Del 2: Så fungerar internet – hos Ownit

Hur hittar egentligen trafiken från SweClockers server till våra datorer? Det undersöker Karl Emil Nikka när han besöker internetoperatören Ownits huvudkontor.

2. Mac-adresser och IP-adresser

Mac-adress

När ett nytt nätverkskort tillverkas får det en Mac-adress (Media Access Control-adress). Mac-adressen är en tolv tecken lång adress som påminner om våra svenska personnummer: de är unika och de ändras aldrig. De går visserligen att fejka såväl en Mac-adress som ett personnummer, men under ytan ändras de aldrig. Vi kan därför använda Mac-adresser för att identifiera nätverkskort på ett tillförlitligt vis.

Vi kan enkelt undersöka vilken Mac-adress vårt nätverkskort har. I Windows gör vi det genom att öppna Inställningar, välja Nätverk och Internet följt av Ändra nätverkskortsalternativ. Där kan vi högerklicka på det aktuella nätverkskortet, välja Status och klicka på Information. Observera att Mac-adressen kallas Fysisk adress i Windows.

mac_adress_windows_10.png

Mac-adressen för det aktuella nätverkskortet är 54:E1:AD:33:22:CA.

I Mac OS undersöker vi samma sak genom att öppna Systeminställningar, markera det aktuella nätverkskortet och klicka på Avancerat. Då visas Mac-adressen på fliken Maskinvara.

Med den vetskapen kan vi undersöka vem som tillverkade vårt nätverkskort. De sex första tecknen i Mac-adressen är nämligen en så kallad OUI (Organizationally Unique Identifier), det vill säga ett nummer som identifierar tillverkaren. På webbplatsen för det populära nätverksdiagnostiksverktyget Wireshark finns en databas där vi kan slå upp vilken tillverkare som har vårt nätverkskorts OUI.

wireshark_oui_2.png

Wireshark OUI Lookup visar vem som tillverkade nätverkskortet.

Nu vet vi att vår exempeldator har ett nätverkskort med Mac-adressen 54:E1:AD:33:22:CA, vilket har tillverkats av Hefei Electronics Technology.

IP-adress

Ute på stora vida internet använder vi inte Mac-adresser för att identifiera oss för varandra. Vi använder i stället IP-adresser (Internet Protocol-adresser). Alla datorer som är direktanslutna till internet har varsin unik sådan. SweClockers server har exempelvis IP-adressen 81.201.220.174. Du kan undersöka vilken IP-adress din dator har genom att gå till whatismyip.com. När vi kommunicerar med varandra på internet gör vi det genom att skicka paket med data till och från dessa IP-adresser.

whatismyip.png

Vår dator har fått IP-adressen 213.64.223.126.

Obs! I detta avsnitt utgår vi från att datorerna är dirketanslutna till internet (d.v.s. utan att gå via någon hemmarouter). I nästa avsnitt förklarar vi vad som händer när trafiken går via en hemmarouter samt vilken skillnaden är mellan den publika och den lokala IP-adressen.

När vi ansluter en dator direkt till internet skickar vi en förfrågan till vår operatör där vi ber om att få en IP-adress. Operatören tilldelar oss då en IP-adress och registrerar vilken Mac-adress vårt tillhörande nätverkskort har. IP-adressen kommer från ett spann med IP-adresser som operatören har tillgång till. Dessa adresser har operatören i sin tur fått direkt eller indirekt från någon av de fem organisationerna som ansvarar för IP-adresstilldelning i varsin del av världen (i Europa är det Ripe NCC). Vår IP-adress avslöjar således både vilken operatör vi har och ungefär var vi befinner oss.

iplocation.png

Vår IP-adress hör hemma i Skåne (stämmer).

Du kan själv se ungefär var i världen din IP-adress hör hemma genom att skriva in den på iplocation.net.