Fullständig backup av systemdisk

Permalänk
Medlem

Fullständig backup av systemdisk

Jag har Ubuntu Server på en burk som körs som just server i mitt nätverk. Den servar filer, sköter backuper, time machine, plex, torrents, etc. Den har förstås flera vanliga hårddiskar för lagring, men kör en SSD som systemdisk. Har tagit en stund att konfa allt som jag vill ha det, och har funderat en del på hur jag skulle kunna göra backup på detta så att jag kan återställa, med inställningar och allt.

Har inga direkta preferenser om tillvägagångssätt eller så, det enda jag vill åstadkomma är att göra backup på själva systemet så att jag kan restora allt smidigt ifall t ex SSD:n går sönder. All data på hårddiskarna är såklart redan backupad på annat sätt och går att återställa.

Har kollat runt lite men inte hittat något uppenbart sätt att lösa detta. Går ju såklart att köra nån slags rsync och kopiera diverse kataloger på systemdisken, men det innebär ju att jag skulle behöva installera ubuntu igen och sen restora, och gissar att risken att något inte riktigt funkar efter en sån grej är rätt stor.

Hur hade ni löst en sån här backup? Går det att göra nån slags image av hela disken regelbundet, för att sedan sätta en SSD i externt kabinett och återställa imagen via laptopen? Är lite lost, kom gärna med idéer!

Permalänk
Medlem
Permalänk
Entusiast
Skrivet av iXam:

Instämmer. Men för att komplettera det hela lite:
En trevlig guide över hur "dd" fungerar: http://www.cyberciti.biz/tips/how-do-i-make-linux-filesystem-...

Fördelen OCH nackdelen med dd är att den dumpar hela diskar/partitioner. Fördelen är att den är helt oberoende av filsystemet. Nackdelen är att den är obereoende av filsystemet, så oavsett hur mycket/lite utrymmer som man använder i partitionen/disken, så kommer dd att dumpa allt. Även det tomma/lediga utrymmet. Det betyder att man måste ha lika mycket utrymme tillgängligt som disken/partitionens totala storlek.
Man kan visserligen komprimera avbilderna., men faktumet kvarstår: Tomt utrymme dumpas det också och tar tid.

Alternativet skulle vara Clonezilla. Ett mer komplext kloningsverktyg som efterliknar den klassiska sviten "Norton Ghost"
Fördelen med clonezilla över kommandot "dd" är att clonezilla tar upptaget/ledigt utrymme i filsystemet med i beräkningen, och dumpar bara det som är relevant. Mer utrymmeseffektiva backuper helt enkelt, då man slipper dumpa det tomma/lediga utrymmet.
http://clonezilla.org/

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Har samma uppställning. Ubuntu med SSD.
Jag kör över dd på hela systemet till andra diskar med jämna mellanrum. Har en identisk SSD jag speglar + en annan mindre disk som extra säkerhet som jag lägger över det på. Pajar SSDn har jag en identisk SSD att koppla in istället.
DD i sig är ju tråkigare än målarfärg som torkar men det är bra om det skulle gå åt pipan.

Visa signatur

Whisky kan drickas på 3 sätt:
1. Utan vatten. 2. Med vatten. 3. Som vatten.

CR-10S Pro, CR-10S5, CR-10 Max

Permalänk

Täkt på att du måste avmontera filsystemet innan du gör backups med dd. Om du dd:ar ett monterat filsystem och något i det ändras under backupen kan hela avbildningen bli värdelös.

Om du använder LVM kan du göra ett snapshot av ett monterat filsystem. http://tldp.org/HOWTO/LVM-HOWTO/snapshots_backup.html

Permalänk
Medlem

Jag brukar boota en Live-CD och köra ovan nämnda dd-kommando.

Visa signatur

WS: Asus P8Z77-I Deluxe mITX | Intel 3770K@4.6 | NH-U12P | Asus 780 GTX | Corsair 2x8GB 1600Mhz CL9 | Samsung 840 512GB | Ubuntu 16.04.3 x86_64 | Corsair AX750 | 2x Dell U2412M | Puppe.se | NAS: i7 860, 16GB DDR3, GA-P55M-UD4, FD Define R3, 8x2TB Samsung F4EG, Serveraid M1015, EVGA 750W G2 PSU, FreeBSD x64

Permalänk
Medlem

Samma här.
Tar bort alla andra diskar så man inte fipplar runt för mycket och klantar sig - in med live-USB - DD.

Visa signatur

Whisky kan drickas på 3 sätt:
1. Utan vatten. 2. Med vatten. 3. Som vatten.

CR-10S Pro, CR-10S5, CR-10 Max

Permalänk
Medlem

Nu kommer det fina med Linux, det räcker att du gör backup på "/etc/" katalogen. resten är helt i onödan.

kör "man tar" så kan du läsa där hur du packar och skapar en kopia av katalogen.

Permalänk
Medlem

Vad är problemet med rsync? Att hålla på och bråka med dd för en hel partition eller disk har jag aldrig förstått.

rsync -HAaXx, eller:

rsync --archive --hard-links --acls --xattrs --one-file-system / /mnt/sdh/backup_av_root/

borde duga nu för tiden, då jag antar att de flesta kärnorna har CONFIG_DEVTMPFS_MOUNT=y, så eventuellt statiskt innehåll i /dev är redundant. Annars kan du göra

mount -o bind / /mnt/rootfs rsync --archive --hard-links --acls --xattrs --devices --special /mnt/rootfs /mnt/sdh/backup_av_root/

så får du med innehåll i icke-tomma kataloger som monterats över av något annat filsystem.

Sen är det trivialt att uppdatera säkerhetskopian, och den kommer inte att ta mer plats än vad dina faktiska filer gör.

Permalänk

Om man kör XFS kan man använda xfsdump. Det finns ett 'dump' för ext2/3/4 också, men då bör filsystemet monteras skrivskyddat. Då är rsync ett bättre val, som e5150 föreslår. Det problemet har inte xfsdump.

Fördelen med *dump framför rsync är att man kan göra differentiella och inkrementella kopior utan att ha de tidigare kopior tillgängliga under tiden.
Man kan med andra ord ta en första kopia, förvara den på annan plats, och sedan bara göra lokal backup på ändringarna sedan första kopian. Man får även automatiskt diskreta backuper spridda i tiden, så om en viktig fil saknas i senaste backupen, kan den finnas kvar i äldre dumpar. Det hanterar inte rsync/rdiff-backup/archfs alls lika bra.

Permalänk
Medlem

lvm snapshots är väll smidigare än dd?

Permalänk
Medlem

Mycket möjligt. För mig är det smidigast att bara switcha till en identisk SSD snabbt och väldigt enkelt. Up and running blixtfort utan att behöva göra nått förutom det. Ser inte heller anledningen till LVM.

Visa signatur

Whisky kan drickas på 3 sätt:
1. Utan vatten. 2. Med vatten. 3. Som vatten.

CR-10S Pro, CR-10S5, CR-10 Max

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Skall du göra en fullständig backup av systemdisken så är det dd som gäller. Rsync m.m. klarar inte av att göra backup av första cylindern med MDR (grub stage 1 och partitionstabellen) och grub. Ett alternativ är att göra en skild backup av början av första cylindern (30 sektorer räcker för att få med grub med marginal) med dd och sedan partitionerna med rsync.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar! Råkade ut för datorstrul precis efter att jag skrev inlägget (the irony..), så har inte haft tid att testa något än. Men verkar ju inte helt trivialt, direkt.