Roccat Vulcan 120 Aimo – mekaniskt tangentbord med unika brytare

Tangentbord med specialtillverkade brytare börjar bli allt mer vanligt. Roccat besöker testlabbet med tangentbordet Vulcan 120 Aimo, utrustad med egna Titan-brytarna.

2. Roccat Vulcan 120 Aimo

Vulcan_120_AIMO-1.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Roccat

Modell

Vulcan 120 Aimo

Brytare

Titan Switches (Taktil)

Anslutningar

1 st. USB 2.0

Dimensioner (BxHxD)

462 × 235 × 32 mm

Vikt (utan kabel)

1 150 gram

Pris

Roccat är kanske inte den första tillverkaren som dyker upp i huvudet när det gäller tangentbord och kringutrustning överlag. Trots det har bolaget ett väldigt brett sortiment av produkter och vill gärna utmana giganterna i segmentet. Med tangentbordet Vulcan 120 Aimo görs detta med brytare baserade på en design från TTC, med lite handpåläggning från Roccat själva.

Vulcan_120_AIMO-2.jpg
Vulcan_120_AIMO-3.jpg

Sett till upplägget är det inget revolutionerande som pågår, utan det handlar om en traditionell formgivning. Modellen redaktionen har fått ta del är toppmodellen 120 Aimo som kommer med ett handlovsstöd i paketet. Toppen är av borstad aluminium vilken ger tangentbordet mer av en premiumkänsla.

Vulcan_120_AIMO-4.jpg

Under tangenterna hittas paradnumret för tangentbordet, nämligen Titan-brytarna som tillverkas av TTC. Aktiveringspunkten för brytarna ligger vid 1,8 mm innan den når botten på 3,6 mm. Eftersom det handlar om en taktil brytare är det en märkbar "bump" vid aktiveringspunkten.

Vulcan_120_AIMO-8.jpg

Tangenterna i sig är formade som lågprofil på ett tangentbord i full storlek, vilket ger det ett annorlunda utseende. Anledningen till detta är enklare åtkomst mellan tangenterna vid rengöring, samt att belysningen lyser igenom mer.

Vulcan_120_AIMO-7.jpg

Mediaknappar hittas uppe i högra hörnet av tangentbordet och även de är annorlunda i utförandet. Knapparna som används kan även hittas på professionell musikutrustning, vilket ska höja kvalitetskänslan på modellen.

Funktionsmässigt handlar det om en volymratt som styr antingen volymen eller ljusstyrkan, beroende på vilken av knapparna bredvid som är aktiverad. Sist men inte minst finns en knapp för att tysta allt ljud direkt.

Vulcan_120_AIMO-5.jpg
Vulcan_120_AIMO-6.jpg

Mellan F1 till F12 finns en del fördefinierade snabbknappar, där första fyra väljer vilken profil som ska användas. De sista fyra kommer troligen användas mest då de låter användaren styra musik som spelas. För att aktivera samtliga knappar måste knappen FN på den nedersta raden hållas in samtidigt som respektive F-tangent.

Vulcan_120_AIMO-12.jpg

Roccat har under en längre tid använt en funktion vid namn Easy-shift, vilken innebär snabb omkonfigurering för majoriteten av knappar vid ett enkelt knapptryck. För Vulcan 120 Aimo är den knappen caps lock, som symboliseras med ett plustecken på tangenten.