Slutsats

Kort och gott går det säga att Windows 7 är allt vad Vista borde ha varit. Microsoft tycks ha lyssnat på kritiken och gjort Windows 7 bättre, snyggare och snabbare än föregångaren. Det nya operativsystemet presterar överlag bättre än Vista, och ibland klår det till och med gamla Windows XP. Inte illa för ett operativsystem som fortfarande är i utvecklingsstadiet.

Utöver prestandaoptimeringarna finns det fler godsaker i Windows 7. Säkerhetsfunktionen UAC har förbättrats och går nu att anpassa efter behov. De medföljande programmen har fått en välbehövlig uppfräschning och vissa tidigare bundlade applikationer installeras nu helt separat. Små irritationsmoment som ”vila” istället för ”stäng av” har också rättats till.

Det nya gränssnittet innehåller en mängd förbättringar. Aktivitetsfältet är smidigt att använda och känns verkligen modernare en den klassiska panelen från tidigare versioner av Windows. Vissa skulle till och med kunna hävda att det nya aktivitetsfältet är bättre än dockan i Mac OS X. Med en såhär välpolerad betaversion blir det spännande att se vad den slutgiltiga versionen av Windows 7 har att erbjuda.

För den som vill prova på det nya operativsystemet redan nu har Microsoft den första betaversionen klar för nedladdning. SweClockers forum har dessutom en alldeles egen avdelning för Windows 7.