Mappad NAS enhet laggar på server

Permalänk
Medlem

Mappad NAS enhet laggar på server

Har en asustor nas som tuffat på fint i flera år och blivit uppgraderad i 3 vändor, för att nu ligga på 8TB med 4 x 3TB diskar i raid 5.
På nas har jag en delad mapp som är mappad via Nasens ip adress på servern, har ett script som kör net use varje inloggning och har dessutom använt växlar för persistent och nått register hack för att den inte skall tappa anslutningen.

Servern är en 2012 essentials, bygger på ett supermicrokkort med dubbla opteron processorer och ett intel pro nätverkskort. Använder en raid5 på servern (integrerat LSI 2008) som lagringsenhet för alla datorer i mitt nätverk, detta speglas sedan till Nas över natten.

Sedan några dagar tillbaka tajmar den mappade nas enheten ut på servern i utforskaren... den kör 2-3 uppslag, sedan laggar den ur i några minuter för att koppla upp igen. Programvaran jag använder för backup ger upprepade fel: 121 - The semaphore timeout period has expired vilket gör att den hoppar över filer och drar vidare, fast den anger inte fil utan mapp, i felmeddelandet.

Nu sitter jag med en filecopy från Nas till Server på cirka 5 TB som laggar ur flera gånger i minuten pga fel 121, men den tuffar på trots det.

Har ryckt switchar och kopplat NAS direkt till Server via Router.
Har testat olika drivrutiner till serverns nätverkskort, Intels verkar ge fler 121 fel, Microsofts funkar lite bättre.
Gått igenom kablaget, allt är minst 5E.
Kör Jumboframe överallt.

Någon som har några tips för felsökning eller rentav råkat ut för detta och löst det?

Visa signatur
Permalänk
Medlem

smart status på diskarna? felmeddelanden på LSI kortet? loggar på servern som matchar "laggandet" på clienten?

Permalänk
Medlem

Smart = OK , alla diskar överallt

Inga fel på LSI kortet, använder MegaRaid Storage Manager v 16 nånting som inte ger några fel (den har larmat korrekt om fel på diskar och liknande förr, men inga nya larm)

Har inte grävt så mycket i serverloggarna (events) men det jag hittat tyder inte på fel relaterade till annat än att utforskaren tajmar ut, dock kan det givetvis vara värt en titt till.

Finns iofs en omständighet med LSI, pga av diverse företagsuppköp med mera så tillhör de nu Broadcom, Broadcom har ingen uppdaterad mjukvara eller F/W för lsi kortet, till råga på allt har Supermicro nu börjat lista en helt annan mjukvara för raid hanteringen från Dot Hill ( https://globenewswire.com/news-release/2014/01/13/601972/1006... ) men jag har inte sett anledning att byta. Kanske skulle göra det...

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Alla diskar i NASen friska? Kolla och rensa credentials manager på servern och anslut med fräscha login-uppgifter.

Sker mappningen med IP eller namn på servern?

Permalänk
Medlem

Alla diskar friska, vissa nya. Har kollat med både nya och använda konton, som anges på nas, för åtkomst.

Mappningen är \\10.1.1.100\O vilket då är den delade enheten på NAS.

Däremot hittad jag lite kul saker om 2012 och SMB i samband med mappning av nätverksenheter...

SMB kan nämligen balla ur och jag hittade an massa i Event loggen för SMBClient, men ledning av det och event ID, så kunde jag utröna att mutlipla kanaler kan vara önskvärt samt en tjänst som inte startar automatiskt.

Enabling autostart on srvr2.sys
Change srv2.sys to auto start, open cmd and type sc config srv2 start=auto a reboot will be required after running this command.
Ref: https://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/e9567167-22...
SMB signing can be enabled in Windows by setting the registry key “RequireSecuritySignature” to 1. After SMB signing is enabled, Windows is unable to connect to SMB shares on a NAS.
Ref: https://www.qnap.com/en/how-to/faq/article/windows-is-unable-...

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag hade inte litat på SMART statusen då det kan finnas skador trots att den inte uppfattar det. Och bara tuggar vidare, har sett detta flertal gånger på enklare NAS modeller.

Du skulle kunna plocka ut diskarna och köra en riktig ytkontroll på dem med tillverkarens programvara för att vara 100% säker.

Permalänk
Medlem

Nu är det inte en enklare modell, det är Asustor AS-606T, visserligen med snart 4 år på nacken, men den får fortfarande systemuppdateringar.

Vet du hur lång tid en sådan ytkontroll tar att göra på 8 3TB diskar? Jag gissar på 6-8 timmar per disk.

Dessutom kollar SMART bara själva hårdvaran, inte den logiska disk strukturen.

Håller på att plocka över filerna via 2TB USB diskar till Servern, skall göra en Factory Reset på NAS efter det.

Nästa steg är att blåsa servern och installera om den. Kanske bara drar in W7 eller 10 på den, använder egentligen väldigt få rent server relaterade funktioner.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Det är precis vad jag anser är en enklare modell. Och ja det tar lång tid men vill man utesluta saker så får man lägga tid också.

Permalänk
Medlem

Förvisso, men när jag är klar med min backup från NAS så skall jag göra en Factory Reset på den. ASUSTOR var också nyfikna och vill logga på och kika.

Fast i helgen såg jag också att Windows på servern inte mår så bra, SFC ger fel och Security databasen verkar också har ballat ur. Så den skall installeras om...

Så nu finns all backup på tre 2TB USB2 diskar...

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Wow vilken speed på USB2... över 21,5MB/s i snitt.

...

1 066 000 filer på 1,38 TB beräknas ta uppemot 20 timmar. Nån som vill spela poker?

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Som en avrundning på detta...

Jag har installerat om både server och nas. Ja, nas fick en factory reset.

En teori om vad som orsakat problemet kan vara, vilket accepterats av ASUSTORS tekniker, eller i vart fall inte emotsagts, är att nasen fått en massa os uppdateringar, men sällan eller aldrig en factory reset. Efter factory reset funkade allt igen, men jag kan givetvis inte bortse från huruvida en ny installation av servern också kan ha påverkart.

Inget ändrat i nätverk.

OBS att en redig factory reset på min nas inbegriper radering av alla data, inklusive raid och diskar.

Visa signatur