När virtuell verklighet lanserades på bred front under förra året hämmades försäljningen av det höga priset. I takt med att nya aktörer slagit sig in på marknaden har även priset sjunkit och exempelvis Oculus Rift säljs för närvarande tillsammans med rörelsekontrollen Touch för cirka 4 000 kronor.

Enligt en rapport från marknadsanalysföretaget Canalys har populariteten nu slagit nytt rekord, då en miljon VR-headset sålts under tredje kvartalet 2017. Detta är första gången det hänt och en av de bidragande faktorerna uppges vara de många prissänkningar som gjorts under året.

Störst på marknaden är Sony, som har en andel på 49 procent och sålde cirka 490 000 exemplar av sin Playstation VR under perioden. På andra plats hamnar Oculus med 21 procent eller 210 000 enheter och efterföljs av HTC med 16 procent eller 160 000 VR-headset.

Anledningen till Sonys dominerande position anges vara att virtuell verklighet har anammats på så pass bred front i hemlandet Japan. Bland annat har ett flertal upplevelsecenter öppnats i landet, vilket gjort att många fått möjlighet att pröva på tekniken.