SVT ser våldsspel på Gamex 2011

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tri_State:

Vad förväntar ni er av SVT?

På redaktionen sitter bara 3 st inkompetenta, röda, "jag-har-läst-på-högskolan-och-kan-allt" stenkastar tjejer vid namn Nina, Julia och Anna. Dom gillar hippie kulturen, randiga tröjor, fula retro glasögon, att skrika slagord mot Sverigedemokraterna och producera inslag som endast stämmer med deras mysiga världssyn.

ÅHÅHÅÅÅÅHÅHÅHÅ! Där satt den, och jag kommer för evigt att älska dig för den. Gissa om man har ett par sådana i sin klass/släkt.

Permalänk
Medlem

Bara jag som satt kvar och lyssnade på väderrapporten?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Darek:

Jag tror utan tvekan att krigspel (de mer verklighetstrogna) gör att man blir en bättre soldat och har lättare för att döda i en stridssituation. Jag lirade sjukt mycket Ghost Recon (2001) även i clan innan jag gjorde lumpen, och jag minns hur jag kände mig mycket mer kunnig än alla andra som inte var gamers. Jag hadde mycket lättare att ta till mig taktik, var kreativ och visste alltid va jag skulle göra i en stridssituation. Jag reagerade mycket snabbare än de flesta. För att det enda jag tänkte på var att göra precis som jag skulle ha gjort i spelet

Sen så kan man diskutera om detta är bra eller dåligt.. men det var sjukt nyttigt för mig iaf.

Usch för lumpen och militären bara en massa slöseri med pengar!
It shall be spel! Billigt och ingen blir skadad.

Permalänk
Avstängd

Vad i helvete.. Nu kommer fjollorna från MW3 och förstör BF3! :@

Permalänk
Hedersmedlem

Hej på er Här kommer hela brevet som jag skickade till SVTs Aktuellt redaktion. Dem har hittills inte svarat på det men jag lovar att uppdatera er när/om dem hör av sig.

"Hej,

Efter ett kvällspass på jobbet, så tittade jag min vana trogen på er kvällssändning på svt play.

Jag blev tyvärr väldigt provocerad och även rätt illa berörd av ert inslag från Gamex 2011. Det känns tragiskt att vi 2011 fortfarande är så oupplysta kring interaktiva media, så att ett sådant här inslag kan hitta ut till de Svenska hemmen. Om det är så oerhört svårt att ta sig tid/vilja att faktiskt sätta sig in i nya medier samt deras funktion och påverkan så kanske man ska lämna över det till någon som är lite mer insatt.

Det var ett av de mest vinklade och osakliga reportage som jag sett på länge. Reportern och producenten av inslaget borde i min mening få sparken eller åtminstone en grundkurs i journalistisk objektivitet. Det blir väldigt tydligt vilket bild man försöker förmedla. Alexandra Hjelm är uppenbart helt fel person på fel plats hon har inte gjort någon ordenlig research och verkar uppenbarligen ställa väldigt vinklade frågor till väldigt väl utvalda (de yngsta barn hon kan hitta) intervju offer.
Detta är verkligen inte direkt representativt för hur det faktisk ser ut. Har Alexandra någonsin testat att spela en 5 mot 5 match ihop med ett par lagkamrater i något FPS spel. Vet hon vad ett fps spel är?

Gaming Sverige är stort idag och ingen liten marginaliserad grupp nördar som sitter framför sina datorer i en mörk källare. De har samma rätt till ett sakligt och vettigt bemötande som alla andra. Jag menar hur ofta ser vi inslag från Båtmässan där man bara fokusera hela reportaget kring problemet med sjöfylleri? Eller inslag från Bokmässan som gräver ner sig i problematiken kring nynazister som lusläser Mein kampf?

Tackar gudarna för Thomas Arnroth som räddar Aktuellt från att hamna på samma nivå som hänt extra.

Han framför även ett av de absolut viktigaste råden, som även jag brukar ge till föräldrar som är oroliga. Testa spelet eller sitt bredvid och kolla. Det är inte mer komplicerat än någon annan del av barnuppfostran. Vi sticker inte ut och köper böcker eller filmer med för avancerat innehåll till våra barn heller. Men för att kunna avgöra vad man anser vara ok och inte, för sina barn så får man ju skaffa sig en bild om vad det handlar om.

Det verkar även råda en allmän förvirring gällande vad som är en åldersgräns (lag) och vad som är en Åldersrekommendation (ej juridiskt bunden rekommendation).

Jag kan naturligtvis ge er researcher en hint utan att bli allt för långrandig: http://www.dataspelsbranschen.se/pegi.aspx

Jag tycker att det faktiskt börjar bli dags att göra sin röst hörd ordentligt mot den totalt grundlösa debatten om videovåldet version 2.0. Som uppenbarligen gör det möjligt för allt för oinsatta reportrar i moralpanikens tjänst att göra denna typ av inslag.

Det finns ingen legitim forskning idag som ger något som helst stöd till att det skulle bidra till ökat våld på grund av spel med våldsamt innehåll. Det finns däremot forskning som visar på ökade färdigheter i samarbetsförmåga samt ökad förmåga till problemlösning och i vissa fall även en viss träning i reaktionstid etc.

Vidare ser man att unga som spelar mycket har fler sociala relationer även utanför "spelvärlden" samt att dem ligger lägre än andra ungdomsgrupper i användning av alkohol. Tyvärr så är få studier stora nog för att man ska kunna tala om statistiska sanningar. Utan man pratar snara om indikationer och teorier.

Jag är idag över 33år och enligt de domedagsprofeterna som hetsade runt i den videovåldsdebatten som rådde på 80-90 talet, så är det ett smärre under att jag och alla andra som är födda på 70-80 talet inte kutar runt på gator och torg iförda hockeymasker och med motorsågar i högsta hugg.

Faktum är att det man har kommit fram till är att när någon psykiskt instabil person begår våldshandlingar, för att dem har suttit och spelat tex counter strike (CS) för länge så handlar detta om det faktum att han inte är psykiskt stabil. Inte om det faktum att han spelat cs. Hade det inte varit spelet som triggat honom så skulle det kunnat vara att han lyssant lite för mycket på något obskyrt metall band eller att han råkat se på fel nyhetsinslag på TV eller något annat.

Faktum är att problemet handlar om att personen i fråga inte är i tillräcklig psykisk balans för att kunna skilja på verkligheten och det som återges i ett spel, låttext eller på tv. Det är naturligtvis tragiskt när sådant händer men frågan är hur vi tror att vi rimligtvis kan motverka detta? Skall vi förbjuda all form all kultur yttringar som tex tv, musik, film , spel, teater, osv?

Eller skall vi kanske försöka att arbeta för unga människor känner ökad social tillhörighet, att det finns bra trygga mötesplatser för dem att utvecklas, både som individ och som en del av ett större sammanhang? Skall vi kanske värna om den kreativitet och drivkraft som finns i ungas kultur?

Naturligtvis så skall vi jobba med de delar vi ser som är negativa, som tex ökade ohälsotal som rör frågor om kost och motion. Det är dock så att de undersökningar som finns visar på att de som tillhör kategorin som spelar mycket snarare rör sig mer än dem som inte spelar.

Naturligtvis är det även ett problem när spelandet går till överdrift. Med överdrift menar jag när det börjar påverka resten av livet negativt. Detta gäller inte bara spelande utan egentligen all form av ett specifikt intresse. Om man tex äter, andas och sover frimärken, så till den grad att man inte lägre har något annat i huvudet än just detta. Då kommer detta också att ha negativa följder för personen till slut. Återigen så är dock lösningen knappast att förbjuda frimärken.

Att allt för små barn spelar spel med realistisk våldsamt innehåll är naturligtvis olämpligt. Detta beror på att små barn inte helt kan skilja på verklighet och fiktion. Därför skall man inte heller låta små barn se nyhetsinslag men krigsbilder eller filmer med olämpligt innehåll. Då får barnen mardrömmar och tror att det finns läskiga typer under sägen etc. Detta handlar dock om yngre barn inte om någorlunda normalt utvecklade tonåringar. Detta är naturligtvis även en relativt individuell process och inget man helt lätt kan sätta en specifik siffra på.

Detta är dock ett ytterst marginellt problem och något som snarare har att göra med frånvarande föräldrar inte det faktum att det finns spel idag som har ett våldsamt innehåll.

Om man är det minsta närvarade som förälder så har man naturligtvis någorlunda koll på vad ens tolvåring sitter och spelar med sina vänner. Lika mycket som man har någorlunda koll på vilka böcker, filmer eller andra medier som barnet konsumerar. Visst kan det slinka igenom någonting som inte är helt önskvärt men det är heller inget stort problem. Förutsatt att man visar lite intresse för vad ens barn har för sig överlag. Har man en god trygg relation med sitt barn så kommer man att märka om barnet har kommit i kontakt med något som påverkat det negativt.

Vem är då jag som skriver detta?

Jag har jobbat professionellt med ungdomar i kommunal regi i drygt 10år. Jag har specifikt arbetat med ungdomar och LAN/spel i ca 5 år bland annat med www.bslx2.se .

Nu börjar det bli sent och många rader blev det, även om jag skulle kunna fortsätta en bra bit till. Jag hoppas att någon hos er tagit sig tiden att läsa och begrunda detta och även återkommer till mig om hur ni ställer er till inslaget såhär i efterhand.

Tack för ett vanligtvis bra program.

Med vänlig hälsning

Michael Herrmann
Fritidsassistent,
Fritidsgårdsenheten, Fritid Kungsbacka
Kungsbacka kommun"

Visa signatur

Kontakta mig direkt vid frågor om eller synpunkter på min moderering.
Glöm inte att tala om vilken tråd ditt ärende gäller.
Kontaktvägar: via PM eller via E-post: michaswe@sweclockers.com
Mina System: HePC och Gaming

Permalänk
Medlem

Patetiskt!

Människor som gör sånna här repotage är helt ute och cyklar i hela livet. Noll förståelse för nånting. Byråkrater som inte ser ur samhället fungerar. Samma folk som slickar mittlinjen efter större vägar, håller 70 på 90 väg och blinkar/tutar när dom blir omkörda för alla andra kör ju som busar!

SVT lyckas dessutom hitta en förståndshandikappad pojk som säger massa dumma saker. Om nånting så hjäler väl spelandet hjärnkapacitetet då det är otroligt mycket snabba val man måste göra. Mycket motorik bakom det hela.
Men man får ju inte glömma bort att barn är barn och ska ut och leka.

Helt enkelt patetiskt svt. Ser ut som ett repotage från nordkorea eller liknande diktaturer. Allt är bara fel. Väx upp!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SuperSverker:

Asså? Bra gjort! hade en högsta combo på 22, men sen åkte jag fast så antar att man får resetta sina scores...aja, ska dra ut faderns toyota och meja ner lite panschisar har man tur kanske man tar en tur till Gamex och hälsar på SVT-damen...

hahaha :D, sikta på cyklister, har hört att dom ger bra med points!

Visa signatur

♪ ♪ (っ◕‿◕)っ ♥ Nvidia ♥ (♥♥,) ♪ ♪

AMD

Permalänk
Medlem
Skrivet av KebbZ:

Var det bara jag som såg "Trollface" @ 22:45?

Den såg jag med!
Underbart!

"Jag TYCKER att kirgspel kan säkna hjärnaktivteten."

Grabben....man tycker inte sådana grejer....om man inte vet ett skvatt om någonting så kan du inte ge en informerad åsikt, useless.
Gulligt att han försöker dock!

Skrivet av MichaSWE:

Hej på er Här kommer hela brevet som jag skickade till SVTs Aktuellt redaktion. Dem har hittills inte svarat på det men jag lovar att uppdatera er när/om dem hör av sig.

"Hej,

Efter ett kvällspass på jobbet, så tittade jag min vana trogen på er kvällssändning på svt play.

text....

Bra skrivet!
Ser fram emot att ett svar från svt!
Har för övrigt också rötterna i kungsbacka!

Krigsspel...usch...ja de e hemskt det.
Böcker som beskriver våldtäkter, mord, barnagiftermål, generell misär och olycka riktigt detaljerat, det är däremot HELT okej.
Samma sak i filmer.
Ta t.ex avatar. Soldater blir spetsade på pilar som grisar och nån form av privat armé försöker utrota en lägre stående kultur.
Vad är det för åldersgräns?
11 år.
Makes perfect sense!

Halo spelen? 16 år.
Jag hissar "the bullshit-flag" på den.

Ligger nog något i det analytikern där på SVT säger. Det är en väldigt ung bransch och därmed ser äldre generationer snett på den.
Lätt att ge åsikter på saker, att sedan förstå dom och SEDAN basera sitt tänkande på den nya informationen....de e en helt annan grej.

Permalänk

Och varför i helvete intervjuar dom bara tolvåringar?! Pojkar i tolvårsåldern kanske inte är de bästa representanterna för fps/äventyrs genren.
Riktigt svinigt och omoget av svt att Bara fokusera på "det dåliga" med spelbranschen.

Visa signatur

System: Fractal Design Define Mini| Asus P8Z77-M | Corsair XMS3 DDR3 1333MHz 16GB | Intel i5 2500K - Noctua NH-U9B SE2 | XFX Radeon RX 480 8GB | Fractal Tesla R2 500W
/Erik

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon158432:

Jag undrar på fullt allvar om intervjuerna i inslaget var riggade. Barnen säger ju precis det som reportern vill att de ska säga. Alternativt att reportern valt ut de snuttar som bäst passat hennes åsikter.

Att våldsamma spel skulle minska hjärnaktiviteten är ju bara totalt idiotiskt, eftersom actionspel kräver både koncentrationsförmåga och snabba reflexer.

att ta en 12-14 årings ord som fakta är ju också väldigt pinsamt av SVT.

Visa signatur

| ASUS P8Z77-V DELUXE | Intel Core i7 2700K @ 4.7Ghz | 16GB Corsair Vengeance 1600Mhz @ 8-8-8-24 |
| ATi Radeon HD 6950@6970 (900|1350Mhz @ 1.14v) | Corsair Force GT 120GB | Corsair HX 650W |
| Nvidia's GT300 yields are less than 2% | Min ArmA2 YouTube Kanal |

Permalänk
Medlem

Tycker det är tråkigt att SVT drar det så negativt, visst är det våldsamma spel. Men våldet är bara en liten del av allt vad det innebär att spela typ BF3.

Killen som sa "krigs spel kan sänka hjärnaktivitet" kommer nog få förklara sig för många i skolan, med vad han menade! Taskigt av SVT att använda barn som källor!!

Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Medlem

Många som hakar upp sig på att de sa fel om att just senaste delarna av BF- och CoD-serierna skulle sålt såpass mycket. Det är rätt tydligt att det var just ett fel. Med tanke på att bara Black Ops sålt 20 miljoner ex hittills känns däremot inte 100 miljoner alls omöjligt för hela serien.

Första halvan av inslaget kändes en aning vinklat och med smärre faktafel som den över. Det man kanske ska tänka på innan man bajsar på sig av ilska är att de egentligen aldrig påstod att våldsspel leder till något speciellt, som våld. Lyssnar man på vad reportern faktiskt säger så påstår hon inte så mycket annat än att det var mycket våldsspel på mässan, och att marknaden domineras av våldsspel, och det är ju egentligen helt riktigt. Och grafiskt sett är spelen såpass bra så att de liknar scenen i filmen från Wikileaks, det är inget fel i det påståendet heller. Det hade varit riktigt illa om de däremot påstått att spela BF3 automatiskt leder till att man blir som killen i filmen som skjuter civila.

Men visst, undertonerna av första delen känns inte särskilt positiv. Som tur är kommer Thomas i andra halvan och är vettig.

Något att tänka på kanske?

Permalänk
Medlem

Har ni inte lärt er att media är bara till för att provocera, manipulera och sprida ut propaganda?

Visa signatur

CPU 3930K Mobo Rampage IV BE Minnen 32gb 1600 mhz SSD Samsung 850 pro 512 gb PSU Corsair 1200AX GPU Msi 980 Gaming

Permalänk
Medlem

dom vuxna kommer aldrig att förstå det där med krigsspel

ps satan vad mycket p12 det var där

Permalänk

Tack och lov lyckades snubben på slutet ge en betydligt mer nyanserad bild av det hela. Skönt! Sedan att reportaget var ytterst tveksamt ur objektivitetssynpunkt och att programledaren var lite väl smalspårig i sina försök att problematisera (läs: skapa rubriker) kändes sorgligt.

Skrivet av Arkebuzer:

Betalar man TV-licens, så betalar man dessa reportrars lön

Betalar man inte TV-licens, så kanske de inte har råd att anställa en reporter som kan något?

Permalänk
Medlem

Kan vara jag som är helt borta men BF3 har väl fan heller sålt i 40 miljoner ex? snarare 6.... :/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ultra94:

dom vuxna kommer aldrig att förstå det där med krigsspel

ps satan vad mycket p12 det var där

Hur gammal är man när man är vuxen?

Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Medlem
Skrivet av nikoglas:

Jag gillar Kondrad! "Krigsspel kan sänka hjärnaktiviteten" haha +1 till honom.

Lite kul att nyhetsgubben citerar honom på det också. Om en 10 åring säger att krigsspel kan sänka hjärnaktiviteten så är det helt klart så.

Fail SVT. Lär dom inte?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Merrick:

Fyfan i helvete.
Socialist och kommunist-tv i sitt esse.
Jag kräks!
Lägg ner skiten så kommunisterna som "arbetar" där får hitta VETTIGA jobb.

Märks att du själv är tolv år gammal och inte får spela bf3 för din mamma.
Det enda folk har att komma med är att SVT är kommunister, och det visar bara hur trångsynta och dumma vissa människor är.

Visa signatur

i9-11900F | RTX 3070 ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av unaimednr1:

AHHAAHAHAAHAHAHA, bara jag som roflade åt trollet vid 22:55?

Jag med! Fyfan vad klockrent! xD

Permalänk
Medlem

Killen som sa att krigsspel sänker hjärn aktiviteten borde prova Amnezia en kväll , hahah

Permalänk
Medlem

Nä nu jävlar drar vi hela moralkärrningsrutinen. Insändare i mängder ska skickas in, nyhetsinslag, ta upp ämnet i SVT debatt. Skicka särskrivna email till politiker där vi gråter ut hur hemskt samhället kommer vara om ungdomar spelar våldsamma TV spel. Så här kan det ju bara inte fortsätta! Ser ni var vi hamnat efter 15 år med våldsspel?!! Alla är ju kriminella, Sweclockers shooterforum är nu mer en plats där man planerar massmord! Herregud!

/Inger, 53, Moralkärring

Permalänk
Medlem

"Gaming i Sverige är stort idag och ingen liten marginaliserad grupp nördar som sitter framför sina datorer i en mörk källare."

LOL

WTF?!

Var fan sitter man då?!

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Goo5e:

Jag med! Fyfan vad klockrent! xD

Jag fick mig ett gott skratt med! Grabben är ett troll och får det på svart och vitt på SVT!

Visa signatur

Louqe Ghost S1 + L TopHat | ASRock Phantom Gaming ITX | Intel Core i9-9900K | Corsair Vengeance LPX 32GB | Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti 11GB | Corsair SF750 Platinum | Samsung 970 EVO Plus 500GB | Intel 660P 2TB | Custom Vattenkylning CPU/GPU | Windows 11 Pro x64

Permalänk
Medlem

Trevligt att iaf Thomas Arnroth har vett i skallen. Har alltid tyckt han är bra

Permalänk
Medlem

Varför fråga en massa 12-13 åringar? Om det nu är 16-årsgräns så är det väl inte Spelkulturen det är fel på?
Det är ju Sveriges föräldrarnar som inte vet vad uppfostran är? Gör ett repotage om hur dålig uppfostran barn får istället?

Om SVT och de gamla kärringarna vill veta vad Battlefield, COD, CS går ut på så är det väl bara att fråga utvecklarna istället för att fråga en massa barn som inte fått några gränser av sina föräldrar.

Förresten så har det alltid varit så att barn har "lekt" det som kretsar omkring dom? Barn hanterar ALLT dom upplever genom lek.
När jag var 5-10 år gammal så lekte jag sweden rock festival med min bror?
Under andra världskriget så lekte de judiska barnen gaskammare?

Är riktigt besviken på SVT. Dom kunde istället uppmärksamma vilken gemenskap ungdomar(äldre också) har på internet genom just spel.
ALDRIG, kan media ta fram det bra? bara dåliga saker som "ska göra våra ungdomar till kriminella i framtiden"?

Permalänk
Skrivet av unaimednr1:

AHHAAHAHAAHAHAHA, bara jag som roflade åt trollet vid 22:55?

Det var faktiskt jag som stod där! Hahaha. Vi fick många kommentarer under mässan för den skylten. Denare under kvällen gjorde jag även en rage-guy, som jag sen fick Börje Salmings autograf på!

Permalänk

Pinsamt SVT, det måste jag säga...

Visa signatur

Intel Core i7 4770k 4.4GHz | EVGA 660Ti SC | 2x4GB XMS3 1600MHz | Crucial M500 240GB | Samsung 1TB | Logitech MX518 / QPAD MK-50

Permalänk

Som ett slag i ansiktet, kan man inte skilja på spel och verklighet borde man spärras in.

Permalänk
Medlem

SVT ett nötskal!!! Enda som fattas är Sivert Öholm och en bild på jesus för att få tillbaka 80-talet.