UEFI/BIOS-konfiguration

MSI:s implementation av UEFI har sett förhållandevis likartad ut sett till konfiguration sedan företaget tog steget över till ett mer grafiskt gränssnitt, jämfört med den mer traditionella BIOS-menyn. Versionen som används med Z490 kallas Click BIOS 5, vilket i grunden är samma variant företaget använt sedan Z170 – även om det ska nämnas att ny funktionalitet har lagts till under åren som gått.

MSI_SnapShot1.jpg
MSI_SnapShot2.jpg
MSI_SnapShot2_003.jpg
MSI_SnapShot2_003_004.jpg

Likt konkurrenterna Asus och Gigabyte använder sig MSI av ett enkelt läge, eller "EZ Mode" som de kallar det, vilket användaren möts av när denna går in i UEFI-konfigurationen. Här går det att göra lite enklare inställningar via en serie flikar, som exempelvis boot-ordningen för lagringsenheter, aktivera XMP-profiler för minnen samt reglering av olika fläktstyrningsprofiler.

MSI_SnapShot2_003_004_005.jpg
MSI_SnapShot2_003_004_005_006.jpg
MSI_SnapShot2_003_004_005_006_007.jpg
MSI_SnapShot2_003_004_005_006_007_008.jpg

Genom att trycka på F7-tangenten transporteras användaren till konfigurationens avancerade läge, vilket vid första anblick är väldigt likt det enkla läget. Här återfinns bland annat menyalternativet "OC" och som namnet antyder är det här man kommer åt processorspecifika inställningar som multiplar, basklockfrekvens, strömbudget samt spänningsjustering.

MSI_SnapShot10_12.jpg
MSI_SnapShot10_13.jpg

Den som vill ha en mer visuell representation av komponenterna som monterats på moderkortet kan klicka sig in på menyvalet "Board Explorer". Här finns ett schema över moderkortet, där användaren kan "hovra" med muspekaren över de olika delarna och få mer information kring komponenten som är inkopplad där samt temperaturvärden och fläktvarvtal.

MSI_SnapShot10_11.jpg

Under "Hardware Monitor" återfinns möjligheten till att ställa in fläktstyrningen. MSI har satsat på en väldigt fullspäckad meny som är på gränsen till plottrig sett till mängden information som presenteras. Här finns det möjlighet att styra varje individuell fläktkontakt via antingen PWM- eller spänningsreglering med antingen förinställda kurvor eller helt skräddarsydda sådana.

Sammanfattande tankar om MSI:s UEFI-konfiguration

Den som använt sig av ett MSI-moderkort de senaste fem åren kommer snabbt att känna sig som hemma i UEFI-konfigurationen för MEG Z490 Ace, då inte mycket har ändrats. Rent subjektivt känns modellens "EZ-Mode" något mer sofistikerat och genomarbetet än konkurrenterna medan det avancerade läget upplevs som något splittrat och rörigt.

Ur aspekten responsiv användning lägger sig MSI någonstans mellan Asus och Gigabyte, där menyerna i perioder kan navigeras väldigt friktionslöst medan den i andra stunder stannar upp och hackar till. Inte perfekt, men inte heller katastrofalt sammanfattar upplevelsen bra.