Fördelar och nackdelar med välvda skärmar

Tillverkarnas ledord är "immersion" där användaren påstås ”omslutas” av upplevelse. Teoretiskt kommer kortsidorna lite närmare när vi sitter i rätt position jämfört med en lika stor icke-böjd skärm. I praktiken kommer sådana saker som beteende, position och rörelsemönster framför skärmen påverka hur detta upplevs.

Acer_Hyper_immersion.png

1. Välvd skärm ökar omslutningen

Vi måste också sitta ganska nära skärmen för att få del av den här omslutande upplevelsen. Sitter användaren långt ifrån blir effekten den omvända, välvningen gör att skärmen tar upp mindre av synfältet. Avstånd och storlek har stor betydelse. En rak 40-tumsskärm lär upplevas som mer ”omslutande” än en välvd 34-tumsskärm på samma avstånd.

► Slutsats: Nja. Välvningen på skärmen och dess bidrag är endast en av många faktorer till sin upplevelse av ”omslutning”. Storleken på skärmen, placeringen av skärm och användarens beteende är minst lika viktigt eller viktigare än böjningen.

2. Böjd skärm ger bättre betraktningsvinklar

Teorin är att välvningen för hörn och kortsidor närmare användaren i en vinkel som gynnar ljuset. Särskilt för VA-paneler där vinkeln snabbt försämrar kontrastegenskaper och gör bilden blekare. Ja, detta stämmer om vi sitter i en ganska specifik position framför skärmen. Men i praktiken är böjningen för svag för att väga upp effekten av vinkeln.

Asus_curved.png

► Slutsats: Nja. Precis som för ovanstående argument kommer beteendet framför skärmen påverka betraktningsvinklarna mer. Det kan rent av bli sämre. Utgör betraktningsvinklars inverkan på bilden ett problem bör användaren titta på en annan produkt, inte leta efter en skärm som är böjd.

3. Reflexerna minskar/ökar med välvningen

Argumentet för välvd skärm och reflexhantering är ett mynt med två sidor där tillverkarna endast tar upp den ena. Ja, rätt placerad kan välvningen kan göra att vi undviker en besvärlig reflex i skärmen. Men det kan också innebära att den besvärliga reflex som väl hamnar i den välvda skärmen istället förstärks av den konkava formen.

reflexen-växer.jpg

Reflexen i skärmen är från en cirkelformad lampa. Välvningens konkava form drar ut reflexen över ytan. En plan och rak skärm hade hållit kvar cirkelformen.

► Slutsats: Det kan bli både bättre och sämre. Istället för en fönsterreflex i hörnet på skärmen får vi en fönsterreflex som förstärks och dras ut över skärmen. Eller så kanske reflexen precis undviks tack vare välvningen.

4. Linjer och grafik böjs på skärmen

Hur linjer och grafik visas är en nackdel som tillverkarna verkligen undviker att ta upp i reklamen. Svaret är att ja, naturligtvis böjs linjer och grafik eftersom ytan är välvd. Detta brukar faktiskt vara bland det första många reagerar över den första gången de växlar från en plan och rak till en böjd och välvd skärm.

I praktiken kommer hjärnan med lite tillvänjning väldigt snabbt att räta ut alla linjer. Precis som hjärnan rätar ut distorsionen från glasögon och linser. Hjärnan vet att linjen ska vara rak och rätar ut den av sig själv. Precis som hjärnan rätar ut den distorsion som finns i ögongloberna och dess organiska optik till att börja med. Förmodligen tänker du inte på alls detta normalt, eller hur?

► Slutsats: Ja, allting förvrängs en aning. Men hjärnan är en mästare på att räta ut saker och ting automatiskt. Detta blir snabbt till en vanesak.