Sammanfattning (TL;DR)

Hög ljusstyrka är inte nödvändigtvis fel. Det finns situationer där man behöver mycket ljus. Vad man ska tänka på är att det inte finns något egenvärde i hög ljusstyrka. Tvärtom är många skärmar, inklusive spelskärmar, idag alldeles för ljusstarka för ett mörkt rum. Bilden blir obehaglig och skärmen visar tydligt problem med för ljus svärta, kantblödningar och glow-effekter.

teknikstund_ljusstyrka_symbol.png

Ljusstyrka mäts i nits eller SI-enheten candela per kvadratmeter, cd/m2 och 1 nit är samma sak som 1 cd/m2. Fler nits är inte automatiskt samma sak som ”bättre” än färre nits. En bärbar dator eller en mobiltelefon kan vinna på hög ljusstyrka ifall du ska ha den utomhus en solig dag eller liknande. Fast det gäller inte en stationär datorskärm där vill hålla ljusstyrkan anpassad efter rummets nivå.

För mörka rum och mysbelysning är detta sällan mer än 120 nits. I helt kolsvarta rum talar vi om närmare 50 nits för en behaglig bild. Först i ljusa kontorslokaler börjar nivåer som 200 nits och högre bli lämpliga. När moderna skärmar och även spelskärmar ger långt över 300 nits direkt ur kartong uppstår därför problem.

Vad som räknas är därför reglagen och kontrollen över ljusstyrkan hos bildskärmen. Och grundregeln är ganska enkel. Sänk ljusstyrkan! Sänk den rejält! Sedan är verkligheten mer komplex än så. Fast börja i rätt ände innan du postar en bild på din nya skärm, dess fula kantblödningar och dåliga svärta.