Från att ha varit ett företag som främst fokuserade på datorer har Apple under det senaste decenniet istället kommit att bli synonymt med andra produkter, såsom telefoner i form av Iphone och surfplattor i Ipad-serien. Iphone är idag företagets största fokus och de produkter som är mest inkomstbringande för dem.

I ett meddelande till bolagets investerare berättar VD:n Tim Cook att de förutspår betydligt lägre intäkter under första kvartalet 2019, med så mycket som 9 miljarder USD, motsvarande 81 miljarder kronor. Anledningen är lägre efterfrågan än väntat för Apples nya Iphone-modeller Iphone XS och Iphone XS Max och då främst i Kina och kringliggande länder.

Enligt Apple beror detta dels på de nyligen de nyligen införda handelstullarna mot Kina från USA, vilka innebär att tullavgifter på 25 procent har införts på kinesiska varor. Andra faktorer som bidragit är hög dollarkurs, vilket lett till dyrare produkter och därmed lägre försäljning.

Lower than anticipated iPhone revenue, primarily in Greater China, accounts for all of our revenue shortfall to our guidance and for much more than our entire year-over-year revenue decline. [...] While Greater China and other emerging markets accounted for the vast majority of the year-over-year iPhone revenue decline, in some developed markets, iPhone upgrades also were not as strong as we thought they would be.

Nedskrivningarna beror i princip endast på att Apple överskattat försäljningen i Kina, en marknad som är viktig för företaget då det är en av de få där de har möjlighet att växa sett till försäljning. Apple berättar att de har planer på att genomföra ett flertal åtgärder för att förbättra resultaten framöver.

De ska bland annat göra det enklare att byta in telefoner i butiker samt göra det lättare att föra över data från en gammal till en ny enhet. Apple ska även erbjuda fler alternativ för avbetalning vid köp av nya Iphone-modeller.

Meddelandet till investerare är anmärkningsvärt på flera sätt, bland annat då det är första gången på 17 år Apple går ut och varnar för sänkta intäkter. När Apple gjorde detta senast var år 2002, då nedskrivningarna uppgick till 200 miljoner USD, motsvarande 1,8 miljarder kronor.

Försäljningen minskade även i andra länder, då främst på grund av att många valde att byta batteriet på äldre modeller istället för uppgradera. Samtidigt berättar Apple att de slagit rekord med 100 miljoner nya aktiva Apple-enheter under det senaste året, men det inkluderar både Iphone, Ipad och Mac.

Läs mer om Iphone: