Sedan augusti 2018 har Intel haft stora problem på tillverkningssidan. De har kommit som en konsekvens av svårigheterna att tillverka på 10 nanometer, vilket lett till reviderade produktplaner och kapacitetsproblem på 14 nanometer som används för nuvarande modeller. Det har i sin tur påverkat stora datortillverkare, som inte kunnat erbjuda modeller med Intels processorer.

Compal, som tillverkar datorer åt bland annat Dell, HP och Toshiba, har tidigare sagt att det är osannolikt att Intel kan lösa problemen innan andra halvan av 2019. Detta styrks nu ytterligare av Digitimes, som rapporterar att problemen kommer förvärras under andra kvartalet 2019.

Anledningen är att efterfrågan på Googles Chromebook-datorer traditionellt sett ökar under perioden. Större delen av dem är utrustade med Intels instegsprocessorer, vilket innebär att det blir lägst tillgång på Core i3-modeller, istället för Core i5-processorer som varit fallet tidigare.

Den dåliga tillgången på Intels processorer har lett till att konkurrenten AMD ökat sin närvaro på marknaden för bärbara datorer och företagets marknadsandel väntas öka till så mycket som 18 procent. Under 2018 förutspådde analytiker att bolaget kunde tredubbla sin marknadsandel överlag på processormarknaden, från 10 till 30 procent.

Enligt uppgift börjar dock Intel ta tillbaka marknadsandelar senare under året, då skalar upp tillverkningen i sina fabriker igen. Företaget har på senare tid investerat stora summor på ökad tillverkning samt utbyggnad av existerande fabriker och tack vare det väntas kapacitetsproblemen vara lösta senast i augusti 2019.

Läs mer om Intels kapacitetsproblem: