Skärmen är böjd därför att tillverkaren böjde den

Frågan som kommer, särskilt inför köp av ny skärm, är därför om en "böjd" eller rak skärm är att föredra. Det korta och snabba svaret är att det förmodligen inte har någon betydelse i slutändan.

Skärmen är böjd för att tillverkaren har valt att böja skärmen. På så sätt skapar de sedan en produktidentitet med tillhörande reklambudskap och marknadsföring runt skärmens välvda egenskaper.

Samsung_immersion_text.jpg

Det går heller inte att välja en rak eller plan version av samma skärm eller ens göra ett urval av skärmar och dela upp dem runt plana och böjda. Detta är tydligast runt just spelskärmar där ju mer specifika vi blir i fråga om egenskaper, desto snävare urval av skärmar. Skärmar som antingen är böjda eller inte böjda. Välvning är tyvärr ingen egenskap som går att styra över.

Med risk för besvikelse är detta ingen djup teknisk genomgång. Detta på grund av att det inte går att vara alltför djupt teknisk. Objektiva jämförelser om just välvningen är även det svårt.

Effekterna omöjliga att kvantifiera

Att till exempel mäta hur exakt välvningen påverkar ljuset och betraktningsvinklar är omöjligt eftersom vi inte har två exakt likadana produkter där enda skillnaden är just välvningen på panelen.

Som exempel finns det endast en Acer Predator X34P och den är böjd. Det finns ingen rak version där enda skillnaden är just välvningen . Då går det inte att dra definitiva slutsatser om för- och nackdelar med själva välvningen.

Predator-Z1_05_tajtare.png

Visserligen kan det finnas en väldigt snarlik, platt och plan skärm som har på pappret ”identiska” egenskaper som den skärmen med den böjda panelen. Men då är det inte längre en utvärdering av vad böjningen innebär, utan en jämförelse mellan två olika produkter.

Här finns hur många faktorer som helst som påverkar egenskaperna hos skärmen. Egenskaper som inte nödvändigtvis har med själva böjningen att göra. Den typen av observationer gör vi hela tiden och vi kan därför dra en del slutsatser baserat på generella frågeställningar. Har till exempel de böjda skärmar vi testat i största allmänhet haft distinkta fördelar mot produkter som är plana och raka?