SweClockers medlemmar kvalar in som allt från rutinerade datorexperter till nyfikna förstagångare, från retrofantaster till RGB-dyrkare, och från proffsmoddare till totala nybörjare. Dagligen pågår diskussioner i forumet om den senaste hårdvaran, köpråd och allmänna funderingar, men när det handlar om modifikationer är det främst sektionen "Galleri" som gäller.

Skräddarsydd vattenkylning och läckra scratch-byggen i all ära – ibland är det hemmabyggen utanför datorsfären som kan vara de allra smartaste, och även sådana projekt finns det gott om i galleriet. En medlem som utmärker sig lite extra i sistnämnda kategori är Mathias "NUKEGREEN" Ohlin, och SweClockers har växlat några ord med den 36-årige skåneboende forumingenjören.

Mathias visar inte bara sina ingenjörsfärdigheter i Galleri, utan har även en gedigen akademisk bakgrund som civilingenjör i teknisk fysik, följt av doktorsexamen och forskning på flera universitet. För närvarande arbetar den smålandsfödde "NUKEGREEN" på ett företag med grund i Lunds tekniska högskola, med att i medicinskt syfte manipulera celler i vätskor med ultraljud.

Nukegreen vapochill.jpg

Från processorkylning till forskarvärlden. Besök galleriet här!

Projekten som Mathias visar i forumet är dock mindre organiskt och kemiskt lagda, utan här är elektronik och praktiska lösningar i fokus. Några exempel är den smarta 3D-printade kökskroken, som fästs på skåpsluckor – perfekt för den som inte har möjlighet att skruva upp en väggfast lösning. På meritlistan syns bland annat också ett skrivbord moddat för luftflöde, samt en Qi-laddare diskret monterad i en byrå. I galleriet finns även konverteringen av det kompressorkylda chassit Vapochill till forskningsutrustning, Mathias solklara favoritprojekt.

Det jag är mest nöjd med är utan tvekan mitt galleri där jag moddar en VapoChill till att temperaturreglera ett system för att odla väldigt små cancertumörer med hjälp av ultraljud. Denna modd kom att vara betydande för den fortsatta forskningen som skedde efter det att jag disputerat på KTH. Sedan kan jag ju inte sticka under stolen att det var rätt coolt att få modda en sådan klenod, det var ju som sagt min dröm i gymnasiet att få ha en sådan extrem kylarlösning!

Alla projekt har dock en plats i Mathias hjärta, eftersom själva skapandet är viktigt och givande. Lösningarna som visas i galleriet är framtagna för specifika problem och det som bjuds i galleriet visar inte upp alla steg i processen, utan ett axplock för att inspirera andra till att också skapa. Att läsa om fingerfärdiga medlemsprojekt är nämligen något Mathias uppskattar, och om hans gallerier skulle få någon att doppa tårna i moddning "vore detta en eloge av rang".

Fem snabba:

  • Första datorn
    Min första dator fick jag när jag var 10 år gammal och det var min brors gamla dator, en IBM PS/1. CPU: 386SX @ 25 MHz, RAM: 4 MB, HD: 60 MB med Windows 3.1. Tyvärr utan strålspårningsmöjligheter!

  • Det bästa operativsystemet genom tiderna är...
    Av nostalgiska skäl måste jag välja MS-DOS, då det var här min bror lärde mig "batch-programmering".

  • 3D-skrivaren ska vara...
    Ska man ha en 3D-skrivare hemma så måste den absolut vara tyst då utskrifter oftast tar flera timmar, och det är alltså inte ovanligt med utskrifter över 10 timmar långa. En annan kanske ännu viktigare egenskap är säkerheten och där är CE-märkning ett måste, jag har läst alldeles för många skräckhistorier där användare bränt ner sina hem pga. undermålig hårdvara.

  • Minröj eller Harpan?
    Harpan så klart, har fortfarande inte fattat hur minröj fungerar (skäms). Harpan har skänkt mig mycket glädje på understimulerade sommarjobb, tack MS.

  • Den smartaste uppfinningen är...
    Internet, utan det inget Sweclockers!

Andra moddar är en bra inspirationskälla till egna lösningar, men även böcker, filmer och vänner eller kollegor kan få igång kreativiteten. Syftet med de hemmasnickrade lösningarna är som nämnt att lösa problem, och när ett sådant är identifierat brukar en hel del funderande stå på tur i arbetsflödet. Mathias visualiserar ofta lösningarna i huvudet under avslappnade former, där spikmatta är ett hett tips.

NUKEGREEN krok 4.jpg

Skruvlöst monterad krok. Från idé till verklighet.

Nukegreen krok 2.jpg
Nukegreen krok.jpg

Därefter är det dags för att visualisera helheten i en CAD-modell, en modell som sedan kan förfinas stegvis för en optimal lösning i slutändan. Till skillnad från vissa andra projekt är varianterna som stoltserar i forumet inte tidskritiska, och många varianter på lösningar kan tas fram under lång tid. På hyllan finns också flera påbörjade projekt som ligger och väntar, ett vanligt förekommande fenomen inom moddning som bara är naturligt.

I gallerierna skymtas 3D-utskrivna, laserbeskurna och en hel del manuellt skapade delar. Trots flitig användning av verktygen äger Mathias ingen egen 3D-skrivare, men lyckligtvis har arbetsplatser genom året öppnat dörren till sådana maskiner, tillsammans med svarvar, fräsar och plotterskärare. Ett av Mathias stora råd till den som överväger att dra igång ett projekt handlar just om verktyg, och att de verkligen inte är något krav.

Mitt tips till den som vill komma igång är den gamla klyschan att ”bara göra det”. Hellre dåligt och misslyckat än inget alls tycker jag. Att modda är ju att minst lika ofta misslyckats som att lyckats, det är så man lär sig och blir bättre. I min studentlägenhet fick köksbordet agera arbetsbänk, hade en hel del sågmärken och repor därefter. Och låt oss inte tala om badrummet som fått agera slip- och limrum eller varför inte säga lackbås. Man får göra så gott man kan med det man har! Låt inte avsaknaden av verktyg och maskiner stoppa dig, man kan modda men en smörkniv om det så vill sig till! ”Just do it” för att citera en virtuos.

Det kanske mer direkta rådet är att bara komma igång, eftersom resan är målet i skapandeprocessen, för att använda ännu en klyscha. Tjusiga verkstadslokaler eller gedigen erfarenhet är sekundära när det kommer till moddning, och att bara tillverka en lösning är det primära – om det så ska framställas med hjälp av bordssilvret eller andra köksgeråd.

Trots att Mathias har ofullbordade projekt som samlat damm i ett decennium är dock ytterligare ett tips till nybörjare att försöka börja med ett något mindre projekt, för att verkligen kunna slutföra de första varianterna. Han understryker också att slutresultatet inte behöver bli helt perfekt, utan "Good enough" är en vettig nivå.

När det kommer till större projekt drömmer Mathias om att konvertera sin veteranbil, Fiat 500 R från 1975, till eldrift. Bland de framtida projekten lurar också några hemliga upptåg, som framöver lär göra de publicerade gallerierna sällskap. Framtidsplanerna innehåller också ett eventuellt Black Friday-köp av en 3D-skrivare, och i så fall blir det en Prusa i3 MK3S.

Historien bakom "NUKEGREEN"

Red Alert 2 hade precis släppts i början av ettan på gymnasiet och jag och mina vänner skulle spela online mot varandra. Och det var då mitt nick kom till: En av min favoritenheter i Red Alert 2 var Desolator och det var ifrån denna enheten idén till mitt nick kom. NUKE från deras användning av rad-cannon och GREEN från när de gör sin ground attack så att marken blir grön av radioaktivitet, NUKEGREEN helt klart!

Ingen SweClockers-intervju är komplett utan att gå till botten med användarnamnets uppkomst, och i fallet NUKEGREEN handlar det om en resa i tiden på närmare 20 år. Mathias är nämligen något av en veteran och registrerade sig som medlem år 2001 och gick då i gymnasiet, där rasterna tillägnades läsning om alla typer av hård- och mjukvara genom sajten. Det färgstarka namnet härstammar också från samma tid, där Desolator-enheten i då purfärska Red Alert 2 försåg Mathias med inspiration.

Mathias SweClockers-intresse startade genom nyfikenhet på den senaste hårdvaran och än idag är det samma sak som lockar till besök på sajten. Kombinationen av gemenskap med SweClockers-medlemmar och redaktionen, intressanta diskussioner, tekniknytt och helgstartaren Fredagspanelen är helt enkelt en stark kombination.

SweClockers tackar NUKEGREEN för medverkan i intervju, men framför allt för de fantastiska projektgallerierna. Stort lycka till med framtida projekt!

Har du någon hemmamodd som du är extra stolt över? Dela med dig i kommentarstråden!

Kika närmare på några av Mathias gallerier: