Prestanda

Tiden det tar att installera operativsystemet är en typisk sak som Microsoft brukar förbättra vid varje ny version av Windows. Med testsystemet tog det endast 17 minuter från att installationen gick igång tills att det färdiga operativsystemet kunde startas upp – en klar förbättring från Vista.

Windows Vista ligger hopplöst efter i våra tester med hela 40 sekunder från uppstart till skrivbordet. Windows 7 är dock inte långt efter den gamla trotjänaren Windows XP, vilket bör uppskattas av många som håller kvar vid det äldre operativsystemet tack vare de kvickare laddningstiderna.

Tiden det tar att stänga av datorn är kanske inte det viktigaste prestandatestet. Resultaten visar dock att Windows 7 är en riktigt kvick rackare även ur detta hänseende.

Windows Vista kritiseras ofta för att äta upp väldiga mängder RAM-minne. Om denna kritik är rättvis eller inte går visserligen att diskutera, men Microsoft verkar ha snappat upp ett och annat från uppretade användare. Testerna utförs med ett nystartat ”rent” operativsystem.

Windows 7 tar bara upp hälften så mycket RAM-minne som föregångaren Vista. Detta placerar den nya versionen av operativsystemet mycket nära gamla Windows XP, med en skillnad på endast 100 MB. Skillnaden är nästan betydelselös i tider då nya datorer utrustas med åtminstone 4 GB.

PCMark är ett testprogram som använder ett antal vardagliga scenarion för att mäta hur datorn generellt presterar i vanliga applikationer. Eftersom programmet också använder DirectX 10 kan inte Windows XP vara med i denna del av testet.

Resultatet visar inga konstigheter. Windows 7 besegrar Vista utan några större svårigheter.

I PCMark Vantage deltest som undersöker hårddiskens prestanda ser det dock annorlunda ut. Här vinner Vista med några enstaka poäng. Kan detta bero på SSD-optimeringarna i Windows 7?

3DMark Vantage används främst för att mäta prestanda i datorspel. Här har Windows 7 inga problem att klå sin föregångare med ögonbrynshöjande 1000 poäng. Mycket imponerande!

Windows XP får en sista chans i gamla 3DMark 2006, och visar direkt var skåpet ska stå. Vista är visserligen inte långt efter, och det uråldriga testprogrammet verkar inte alls passa nya Windows 7.