Intels fabriker är knökfulla och nu flockas tillverkare från alla möjliga håll kring AMD för att möta efterfrågan på PC-marknaden, där försäljningen annars riskerar stagnera. Mycket pekar på att Intels kapacitetsproblem inte blir kortvariga, utan tvärtom väntas de bestå långt in på nästa år.

Att problemen består bekräftas nu av Compal, världens näst största original design manufacturer (ODM) som tillverkar datorer åt bland annat Dell, HP och Toshiba. Bolagets VD, Martin Wong, berättar att det är "osannolikt" att Intel tar sig ur detta innan 2019 års andra hälft.

Hur mycket processorbristen kommer påverka leveranserna av datorer finns det inget tydligt svar på, mer än PC-marknaden åker på pyspunka. En annan ODM-tillverkare, Wistron, har ursprungligen beräknat en tillväxt om 5–10 procent under årets tredje kvartal, men har nu räknat ned prognosen med upp till 5 procent. Inventec och Quanta talar också om en lägre tillväxt på ett fåtal procentenheter.

Det här följer tätt inpå en rapport om att Asrock, Asus, Gigabyte och MSI ökat produktionstakten av AMD-baserade moderkort, men även färdigbyggda stationära datorer och bärbara. Enligt flera bedömare kan AMD till följd av Intels kapacitetsproblem nå en marknadsandel på 30 procent innan årets slut.

För att möta efterfrågan vidtar Intel flera åtgärder, som att prioritera tillverkningen av serverprocessorer (Xeon) och konsumentprocessorer (Core). Bolaget har även flyttat över produktionen av styrkretsar till 22 från 14 nanometer, och håller på att bygga ut kapaciteten för den senare tekniken.

Källa: Digitimes

Mer läsning om Intels kapacitetsproblem: