Fick just körkortet återkallat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaine_Uro:

Bättre att blinka en gång för mycket.

Folk är lika dåliga på att se när man blinkar också tycker jag.

Det är på tok för lite hänsyn i trafiken idag. De flesta är oerhört stressade och måste prompt komma fram 10 sekunder tidigare.

Aja det är bara 10-20 år till sen slipper vi köra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Exxovion:

Oh ja, och varje gång ifrågasätter man om man verkligen ska ha ett körkort. Nästa gång man "missar" en bil kanske man tar livet av en hel familj... tänk på det. Att sätta sig bakom ratten innebär ett tämligen stort ansvar.

Det är enligt mig helt idiotiskt att yrkesförare ska få "mildare" straff gentemot vanliga förare. Att man behöver körkort för att kunna utföra sitt arbete ska absolut INTE vara en förmildrande omständighet.

Fast trafiken handlar inte om att alla som är bäst i världen på att köra bil får köra bil. Utan det är ett samspel som speglar sig över hela samhället.
Självklart måste yrkeschaufförer få mildrare straff. Samhället bygger på logistik. Det handlar liksom inte om bestraffning på individnivå, utan man måste ta hänsyn till att vårat samhälle ska fungera.

Yrkeschaufförer hamnar i många, många, mååååånga fler otäcka situationer/tillbud än en vanlig trafikant.

Visa signatur

MSI Leopard GP66 liquid metal | 11800H @4.5GHz all-c | 3070m @1470MHz/0.7v | 32GB DDR4 3200MHz cl19
Bild: LG C2 42"
Ljud: Beyerdynamic DT1990 Pro

Permalänk
Inaktiv

Använd tiden till att plugga trafikregler mm så är du en bättre förare när du får kortet åter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon200632:

Använd tiden till att plugga trafikregler mm så är du en bättre förare när du får kortet åter.

Tror inte det var brist på kunskap i detta fall. Han vet ju vad som gick fel, vem som hade väjningsplikt osv.
Skillnad om man tex inte fattar vad högerregeln är och bara kört ut i korsning.

Permalänk
Medlem

Jag överklagade då jag behövde mitt kort varje dag i jobbet, fick avslag. Hade intyg och allt ifrån chefer och fan vet vad.

Jag körde dock 35 km/h för fort.
2mån utan kort och 4000 i böter, vilket jag var väl värd.
Erkände självklart på plats då jag faktiskt gjort fel, gör man fel har det en konsekvens...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

i5-4690K @ 4.5ghz/ 8GB / 250GB SSD / GTX 970 / Win 10

Permalänk

2 månader för att ej iaktagit väjningsplikt och orsakat en olycka ligger i linje med normal praxis. Gällande frågan kring dubbelbestraffning så handlar det svenska systemet om att polisen utfärdar bötern och transportstyrelsen återkallelsen av körkortet inte om dubbelbestraffning, det är prövat i bl.a. högsta domstolen.

Det finns möjlighet att gå nedsatt spärrtid men då handlar det oftast om yrkesmässigt behov, där man riskerar jobbet eller arbetsuppgiften inte går att lösa på annat sätt. Dock ingen som helst garanti. Det sätts alltid i relation till förseelsen man gjort.

Visa signatur

Define S | Seasonic Focus Plus 850w | Asus TUF Gaming X670E-PLUS | AMD 7800X3D + Noctua NH-D15 | 2x16GB GSkill DDR5 6000Mhz | Asus RTX 4070 TUF OC | Samsung 980 PRO 2TB | iFi Audio Zen Dac Signature + iFi Audio Zen Can Signature 6XX Amp | Sennheiser HD650 + Elgate Wave:3 | Acer XB271H | Dell U2412M

Permalänk
Medlem

@Thunderbolt:

Ser det som att du kom billigt utan!

Tänk istället om du hade orsakat en dödsolycka, det hade varit med dig livet ut.

Du kom billigt utan, bara att vara nöjd.

Permalänk
Skrivet av Thunderbolt:

Jag har fått skriva ett yttrande till transportstyrelsen, så det har skett på ett korrekt sätt, polisen tog inte kortet på plats men transportstyrelsen utreder det oavsett.

Polisen måste inte ta det på plats, men oftast gör de det om de tror det är sannolikt att Transportstyrelsen kommer återkalla körkortet. Andra alternativet är att Transportstyrelsen får uppgiften i form av en underrättelse när du erkänt förseelsen eller om du blir dömt i t.ex. domstol, då ingriper man i efterhand och återkallelsetiden räknas då från delgivningen av beslutet eller dagen då körkortet inkommer till Transportstyrelsen. Tar polisen det på plats räknas tiden i regel från omhändertagandet.

Visa signatur

Define S | Seasonic Focus Plus 850w | Asus TUF Gaming X670E-PLUS | AMD 7800X3D + Noctua NH-D15 | 2x16GB GSkill DDR5 6000Mhz | Asus RTX 4070 TUF OC | Samsung 980 PRO 2TB | iFi Audio Zen Dac Signature + iFi Audio Zen Can Signature 6XX Amp | Sennheiser HD650 + Elgate Wave:3 | Acer XB271H | Dell U2412M

Permalänk
Medlem

@-=Mr_B=-: Tråkiga att försöka plocka någon slags poäng där.

TS själv har inte exakt preciserat vad han fått för böter.
Fick sedan betala böter för ej iakttagit väjningsplikt (eller vad det heter)

Högerregeln är också väjningsplikt från en specifik riktning som gäller om inget annat anges i bla korrsningar.
Bryter du mot den har du alltså brustit mot väjningsplikten som högerregeln medför.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Triton242:

@-=Mr_B=-: Tråkiga att försöka plocka någon slags poäng där.

Det är lättare att bemöta konstiga anklagelser om poängplockning, om man faktiskt citerar det man har en åsikt om. Som det är i nuläget kan jag bara konstatera att jag inte räknar poäng.

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

Låter hårt. Mänskliga faktorn helt klart.

Dock, så måste ända Transportstyrelsen ta sitt ansvar & jag lovar, att detta kommer förmodligen aldrig hända dig igen(där felet ligger på din sida).

Två månader är ingenting.

Visa signatur

[IT-Dept]
Ryzen 1700 OC - 32 - 1070

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thunderbolt:

Jag lovar dig att detta inte var fallet, för mig såg det verkligen fritt ut.

Lite läskigt att du inte inser att du gjorde fel och varför, nu har du 2 månader på dig att fundera på saken, om du inte kommer till insikt så kommer det hända fler olyckor!

Visa signatur

|Fractal R2| i7 930@2,8 GHz| NH-D14| X58A-UD3R| ATI 5870| Corsair 6GB XMS3 ram| Crucial m4 64GB SSD +Intel x25 G2 40GB SSD +2*Samsung F3 1T i raid| FD 650W| WIN 10 64|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thunderbolt:

12år.

Jag försöker inte säga att jag inte gjorde fel men det känns inte som att ta körkortet i två månader hjälper och såpass långt efter, jag har redan bearbetat denna händelsen och om jag inte har körkortet i två månader gör mig verken till en bättre eller sämre bilförare. Jag trodde att hela denna händelsen var uppklarad och färdig.
Det värsta kommer att kunna ta sig från och till jobbet och kör även en viss del i jobbet...

va blev du av med kortet när du inte har någon prick sedan tidigare?? Överklaga beslutet.

Visa signatur

Ryzen 5800X ROG STRIX X570-f GAMING FlareX DDR43600 cl 14-14-14-34 EVGA FTW3 Ultra RTX 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av sesese:

va blev du av med kortet när du inte har någon prick sedan tidigare?? Överklaga beslutet.

Är väl inte så konstigt, då TS blev vållande till kroppsskada..?

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thunderbolt:

I oktober förra året så var jag med om en olycka i en korsning där jag hade väjningsplikt så ja det var jag som fela, dock hade jag ståt och väntat en bra stund innan jag körde ut pga andra bilar och jag såg verkligen inte bilen jag krocka med, jag gissar att denna låg snett bakom en annan bil som skulle svänga av (egen fil för det), så jag körde ut och vi krockade. Efteråt mådde jag väldigt dåligt pga personen jag krockade fick åka till sjukhuset (tack och lov inga allvarliga skador överhuvudtaget).
Fick sedan betala böter för ej iakttagit väjningsplikt (eller vad det heter) och det har jag inga som helst problem med och tiden har nu gått och fick precis hem papper från transportstyrelsen att jag har fått körkortet indraget i två månader...

Detta känns som en dubbel bestraffning för något som var en ren olyckshändelse och jag har aldrig innan detta gjort mig skyldig för något trafikbrott inte så mycket som parkeringsböter ens. Detta kommer påverka mig väldigt negativt både rent praktiskt med jobb och liknade och känslomässigt känns det väldigt tungt.

Beklagar olyckan men 2 månader är inte speciellt mycket att bråka om. Bara bita i det sura och vänta ut tiden och betala. Du hade som sagt väjningsplikt - inte så mycket du kan göra. Ska jag var ärlig trodde jag att det skulle bli längre tid än 2 månader.

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem

Att bli av med körkortet är inte att se som en bestraffning (böterna _är_ bestraffningen) - körkort är inte en rättighet utan en förmån av samhället baserat på förtroende och att vara inblandad i olycka och det anses vållande så kan det anses att man förverkat förtroendet i förmågan att framföra ett fordon på säkert sätt - att det 'bara' är tidsbestämt är väldigt generöst i det avseende - i många andra 'förtroendeposter/uppdrag' så är förlorad förtroende något som följer med väldigt länge, kanske tom. resten av livet...

var nöjd med dina 2 månader och lös det så bra som går - utan att bryta mot lagen med fulkörning.

---

Jag kommer ihåg för många år sedan där det var en grupp säljare som var på mässa i Göteborg (som utställare då) och när mässan är slut och packat ihop så var det plattan i botten tillbaka (till stockholm) - kommer ihåg den deppiga stämningen på måndagen efter när de droppade in allt eftersom och strulat med kommunala ressätt och det visade sig att samtliga hade blivit av med lappen på flera månaders tid var och en.

Poliserna i Göteborg visste att denna rejs skulle bli efter en stor Mässa och plockat ut allt de hade för att plocka så många grova fortkörarer som möjligt - och då pratar vi inte om 10-20 km fortkörarna utan de som höll mach 2...

Permalänk
Medlem
Skrivet av DaBone:

Är väl inte så konstigt, då TS blev vållande till kroppsskada..?

ok missade det. normalt sett när man missar höger regeln så blir det bara plåtskador. Jag fattade som att han står stilla för att sedan köra ut vilket gör att farten är låg.

Visa signatur

Ryzen 5800X ROG STRIX X570-f GAMING FlareX DDR43600 cl 14-14-14-34 EVGA FTW3 Ultra RTX 3090

Permalänk
Medlem

I första inlägget så låter det mer som om TS vill ursäkta att han kört på någon, snarare än att inse att han gjort fel, oavsett hur dåligt han mått efteråt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pontooz:

Fast trafiken handlar inte om att alla som är bäst i världen på att köra bil får köra bil. Utan det är ett samspel som speglar sig över hela samhället.
Självklart måste yrkeschaufförer få mildrare straff. Samhället bygger på logistik. Det handlar liksom inte om bestraffning på individnivå, utan man måste ta hänsyn till att vårat samhälle ska fungera.

Yrkeschaufförer hamnar i många, många, mååååånga fler otäcka situationer/tillbud än en vanlig trafikant.

Varför ska yrkeschaufförer få bryta mot lagen och slippa undan? Vore nog passande att åkerierna införde lite strängare kontroller på sina anställda.

Men det största problemet är nog egentligen att de flesta totalt struntar i trafikens grundregler. Många man frågar vet ju för tusan inte ens vilka de är.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pontooz:

Fast trafiken handlar inte om att alla som är bäst i världen på att köra bil får köra bil. Utan det är ett samspel som speglar sig över hela samhället.
Självklart måste yrkeschaufförer få mildrare straff. Samhället bygger på logistik. Det handlar liksom inte om bestraffning på individnivå, utan man måste ta hänsyn till att vårat samhälle ska fungera.

Yrkeschaufförer hamnar i många, många, mååååånga fler otäcka situationer/tillbud än en vanlig trafikant.

Du skriver att yrkeschaufförer hamnar i fler otäcka situationer - desto viktigare att iaktta alla regler, köra defensivt och vara 100% uppmärksam. Finns ingen som är "bra" på att köra bil, finns bara vana och respekt för trafikreglerna. Särskilt unga män tror att de är "bra" på att köra bil - många gånger slutar det i indragna körkort och i värsta fall dödsolyckor.

Jobbade som yrkesförare i fem år och när jag körde satte jag en ära i att vara en förebild i trafiken. Finns inga ursäkter för att köra stressad och ouppmärksam.

För övrigt finns en del rötägg i trafiken, särskilt män i vita skåpbilar (hantverkare). Håller varken hastighetsbegränsningarna eller avstånd.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Overwatch:

@Thunderbolt: Borde inte domaren fatta beslutet om hela straffet?

En bestraffning
Domare = Böter + indraget körkort

Två bestraffningar
Domare = Böter
Transportstyrelse = Indraget körkort

nu inhämtar ju domaren talan från transportstyrelsen och om inte dom hade återkallat kortet kanske domaren dömt mycket högre bötesbelopp.
kan va säker på att dom kollar upp sånt med andra myndigheter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av saturday_sun:

Särskilt unga män tror att de är "bra" på att köra bil

Det här var sant en gång i tiden. I dag spelar inte kön någon större roll.

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av saturday_sun:

För övrigt finns en del rötägg i trafiken, särskilt män i vita skåpbilar (hantverkare). Håller varken hastighetsbegränsningarna eller avstånd.

Personligen tycker jag det slagit över till äldre kvinnor 60-80år, som inte vet hur man varken läser skyltar eller sin omgivning.
De är som en häst med skygglappar som bara ska fram.

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem

inget illa menat, men det är bara gilla läget.
t.ex farsan bedrev firma tidigare som resemontör och blev av me körkortet, han om något är ju beroende pga resande jobb, det vara bara å lösa bekymret och ta sig till jobbet i den mån man kan.

sen om det är dubbelbestraffning eller inte, men så är det med svenskalagen att dom gör så.
Du får ju tillbaka det inom sin tid,

Visa signatur

| Ryzen 2600 | * | 16 GB DDR4 | EVGA 1060 6GB SC | * |
| Steam - Toivo |

Permalänk

Jag kan förstå att det är jobbigt att tappa körkortet, har själv tappat det utan att först förstå varför jag tappade det. Min historia är att jag som 16 åring körde en bil och vad med i en olycka och när jag sedan tog körkortet vid 18 års ålder så fick jag ett brev hem en månad senare att mitt körkort var indraget på 1 år eftersom jag hade kört olovligt. Man kan tycka att de aldrig skulle ha låtit mig ta körkortet till att börja med vid 18 års ålder utan sett till att kunde ta det vid 19 års ålder istället. Men regler är regler och de är till för att följas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wolfyman001:

Man kan tycka att de aldrig skulle ha låtit mig ta körkortet till att börja med vid 18 års ålder utan sett till att kunde ta det vid 19 års ålder istället. Men regler är regler och de är till för att följas.

Regler ÄR till för att följas, men i det där läget skulle du ju aldrig fått lämp, så det verkar ju kraftigt godtyckligt vilka regler de väljer att följa...

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaine_Uro:

Varför ska yrkeschaufförer få bryta mot lagen och slippa undan? Vore nog passande att åkerierna införde lite strängare kontroller på sina anställda.

Men det största problemet är nog egentligen att de flesta totalt struntar i trafikens grundregler. Många man frågar vet ju för tusan inte ens vilka de är.

Nu drog du det till det absolut yttersta? Att få ett mildare straff =/= slippa straff. Jag tycker inte att man ska slippa undan lagen. Däremot är jag trött på sättet som normalt folk tänker -> att man straffar den lägsta kedjan av arbetare. Bestraffningen ska väl hamna på dom som har ansvar (dvs företaget, inte den närmaste chefen) för chaufförerna?
Man ger helt enkelt åkeriet/företaget böter ifall deras chaufförer bryter mot lagen. Då blir det helt enkelt kontraproduktivt att stressa eller anställa folk som kör som idioter.

Vad tänkte du att man ska kontrollera sina chaufförer för?

Ja, det är väldigt många som inte visar hänsyn i trafiken. Verkar som att dom som kör överdrivet defensivt retar upp dom "vana" trafikanterna. Ovana trafikanter verkar inte kunna eller rent ut sagt, skiter i regler. Deras logik, antar jag, är att man kör därför extra lugnt och slipper därför bry sig/kunna köra bil.

Skrivet av saturday_sun:

Du skriver att yrkeschaufförer hamnar i fler otäcka situationer - desto viktigare att iaktta alla regler, köra defensivt och vara 100% uppmärksam. Finns ingen som är "bra" på att köra bil, finns bara vana och respekt för trafikreglerna. Särskilt unga män tror att de är "bra" på att köra bil - många gånger slutar det i indragna körkort och i värsta fall dödsolyckor.

Jobbade som yrkesförare i fem år och när jag körde satte jag en ära i att vara en förebild i trafiken. Finns inga ursäkter för att köra stressad och ouppmärksam.

För övrigt finns en del rötägg i trafiken, särskilt män i vita skåpbilar (hantverkare). Håller varken hastighetsbegränsningarna eller avstånd.

Ja du har helt rätt i att yrkeschaufförer har mer ansvar att vara uppmärksamma. Speciellt med stora tunga fordon. Vad jag förstått så är lastbilskortet en vetenskap jämfört med personbilskort.

Sen håller jag inte riktigt med dig. Man kan vara bra på att köra bil, men vara en dålig trafikant - och vice versa.
Känns fel att kategorisera trafikanter för det finns så otroligt många sätt att bete sig, men jag tycker många hamnar i dessa.
* bra på att köra/dålig trafikant = bryter konstant mot trafikregler/grundregler, tvingar sig fram i köer/vägarbeten, "dutt-bromsar" pga att man inte klarar av att hålla avstånd till bilen framför, kör om på olämpliga ställen
* bra på att köra/bra trafikant = kör defensivt, "tänjer på gränsen" ibland, håller bra avstånd, kör gärna 5-10kmh över begränsningar, planerar bra omkörningar
* mindre bra på att köra/bra trafikant = kör defensivt, placerar sig aldrig och ligger alltid i högerfilen oavsett vad, har bra koll på trafik runt omkring sig
* dåliga på att köra/dålig trafikant = kör oregelbundet, tvekar, placerar sig fel, blinkar och tittar efter vid filbyten, kör alltid för långsamt oavsett väglag, bromsar -30kmh 100 meter innan avfarter, glömmer blinka pga stressmoment som uppstår

Appropå rötäggen och unga män. Män fungerar så i naturen. Män ska ta beslut, ska göra grovjobbet, ska ta för sig, ha "koll på läget", köra aggressivare, ska bråka i onödan, göra saker på kortare tid än andra osv... det är så vårat samhälle/natur ser ut. Unga män tar fler dåliga beslut för att dom saknar erfarenheten.

Visa signatur

MSI Leopard GP66 liquid metal | 11800H @4.5GHz all-c | 3070m @1470MHz/0.7v | 32GB DDR4 3200MHz cl19
Bild: LG C2 42"
Ljud: Beyerdynamic DT1990 Pro

Permalänk
Medlem

Vet inte om det nämnts, orkar inte läsa allt.
Men man brukar få skriva ett yttrande typ som svar till Transportstyrelsen.
Och behöver man då bil i arbete tex, så kan man få sänkt straff.
Jag körde alldeles för fort när jag haft mitt körkort i 1 månad, (detta är 14år sen) och blev av med körkortet, och fick givetvis ta om det hela eftersom jag hade prövotid.
Dock så fick jag mitt halverat från 6 månader till 3 månader, för jag hade redan hunnit få ett job som krävde körkort.

Så det kan vara värt att kolla upp!

För min del var det hela dock enormt nyttigt, det tog riktigt hårt det hela. Men jag gick från att köra som en dåre, till att köra lagligt efter jag tog om kortet.
Så jag är snarare såhär i efterhand bara glad att jag inte hamna i någon olycka, utan att jag blev av med lappen i hastighetskontroll, och fick lära mig en välbehövlig läxa.
(dock så är det ju inte kanske riktigt din situation alls)

Visa signatur

Citera för svar!
ASUS X570-E, AMD 5950X, RTX4080 Super, 32gb B-die