År 2003 startades webbplatsen undertexter.se, vilken specialiserade sig på att erbjuda gratis undertexter till piratkopierade filmer på nätet. Denna var aktiv fram till 2013 då den stängdes ned av Polisen efter en anmälan från Rättighetsalliansen.

Denna anmälan har nu resulterat i en dom, där IDG rapporterar att mannen bakom sajten döms för brott mot upphovsrättslagen. Detta då han utan filmbolagens tillåtelse gjort undertexter till olagligt nedladdade filmer tillgängliga.

Mannens försvarare menade att undertexterna inte är en del av filmverket, utan detta består endast av ljud och bild. Tingsrättens bedömning är dock det motsatta och att kvaliteten på undertexterna är så pass undermålig att de saknar konstnärlig verkshöjd. Detta tillsammans med kopplingen till piratkopierade filmer innebär att det är ett brott mot upphovsrättslagen.

Åtalet omfattar totalt 74 stycken filmer vars undertexter funnits tillgängliga på webbplatsen under ett års tid. Sajten uppges ha haft cirka 40 000 besök varje dag och totalt har 65 mil undertexter laddats ned. Grundaren döms för detta till skyddstillsyn samt att 217 000 kronor ska förverkas från hans konto, pengar han tjänat bland annat genom annonser på webbplatsen.

Detta är första gången denna typ av fall prövas i Sverige och kan därför användas som vägledning i liknande framöver. Parterna har möjlighet att överklaga domen fram till den 3 oktober, men huruvida någon av dem kommer att göra detta är i dagsläget okänt.