Du vill ändra i skärmen (grårampen)

Grundidén är att få skärmen så rätt den bara kan bli. Behålla signalen intakt och se till att skärmen omvandlar signal till ljus på bästa möjliga sätt. För gör du tvärtom, ändrar signalen istället för att ändra hur skärmen alstrar ljus, kommer du att förlora bildkvalitet. Och ibland måste man göra detta därför att skärmen inte har tillräckligt bra reglage för att korrigera för alla fel den har. Du vill med andra ord undvika att ändra på bilden via datorn.

svart_vitt_posterisering.jpg

Ju mer du laborerar med bildsignalen i källan, exempelvis datorn, desto mer tillför du fel i bilden. Dit hör posterisering. Detta yttrar sig som band eller tydliga steg mellan nyanser. Alla former av extra inställningar i Windows, drivrutiner och färgprofiler tillför fel av den här typen. Därför vill du påverka skärmen så mycket det går innan du också ändrar i datorn.

Alla ändringar av signalen har ett pris i form av sämre dynamiskt omfång med färre nyanser. Detta leder till bandning/posterisering där du inte längre har en gradvis skillnad mellan nyanser utan istället får tydliga steg och ofta felfärgade sådana. Ett fenomen som ofta blir synligast i skuggtoner när du inte längre har en jämn toning av mörkgrått utan istället färgskiftningar av mörka nyanser.

Kompenserar fel genom att addera fler fel

Förklaringen är ganska enkel i att när du ändrar bilden i datorn ändrar du ingenting på skärmen. Du ändrar egentligen endast signalen och skärmen är oförändrad. Ifall skärmen klipper vid exempelvis nivå #10 och alla nivåer #0 till #10 enbart är svarta kan du försöka ändra detta genom att flytta nivåerna i signalen. Du lägger svart i signalen på #10 och löser därmed det omedelbara problemet. Du kompenserar ett fel genom att addera ett annat fel.

Eftersom vi i så gott som samtliga fall talar om ett 8-bitarssystem med 256 steg har vi nu färre nyanssteg till. Själva komprimeringen av det dynamiska omfånget introducerar då en posterisering. Är det en riktigt bra skärm i övrigt, förutom detta fel, kanske problemet är minimalt.

Samsung_34E790C_posterize_mode1.jpg

Samsung S34E790C är en skärm som har problem med posterisering i vissa bildlägen. Detta läge (Gamma: Mode 1)ger mindre tydliga problem.

Samsung_34E790C_posterize_mode2.jpg

Andra lägen på Samsung-skärmen leder till tydligare posterisering och band i bilden. Klicka på bilden för tydligare återgivning.

Ofta är skärmar som har sådana fel från början problematiska i övrigt. Skärmen har antagligen redan en omfattande nivå av posterisering med en panel med begränsad förmåga att teckna nyanser. Typiskt då de enklare spelskärmarna där TN-panelerna inte har mer än 6-bitars nyansteckning och använder olika former av halvtonsmönster.

Detta kan försämra bildsignalen redan i datorn

Dessa problem inträffar med egentligen alla typer av justeringar som sker via datorn och som påverkar själva signalen. Dit hör funktioner som färgprofiler du tar fram med mätutrustning, det som ofta kallas för ”kalibrering”. Detta inkluderar också nivåer du ändrar i det manuella kalibreringsverktyget i Windows. Det omfattar även extra program som på olika sätt förändrar skärmen med ”nattlägen” och påverkar ljusstyrka och färg baserat på klockan och liknande lösningar.

  • Program som reglerar ljusstyrka och färg på skärmen

  • Night Mode-verktyg

  • Kalibreringsverktyg i Windows (eller Mac OS)

  • Färgprofiler, icc-profiler

  • Reglagen i drivrutiner som påverkar brightness och kontrast

Kontrollpanelen till ditt grafikkort har ofta reglage som påverkar ljus och färg, och låter dig kanske ankra svart och vitt på nivåer med en precision som skärmens egna menyer inte ger. Detta påverkar också bilden till det sämre.

Jämför ändringar och välj det som ger minst fel

Faktum är att alla sådana här ändringar endast kan minska kvaliteten på bilden och färgåtergivningen. Men det kan också vara en acceptabel kompromiss. Det kanske är viktigast att du får med hela bilden från svart till vitt. Att det sedan uppstår tydliga steg, posterisering och förloras en del färgprecision kan i sammanhanget var en acceptabel kompromiss. Tumregeln här att ju bättre skärmen är från början, desto mindre problematiska blir de här ändringarna.

Ett sätt att jämföra och verifiera hur dina ändringar påverkar posterisering och försämringar av nyansteckning är att jämföra med detta testmönster.

Greyramp_ok.jpg

En gråramp från lagom.nl som visar hela toningen från svart till vitt. Ifall dina ändringar gör denna bild sämre har du förmodligen dragit för mycket i reglagen.

Greyramp_shite.jpg

Exempel på en gråramp som är försämrad. Får du något liknande efter dina försöka att justera skärmen är det läge att börja om.

Denna gråramp tonar från svart till vitt, #0 till #255 och rymmer alla stegen. Om den inte är jämn utan stegvis har du posterisering. Och där kommer många skärmar, särskilt enklare spelskärmar, att från början ge stegvisa nivåer. Det ser också olika ut baserat på vinkeln hos främst TN- och VA-paneler samt enklare IPS-paneler.

Observera att ifall du idag sitter på en rätt dålig skärm kommer en gråramp likt testbilden ovanför alltid att se dålig ut. Vi kan inte demonstrera en jämn och färgneutral gradient på din skärm ifall din skärm saknar förmåga att återge en jämn och färgneutral gradient till att börja med.

När det inte blir bättre

Får du aldrig till nivåerna i skärmen och har upprepade problem med posterisering? Grattis! Eller Attans! Du har i sådana fall kommit till stadiet där din skärm inte kan leva upp till de krav du faktiskt ställer. Det kan vara läge att planera för en ny och bättre skärm.

Jämförelsen du därför ständigt ska återkomma till är grårampen. Ifall ditt skruvande på reglagen leder till fler band, steg och färgfel i rampen har ditt skruvande en negativ effekt på bilden. Och ibland måste man ta den kompromissen för att få med hela bilden. Du måste kanske välja de fel som gör minst ont.