På jakt efter ny, inte alltför dyr, stekpanna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon132576:

Har en teflonbelagd kastrull jag gjorde havregrynsgröt i flera månader i sträck, gick hål rakt igenom beläggningen på flera ställen även fast jag använde plastslev att röra om med. Först blev beläggningen sträv, och då började gröten fastna trots teflonet, då fick man sleva mer/hårdare, och då slets skiten ännu fortare. Sedan var beläggningen helt körd.

Det där låter som min senaste belagda stekpanna när jag beslutade mig för att prova köra den på hög värme. Är du säker på att din belagda kastrull faktiskt tålde höga temperaturer? Jag hade haft min stekpanna i 5 år när den började bli lite sliten så att det blev aktuellt att köpa en ny. Så som experiment testade jag att börja steka riktigt varmt i den (7-9 på en niogradig skala) för att se om den tål det (bra att veta inför nästa iteration). Det tog inte mer än en månad förrän den började bete sig så som du beskriver din kastrull. Så nu vet jag att jag inte ska köra min nya fina panna varmare än vad jag brukar.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Sebbepojken:

Det där låter som min senaste belagda stekpanna när jag beslutade mig för att prova köra den på hög värme.

Ok, men jag gör ju inte gröt på nära eller maxeffekt direkt. Då skvätter det ju och har sig som tusan.

Dessutom kanske det inte var värmen som dödade pannan din (korrelation är ju inte samma som förorsakande, typ), utan teflonet var kanske bara ömtåligt, och mikrorepades av dina matlagningsverktyg (glasfiber är ju rätt aggressiva faktiskt)...

Permalänk
Medlem

Tefal och liknande fungerar, men man måste vara extremt försiktig med hur man behandlar de. Diska absolut INTE de med diskmedel, BARA hett vatten. Använd heller inte metallverktyg, dock så är Jamie olivers pannor SKRÄP.

Visa signatur

You have earned my respect and my friendship.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CymbalCrasher:

Men vad ÄR Excalibur-beläggning? Samma skit som i Teflon?

Som jag tolkar det är det nån variant på teflon: https://www.plastechcoatings.com/whitford-coatings/excalibur-...

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Jag har IKEA:s teflonpanna och är nöjd med den. Men ska det vara gjutjärn och inte få kosta obegränsat skulle jag kolla på second hand butikerna. Där brukar finnas köksredskap. Gjutjärn blir ju aldrig utslitet. Är det alltför mycket inbränt och förkolnat fett är det bara att blötlägga några dygn i kaustiksoda.

Permalänk
Medlem
Skrivet av firstofmay:

Skeppshult som är nedsatt till 639. Stekpanna som man kan ha hela livet om man sköter den och där det man steker blir ännu godare med tiden.

Den är absolut inte nedsatt någonting. Cervera tillämpar bedrägeri i deras sätt att skriva priser genom att hitta på något låtsaspris, skriva det jämte och sen försöka få det att se ut som om det är en prissänkning. Det är lagligt för att de använder "rek pris" istället för "ord pris", men likväl givetvis bedrägeri.

Läs aldrig några andra siffror än det exakta priset som står. Allt annat är helt irrelevant och står enbart där för att lura kunder. Det finns inget som heter "rekommenderat pris" och företag som ofta har stora prissänkningar höjer priset över det normala och sänker det till det normala om och om igen, inte tvärt om.

Visa signatur

i5-7600k . GTX 1080 . 16 GB

Permalänk
Medlem

Ett tips jag fick från en kock: köp billigaste skiten på Ikea. Skölj och rengör hur fan du vill och släng när den är kass.

Jag har några finare stekpannor, f f a tycker jag extra mycket om gjutjärnspannan jag fick av morsan, men jag pallar inte vara försiktig och eftertänksam jämt.

Visa signatur

Lenovo Legion 5 17,3", 5800H, 3070 140 W, 2 TB
Logitech G Pro Wireless & G613 keyboard
Hifiman Sundara, Sennheiser PXC-550 II / Hidisz S9 Pro, Schiit Magni 2

Singleplayertopplistan utan ranking: Duke Nukem' 3D, Doom: Eternal, Half-life I & II, Super Mario 64 & Galaxy I & II, Resident Evil II (PSX), Metal Gear Solid, Final Fantasy VII (PSX), The Last of Us I & II, Fallout 3, New Vegas & 4, Cyberpunk 2077

Permalänk
Medlem

Gjutjärn är bra på många sätt, och kan hålla i princip hur länge som helst. Sköts de rätt blir gjutjärnspannor bara bättre ju längre man använder dem.
Alternativ är kolstål eller rostfritt stål. Alla har sina fördelar och nackdelar.

Stekpannor belagda med teflon eller liknande skulle jag dock undvika - beläggningen är alldeles för känslig och brukar gå sönder efter ett par år.

Permalänk
Medlem

Lånar tråden lite.
Är också på jakt efter en ny stekpanna eftersom jag ledsnar på teflon som bara räckler 1 år innan de är slut och det bränner fast.
Funderar på skeppshult. Ser att de även fungerar till induktionshällar. Men jag har 3st frågor.

1. Repar den hällen lättare än vanliga pannor eftersom det är gjutjärn med grövre textur
2. Kan man ha de med trähandtag i ugn eller ska man köpa med handtag i stål
3. Rengöring: är det bara varmt vatten som gäller?

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem

För en budget på 500 kr borde du kunna hitta både en teflonpanna och en gjutjärnspanna. Teflonpannor är förbrukningsvaror som håller ett par år, men de bör endast användas vid låg/medium temperatur för rätter som lätt fastnar (t.ex. fisk, ägg, pannkakor), eller maträtter med mycket syra som tomatsåser. Jag brukar därför köpa en billig IKEA-panna och byta ut den när den börjar fastna.

För hög temperatur (bl.a. steka kött) så är gjutjärn eller kolstål riktigt bra. Någon skrev ovan att man inte får använda diskmedel eller metallverktyg vilket är gamla myter som inte stämmer: https://www.seriouseats.com/2014/11/the-truth-about-cast-iron...

Jag skulle säga att 90% av min matlagning funkar bäst i gjutjärnspannan. Teflonpannan åker mest fram på helger för att steka pannkakor eller äggröra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Som jag tolkar det är det nån variant på teflon: https://www.plastechcoatings.com/whitford-coatings/excalibur-...

Ja, verkar tyvärr så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av griid:

Lånar tråden lite.
Är också på jakt efter en ny stekpanna eftersom jag ledsnar på teflon som bara räckler 1 år innan de är slut och det bränner fast.
Funderar på skeppshult. Ser att de även fungerar till induktionshällar. Men jag har 3st frågor.

1. Repar den hällen lättare än vanliga pannor eftersom det är gjutjärn med grövre textur
2. Kan man ha de med trähandtag i ugn eller ska man köpa med handtag i stål
3. Rengöring: är det bara varmt vatten som gäller?

1. Grövre textur må vara, men undersidan är ändå tämligen slät för att få bra kontakt med spisplattan, så jag tror inte det är ökad risk för repor på hällen.
2. Undvik trähandtag om du skall ha pannan stående i ugnen.
3. Varmt vatten för rengöring i normalfallet, men är den riktigt grisig så gör det inget om du tar lite diskmedel dessutom. Vad du framför allt skall undvika är att låta pannan stå med vatten i.

Även om du skulle slarva med skötseln av en gjutjärnspanna så måste du anstränga dig rejält för att få den i så dåligt skick att den inte ganska enkelt går att återställa i bra skick.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

kitchentime.se har en bra 28 cm gjutjärnspanna med stålhandtag från Ronneby bruk, just nu för 528:-, normalt lite dyrare. Funkar bra, tål ugnen.
https://www.kitchentime.se/p/stekpanna-rund-kant-o-28-rostfri...

Jag har deras mindre (med trähandtag) och är nöjd. Fördelen med rostfritt handtag är just att du kan använda stekpannan som en ugnsform. 🙂

Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305

Permalänk
Medlem

Visst Teflon pannor är ju inte det bästa som finns men tycker de är helt ok (om man använder de rätt)

Min Tefal teflon panna har hållt 5+ år, har inga nitar på den utan en skruv utifrån (alltså ingen Jamie Oliver panna) och beläggningen såg jättefin ut fortfarande, alltid diskat mina pannor med varmvatten och diskmedel och lite då och då, typ när man ser att vattnet hänger kvar lite i pannan så smörjer jag in dem med rapsolja.

Kör dock mest med mina Scanpan CTX Stratanium pannor sedan har jag en Brabantia Grillpanna.

Har dock en kompis som drar igenom typ 1-2 Teflon pannor/år men då är det ju full värme, metallredskap etc (inte matintresserad). Själv äger jag inga metallredskap och tar hand om mina grejer.

Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Medlem
Skrivet av griid:

Lånar tråden lite.
Är också på jakt efter en ny stekpanna eftersom jag ledsnar på teflon som bara räckler 1 år innan de är slut och det bränner fast.
Funderar på skeppshult. Ser att de även fungerar till induktionshällar. Men jag har 3st frågor.

1. Repar den hällen lättare än vanliga pannor eftersom det är gjutjärn med grövre textur
2. Kan man ha de med trähandtag i ugn eller ska man köpa med handtag i stål
3. Rengöring: är det bara varmt vatten som gäller?

1. Nä, undersidan ska vara jämn. Annars är det fel på pannan.
2. Nej, trä i ugn är inte att rekommendera. Jag har en Ronneby-panna och mitt trähandtag kan man vrida lite så jag undrar hur livslängden blir. Metall för funktion. Trä för estetik.
3. Ja, eller ens det. Beroende på kan det räcka att torka ur den med hushållspapper.

Det jag har läst mig till är att inspelning kan vara bra. Googla så kan du hitta tips på hur man gör. Har för mig att man kan ha i matolja och ställa pannan i ugnen på cirka 150 grader men googla för säkerhets skull. 🙂

Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305

Permalänk

Jag var i ungefär samma situation och fastnade för satakes stekpannor.
Nonstick som verkar tåla mycket, inte teflon om jag förstått rätt.
https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/satake-stekpanna-lattviktsgjutjarn-24-cm/
De verkar dock vara lite dyrare nu än när jag köpte, och vissa affärer verkar ha lång leveranstid.

Visa signatur

The Flippin Ninja

Permalänk
Medlem

När du väl hittar din gjutjärnsstekpanna på loppis, så går det ju alltid att återställa den till perfektion enligt denna guiden: https://ohmansmatovin.com/2014/08/12/uppdaterat-fixartips-bas...

Fixat ordning på ett otal pannor på detta sätt, klart rekommenderat.
Det viktigaste är att de är plana i botten, att de sedan ser ut som skräp är ett mindre problem (ger kanske möjlighet att pruta något).

Permalänk
Medlem

det var inte många som läste TS inlägg... en del mat som han skulle laga blir lite väl svårt i en gjutjärnspanna?
nån typ av non stick belagd stekpanna ska du ha eller liknande egenskaper
iof vem har bara en stekpanna jag tror jag har 6-7 st.. teflon rostfri gjutjärn i olika storlekar
dagens filmtips angående teflon Dark Waters från 2019
https://www.imdb.com/title/tt9071322/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonflame:

det var inte många som läste TS inlägg... en del mat som han skulle laga blir lite väl svårt i en gjutjärnspanna?
nån typ av non stick belagd stekpanna ska du ha eller liknande egenskaper

Inget av det han skrivit är svårt i gjutjärn, däremot kan kolstål etc vara lite kinkigt för en del av det.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonflame:

det var inte många som läste TS inlägg... en del mat som han skulle laga blir lite väl svårt i en gjutjärnspanna?

Som vad? Finns väl ingenting som inte går vad jag vet.
Mesta hänger väl på hur väl man sköter panna och vilken snits man har.

Sedan så är en gammal gjutjärnspanna ofta mycket bättre än de som säljs idag, då de är slätare (polerade inuti istället för direkt ur gjutformen) och har tjockare material.

Permalänk
Medlem

Förresten, en underskattad sak jag saknar just nu: ett lock som passar storleken på pannan.

Skrivet av Izenoz:

Måste hålla med ovan talare om teflonbelagda pannor, ren dynga för att inte tala om hälsoriskerna de medför sig.

Sen att man måste använda plast-verktyg i såna pannor för att inte repa dem, och såna kanske inte tål så värst hög värme innan de kan ge ifrån sig skadliga ämnen.

Skrivet av SuperDuperKillen:

Jag kan rekommendera en så kallad "lätt gjutjärnspanna".

Denna kör jag med och är supernöjd efter att jag bränt in den själv.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2793799

Jag använder också "lätt gjutjärnspanna" där bara ytan är gjutjärn: OBH Nordica Rustic Evolution, men de verkar inte tillverkas längre tyvärr.

Jag lagar mina pannkakor i en riktig pannkakslagg av gjutjärn: arvegods som är minst fyrtio år gammal, troligen mycket äldre. Används nästan varje torsdag och är fortfarande fin. Bara torka ur: aldrig diska.
Skillnaden mot en vanlig stekpanna är den låga kanten vilket gör det lättare att vända, och sen är den bredare än den stekpanna jag använder vanligtvis.

Jag skulle annars rekommendera loppisar ... men det hålls inte loppisar i dessa tider.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem

Har precis på tips från någon i tråden köpt två pannor från RUSTA, bränner in dom just nu så vi får se ett resultat under helgen, 199kr för den större (höga kanter, bra) och 99kr för den mindre.

Tänker bränna in dom 3 gånger, de var minst sagt väldigt ”skarpa” (tänk nyblästeade).

Enda nackdelen jag läste direkt är att de har en emaljerad yta, är inte så himla positiv till det men bara man är försiktig med värmen när man tillagar mat ska det inte vara någon fara.

Visa signatur

Har numera en Laptop från gigabyte.

Permalänk
Medlem

Jag tar tillbaka mitt påstående
jag tänkte fel
trevlig helg på er

Permalänk
Medlem

Kör Solidteknics AUS-ION pannor, Pressade ur solida skivor järn, inga lösa/monterade delar. Något dyra, men håller för livet. Högt rekommenderat.

Visa signatur

MB/Case: ASUS ROG Strix B350-F || FD R6
PSU: Seasonic FOCUS Plus 750W Platinum
CPU/Cooler: Ryzen 5600 || Noctua NH-U12S
RAM: G.Skill FlareX 16GB 3200 CL14
GPU: ASUS RX7800XT TUF OC

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Findecanor:

Förresten, en underskattad sak jag saknar just nu: ett lock som passar storleken på pannan.

Tittade på Skeppshults pannor, verkar bara vara traktörpannan som kan förses med lock... Lite trist!

Citat:

Jag lagar mina pannkakor i en riktig pannkakslagg av gjutjärn: arvegods som är minst fyrtio år gammal, troligen mycket äldre.

Jag har min mammas gamla stekpanna från när hon var ensamboende ungmö på slutet av 50-talet början på 60 någongång. Någon Norsk noname-tillverkare, stål, med mattsvart insida, lagom stor för pankisar - dvs inte jättebred diameter typ, funkar asbra även idag bara man steker med tillräckligt med smör, vilket man ju vill ändå för den fina smakens skull... Botten är delvis blanksliten numera och handtaget (av schysst bakelit!) ruckar lite, men den hänger med ännu!

Skrivet av Dragonflame:

trevlig helg på er

Tackar tackar!

Du också!

Permalänk
Medlem

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/de-...
Kan rekommendera kolstål. Var lite svår i början innan jag fick till bra seasoning. Jag har använt den till all stekning sen jag köpte den för några år sedan och det är väldigt sällan ägg fastnar.

Permalänk
Medlem

Inte visste jag att stekpannor var ett så hett ämne på swec. Många bra tips, och som någon skrev vill man ju självklart ha mer än en panna men för tillfället får det gå med en.

Kolstål verkar intressant men om det stämmer som någon sa att ägg inte riktigt går hem i en sådan så blir det lite jobbigt då jag äter stekt ägg varje dag.

Visa signatur

[AMD 1600][GTX 1060][Phanteks eclipse P300][8GB]
Spotify: Rap Reggae

[Citera för svar.]

https://soundcloud.com/ega-production

Permalänk
Medlem

Jag har inga problem att steka ägg i min kolstålpanna. Men den är instekt ordentligt och jag gör rent den med varmt vatten och diskborste direkt efter varje gång jag använt den och smörjer in den med lite matolja. Dock en liten varning ang. kolstål. Har man induktionsspis så får man vara lite försiktig med att värma upp dem. Drar man på max effekt med en gång kan de slå sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rawrgasm:

Hej, som titeln lyder så är jag på jakt efter en ny inte alltför dyr stekpanna. Självklart skulle man helst vilja ha en ordentlig gjutjärnspanna men det tillåter inte riktigt ekonomin, och det dyker inte upp så många sådana second hand runt mig.

Jag behöver ingen fancy pantsy stekpanna, bara den är bättre än Ikeas billigaste teflonpanna. Säg att den får kosta runt 500 lappen, billigare desto bättre.

Någon som har ett bra tips? Tack på förhand.

Hemma har vi stekpannor från ikea , jamie, ica,scan, m.m

Som första panna är en nonstick bra (ägg,pankakor) sen ska man skaffa en rostfripanna, ikea har några bra stekpannor som är biliga och bra intro.
Vi är har en traktörpanna och stekpanna från ikea i rostfritt funkar.

Vi har även två gjugärnspannor men de rostfria är att föredra hos oss

Det jag gillar med rostfri är det tål stryk funkar från häll till ugn.
Kräver ingen specillt i underhåll jämfört med gjutgärn och kolstål och kan köra max på plattan.
.

Visa signatur

____________
snälla använd citat för att få snabbare svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av during:

Gjutjärn är awesome, men med budget skulle jag säga kolstål, tex https://www.cervera.se/produkt/mineral-b-element-stekpanna-24...
Har flera DeBuyer själv, se bara till att bränna in dem, de väger även mindre än gjutjärn vilket har för och nackdelar jfr gjutjärn.

Jag tänkte precis säga det... DeBuyers kolstålspanna är rena drömmen!!! Funkar för allt när den är rätt inbränd.