Trådlös HDMI

En återkommande favoritfråga är möjligheten till trådlös HDMI. Det existerar men är sällan så fantastiskt man hoppas på. Vi blir kortfattade här med svaret att det finns fungerande lösningar för trådlös HDMI. Bara man är medveten om vilka begränsningar som finns.

hdmi_wireless_benq.jpg

Trådlös HDMI behöver inte vara allt för dyrt men dras med begränsningar som ofta gör dem olämpliga för rörlig bild och spel.

Trådlös HDMI för filmtittande och särskilt spel i högre bildfrekvenser är mer av ett önsketänkande. Förklaringarna är att de höga bandbreddskrav som ställs, särskilt med höga frekvenser och 4K-upplösning är omöjligt att lösa med trådlös teknik som inte kostar skjortan.

De flesta lösningar för trådlös HDMI dras med ett urval av följande problem:

  1. Begränsad räckvidd. I praktiken fungerar 1080p/60 Hz sällan mer än i samma rum och kanske inte mer än 5–10 meter bort.

  2. Kräver ofta fri sikt mellan sändare och mottagare för full kapacitet. Glöm tanken på full kapacitet genom väggar.

  3. Komprimerar bilden, vanligtvis JPEG2000-komprimering. Gäller särskilt de produkter som verkar på 2,4- och 5 GHz-banden.

  4. 60 GHz-bandet öppnar för högre bandbredd på signalen. Men 60 GHz-bandet är också mer stör-, sikt- och riktningskänsligt.

  5. Trådlös HDMI både stör och blir störd av andra enheter på samma frekvenser, Wifi, Bluetooth, headsets, mikrovågsugnar etc.

  6. Ju större avstånd och ju högre bandbredd, desto större problem med punkterna ovan.

  7. Då kapacitet genom luften varierar med omständigheterna används olika metoder för att hålla bilden aktiv. Till exempel att bildrutor hoppas över, ”frame skipping” eller att upplösningen tillfälligt sänks.

  8. Opålitlig koppling. Enheterna måste ofta synkas om regelbundet. En gång i veckan, en gång i månaden etc.

  9. Adderar latens, fördröjning, ”input lag” i någon form.

  10. Mer risk för krångel ihop med annan utrustning likt förstärkare, ofta relaterat till EDID-problem.

  11. Kan vara begränsade i vilka signaltyper som går att överföra.

  12. Tenderar att låsa sig oftare vid exempelvis växling mellan olika signalformat.

hdmi_wireless_reduction.jpg

Exempel på kvalitetsförlust med trådlös HDMI när en person ställer sig framför sändaren eller mottagaren. Glöm att du kan gömma prylarna i ett skåp...

Produkter för trådlös HDMI har funnits i många år men det har aldrig blivit en stor marknad. Förklaringarna ovan ihop med ganska höga prislappar är orsaken. Många besvikelser och produktreturer senare har trådlös HDMI aldrig blivit någon framgång.

Det går inte att trolla med fysiken. Kabeln är kung av en anledning.