Del 2: Så fungerar internet – hos Ownit

Hur hittar egentligen trafiken från SweClockers server till våra datorer? Det undersöker Karl Emil Nikka när han besöker internetoperatören Ownits huvudkontor.

3. Traceroute (följ trafiken)

Traceroute

När vi skickar paket till och från IP-adresser påminner det mycket om hur vi skickar postpaket till och från postadresser. Våra postpaket skickas via flera sorteringsterminaler på sin resa mot mottagaren. Det gör också våra IP-paket, men då kallas sorteringsterminalerna ”routrar”.

Poängen med detta är att vi slipper skapa direktförbindelser mellan datorer som ska prata med varandra. Vi förlitar oss i stället på att routrarna på internet sorterar och skickar vidare våra paket i rätt riktning. Vilken den rätta riktningen är avslöjas av våra respektive IP-adresser eftersom de, till skillnad från våra Mac-adresser, är kopplade till var vi befinner oss (vilken operatörs nät).

I såväl Windows som Mac OS finns ett inbyggt verktyg som heter Traceroute. Med det kan vi se alla routrar som våra paket passerar genom på sin resa fram till mottagaren. Öppna Kommandotolken i Windows eller Terminalen i Mac OS. Skriv sedan tracert i Windows eller traceroute i Mac OS följt av en adress. Då visar Traceroute alla routrar som paketen går genom på vägen till just den adressen.

tracert.png

Traceroute visar vägen till Youtube (Google).

Nästa avsnitt

I dessa två första avsnitt har vi förutsatt att våra datorer varit direktanslutna till internet. I nästa avsnitt kopplar vi våra datorer via en hemmarouter. Det är betydligt vanligare (och säkrare) än att ha datorerna direktanslutna. Då går vi också igenom varför vi använder hemmaroutrar och vilka funktioner våra hemmaroutrar fyller.