På jakt efter ny, inte alltför dyr, stekpanna.

Permalänk
Medlem

På jakt efter ny, inte alltför dyr, stekpanna.

Hej, som titeln lyder så är jag på jakt efter en ny inte alltför dyr stekpanna. Självklart skulle man helst vilja ha en ordentlig gjutjärnspanna men det tillåter inte riktigt ekonomin, och det dyker inte upp så många sådana second hand runt mig.

Jag behöver ingen fancy pantsy stekpanna, bara den är bättre än Ikeas billigaste teflonpanna. Säg att den får kosta runt 500 lappen, billigare desto bättre.

Någon som har ett bra tips? Tack på förhand.

Visa signatur

[AMD 1600][GTX 1060][Phanteks eclipse P300][8GB]
Spotify: Rap Reggae

[Citera för svar.]

https://soundcloud.com/ega-production

Permalänk
Avstängd

Kostar gjutjärnspannor så mycket numer? Köpte min på Ica i Östersund för 259kr, men det var 20 år sedan...

Permalänk
Medlem

Gjutjärn är awesome, men med budget skulle jag säga kolstål, tex https://www.cervera.se/produkt/mineral-b-element-stekpanna-24...
Har flera DeBuyer själv, se bara till att bränna in dem, de väger även mindre än gjutjärn vilket har för och nackdelar jfr gjutjärn.

Visa signatur

| Intel i2500k | 16g Ram | ASUS ROG STRIX RX460 |

Permalänk
Medlem

Den självklara första frågan är: Vad ska du använda den till? = Vilka maträtter tänker du laga?

Kan tyckas som en konstig fråga, men olika typer av pannor är olika bra på olika typer av mat. En del maträtter är rent olämpliga i vissa pannor. Exempelvis maträtter med mycket syra kan man glömma i kolstål, köttbullar kan blir lite jobbigt i rostfritt etc.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Den självklara första frågan är: Vad ska du använda den till? = Vilka maträtter tänker du laga?

Kan tyckas som en konstig fråga, men olika typer av pannor är olika bra på olika typer av mat. En del maträtter är rent olämpliga i vissa pannor. Exempelvis maträtter med mycket syra kan man glömma i kolstål, köttbullar kan blir lite jobbigt i rostfritt etc.

Allt möjligt, men mestadels vanlig Svensson mat såsom köttbullar, pannkakor och ibland nån köttbit och någon pastasås. så skulle behöva en stekpanna som är jack of all trades, men då såklart inte bäst på något.

Visa signatur

[AMD 1600][GTX 1060][Phanteks eclipse P300][8GB]
Spotify: Rap Reggae

[Citera för svar.]

https://soundcloud.com/ega-production

Permalänk
Medlem

Debuyer kolstål alla dagar. Utom till ägg...
Köpte på kitchenlab senast, väldigt mycket billigare än andra då. Behöver inte vara deras mineralserie, tror jag...
https://www.kitchenlab.se/p/stekpanna-carbone-plus-de-buyer/

Visa signatur

http://www.kindredspirits.nu - skön goth utan förbehåll

Permalänk
Medlem
Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Ikeas 365-serie kan väl vara ett alternativ också ? Jag tycker att de produkterna är helt ok och prisvärda. 28 cm för 249 pengar.

Permalänk
Medlem

Skeppshult som är nedsatt till 639. Stekpanna som man kan ha hela livet om man sköter den och där det man steker blir ännu godare med tiden.

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk
Medlem

Well på sån budget så skulle jag säga Tefal pannorna som finns på typ Rusta eller Tefal Jamie Oliver, de har fått ok kritik i de matgrupper jag är med i på facebook. Kostar mellan 3-600:-

Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rawrgasm:

Allt möjligt, men mestadels vanlig Svensson mat såsom köttbullar, pannkakor och ibland nån köttbit och någon pastasås. så skulle behöva en stekpanna som är jack of all trades, men då såklart inte bäst på något.

Mer eller mindre vilken billig nonstick som helst då. Jag skulle tagit ikeas.
Både dyra och billiga nonstick slits och behöver bytas efter något eller några år beroende på användning.
Använd inte metall i dem och kör inte i diskmaskinen så håller de längre.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Jag tycker Ikeas 28 cm gjutjärn ser fin ut. Inte testat den själv men jag använder gjutjärn för 90% av min matlagning.
Har en gammal Ikea 14cm, Skeppshult 27cm och någon med aluminium kärna på 27cm ( jäkligt lätt för att vara gjutjärn, klarar inte induktion dock).
Kostar typ 250 spänn.
Det jag ser direkt på Ikeas är väl att hantaget kommer bli idiotiskt varmt så den går inte bara att ta i

Visa signatur

Speldator: Ryzen 5800x3d | Asus B550m TUF Gaming Wi-Fi | G.Skill TridentZ Neo 2x16GB 3600MHz CL16 (hynix djr) | In Win 301 | Scythe Fuma 2 I Asus RTX 3070 Dual OC | Seasonic GX750 | Lots of unicorn vomit Laptop: Thinkpad E14 G2 4700U Kringutrustning: Cooler master Quickfire TK MX-Brown | Sennheiser HD598cs | Sony WH1000XM3 | Logitech G900 | ASUS PB278QR | Rift CV1 | Audio Pro Addon T14

Permalänk
Moderator
Moderator
Skrivet av Extremaz:

Tefal Jamie Oliver

Man skall hålla sig så långt man kan från dessa skitpannor. Även om man vårdar pannan väl och är exceptionellt försiktig med hur man diskar ur den, aldrig petar i den med någonting som riskerar skada teflonbeläggningen kommer den likförbannat släppa runt nitarna till handtaget inom ett till två års tid och uppvisa rediga repor i botten långt innan dess.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Medlem

Måste hålla med ovan talare om teflonbelagda pannor, ren dynga för att inte tala om hälsoriskerna de medför sig.

Håll ut en extra månad och satsa på en riktig gjutjärnspanna, Lodge, Skeppshult, Kockums, finns många bra märken och vingar ärvt våra från bortgångna släktingar, har säkert 20 år (om än inte mer) på nacken, blir bara bättre för varje år.

Mailade skeppshult och Kockums för att kolla om det var värt att byta ut eller köpa nytt/hur de gör dagens pannor och grytor. Svaret var sälj inte och varför köpa nytt, de använder sig av i stort sett samma process idag somnade men med förfining så det är fortfarande det bästa alternativet enligt våran åsikt att satsa på bra produkter i detta fallet direkt. Svågern kör Lodge’s pannor, även där bra priser och riktigt bra produkter, dock väldigt tunga.

Teflon = bra i början men hälsoriskerna finns och de slits fort.

Visa signatur

Har numera en Laptop från gigabyte.

Permalänk

Ikeas lite finare pannor burkar hålla bra speciellt om man är snäll mot dom som med alla non-stick behandlade pannor.
Använd inte metall i dom, undvik diskmaskinen, och viktigast överhetta dom inte.

Jag har både 365+ och "trovärdig" hemma och är super nöjd

Visa signatur

Ryzen 5800x - Strix B550-F Gaming - TUF RTX3080 - Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance RGB PRO SL - WD_BLACK SN750 1TB - Seasonic Focus GX 850W - FD Define 7 Compact DTG - AOC CU34G2X - ASUS MG279Q.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meathim:

Kostar gjutjärnspannor så mycket numer? Köpte min på Ica i Östersund för 259kr, men det var 20 år sedan...

Där gick du på en nitlott, jag köpte min för 20 år sedan också för 229kr på ICA Lund!

Visa signatur

Välkommen till Sweclockers, där den ena vet mer än den andra!

Permalänk
Medlem
Skrivet av fisken92:

Där gick du på en nitlott, jag köpte min för 20 år sedan också för 229kr på ICA Lund!

Amatörer. När jag flyttade hemifrån, 1996, hittade farsan en gammal rostig gjutjärnspanna i källaren. Han tog den till jobbet och körde över den med sandblästern. Det var lite knepigt att steka i den första två gångerna, men sedan dess har jag använt den till nästan all stekning.

Numera har jag även en större Skeppshult, andrahandssortering från outleten, och en större gjutjärnstraktörpanna med lock.

Så mitt tips är att köpa gjutjärn, så liten storlek som möjligt för att vardagsmaten ska få plats, eftersom större modeller är lite väl tunga. Skönt med prylar som man aldrig kommer behöva byta ut.

Om man är intresserad av friluftsliv kan der vara värt att titta efter modeller som har metallhandtag eftersom de går att ställa direkt på elden utan problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

Man skall hålla sig så långt man kan från dessa skitpannor. Även om man vårdar pannan väl och är exceptionellt försiktig med hur man diskar ur den, aldrig petar i den med någonting som riskerar skada teflonbeläggningen kommer den likförbannat släppa runt nitarna till handtaget inom ett till två års tid och uppvisa rediga repor i botten långt innan dess.

Håller med. Vansinnigt dåliga.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

ceramik pannor gillar jag, lika lättstädade som teflon pannor om inte bättre men tål mycket mer aggresiv behandling. brukar hålla i ett par år innan dom blir "matta" och dåliga. finns lite finare nu som kallats titan ceramik som kanske är ännu bättre.
köpte min nuvarande på citygross.
är man en finsmakare är det nog gjutgärn eller liknande som gäller.

ceramik är helt klart överlägsen om man ska göra enklare rätter PGA att den är så enkel att rengöra anser jag.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk

Jag kan rekommendera en så kallad "lätt gjutjärnspanna".

Denna kör jag med och är supernöjd efter att jag bränt in den själv.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2793799

Permalänk
Medlem

Använder själv en DUKA Black Stekpanna 28cm, är en Keramisk panna.
Vet att den även finns i Vitt om man vill vara lite annorlunda.
Er sjukt nöjd med den, kostar c:a 500kr

https://tinyurl.com/1k7hq6fg

Visa signatur

[ Xeon ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rawrgasm:

Allt möjligt, men mestadels vanlig Svensson mat såsom köttbullar, pannkakor och ibland nån köttbit och någon pastasås. så skulle behöva en stekpanna som är jack of all trades, men då såklart inte bäst på något.

Låter som att det är enklast med en belagd panna. Den är enkel att göra ren och kräver ingen skicklighet vid tillagning heller. Det enda man måste se upp med hos belagda pannor är att de inte tål för hög värme, för då går beläggningen sönder. De kan även vara kinkiga med vassa redskap så i regel kör man inte med metall (även om undantag finns). Om man vill steka på höga temperaturer får man vända sig åt gjutjärn eller kolstål - de tål höga temperaturer mycket bättre. De materialen kräver dock att man tar hand om dem, vilket jag tycker är sjukt omständigt. Jag äger en kolstålpanna som jag använder enbart för att steka köttbitar på hög värme - övrig tid ligger den längst ner i lådan ihop med plättjärnet.

Permalänk
Medlem

Bästa stekpannan av dussinet testade är denna.

Scanpan – CTX

Finns hos: Adde Lundbergs, Bagaren och kocken, Royal design, Önska.

Pris: 1 199 kr.

Material: Rostfritt stål och aluminium i fem lager. Släpp lätt-beläggning av stratanium. Handtag i metall.

Vikt: 1,51 kg.

Stekyta, diameter: 24 cm.

Ugnssäker: Upp till 260 grader.

Tillverkningsland: Danmark.

Omdöme N H J: Shit, vad bra den är. Svårt att hitta några svaga punkter. Betyg:

.

Omdöme J J: Det är ett sådant tryck är du steker och värmen fördelar sig helt jämnt över botten. Men du får ju två eller tre Satake-pannor för samma pris som den här… Betyg:

.

Omdöme A L: Överlägsen igen. Den klarar allt. En stekpanna blir nog inte bättre än så här. Betyg:

.

Bästa budget pannan.

Ikea – Sensuell

Finns hos: Ikea.

Pris: 399 kr.

Material: Rostfritt stål med mellanskikt av aluminium. Handtag i rostfritt stål och silikon.

Vikt: 1,76 kg.

Stekyta, diameter: 22,5 cm.

Ugnssäker: Ja, men ingen uppgift om maxtemperatur.

Tillverkningsland: Kina.

Omdöme N H J: Ser bra ut och håller vad den lovar på spisen. Trodde jag inte om en Ikea-panna… Betyg:

.

Omdöme J J: Fastnar lite i början men sedan lossnar både rårakor och köttskivor. Mycket fin panna. Impad. Betyg:

.

Omdöme A L: Snygg, ser betydligt dyrare ut än vad den är. Skön i handen om än lite tung. Betyg:

.

Permalänk
Medlem

kitchentime.se har en bra 28 cm gjutjärnspanna med stålhandtag från Ronneby bruk, just nu för 528:-, normalt lite dyrare. Funkar bra, tål ugnen.
https://www.kitchentime.se/p/stekpanna-rund-kant-o-28-rostfri...

Permalänk
Medlem

Men vad ÄR Excalibur-beläggning? Samma skit som i Teflon?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Rawrgasm:

Någon som har ett bra tips? Tack på förhand.

Köp en som är PFAS-fri, skulle jag rent personligen säga. Läskigare skit finns det kanske som vi får i oss dagligen, men inte är det väl mycket, typ...

Skrivet av Json_81:

Mer eller mindre vilken billig nonstick som helst då. Jag skulle tagit ikeas.
Både dyra och billiga nonstick slits och behöver bytas efter något eller några år beroende på användning.
Använd inte metall i dem och kör inte i diskmaskinen så håller de längre.

Om man nu vill ha beläggning i pannan så är det värt att tänka på att många plastredskap för matlagning - och kanske alla till och med - är glasfiberarmerade, och därmed långsamt tuggar sönder beläggningen i pannan lik förbannat. Har en teflonbelagd kastrull jag gjorde havregrynsgröt i flera månader i sträck, gick hål rakt igenom beläggningen på flera ställen även fast jag använde plastslev att röra om med. Först blev beläggningen sträv, och då började gröten fastna trots teflonet, då fick man sleva mer/hårdare, och då slets skiten ännu fortare. Sedan var beläggningen helt körd.

Vart den tog vägen? In i gröten såklart... Känns väl inte sådär jättebra kanske nuförtiden när man hör att mikroplaster kan passera genom cellväggar osv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rawrgasm:

Någon som har ett bra tips? Tack på förhand.

Vill minnas att ICAs egna märke på stekpannor står sig bra mot många av konkurrenterna.
Var visserligen något år sedan jag köpte mina men dom är i väldigt bra form fortfarande.
Känns hyffsat prisvärda.

Permalänk
Medlem

Köp en ordentlig gjutjärnspanna... den håller livet ut om du inte använder den till något annat än matlagning.

Har gått igenom de flesta modellerna nu, men det är bara gjutjärnspannan som fått vara med hela tiden.

Permalänk
Medlem

Ska du bara ha en stekpanna som funkar till allt och håller livet ut är det gjutjärnspanna som gäller.

Vill du ha något mer lätthanterligt hade jag gått på Ikeas Sensuell (349-499:- beroende på storlek). Den har fått bra betyg i tester och ser riktigt trevlig ut baserat på prislapen, även om jag inte testat själv.

Som referens används här Demeyere, De Buyer och Skeppshult.

Permalänk
Medlem

https://www.rusta.com/se/sv/stekpanna-gjutjarn-elsaform-p8011...

Köpte två sånna här nyss då jag ville enbart ha gjutjärn.

Det är gjutjärn så de håller för alltid, enda nackdelen är att handtaget blir väldigt varmt, men annars mycket bra saker för pengarna.

Enligt mina erfarenheter så är det bara handtag som skiljer sig på lyxigare varianter. Aldrig stött på en dålig gjutjärnspanna.

Har även en ikea-gjutjärnspanna som är 20-30år gammal, används till det mesta.

Visa signatur

What evah! i'll do what i want! | Det stavas väl inte väll...såvida du inte ska skriva välling.
"Det var väl bra"