Roccat Vulcan 120 Aimo – mekaniskt tangentbord med unika brytare

Tangentbord med specialtillverkade brytare börjar bli allt mer vanligt. Roccat besöker testlabbet med tangentbordet Vulcan 120 Aimo, utrustad med egna Titan-brytarna.

4. Sammanfattning

Mekaniska tangentbord har under de senaste åren exploderat på marknaden och är mer åtkomligt prismässigt nu än vid introduktionen. Under åren har massor av kringutrustningstillverkare skapat olika produkter med unika funktioner, där vissa snappats upp av diverse konkurrenter. Nästa steg har då blivit nya och ofta skräddarsydda brytare för att stå ut på en överfylld marknad.

Vulcan_120_AIMO-8.jpg

Det sistnämnda är något Roccat trycker hårt på med Vulcan 120 Aimo med brytaren Titan. Tangentbordet visades först upp under Computex 2018, samtidigt som Razer visade egna brytare baserat på samma stam. Gemensamt är att båda tillverkas av TTC. Med det sagt skiljer sig detaljer som aktiveringspunkten mellan brytarna, men mer än så vill inte bolagen avslöja av självklara skäl.

Stammen har extra stöd för att stabilisera tangenter till skillnad från vanliga Cherry MX-brytare. Dessvärre förstörs det lite av att brytaren i sig inte sitter fast helt, utan har lite spelrum i sin sockel. Lyckligtvis märks inte det av vid vanlig användning där tangenterna känns stabila den korta stunden som det tar att aktivera brytaren vid nedtryck.

Vulcan_120_AIMO-4.jpg

Vid början av testperioden var det väldigt klumpigt att använda Vulcan 120 Aimo, och inte direkt bekvämt heller. Några veckor senare har det blivit bättre men det är fortfarande något som inte riktigt känns rätt. Det är svårt att sätta fingret på vad det är exakt, och kan mycket väl vara isolerat till undertecknad.

Däremot medföljer det en hel del intressanta funktioner med Vulcan-serien, där Easy-shift är den som sticker ut mest för undertecknad. Möjligheten att snabbt ställa om massor av tangenter vid behov ger nya möjligheter utan att tumma på vanliga användandet.

Till det bör det även nämnas att mjukvaran under åren har blivit betydligt bättre och framförallt enklare. Det gäller även funktioner som har skalats ned då det bara blev krångligt och i många fall inte alls fungerade. Nuvarande version är mer överskådlig och fungerande, även om det kan ta en liten stund att förstå vad som är tanken bakom varje funktion.

Vulcan_120_AIMO-7.jpg

Sammanfattningsvis hamnar Roccat Vulcan 120 Aimo i en något jobbig sits med ett pris runt 1 650 kronor. Runt den prisklassen finns det många kompetenta tangentbord som kan vara ett bättre val för pengen. Trots det är Roccat Vulcan 120 Aimo ett bra tangentbord med hög byggkvalitet, med unika brytare vilka kan vara tilltalande.

Roccat Vulcan 120 Aimo är ett bra tangentbord med hög byggkvalitet och egna mekaniska brytare

Fördelar

  • Unika brytare

  • Hög byggkvalitet

  • Easy-shift ger ökad funktionalitet

  • Förbättrad mjukvara

Nackdelar

  • Dyrt

  • Tveksam känsla från brytarna

  • Dålig tillgänglighet

Pris vid publicering:1 650 kronor
Lägsta pris: