla ha fel. Har du såpass mycket intellektuell hederlighet att du kan erkänna det?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av deltascu:

Det är skillnad mellan att ifrågasätta saker och att påstå saker. Om det är något man känner sig osäker på kan man försöka ta reda på hur det ligger till. Med "värderingar" låter det som att du förespråkar relativism och förnekar att det finns en extern verklighet. "Jag tycker såhär, alltså är det rätt för mig". Så funkar inte världen. Gravitation finns oavsett vad du tycker om den.

Det är ju bra att du inte är emot vaccinering. Anledningen till att vaccinera barn är att framförallt äldre barn (15+) visst drabbas till viss del (även utan särskild riskgrupp), och eftersom riskerna med vaccinen bedöms som mindre än riskerna med sjukdomen, så kan det vara värt att vaccinera dem. Det har också att göra med att äldre barn ofta har stora sociala kontaktnät och därmed bidrar till smittspridningen även om de själva inte drabbas speciellt hårt. Eftersom yngre barn drabbas ännu mindre av smittan och inte bidrar till smittspridningen på samma sätt kommer de förmodligen bara vaccineras om de är i riskgrupp. Om tillräckligt många vuxna vaccinerar sig så kommer man förmodligen inte behöva vaccinera barn eftersom man uppnår flockimmunitet ändå. De små utbrott som man då kan förvänta sig i t.ex. skolmiljöer kommer då snabbt dö ut och inte ställa till med nämnvärd skada.

Anledningen till att man eftersträvar låg smittspridning är inte bara för att skydda individerna som smittas. Ju fler virus det finns i världen, desto större risk att mutationer ger upphov till nya varianter där existerande vaccin i värsta fall blir ineffektiva. Eller andra icke-önskvärda egenskaper, som att varianten blir mer smittsam och/eller dödlig. Vi har redan sett alfa- och delta-varianten ta över smittan i världen för att de är något mer smittsamma än ursprungsviruset. Det är därför resursstarka länder har ett egenintresse i att se till att även den fattiga världen blir vaccinerad, oaktat den humanitära aspekten.

"Antivaxx" är en heterogen rörelse av "vaccintveksamma" som du verkar dela många uppfattningar med, så jag är förvånad över att du inte känner till dem. Wikipedia har en bra sammanfattande artikel. Kännetecknande för antivaxxers är att:

  • de tror att vaccinen är farligare än sjukdomen de skyddar mot och är därför livrädda för massvaccinationer

  • de tror att det är läkemedelsbolagens lobbying som gör att vi har massvaccinationer

  • de motiverar sin desinformation med att de bara förmedlar "kompletterande information" och att alla har rätt att bilda sin egen uppfattning utefter sina egna värderingar

  • de inte förstår hur vetenskap fungerar, utan upphöjer anekdotiska fall till bevis utan kontroll av orsakssamband. Exempel: Ett barn dog efter vaccinering. Alltså är vaccinet livsfarligt och barn ska skyddas från det.

  • är lättrogna och är inte bara emot vaccin utan tror i hög grad också på alla möjliga olika konspirationer, som att världens regeringar konspirerar för att begränsa befolkningstillväxten genom vaccin, eller ännu knäppare, att utomjordingar tagit över dem

  • Misstror "vetenskapen" som ett maktmedel skapad av samhällets elit för att förtrycka de som inte vågar ifrågasätta.

Eftersom du verkar intresserad av ämnet upprepar jag rekommendationen att ta en titt på SVTs dokumentärtrilogi Vaccinkrigarna.

Varför det, pandemin är inte över än.

En annan sak med de så kallade "Vaccinkrigarna" är att de samtidigt TROR att det är de som är "hjältarna i berättelsen" eftersom de tror från botten av sina hjärtan att "de onda läkemedelsbolagen vill tjäna pengar på andra människors livs bekostnad och/eller kontrollera dem."

Självfallet hade vem som helst känt sig som "den goda hjälten i draman" om en trodde från botten av sitt hjärta att det fanns "onda företag" som endast kunde tjäna pengar på människors lidanden eller livsoffrande. Liknande går att se i andra konspirationsteorier där något eller någon målas upp som det värsta som finns så att en själv kan "känna sig att vara på den goda sidan" genom att tro på "kampen" mot "det onda".

Där poletten förhoppningsvis trillar ned är när de inser hur många som måste vara inblandade för att en sådan konspiration skulle kunna hålla i praktiken. I princip når vi en nivå där nästan hela världen måste vara i maskopi vilket då kan inkludera även någon av personens egen familjemedlemmar, grannar, vänner, släkt, med mera.

Där börjar vi då se hur det inte blir hållbart för vi vet redan av mänsklig empirisk erfarenhet att vi människor är dåliga på att hålla käften (aka inte skvallra). Och ju "saftigare" något är att skvallra om, desto större sannolikhet att det förr eller senare kommer ut vilket blir exponentiellt större när det blir fler inblandade i det hela.

Hade halva Sverige arbetat inom SÄPO hade nog inte mycket kunna hållits hemligt exempelvis...

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |