Detta gäller för din dator och skärm

En sista sammanfattning om HDMI är att det är en teknik som ska fylla långt fler behov än enbart en dator och en skärm. Så långt det är möjligt kommer du som har just en dator och en skärm att bli lika nöjd eller än mer nöjd med just Displayport.

Som tekniken utvecklas är det Displayport som gäller framöver för såväl höga frekvensen som stora pixelmatriser så länge vi talar om just dator och skärm. Displayport är kravet för många skärmar som når 100 Hz och högre frekvenser. Displayport är också ett krav för Nvidia G-Sync och AMD Freesync. Även om Freesync över HDMI blivit aktuellt är det fortfarande en ny och obeprövad teknik.

hdmi-lone_kabel.jpg

Ändå kommer du aldrig att helt komma ifrån HDMI och det finns många situationer som artikeln tar upp. Vi backar tillbaka och tittar kortfattat vad som gäller:

Den enkla skärmen med HDMI

En vanlig enkel bildskärm, TV eller projektor med HDMI och 1 920 × 1 080 pixlar i 60 Hz kan du ansluta på alla möjliga sätt till din dator. Har du redan fullt upp så att datorns HDMI-utgång är upptagen kan du använda Displayport med adapter eller omvandlare för att driva skärmen över HDMI den vägen. Detta är en no-brainer.

Den lite moderna skärmen med HDMI

Skärmar med 2 560 × 1 440 pixlar som kör 60 Hz går också att ansluta med HDMI från de allra flesta grafikkort. Det är dock vanligt att äldre skärmar inte klarar 2 560 × 1 440 och 60 Hz över HDMI. De är begränsade till 165 MHz pixelklocka och maximalt 1 920 × 1 200 pixlar i 60 Hz. Äldre bärbara datorer, samt en del nya snikmodeller, kan också vara begränsade på samma sätt i vad deras HDMI-utgångar klarar av.

TV:n eller skärmen med 4K och 60 Hz

Endast Nvidias GTX 9XX-serie kan driva en TV eller skärm fullt ut med den 600 MHz pixelklocka som krävs för att uppnå 4K i 60 Hz och behålla färgkvaliteten. Annars klarar din dator max 300 MHz pixelklocka vilket endast räcker till 4K i 30 Hz, det som missvisande kallas för ”HDMI 1.4” av datorbranschen.

Har du ett annat grafikkort än dessa Nvidia GTX 9XX-modeller behöver du ansluta via Displayport och med en signalomvandlare som klarar just att nå denna kapacitet över HDMI. Vi har testat en sådan modell här.

Saknar du både rätt sorts HDMI och Displayport? Då behöver du ett nytt grafikkort. Kommande nyheter från AMD och Nvidia förväntas hantera 600 MHz pixelklocka över HDMI. Det som missvisande kallas ”HDMI 2.0”. Då kommer du kunna köra HDMI direkt till TV:n.

Gaming-skärm för 120 eller 144 Hz

Här sker det många felköp. Gaming-skärmar som drivs i 120 Hz eller 144 Hz över HDMI är ovanliga men de finns. Rakt upp och ned kan man räkna med att det inte fungerar då tillverkarna väljer att köra med gammal teknik. Allt du får ut över HDMI är då 60 Hz. Du behöver Displayport eller DVI Dual Link för många av spelskärmarna som klarar 120 och 144 Hz.

Asus_G751JY_kontakter.jpg

Nvidia GTX9XX-krets i din bärbara? Då ska du hantera det mesta över HDMI. Men mycket kräver fortfarande Displayport för att fungera, särskilt för spelskärmar.

Har du en gamingskärm som ansluter med Displayport eller DVI-DL men endast HDMI tillgängligt i datorn? Då behöver du ett annat grafikkort. Vi tog upp den situationen här. Särskilt skärmar som enbart ger 144 Hz över DVI Dual Link kan bli en omöjlighet för en många datorer, särskilt bärbara speldatorer.

Detta gäller för en bärbar med HDMI

Ifall din bärbara är utrustad med Nvidia mobila GTX 9XX-kretsar bör de kunna hantera 600 MHz pixelklocka över HDMI och driva TV:n i 4K och 60 Hz. Eller spelskärmar 2 560 × 1 440 pixlar i 144 Hz. Så länge spelskärmen vill detta över HDMI vill säga. Många spelskärmar vill ju inte. Överlag är Displayport att föredra här då du inte är lika låst i möjligheterna.

Har du en bärbar som saknar Displayport men istället har HDMI med grafikkretsar från AMD, Intel eller äldre Nvidia-kretsar, alltså inte GTX 9XX-serien? Då är det lurig situation just nu, för du kan sällan köra mer än just 300 MHz pixelklocka och når vare sig 4K i 60 Hz eller höga frekvenser på spelskärmar. Här kan du egentligen bara vänta in tillfälle för en ny bärbar dator med nyare generation av grafikkretsar.

Har du en äldre bärbar dator med HDMI och lite okända egenskaper? Talar vi om modeller från 2011–12 och äldre finns risken att kretsuppsättningen i den bärbara endast hanterar 165 MHz pixelklocka och maximalt 1 920 × 1 200 pixlar i 60 Hz. Då är det läge att fundera på en ny dator eftersom du inte kommer åt några spelskärmar, 4K-möjligheter eller andra moderna finesser.

Ska du köpa ny bärbar dator framöver och spela spel i hög frekvens? Displayport är då starkt rekommenderat då det ger ett mycket större urval av lämpliga skärmar.