Vad du ska tänka på när du väljer lagringsenhet

För hemmapularen som inte köper lagring till företaget är nog den viktigaste faktorn priset på lagring. Det är därför viktigt att beräkna kostnaden för den lagringsmängd som önskas uppnås. För att göra det så överskådligt som möjligt är det lättast att räkna på kostnad per lagringsenhet.

Enhet

Pris/enhet

Pris per enhet (kr/TB)

Seagate Expansion Desktop Drive 8 TB

1 649 kr

206 kr/TB

Seagate Barracuda 8 TB

2 499 kr

313 kr/TB

Seagate Ironwolf 8 TB

2 599 kr

325 kr/TB

Seagate Ironwolf Pro 8 TB

3 199 kr

400 kr/TB

Seagate Barracuda Pro 8 TB

3 299 kr

412 kr/TB

4 × SATA-baserad SSD 2 TB

4 × 2 699 kr

1350 kr/TB

Det är tydligt i tabellen varför lagring på snurrande metall fortfarande är vad som gäller för den prismedvetne. Viktigt att nämna är att detta är endast kostnaden för lagringsenheterna, vanligtvis begränsar antal hårddiskplatser i maskinen vilket gör det tänkvärt att överväga större lagringsenheter.

Även kostnaden för systemet hårddiskarna monteras i bör räknas in i kalkylen, då skillnaden upp till en vassare eller mer rymlig hårddisk kanske enbart är ytterligare ett par procent av totalbeloppet.

Spegling och redundans

Det kan vara lockande att köpa ett gäng riktigt billiga hårddiskar, kanske begagnat eller från maskiner som skall skrotas. Det är inte fel tänkt, men högre krav bör då sättas på val av spegling och redundanssystem. Ofta pratas det om vilken RAID-nivå som används.

Är upptid (eng. uptime) viktig kan det vara värt att investera i nya pålitligare hårddiskar, medan hemmabiblioteket för kattvideor kan förpassas till gamla systemdiskar som återvinns. Säkerhetskrav på data, ekonomi och datalagringsbehovet spelar samtliga in på vilken typ av redundans som används, vilket bör vara med i tankarna redan vid köp.

Pålitlighet och garantitid

Detta är lite beroende av föregående två egenskaper. Enheter som säljs till ett lågt pris har nästan alltid kortare garantitid än mer påkostade modeller. Detta återspeglas i årlig haveritakt (eng. AFR, Annual Failure Rate), medeltid mellan fel (eng. MTBF, Mean-Time Between Failure) samt förväntad livslängd. Beroende på vilken typ av spegling eller redundans som har valts för NAS-enheten kan detta vara av lägre vikt än om det bara är en ensam hårddisk som används.

Ljudnivå, värme och vibrationer

Ska det införskaffas många hårddiskar och monteras i litet utrymme är det viktigt att enheterna som köps in är ämnade för detta.

NAS-hårddiskar är utrustade med styrenheter som kan motarbeta de vibrationer som kommer från närliggande lagringsenheter. Dessa fortbildar sig annars till läshuvudet, vilket kan resultera i lägre läs- och skrivprestanda.

Är det väldigt låg värmetolerans kan 2.5-tumsenheter vara ett alternativ. Även NAND Flash-baserade lagringsenheter börjar leta sig in i vissa lösningar och kan vara ett möjligt alternativ.