Processorprestanda i toppklass

M1-processorn i både Macbook Air och Pro är bestyckad med åtta kärnor. Av dessa är fyra högpresterande Firestorm-kärnor och fyra av den energieffektiva Icestorm-varianten. Prestandakärnornas högsta klockfrekvens är 3,2 GHz, och hur ofta och hur länge de kan nå maxhastighet beror på kylningen som används. Processorns grundläggande TDP-nivå är 10 watt, men precis som med klockfrekvenserna anger Apple inte omfånget i TDP-nivåer.

M1_MBP_prestanda_GB5.jpg

Macbook Pro 13-tum med M1 nådde överraskande nog lägre Geekbench 5-resultat än Air-syskonet i vårt test.

M1 Air Geekbench.png

Macbook Air-prestanda i Geekbench 5.

De teoretiska framstegen i M1 som arkitektur och IPC-förbättringar visar sig också i syntetiska prestandatester och daglig användning. Prestandamätning av Macbook Air i testverktyget Geekbench 5 visar resultat om 1 714 i enkeltrådat testscenario, och 7 146 poäng flertrådat. För Macbook Pro blir resultatet 1 628 poäng enkeltrådat, och 6 248 poäng flertrådat.

Den oväntat stora skillnaden i Geekbench 5-resultat mellan Macbook Air och Pro kan förklaras av att testerna utfördes vid olika tillfällen, med olika arbetsuppgifter igång. En trolig förklaring är att Macbook Pro-datorn belastades med bakgrundsprocesser som drog ned prestanda. I de genomsnittliga Geekbench 5-resultaten levererar Macbook Air och Pro motsvarade siffror.

En jämförelse med Apples motsvarande Intel-datorer av 2020 års upplaga visar att båda M1-datorer levererar processorprestanda nivån högre. Med Macbook Pro 13-tum utgörs 2020 års Intel-varianter dels av modellen med två Thunderbolt 3-portar, där fyrkärniga processorn Core i5-8257U tar plats. Den når enkeltrådat Geekbench 5-resultat om cirka 940 poäng, och 3 930 poäng flertrådat.

För modellen med fyra Thunderbolt 3-portar används istället fyrkärniga Core i5-1038NG7 som når runt 1 180 poäng enkeltrådat och 4 400 poäng flertrådat. Sett till klockfrekvenser och effektnivåer (TDP) ligger Intel-varianterna högre än Apples dito. Core i5-8257U tillverkas på 14 nanometer och har en grundnivå för TDP om 15 watt. Klockfrekvensen går från 1,4 till 3,9 GHz. Core i5-1038NG7 tillverkas på 10 nanometer med grundläggande TDP om 28 watt, med klockfrekvenser från 2,0 till 3,8 GHz.

Då Apple inte delar med sig av uppgifter om TDP-nivåer kan vi inte direkt jämföra hur Intel och Apple står sig mot varandra i detta avseende, men de praktiska resultaten återkommer vi till i sektionen om energieffektivitet och batteritid. Resultaten i Geekbench 5 och subjektiv upplevelse under användning gör det dock tydligt att Apples Aarch64-arkitektur är vida överlägsen Intels bärbara alternativ sett till prestanda per watt.