Under hösten 2017 lanserade Intel sin nya processorfamilj Coffee Lake, som fick en halvny variant av sockel LGA 1151 och den omdöpta styrkretsen Z370. Den 3 april lanserades fler processor och ett antal nya styrkretsar, som möjliggjorde för moderkortstillverkare att ta fram modeller i lägre prisklasser.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att produktionen för den mest prisvärda styrkretsen H310 upphört, endast en månad efter lansering. Detsamma ska även gälla flera processorer i instegssegmentet. Anledningen som anges är att Intel har kapacitetsproblem på 14 nanometer, något som härrörs av de svårigheter bolaget har med 10 nanometer.

I samband med Intels senaste kvartalsrapport medgav bolagets VD Brian Krzanich att övergången till 10 nanometer varit svårare än väntat och att det dröjer till år 2019 innan tillverkning i större volymer inleds. Intel är därmed kvar på snart fyra år gamla 14 nanometer, som introducerades med Broadwell (2014) och också används för Skylake (2015), Kaby Lake (2016), Coffee Lake (2017) och sannolikt ännu en processorgeneration under år 2018.

Kapacitetsproblemen på 14 nanometer härrör således från att Intel räknat med att ha varit igång med tillverkning på 10 nanometer och släppt produkter med tekniken vid det här laget. Nu tvingas därför bolaget att ha en växande produktportfölj på 14 nanometer och en begränsad fabrikskapacitet.

Enligt samma rapport planerar Intel att lätta på trycket för 14 nanometer genom att bland annat kopiera över designen för H310 till 22 nanometer. Dessa uppgifter förnekas i sin tur av Intel, som vidhåller att styrkretsen även fortsättningsvis ska tillverkas på 14 nanometer.

Intel har meddelat moderkortstillverkarna att styrkretsen H310 åter ska finnas tillgänglig från juli månad. Fram till dess har tillverkarna som val att köpa in B360, som dock har ett högre pris och därmed inte är lika väl lämpad instegslösningar.