Flimmer en möjlig bieffekt

Här finns två potentiella problem med att sänka ljusstyrkan till låga nivåer. Den första, som tidigare nämnts, att långt ifrån alla skärmar låter sig sänkas i ljusstyrka så lågt som det skulle behöver. Den andra är att sänkt ljusstyrka kan använda sig av modulerat ljus vilket ger flimmer, så kallat PWM-flimmer.

Aoc_G2460PF_extra_1.jpg

Ett typexempel är AOC G2460PF som inte villl gå under 156 nits i ljusstyrka. Med reglaget i botten är den fortfarande för ljus för väldigt många rum. Andra skärmar har svårt att nå nivåer under 100 nits vilket är ett gränsfall för dig som sitter i ett mörkt rum och spelar.

Enda sättet att sänka ljusstyrkan i en sådan här skärm är då att dra ned Kontrast-reglaget. Kontrast-reglaget är ett dynamikreglage som sätter gränsen för vad du har vitt i bilden. Sänker du blir ”vitt allt gråare”, det vill säga att vitt ankras på en lägre referensnivå. Nackdelen är att du också sänker det faktiska kontrastförhållandet. Bakgrundsbelysningen är fortfarande densamma och det är endast LCD-panelen som inte längre släpper igenom lika mycket ljus när den ska visa vitt.

Sänkt kontrast-reglage ger försämrad dynamik

Detta påverkar därför kontrastförhållandet i skärmen. Svart i bild förblir lika ljust som tidigare. Du använder också mindre av det dynamiska omfånget och beskriver bilden med ett lägre bitdjup vilket ökar nivån av posterisering. Hela bildupplevelsen försämras ifall du stryper ljusstyrkan på det här sättet. Därför ska man undvika detta så långt det är möjligt. Bättre är då att finna en skärm som passar din situation och det rum skärmen ska vara i.

teknikstund_ljusstyrka_ingen_ljusstyrka.jpg

Idag är det ovanligt med en skärm som saknar reglage för bakgrundsbelsyning. Vanligare på äldre och enklare LCD-TV. Kom ihåg att Brightness/Ljusstyrka-reglaget på en TV ett svartnivå-reglage. Är skärmen för ljusstark finns då endast kontrast-reglaget kvar vilket är en dålig lösning för att sänka ljusstyrkan.

Program som på olika sätt dimmar skärmen, till exempel f.lux arbetar med att flytta referensnivåer för vitt snarare än att påverka själva bakgrundsbelysningen. Dessa kommer också att försämra det dynamiska omfånget och kontrastförhållandet i bilden. Samma sak ifall du använder en ICC-profil för att påverka ljusstyrkan. Lysdioderna i skärmen kommer fortsätta lysa lika starkt.

PWM: Sänkt ljusstyrka kan introducera flimmer

Problemet som också drabbar en hel del skärmar är att sänkt ljusstyrka introducerar flimmer. Som lysdioder traditionellt fungerar är de antingen på eller av och enda sätter att sänka ljusstyrkan är just att slå av och på dioden. Ljuset pulsbreddmoduleras (PWM) vilket leder till flimmer. Ska ljusstyrkan sänkas 90 procent kommer lysdioden vara släckt 90 procent av tiden. Detta tas upp i djupare detalj mer i Bildskärmsguiden.

Philips_BDM4065UC_pwm.jpg

Sänkt ljusstyrka kan resultera i flimmer. Förutom störningen och irritationen från själva flimrandet kan PWM-flimmer också påverka rörelser på skärmen med negativ effekter likt dubbelbildsfenomen.

På grund av detta kan en del skärmar verkligen vara lose-lose-produkter. De är för ljusstarka för att fungera i ditt rum med resultatet att bilden blir obehaglig och du får problem med intrycken av svart, kantblödningar och glow-effekter. Sänker du kontrasten förlorar du dynamik och gör inte svärtan bättre. När du väl sänker ljusstyrkan på belysningen kommer skärmen istället att börja PWM-flimra.

Moderna skärmar har i högre grad klivit ifrån pulsbreddmodulering och använder direktreglerande lysdioder som kan sänka ljusstyrkan utan att flimra. Fast detta framgår inte alltid i specifikationer och produktinformationen. En skärm kan kallas för ”flicker free” men i själva verket gäller det kanske inte hela omfånget på reglaget. PWM aktiveras ändå efter att du kliver under en viss tröskelnivå.

PWM-flimmer i de låga frekvenserna är något vi testar för och letar efter i skärmtester. PWM-flimmer på flera tusen hertz är svårare att upptäcka annat än med specialutrustning. Fast det flimret är heller inte lika störande.