Permalänk
Medlem

Ny hårddisk

Hej

Min son fyller år och önskar sig ytterligare en hårddisk då han behöver mer utrymme. Problemet är att jag inte kan något om detta och vill därför ha er hjälp. Jag vill både ha förslag på vad jag ska välja och att det fungerar i hans dator.

Hans dator spec:

AMD Ryzen 5 1600 Processor
Socket-AM4, 6-Core, 12-Thread, 3.4/3.6GHz, 65W, inkl. kylare
Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3, Socket-AM4 Moderkort, mATX, B350, DDR4, 2xPCIe-x16, M.2
Corsair Vengeance LED DDR4 3200MHz 16GB 2x 8GB, CL16 DIMM, Red LED
Corsair Hydro Series H60 CPU Kylare 120mm Radiator, 115x/2011/2011-3/1366, AM2(+)/AM3(+)/AM4/FM1/FM2, 2000 RPM,54 CFM
Fractal Design Define Mini C - Window
fläktar:1x 120mm front, 1x 120mm bak, ljuddämpat. mITX, mATX, Svart
Cooler Master G550M, 550W PSU
ATX 12V V2.3, 80 Plus Bronze, Modular, 2x 6+2pin PCIe, 6x SATA, 3x Molex, 1x FD
MSI Geforce GTX 1060 6GB Aero ITX OC
Grafikkort, PCI-Express 3.0, GDDR5, ITX Thermal Design, 1544/1759MHz, Pascal
Samsung 960 EVO 500GB M.2 PCIe SSD
M.2 2280, PCIe, NVMe, up to 3200/1800MB/s read/write, cloning-SW

Tack på förhand

Permalänk
Medlem

Köp en samsung SSD på typ 1TB, SATA 2TB om det rör sig om en j*vla massa spel eller om internethastigheten är så långsam att det inte går att avinstallera spel utan att det blir för jobbigt.

Permalänk
Medlem

Jo men finns det plats med en andra ssd disk på det moderkortet som jag skrev i specen, jag har som sagt väldigt låg kunskap om detta.

Permalänk
Medlem

köp en 500gb eller 1tb samsung 860 evo, beroende på hur mycket pengar du vill satsa.

Permalänk
Medlem

Du kan trycka på minst 6st diskar förutom den m.2 (960) som du har.

Visa signatur

Workstation: i9-13900K @ 6.1 GHz - Asus Z790 ProArt - G.Skill 6400MHz 2x32 GB - Asus TUF 4080 16 GB
Samsung 990 Pro MVMe 1 TB - Kingston Renegade MVMe 4 TB - Asus 990 Pro NVMe 4TB
ASUS ROG Strix Aura 1000W - EK-Nucleus AIO CR360 - LianLi O11 Dynamic EVO
LG 38GL950G - Sound Blaster Katana V2X Soundbar - Corsair RGB Strafe - G-Wolves Sköll
Server: i7-6700K @ 4.2GHz - Asus Maximus VIII - Corsair DDR4 4x16 GB - Samsung 950 MVMe 256GB - Samsung EVO 1 TB

Permalänk
Medlem

@ZuCzter: På det moderkortet så får du plats med 6st SATA kopplade diskar och 1 M.2 disk
Om jag förstår rätt så har du just nu en Samsung 960 EVO 500GB M.2 disk i datorn. Det borde vara en liten tunn sak som sitter på moderkortet och som då inte är kopplad med en sladd. (SATA diskar har kablar som går från moderkortet till disken och M.2 sitter rakt på moderkortet)

Jag kan anta att det skall vara spel som kommer köras från disken du vill installera så då är frågan om du tror din son klarar sig med mer utrymme eller om det skall vara mindre men spelen laddar snabbare.
Anledningen till att jag frågar det är eftersom du kan antingen välja mellan en SSD eller HDD där SSD är snabbare men kostar mer och HDD är mycket billigare men långsammare.
Exempel på pris för 1TB kan du se här
SSD: https://www.inet.se/produkt/4300687/samsung-860-evo-1tb
HDD: https://www.inet.se/produkt/4300255/seagate-barracuda-1tb-720...
Sen när jag säger att det är snabbare eller långsammare så menar jag inte med extremt mycket utan några sekunder hit och dit, det är definitivt märkbart men man klarar sig gott och väl med en HDD. Dock så vill jag säga att om du väljer att köpa en HDD så kan du lika gärna gå för lite större utrymme än 1TB eftersom prisskillnaden på 1TB och 2TB är bara någon hundring (https://www.inet.se/produkt/4300226/seagate-barracuda-2tb-720...).

Okej så med det sagt. Du behöver inte oroa dig för att det inte skall funka i datorn eftersom SSD och HDD funkar i nästintill alla datorer de blir satta i, definitivt också med tanke på att din son har ett Ryzen system som inte alls är så gammalt.

Sist men inte minst här har du en kort video om hur man installerar disken i datorn https://www.youtube.com/watch?v=f2kcJH8ASN8 han visar hur man sätter in en HDD men det är nästintill samma sak för en SSD bara det att SSDn är tunnare.

Permalänk
Medlem

Stort tack för ditt detaljrika svar. Det lutar nog då att jag går på en mekanisk HDD då för att slippa byta ut befintlig SSD disk, Den 2TB som du länkade till har 64MB arbetsminne, blir den snabbare om man väljer en med mer minne?

Permalänk
Avstängd
Permalänk
Medlem
Skrivet av ZuCzter:

Stort tack för ditt detaljrika svar. Det lutar nog då att jag går på en mekanisk HDD då för att slippa byta ut befintlig SSD disk, Den 2TB som du länkade till har 64MB arbetsminne, blir den snabbare om man väljer en med mer minne?

Som svar till det om arbetsminnet så gör det inte alls någon stor skillnad om någon alls hur mycket arbetsminne disken har.

Sen så ville jag bara säga att om du går för en SSD istället så hade du inte behövt byta ut något eftersom det finns redan plats för disken i datorn.
Den disken som redan finns i datorn är kopplad genom M.2 och den jag länkade är kopplad genom SATA. Det är två helt olika saker och påverkar inte varandra. Du kanske kan tänka på det som om M.2 och SATA var två olika storlekar av glödlamp sockels, båda lyser men passar bara in i en form av sockel.
På det moderkortet som du skrev upp så finns det 1 M.2 port och 6st SATA portar. Det satt redan 1 M.2 SSD i datorn så alla M.2 portar är redan tagna men du har också 6st SATA portar som inte används alls. Där kan du sätta HDDs eller SSDs och det gör ingen skillnad av hur många du sätter in eftersom allt de är är utrymme, bara två olika versioner av utrymme. Om jag tar till lamp exemplet igen, det är som om SSD var en LED lampa och HDD en gammal Volframlampa, båda kan använda samma sockel men har olika tekniker för att lysa.

Permalänk
Medlem

@Ladrason: Ahh ok, tack! Då är det bara en pris/prestanda-fråga då. Tack för ditt pedagogiska svar så även en IT-blind fattar

Permalänk
Hjälpsam

@ZuCzter: Tror att SATA 5-6 inte fungerar när du har en M2 disk, så anslut till någon av de fyra lägre platserna.
En hårddisk på 1TB kostar ca 500 en på 2 TB 750 och en på 3 TB 1000 kr.
https://www.komplett.se/category/10088/datorutrustning/lagrin...

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZuCzter:

@Ladrason: Ahh ok, tack! Då är det bara en pris/prestanda-fråga då. Tack för ditt pedagogiska svar så även en IT-blind fattar

Det var så lite så, jag är bara glad att kunna hjälpa till.

Något dock som jag borde nämna är att precis som @Ratatosk säger så funkar inte alla SATA portar på moderkortet eftersom det finns en M.2 SSD installerad.
Det är mer specifikt två eller tre portar som kan stängas av när man har en M.2 installerad men det gör att du fortfarande har 3-4 portar kvar att använda.

Här har du en snabb bild på portarna som du borde använda, jag har ritat över den porten som möjligtvis inte funkar, dock så borde den funka eftersom jag tror att du har en en sorts SSD som tillåter att den är på. https://i.imgur.com/lLwxjNn.jpg (Portarna sitter längst ner i högra hörnet av moderkortet).

Permalänk
Medlem

@Ladrason: Det blev en SSD (den du länkade) så jag tror att han kommer bli supernöjd nu. Ang portarna så hjälper bilden jätte mycket. Han fyller nästa söndag och fick precis ett meddelande från Inet om att paketet är packat så det borde hinna hem.

Tack för all hjälp!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZuCzter:

@Ladrason: Det blev en SSD (den du länkade) så jag tror att han kommer bli supernöjd nu. Ang portarna så hjälper bilden jätte mycket. Han fyller nästa söndag och fick precis ett meddelande från Inet om att paketet är packat så det borde hinna hem.

Tack för all hjälp!!

Perfekt.
Ja Inet är väldigt snabba med att skicka vad man beställt och det brukar nästan alltid komma dagen efter man har beställt det, så länge det är en arbetsdag alltså.

Men en sak till bara för att jag vill se till att allt är redo.
För att installera disken så kommer du behöva två kablar. En SATA kabel för att koppla till moderkortet och en SATA power kabel som kopplas till nätaggregatet (det som ger ström till allt i datorn).
En SATA kabel ser ut på det här viset https://i.imgur.com/9XfhxVI.jpg det behöver inte vara den färgen eller den vinkeln exakt utan båda kan vara vinklade, båda är raka eller som i bilden att en av varje. Det gör ingen skillnad i vilken sida som går in i moderkortet och vilken som går in i SSDn.
Den andra kabeln du behöver ser ut så här https://i.imgur.com/wYykuuh.jpg, precis som med den förra kabeln så behöver den inte se ut exakt så i vinkeln. Sen så finns det också väldigt många varianter av kabeln där det finns de som bara har en sån kontakt på sig eller, vad som är vanligast, att det finns flera såna kontakter på en enda kabel så att man kan använda en kabel till flera diskar. Den här kabeln dock ser inte ut lika dan på andra sidan eftersom den skall gå in i nätaggregatet (PSU) utan ser ut så här https://i.imgur.com/ClklrWj.jpg eller något liknande. Det verkar som att det nätaggregatet har en liten annan variant men det borde inte vara så annorlunda utan istället för att vara fyrkantiga så är de raka som du ser här https://i.imgur.com/7EB2ESd.jpg.
Enklast är nog att bara kolla på den sidan som skall sättas in i disken (den som är tunn och platt) och sedan bara sätta in den i nätaggregatet.

Det borde vara så att ni fick med er såna kablar med datorn eller i någon låda som kom med nätaggregatet och i lådan som moderkortet kom i, annars så finns det andra möjligheter att ge ström till disken.

Så, det borde vara allt. Kolla gärna så att ni har sånt hemma annars måste du nog tyvärr köpa det. Du kan till och med fråga i marknaden här på forumet så kan jag nästan lova att någon har en över.

Om det är så att du får problem så är det bara att säga till så kan jag eller säkert någon annan hjälpa dig.

P.S När du sätter i kablarna i disken så se till att göra det rakt. Kontakterna är rätt kända för att vara sköra och du borde inte behöva vicka in kabeln eller liknande utan borde bara gå att sätta in dem rakt på.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av ZuCzter:

@Ladrason: Det blev en SSD (den du länkade) så jag tror att han kommer bli supernöjd nu. Ang portarna så hjälper bilden jätte mycket. Han fyller nästa söndag och fick precis ett meddelande från Inet om att paketet är packat så det borde hinna hem.

Tack för all hjälp!!

Låter bra!
Önskar er en fin födelsedag.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

@Ladrason: Stort tack för allt, en fråga till: Nu håller jag på och installera den. Fick frågan om jag vill använda partitionstypen MBR eller GPT. Han kommer ju inte bota från denna ska jag då välja GPT?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZuCzter:

@Ladrason: Stort tack för allt, en fråga till: Nu håller jag på och installera den. Fick frågan om jag vill använda partitionstypen MBR eller GPT. Han kommer ju inte bota från denna ska jag då välja GPT?

Hej!

Du bör använda GPT eftersom det är den standarden som nästan alla har börjat använda. Det har förresten inte riktigt med om det skall vara ett OS på den eller ej utan det är två olika sätt som disken kommer sortera data och MBR är en mycket äldre version och har till stor det byts ut med GPT

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZuCzter:

@Ladrason: Stort tack för allt, en fråga till: Nu håller jag på och installera den. Fick frågan om jag vill använda partitionstypen MBR eller GPT. Han kommer ju inte bota från denna ska jag då välja GPT?

Är disken 2TB eller mindre kan du välja vilket som, är disken större än 2TB så är det GPT som gäller.