Ingenjör bygger taktil display med lidar-sensor från Apples Ipad Pro

På Youtube-kanalen Stuff Made Here används senaste Ipad Pro och kreativa lösningar för att navigera med enbart känseln som hjälp.

Med 2020 års upplaga av surfplattan Ipad Pro tar Apple sikte på marknaden för bärbara datorer, där tillbehöret Magic Keyboard kanske är den viktigaste komponenten i satsningen. Utöver uppgraderad systemkrets och en extra kamera är senaste Ipad Pro snarlik föregångaren från 2018, men tillägget av en lidar-sensor (eng. light detection and ranging) är något av en udda fågel bland konsumentprodukter.

Med lidar-teknik registreras ljus som reflekteras i rummet för att bland annat bestämma avstånd till föremål. Detta möjliggör exempelvis att 3D-modeller av omgivande miljöer kan registreras och återges på ett exakt vis, och Apple trycker på fördelarna i förstärkt verklighet-applikationer (AR). Nu visar ingenjören tillika Youtube-profilen Shane Wighton från kanalen Stuff Made Here ett koncept för att översätta data från ljusradarn till information som kan avläsas med känseln.

SMH Lidar 8.PNG
SMH Lidar 9.PNG

På nämnda Youtube-kanal utvecklar och tillverkar Wighton i vanliga fall lekfulla och nördiga lösningar för att aldrig missa ett skott mot en basketkorg eller för att optimera golfslag, men förklarar att det senaste projektet kan tillåta synskadade att avläsa och navigera genom okänd terräng. I vanlig ordning är vägen till lösningen kantad av en hel del beräkningar, prototyper och pedagogiska illustrationer.

Grundidén är relativt enkel och bygger på data från lidar-sensorn och det faktum att människans hand har en förmåga att känna av många nivåer av tryck och detta på olika punkter. Med målet att skapa en lösning som kan fungera som ett skal till en telefon eller surfplatta, skapar Wighton därför en cylinderformad och lågupplöst taktil display som kommunicerar med Ipad Pro-enheten via en egenskapad applikation och en programmerad mikrokontroller.

SMH Lidar 2.PNG
SMH Lidar 4.PNG
SMH Lidar 3.PNG
SMH Lidar 6.PNG
SMH Lidar 5.PNG
SMH Lidar 7.PNG

Applikationen omvandlar informationen om avstånd till objekt i rummet till sektorer som motsvarar olika trycknivåer. En inre cylinder med kilar är ansluten till två motorer, som pressar små piggar till olika höjder, något användaren sedan kan känna av.

Under utvecklingsprocessen övervägdes lösningar såsom individuella motorer och ett helt skräddarsytt system, men storlek och utvecklarens intresse för systemet bakom vald metod avgjorde. Inte heller Ipad Pro-användandet var inledningsvis självklart, och ultraljudssensorer men även lastgamla Xbox Kinect fanns med på listan över möjliga sensorer.

Slutresultatet är en enkel taktil display som är kapabel att ledsaga en användare genom ett möblerat utrymme, men en svaghet som lyfts är att information om höjden för hinder inte förmedlas särskilt väl. Utan träning är det enligt Wighton också svårt att direkt skapa en inre bild av omgivningen utifrån piggarnas tryck.

Systemet når heller inte riktigt upp till skaparens vision om formfaktor som kan användas som skal till en surfplatta, eftersom en ryggsäck med strömförsörjning och styrelektronik måste användas. Huruvida Wighton satsar på att ta idén vidare och omvandla projektet till en faktisk produkt återstår att se. Framtiden får också utvisa om lidar är något som slår sig in på marknaden för telefoner och surfplattor på bred front.

Har du något nördigt sommarprojekt på lut? Berätta i kommentarstråden!