Sammanfattande tankar

Med första generationens Apple Silicon visar Apple prov på potensen i Aarch64-arkitekturen. Oavsett om M1-processorn huserar i en passivt kyld dator med lägre prestanda över tid eller en aktivt kyld variant springer den cirklar runt vad Intel erbjuder i dagens bärbara segment. Avsevärt högre prestanda i enkel- och flertrådade laster målar också upp en lovande framtid när Apple bestyckar det egna kislet med större mängder kärnor i både processor- och grafikdel.

Det som fortfarande är oklart är hur långt Apple kan driva upp klockfrekvenserna för stationära mångkärniga processorer med rejält tilltagen kylning. Tester av M1 ställt mot AMD:s senaste Ryzen 5000-processorer med arkitekturen Zen 3 under huven visar dock att Apple redan idag levererar motsvarande och i vissa fall bättre prestanda, så även om Aarch64 inte har mycket högre kapacitet sett till klockfrekvenser har den ändå nog med hästkrafter för att kunna ersätta Intel även i högpresterande Mac Pro-datorer.

Den lovande framtidsutsikten sträcker sig även till grafiksidan. Apples val av den energieffektiva TBDR-renderingen från mobilsidan kombinerat med den enhetliga minnesmodellen ger företaget möjligheten att linjärt skala upp prestanda på ett sätt som Intel konventionella upplägg inte kan. Det är för tidigt att uttala sig om hur Apples teknik kommer fungera när den implementeras som dedikerade grafikkort för bolagets Pro-datorer, men som integrerad grafikdel ser Apples löften ut att infrias.

Suverän hårdvara är dock inte mycket värd utan tillhörande mjukvara. Även här gör Apple likt tidigare ett gediget jobb med övergången. Rosetta 2 gör processen med att använda Intel-mjukvara smidig och har god kompatibilitet sett till utbudet. Att M1 lyckas köra x86-mjukvara med lika god eller bättre prestanda även i flertrådat scenario antyder att Apple lyckats nå stöd för minneskonsistensen i x86-64, vilket bolaget är ensamt om i ARM-lägret.

Förhoppningsvis kan framtida ARM-processorer för PC och ett Windows 10 med fullt stöd för emulering eller tolkning av x86-64 också nå liknande nivå av kompatibilitet. I ett sådant scenario får Intel ytterligare bekymmer att våndas över, och AMD ytterligare incitament till att satsa på den omtalade ARM-processorn K12.

Redaktionen passar på att tacka processorvirtuosen @yoshman för kunniga och hjälpsamma tankar om artikelns innehåll.