Apple är världens största börsnoterade bolag, och innehar en kassa på över 230 miljarder USD, motsvarande 2 biljoner kronor. Mest inkomstbringande är företagets produkt Iphone, som många är bekanta med. År 2017 var det dessutom dags för ett teknikkliv i och med Iphone X, vilken även förde med sig en högre prisbild.

Detta finns det tydliga spår av i bolagets kvartalsrapport som nyligen presenterades, där modellerna i det högre prissegmentet lämnar ett avtryck. Paradnumret är nämligen det genomsnittliga försäljningspriset (ASP), som stigit till 793 USD från 618 USD jämfört med samma period förra året.

Totalt såldes 47 miljoner Iphones, 9,7 miljoner Ipad och 5,3 miljoner Macbook-datorer. Försäljningen av Macbook ökade med 42 procent och Iphone med 14 procent, samtidigt som Ipad sjönk med 16 procent jämfört med förra året. Tack vare högre snittpris så kunde ändå det finansiella resultatet förbättras, där intäkterna steg med 18 procent till 62,9 miljarder USD på årsbasis.

Sett till bruttomarginalen landade denna på 38 procent, vilket är i linje med föregående års resultat. Rörelseresultatet steg dock med 23 procent till 16 miljarder USD, vilket bidrog till en nettovinst om 14 miljarder USD, upp 31,8 procent.

Nämnvärt är att Apple meddelat att bolaget i framtiden inte kommer presentera försäljningssiffror för sina enheter. Detta tillsammans med svagare prognoser än förväntat för kommande kvartal fick aktien att falla omkring fem procent i efterhandeln.

Apple menar dock på att antalet enheter sålda inte är direkt kopplat till vinsten, utan att andra faktorer såsom genomsnittligt försäljningspris även spelar in. Prognosen för nästa kvartal är mellan 89 och 93 miljarder USD i intäkter.

Tycker du att priserna på smarta telefoner börjar springa iväg, eller välkomnar du ett prissegment för de allra mest påkostade lurarna?