Sedan millennieskiftet har förflyttningen från optisk media till digital distribution av PC-spel rört sig med en rasande fart. Numera sker i princip all försäljning via olika mjukvaruplattformar, och den som mot förmodan skulle få för sig att köpa en fysisk utgåva i butik kommer mer ofta än sällan hitta en lapp med en spelkod i fodralet snarare än en faktisk DVD-skiva.

gameclient_tray.jpg

Flest spelklienter innan den dör vinner!

På senare år har det därtill skett en explosionsartad ökning i antalet olika distributionstjänster som finns tillgängliga, där i princip varje stor spelutgivare prompt ska ha en egen mjukvaruklient som måste installeras på datorn för att få tillgång till deras spel. Är man en allätare av spel är det därför inte omöjligt att komma upp i ett närmare dussin olika programvaror som gärna startar ihop med operativsystemet och äter upp värdefulla processorcykler i bakgrunden.

Idag tänkte vi kika på hur mycket resurser dagens spelklienter drar gällande processoranvändning när de är aktiva eller ligger och puttrar i bakgrunden. Uppslaget har sitt avstamp i hur vissa klienter visat sig dra osedvanligt mycket resurser för att visa något så enkelt som en butikssida – något som i vissa fall kan få moderna processorers turbofunktioner att kicka in med högre fläktpåslag som resultat.

För testet har vi samlat nio aktuella spelklienter, där dessa körs på SweClockers testsystem för grafikkort. Processoranvändningen mäts dels när respektive spelklient används aktivt och står på sin butikssida samt i spelbiblioteket. Ovanpå detta tittar vi på passiva scenarion där klienterna minimeras på ett sedvanligt vis samt en djupare minimering ned till systemfältet (eng. tray). De två sistnämnda scenariona är troligtvis de mest intressanta, då det ger oss en bild av hur mycket resurser klienterna drar när de ligger minimerade på olika vis i bakgrunden.

Processoranvändning för spelklienter (högsta till lägsta)

Butiksskärmen

Spelbibliotek

Minimerat

Minimerat (Tray)

Epic Games Store

1,9%

0,5%

1,9%

0,1%

Battle.net

0,8%

0,3%

0,3%

0,0%

GOG Galaxy 2.0

0,7%

0,0%

0,1%

0,0%

Origin

0,5%

0,1%

0,1%

0,1%

Steam

0,5%

0,0%

0,0%

0,0%

Bethesda Launcher

0,4%

0,4%

0,0%

0,0%

Xbox App

0,4%

0,1%

0,3%

0,0%

Rockstar Launcher

0,4%

0,0%

0,0%

0,0%

Ubisoft Connect

0,1%

0,1%

0,1%

0,0%

Med siffrorna i hand står det klart att det definitivt finns en avstickare i fältet sett till processoranvändning. I toppen hittar vi Epic Games Store-klienten, vilken drar märkbart mer än konkurrenterna när denna står på butiksskärmen. Klienten toppar även tabellen gällande processoranvändning när den står i spelbiblioteket och därtill verkar den inte heller sluta dra resurser när programmet minimeras på sedvanligt vis. Det är först när vi minimerar ned klienten till systemfältet som det slutar arbeta nämnvärt i bakgrunden.

Gemensamt för de flesta klienterna är att de föga förvånande drar mer när de står på sin butiksskärm, där diverse animerade element är ganska vanligt förekommande. Merparten av programmen, med undantag för Epic Games Store, Battle.net och Xbox-appen, drar i princip inget när de minimeras, vilket är trevligt att se. Publikfavoriten Steam klarar sig här väldigt bra överlag, där programmet drar relativt lite resurser i butiken samtidigt som det inte ger något utslag alls i minimerat läge.

Sett till att de flesta spelklienterna automatiskt startas minimerade till systemfältet är det väldigt positivt att samtliga håller processoranvändningen nere i källaren i det läget. Detta gäller även den tidigare nämnda resursboven Epic Games Store, som efter en uppdatering i slutet av december numera inte ligger och snåldrar när programmet körs i systemfältet.

Sammanfattningsvis är moderna spelklienter inga resursbovar förutsatt att de körs minimerade till systemfältet. Undantaget är om en speluppdatering upptäcks och drar igång i bakgrunden, då detta kan skjuta upp processoranvändningen i taket. Med anledning av detta kan det därför vara en idé att hålla antalet klienter som körs i bakgrunden begränsade till den som faktiskt används för stunden.

Hur många olika spelklienter använder du dig av i dagsläget, och brukar du låta dessa ligga och puttra i bakgrunden? Dela med dig i kommentarstråden!