Mjukvara

Mjukvaran Roccat Swarm har besökt testlabbet ett antal gånger och har enligt undertecknad blivit något bättre varje gång. Bolaget har äntligen slopat styrningen via en applikation, vilken inte alltid fungerade så bra, och är mer direkta i mjukvaran numera.

Swarm_vulcan_1.png

En funktion som har hängt med länge saknar ett svenskt namn, så låt oss kalla den för "klistade favoriter". Tanken här är att samla mest använda funktionerna till en och samma flik, istället för att vara utspridda över flera. Det görs enkelt genom att trycka på nålen uppe i högra hörnet på respektive ruta.

Swarm_vulcan_2.png

I standardutförandet är första och andra fliken densamma, där det hittas tre olika rutor. Den första är lite ovanlig och låter användaren välja mellan olika ljud när en tangent trycks ned, som klickljud, klassisk skrivmaskin eller laserljud. Syftet är lite oklart och är mest irriterande vid användning, speciellt när ljudet är lite fördröjt så det inte matchar nedslagen.

I övrigt finns det möjlighet att konfigurera bokstavsrepetition och hur markören ska agera. Strax nedanför finns en ruta vilken är till för att testa inställningarna direkt i mjukvaran och inte behöva leta upp lämpligt textfält. Skulle allt gå åt pipsvängen är det bara att återställa hela tangentbordet, en inställning som även den hittas i samma flik.

Swarm_vulcan_3.png

Nästa del går in djupare på varje tangent och gör det möjligt att ändra efter eget tycke och smak. Det kan handla om makroinspelningar eller genvägar på specifika tangenter. Unikt för Roccat är funktionen Easy-shift vilken ändrar uppläggningen på tangenterna helt och hållet när caps lock är nedtryckt. Detta är helt anpassningsbart, vilket gör det enklare att använda utan att ta bort vanliga tangentfunktioner.

Swarm_vulcan_4.png
Swarm_vulcan_5.png
Swarm_vulcan_6.png

Givetvis är Vulcan 120 Aimo utrustat med RGB-belysning som ett tangentbord år 2019 bör vara. Genom mjukvaran kan ljussättningen konfigureras efter eget tycke, eller genom att använda bolagets RGB-styrning Aimo. Det sistnämnda går inte att konfigurera eftersom det använder sig av maskininlärning, vilken optimerar belysningen baserat på användning samt vilken applikation som är igång.