Byte av DNS-server

Det är enkelt att byta DNS-servrar. Det kan antingen göras i routern eller i klienterna. Om inställningen ändras i routern sker det övergripande för alla klienter i det lokala nätverket, med mindre klienterna har definierat överskridande inställningar. Det räcker därmed att ändra på ett ställe för att DNS-serverbytet ska ske överallt.

Poängen med att ändra DNS-inställningar i klienterna är att DNS-servervalet då hänger med utanför det lokala nätverket. Det är praktiskt på till exempel bärbara datorer, mobiler och surfplattor.

sidan om de olika DNS-tjänsterna listades IP-adresserna till respektive tjänsts primära och sekundära DNS-servrar. Dessa IP-adresser är de som ska anges i routern och/eller klienterna.

Nästintill alla klienter använder idag uteslutande IPv4 (om du använder IPv6 vet du om det), så det är IPv4-adresserna som är intressanta. Den primära DNS-servern (t.ex. 1.1.1.1 för Cloudflare) är den som används i huvudsak. Den sekundära DNS-servern (t.ex. 1.0.0.1 för Cloudflare) används framförallt ifall den primära DNS-servern drabbas av driftstörningar.

Windows 10

I Windows 10 görs DNS-inställningarna för respektive nätverkskort. En lista över alla nätverkskort visas genom att öppna Inställningar och klicka på Nätverk och Internet följt av Ändra nätverkskortsalternativ.

Dialogrutan för DNS-serverinställningar nås därefter genom att högerklicka på det aktuella nätverkskortet, välja Egenskaper (kräver administratörsrättigheter) och dubbelklicka på Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4). Proceduren visas i videoversionen av detta avsnitt (23 min 46 s).

Mac OS 10.13 (High Sierra)

I Mac OS görs också DNS-inställningarna för respektive nätverkskort. En lista över alla nätverkskort visas genom att öppna Systeminställningar och klicka på Nätverk. Dialogrutan för DNS-serverinställningar nås därefter genom att klicka på Avancerat för det aktuella nätverkskortet och välja DNS (kräver administratörsrättigheter). Proceduren visas i videoversionen av detta avsnitt (26 min 58 s).

IOS

I IOS görs DNS-inställningarna för respektive trådlöst nätverk genom att öppna Inställningar, välja Wi-Fi och klicka på informationssymbolen för nätverket (SSID:t). Av någon anledning erbjuder Apple varken möjlighet att ställa in förvalda DNS-servrar för samtliga nätverk eller möjlighet att välja DNS-servrar för mobilnätsanslutningen.

iphone_dns_sv-SE.png

I IOS görs DNS-inställningarna för respektive trådlöst nätverk.

Android

I Googles grundversion av Android finns inget enkelt sätt att byta DNS-servrar (testat upp till Android P Beta). Det går att ställa in DNS-servrar för trådlösa nätverk (SSID), men precis som i IOS finns saknas inställningar för att byta mobilnätsanslutningens DNS-servrar.

Byte av DNS-servrar för ett specifikt trådlöst nätverk görs genom att öppna Inställningar, välja Nätverk och internet följt av Wi-Fi och klicka på kugghjulet intill aktuellt nätverk. Där går det att ändra inställningarna genom att klicka på pennan och fälla ut avancerade alternativ. IP-inställningar är satt till DHCP som standard, vilket innebär att routern tilldelar mobilen alla inställningar som krävs. För att byta dessa måste IP-inställningar växlas till statisk.

När inställningen är satt till statisk går det att byta DNS-servrar. Inställningarna för gateway och nätverksprefixets längd ska lämnas till de föreslagna, men IP-adressen måste bytas. IP-adressen som föreslås ligger nämligen i routerns så kallade DHCP-spann.

Den statiska IP-adressen måste ligga utanför detta spann för att undvika IP-adresskonflikter. Om routerns IP-adresspann sträcker sig från exempelvis 192.168.1.100 till 192.168.1.199 kan mobilen få den statiska IP-adressen 192.168.1.2 (så länge ingen annan klient i det lokala nätverket använder just den IP-adressen).

android_dns_sv-SE.png

Android kräver statiska IP-inställningar för att kunna byta DNS-servrar.

Router

Det går att ställa in manuella DNS-servrar för det lokala nätverket i alla routrar. Exakt hur det görs varierar dock från router till router. I detta exempel visas hur inställningarna görs för en router från TP-link.

I TP-link Archer C9 ligger inställningarna för DNS-servrar under avanceratfliken och DHCP-servermenyvalet. Där kan för övrigt även DHCP-spannet definieras (se stycket om Android-inställningar).

archer_c9_dhcp_dns.png

DNS-inställningarna som routern tilldelar sina klienter.

Den primära och sekundära DNS-servern som väljs på DHCP-serversidan är de som routern kommer att föreslå alla klienter att använda. Det innebär dock inte att routern själv använder dessa DNS-servrar för att hämta mjukvaruuppdateringar och dylikt.

För att ändra dessa inställningar måste DNS-servrarna också läggas in i routers anslutningsinställningar, vilket i Archer C9:s fall görs på internetmenyvalet under avanceratfliken.

archer_c9_router_dns.png

DNS-inställningarna som routern själv använder.

Färdigställning

När inställningarna väl är införda kan det krävas en omstart för att de ska slå igenom. Därefter är router och klienter redo för nya, snabba DNS-uppslag.

Berätta gärna vilken DNS-tjänst du valde och om det blev stor prestandaförändring. Det vore intressant att se hur stor variation som råder i landet. Snabbast för undertecknad var Cloudflares DNS-servrar med 3 ms för cachade uppslag.