Så fungerar snabb DNS – optimera din surfhastighet

Med rätt DNS-server blir internet snabbare. I veckans avsnitt förklarar Karl Emil Nikka hur DNS-systemet fungerar och hur det går till att optimera anslutningen med gratistjänster såsom Google, Cloudfare och Quad9.

2. Vad är DNS?

DNS fungerar likt en telefonbok för internet. Precis som vi har telefonböcker för att slippa lära oss telefonnummer utantill, har vi DNS-namn (Domain Name System) för att slippa lära oss IP-adresser. Utan DNS hade vi varit tvungna att skriva 81.201.220.174 i webbläsarens adressfält för att komma till den här webbplatsen (www.sweclockers.com).

För att slå upp vilken IP-adress som hör ihop med ett domännamn används DNS-servrar. Dessa finns utspridda på internet. Dels har operatörerna sina egna DNS-servrar och dels finns det flera andra alternativ, som går att byta till. Görs inget val används operatörens DNS-servrar som standard.

När en SweClockers-läsare vill besöka www.sweclockers.com skickas en förfrågan till den valda eller tilldelade DNS-servern. DNS-servern svarar med vilken IP-adress www.sweclockers.com har för tillfället, så att klienten kan fortsätta dit.

hitta_sweclockers.png

Klientens DNS-server översätter domännamn till IP-adress.

DNS-servrarna är uppbyggda i en hierarkisk struktur. Ifall DNS-servern inte vet vilken IP-adress som www.sweclockers.com har, kommer den i sin tur att fråga en annan DNS-server. Den interna hierarkin mellan DNS-servrar är inget som slutanvändare behöver bry sig om. Det är dock något som är viktigt att känna till eftersom prestandan blir lidande varje gång den valda DNS-servern behöver skicka vidare frågan.

dns_hierarki.png

Om klientens DNS-server inte har svaret skickar den vidare frågan till en DNS-server högre upp i hierarkin.

Just prestandan är en av två huvudanledningar till att många byter DNS-servrar. Den andra huvudanledningen är integriteten. I detta Så fungerar-avsnitt fokuserar vi i huvudsak på prestandaaspekten. Det viktiga att komma ihåg när det gäller integritetsaspekten är att den som driver DNS-tjänsten kan se alla webbsidor som en användare vill gå till samt vilken IP-adress han eller hon har.