Sammanfattande tankar

Där vi tidigare har kikat närmare på Asus och Gigabytes bidrag i den dyrare skalan av Z490-uppställningen tar MSI ytterligare ett kliv upp på pengastegen med MEG Z490 Ace, vilket landar någonstans mellan 4 500 och 5 000 kronor i svensk handel. Detta är väldigt mycket pengar för ett moderkort, och förhoppningen är då att funktionalitet och påkostad hårdvara ska göra skäl för priset.

Nu råder det inget tvivel om att detta moderkort är extremt välutrustat, där I/O-panelen är fullsmetad med portar samtidigt som det erbjuds dubbla nätverkskretsar för trådade anslutningar och därtill en trådlös variant med stöd för Wifi 6. Samtidigt trycker MSI in en mer påkostad DAC-krets från ESS för det integrerade ljudet, vilket kan tilltala de som inte vill använda externa lösningar.

msi_z490_ace-22.jpg

Paradnumret med modellen är utan tvekan dess nästan ofattbart fläskiga strömförsörjning. Med 16 faser på 90 A vardera kan modellen leverera nästan oändlig effekt till processorn, vilket ironiskt nog nästan ingen lär utnyttja. Den som är orolig för VRM-delens temperaturer kan därtill kyla ned den ytterligare tack vare den integrerade fläkten (vilken lyckligtvis går att stänga av om så önskas).

Ur aspekten layout och uppbyggnad syns inga överraskningar ställt mot modeller från Asus och Gigabyte, utan allt sitter där det ska utan konstigheter eller utsvävningar. Som ett kort i de övre prisklasserna finns det väldigt gott om tillgängliga fläktkontakter utplacerade över brädan, vilka ackompanjeras av flertalet RGB-anslutningar för eventuell discoexpansion.

Likt många av Gigabytes modeller ger MSI ett löfte om framtida PCI Express 4.0-kompatibilitet med MEG Z490 Ace ihop med nästa generations Intel-processorer Rocket Lake-S. I det här fallet rör sig det sig om de två övre PCI Express x16-portarna, där dessa är förberedda med ledningsbanor och klockgeneratorer för det snabbare gränssnittet.

MSI_SnapShot2_003_004_005_006_007.jpg

Företagets UEFI-konfiguration är funktionell och förhållandevis responsiv, men dock ingen favorit hos undertecknad. Det känns som att detta har stått stilla i utvecklingen nu de senaste fem åren, där en mer strukturerad och mindre plottrig uppbyggnad hade varit önskvärt i det avancerade läget.

En närmare titt på MSI:s övriga sortiment Z490-moderkort gör det dock väldigt lätt att avråda från ett köp av MEG Z490 Ace. Företaget har nämligen en betydligt mer intressant modell i form av MEG Z490 Unify, vilken erbjuder i princip identiska egenskaper som Ace-varianten bortsett från en nätverksport färre samt bortplockad integrerad RGB-belysning.

Kvar finns den extremt påkostade strömförsörjningen, den uppgraderade ljudlösningen med DAC från ESS, trådlöst Wifi 6-nätverk samt 2,5 Gbps Ethernet och inte minst de tre tillgängliga M.2-platserna – allt för en tusenlapp mindre. Ett ganska enkelt val, eller vad tycker ni?