Vi står inför en grafikkortshöst av rang, där Nvidia inom kort väntas lansera Geforce RTX 3000-serien med den färska arkitekturen Ampere under huven. Rivalen AMD ligger inte heller på latsidan då de ruvar på arkitekturen RDNA 2, vilken förutom att ta plats i spelkonsolerna Xbox Series X och Playstation 5 även äntrar grafikkort för datorer under månaderna som kommer.

testrigg-1.jpg

Då det har hunnit gå två år sedan den senaste revisionen av SweClockers testsystem för grafikkortstester kände vi att det var dags för en uppgradering inför de nya lanseringarna. På menyn står en ny processor, ett färskt moderkort samt dubblerad kapacitet gällandes primärminne – vilka tillsammans ska ge nästa generations grafikkort utrymme att skyffla mängder med bildrutor.

Komponenter i testsystemen

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i9-10900K @ 5,0 GHz

Inet

Moderkort

Asus ROG Maximus XII Hero Wi-Fi

Asus

Minne

2× 16 GB G Skill Trident Z Royal
3 600 MHz, 16-16-16-36

G.Skill

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB
Samsung 860 Evo, 1 TB

Samsung

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (2004)

Först och främst pensioneras vår sexkärniga trotjänare Core i7-8700K och plattformen Z370. Dessa ersätts av Intels senaste tiokärniga flaggskepp Core i9-10900K ihop med moderkortet Asus ROG Maximus XII Hero Wi-Fi och styrkretsen Z490. Processorn må vara baserad på den fem år gamla arkitekturen Skylake, men när dess tio kärnor gasar på för fullt i 5 GHz är det inte många andra modeller som kommer i närheten gällandes ren spelprestanda.

testrigg-3.jpg

Ovanpå detta tar vi steget från 16 GB till 32 GB primärminne för att säkra upp lite extra för framtida speltitlar. De nya minnena kommer återigen från välrenommerade G.Skill, där företaget bistod med sina minst sagt "utblingade" Trident Z Royal. Det rör sig om ett minnespaket med två 16 GB-moduler som körs i en hög hastighet om 3 600 MHz vid latenserna 16‑16‑16‑36.

Sist men inte minst har skenande spelstorlekar tvingat oss göra mindre ändringar gällande lagringskonfigurationen (senaste Call of Duty är exempelvis över 200 GB stort installerat). Våra tidigare NVME-baserade Samsung 970 Evo på 1 TB används exklusivt för spelinstallationer medan operativsystem och övrig programvara körs på Samsungs 860 Evo 1 TB.

testrigg-2.jpg

Utöver detta är allt sig likt från tidigare, där själva testbänken utgörs av Streacoms välbyggda BC1 Open Benchtable med en specialbyggd grafikkortsram signerad forumets moddmästare Laine. Vidare drivs systemet av Seasonics Prime Ultra Titanium 1 000 W medan processorkylningen utförs av Noctuas ständiga flaggskepp NH-D15.

I samband med uppgraderingen passar redaktionen på att börja om på ny kula med testsviten och kasta ut de gamla prestandaresultaten. På menyn står bland annat en handfull nya speltitlar, fräscha drivrutiner och ytterligare tester vid användande av ray tracing, där de sistnämnda troligtvis blir en het potatis ihop med senaste generationens grafikhårdvara.

Slutligen får även gamla ljudriggen en uppdatering för att hänga med något bättre med grafikkorten som lanseras, där nu Core i5-8600K placeras i hjärtat av systemet. Samtidigt slängs det även in ett nytt nätaggregat i form av Seasonic Prime Gold på 1 000 W som ska räcka gott och väl. Samma system kommer även ta hand om effektmätningen tillsammans med ljudnivån som nu görs med en ny ljudtrycksmätare.

Elefanten i rummet – PCI Express 4.0

Det är ingen större hemlighet att vi är mitt i ett teknikskifte när det kommer till höghastighetsgränssnittet PCI Express. Under förra året introducerades PCI Express 4.0 på bred front i och med lanseringen av AMD:s processorer i Ryzen 3000-familjen, vilket dubblerar bandbredden per bana ställt mot föregångaren PCI Express 3.0.

Medan grafikkorten på konsumentmarknaden med stöd för PCI Express 4.0 hittills varit för svaga för att nyttja den utökade bandbredden finns det dock en möjlighet att nästa generations kort från Nvidia och AMD faktiskt kan dra nytta av den extra kapaciteten. Detta gör det inte helt lätt för någon som vill bygga en ny testrigg baserad på en Intel-plattform, då företaget saknar stöd för PCI Express 4.0.

I slutändan gjorde vi dock bedömningen att en spelmässigt stark processor troligtvis är viktigare än en plattform med PCI Express 4.0 för denna runda kort. Med detta sagt behöver ni inte vara oroliga – vi kommer att undersöka och testa de nya korten med en PCI Express 4.0-kompatibel plattform också för att se om det är några mätbara skillnader.

Redaktionen vill rikta ett stort tack till Inet, Asus och G.Skill som bidrog med hårdvaran till de nya testsystemen!