Dyra program på skiva

Mot slutet av 1900-talet var det vanligt med tveksamma produkter hos tveksamma försäljare i Östeuropa. På bilden såldes warez öppet på torget. Att fotografera kunde ge ovänliga reaktioner. Ett annat bra ord, som användes ofta var ”durak” – dumskalle.

turgus-piratCD.jpg

I persondatorns begynnelse betingade professionella programvaror höga priser, ofta mer än själva datorn. Om ett nyttigt program som exempelvis Photoshop kostade 10 000 kronor, var det ett givet mål för piratkopiering.

CD-ljud och annat digitalt ljud försågs tidigt med DRM (Digital Rights Management), alltså kopieringsskydd av olika typer. Med varierande resultat. Många vände exempelvis Windows ryggen, eftersom Windows mediaspelare reagerade på DRM-koder, eller skapade egna mediaspelare för Windows.

När Sony år 2005 började skicka ut ljud-CD med hemligt kopieringsskydd i form av en dold trojan (rootkit) blev det ett ramaskri som hämmade framväxten av DRM och gjorde Sony till paria i medievärlden för lång tid framöver.

DRM har minskat i popularitet och är i stort sett onödigt i den moderna tidens strömmande media. 2009 annonserade Apple att de tog bort DRM-skyddet på alla sina låtar i Itunes.