Resultat

Efter många veckors arbete i verkstaden och två artiklar senare har äntligen tiden kommit för att presentera slutresultatet av projektet ROG Freya.

Laine_ROGcase_Q2.jpg
Laine_ROGcase_R13.jpg
Laine_ROGcase_Q1.jpg
Laine_ROGcase_R10.jpg
Laine_ROGcase_R11.jpg
Laine_ROGcase_R12.jpg

Komponent

Modell

Lägsta pris

Processor

Intel Core i9-9900K

Processorkylare

Asus ROG Ryujin 240

Moderkort

Asus ROG Maximus XI Gene

Minne

G.Skill Trident Z RGB 3200MHz 2x8GB

Grafikkort

Asus ROG Strix RTX 2080 Ti

Lagring

Samsung 970 Pro 512GB M.2

Nätaggregat

Asus ROG Thor 1200W

Med RGB-belysningen avstängd och halvdunkel belysning så är det möjligt att precis urskilja konturerna av komponenterna i datorn. I övrigt skulle jag påstå att den är någorlunda mogen och diskret för att vara en spelinriktad dator.

Laine_ROGcase_R18.jpg

I profil syns chassits formspråk väldigt tydligt, med aggressiva raka linjer som bryter i lätta vinklar på de mörkare partierna och mjukare former på den polerade metallen. Akrylglaset skulle med fördel kunna bytas ut mot mörkare härdat glas för en ännu mer enhetlig effekt.

Laine_ROGcase_Q3.jpg
Laine_ROGcase_R15.jpg

Jag har inte forskat jättemycket i vad belysningen kan göra. Men tack vare placeringen av dioder längs undersidan av moderkortet i kombination med obehandlad eller polerad metall på insidan av chassit, skapas dynamiska ljuseffekter som studsar runt mellan ytorna.

Tanken är senare att genom Aura-mjukvaran försöka programmera in något som liknar ett norrsken på insidan av datorn.

Laine_ROGcase_R4.jpg
Laine_ROGcase_R16.jpg

Fönstret i chassits takpanel låter grafikkortet andas lite samtidigt som det ger en bra överblick av Strix-kylaren med tillsammans med fläktar. Något som jag märkte först vid fotografering är att det – vid rätt vinkel – skapas en naturlig reflektion som lyser upp Republic of Gamers-logotypen på baksidan av täckplåten.

Laine_ROGcase_R17.jpg

Och med detta markerar jag avslutet för projektet och skapandet av ROG Freya. Ett stort tack till SweClockers medlemmar som varit aktiva och lämnat åsikter och fina ord längs projektets gång, och även ett tack till Asus som inte hade några problem att hoppa på konceptet och ge mig fria händer att skapa något kring deras produkter.

Är du intresserad av att bygga ett eget chassi eller få mer ingående förklaringar i arbetet, kolla då forumtråden Tillverkning av eget chassi i aluminium.